10 Ανακαλύψεις που Άλλαξαν για Πάντα τον Κόσμο

Top 10 ανακαλύψεις που ταρακούνησαν τη μέχρι τότε πραγματικότητα και άλλαξαν τον κόσμο, κάνοντας τη ζωή μας ευκολότερη, γρηγορότερη και πιο αποδοτική.

Σκεπτόμενος σχετικά με τις διάφορες ανακαλύψεις, σου έρχεται στο μυαλό κάποιος μοναχικός ιδιοφυής άνθρωπος, σε ένα εργαστήριο γεμάτο δοκιμαστικούς σωλήνες, να σχεδιάζει περίεργα μηχανήματα και να κάνει δοκιμές, μέχρι να λειτουργήσει η νέα του συσκευή, η οποία θα αλλάξει τον πλανήτη.

Σίγουρα μια νέα ανακάλυψη χρειάζεται πολλές δοκιμές προτού επιτύχει και εξελιχθεί, αλλά χρειάζονται περισσότεροι από ένας άνθρωποι και η αλλαγή του κόσμου είναι μια αργή διαδικασίαTop 10 ανακαλύψεις που ταρακούνησαν τη μέχρι τότε πραγματικότητα και άλλαξαν τον κόσμο, κάνοντας τη ζωή μας ευκολότερη, γρηγορότερη και πιο αποδοτική.

Κάθε ανακάλυψη βασίστηκε πάνω σε μικρά βήματα που έγιναν κατά τα προηγούμενα χρόνια. Και βέβαια κάθε ανακάλυψη έχει προβλήματα που αναζητούν επίλυση. Γι’ αυτό συχνά μια ανακάλυψη δεν αποδίδεται σε αυτόν που την έκανε, αλλά σε αυτόν που εξάλειψε τα προβλήματα και την τελειοποίησε.

Είναι πολύ δύσκολο να κατατάξει κανείς τις ανακαλύψεις που άλλαξαν τον κόσμο. Δηλαδή τις ανακαλύψεις οι οποίες είχαν την μεγαλύτερη επιρροή. Επίσης δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν ανακαλύψεις που έχουν γίνει στις μέρες μας.

Ας δούμε λοιπόν ποιες 10 ανακαλύψεις θεωρείται ότι είχαν την μεγαλύτερη επιρροή και άλλαξαν τον κόσμο για πάντα.

#1. Το Άροτρο

Ίσως το άροτρο δεν σου φαίνεται κάτι τόσο συναρπαστικό, συγκρινόμενο με τις διάφορες, σύγχρονες, εξελιγμένες ανακαλύψεις.

Το άροτρο είναι ένα απλό εργαλείο, με το οποίο προετοιμάζεται το έδαφος για την σπορά.

Κι όμως, το άροτρο υπήρξε, κατά κάποιον τρόπο, ο πρόδρομος κάθε άλλης ανακάλυψης.

Κανείς δεν γνωρίζει ποιος ακριβώς ανακάλυψε το άροτρο ή πώς προέκυψε. Πιθανότατα, δημιουργήθηκε παράλληλα σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη και υπάρχουν στοιχεία για την χρήση του κατά την προϊστορική εποχή.

Πριν το άροτρο, οι άνθρωποι ήταν κυνηγοί και συλλέκτες. Οι ζωές τους ήταν αφιερωμένες στο να βρουν αρκετή τροφή, για να επιβιώσουν από την μια εποχή στην επόμενη.

Η δυνατότητα παραγωγής τροφής συνέβαλε στην σταθερότητα της ζωής τους. Η καλλιέργεια της γης με τα χέρια ήταν κάτι πολύ δύσκολο και χρονοβόρο.

Το άροτρο ήρθε και άλλαξε αυτή την κατάσταση.

Η καλλιέργεια της γης έγινε ευκολότερη και ταχύτερη. Παράλληλα, οι εξελίξεις στην τεχνολογία του αρότρου βοήθησαν τους ανθρώπους να παράγουν περισσότερη τροφή. Μάλιστα περισσότερη τροφή από ότι είχαν ανάγκη για να επιβιώσουν.

Έτσι εμφανίσθηκε και η πρώτη μορφή εμπορίου. Το οποίο με την σειρά του δημιούργησε την ανάγκη, για ακόμη περισσότερες ανακαλύψεις. Για παράδειγμα δημιουργήθηκε μια πληθώρα από γλωσσες που βοήθησαν στην ανάπτυξη της ανθρωπότητας.

Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή, αν λέγαμε ότι το άροτρο είναι υπεύθυνο για την δημιουργία του ανθρώπινου πολιτισμού.

#2. Ο Τροχός

Ο τροχός είναι ακόμη μια από εκείνες τις ανακαλύψεις που δεν γνωρίζουμε σε ποιον αποδίδονται.

Ο παλαιότερος τροχός με άξονα έχει βρεθεί στην Σλοβενία και χρονολογείται στα 3100 π.Χ.

Η ανακάλυψη του τροχού έκανε την μεταφορά αγαθών και ανθρώπων πολύ ταχύτερη και πιο αποδοτική. Ιδιαίτερα πια όταν άρχισαν να χρησιμοποιούνται άλογα για αυτή τη δουλειά.

Βέβαια, δεν είναι μόνο ο τομέας των μεταφορών, ο οποίος ίσως να μην είχε στην αρχή την πρωτεύουσα σημασία, καθώς δεν υπήρχαν κατάλληλοι δρόμοι.

Το σημαντικό είναι ότι η λογική του τροχού μπορούσε να βρει εφαρμογή σε αμέτρητες περιπτώσεις, όπως νερόμυλους κλπ. Η ανακάλυψη του τροχού έθεσε την βάση για περαιτέρω εξέλιξη.

Μην ξεχνάμε ότι στον τροχό, μεταξύ άλλων, βασίστηκαν και άλλες ανακαλύψεις , όπως το τραίνο, το αυτοκίνητο και τόσα άλλα.

#3. Το Πιεστήριο

Οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν το χαρτί και ένα είδος εκτύπωσης ήδη από τον 11ο αιώνα. Η μέθοδος τους δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής, όταν εισήχθη στην Ευρώπη από τον Μάρκο Πόλο το 1295.

Ο Gutenberg γύρω στο 1430 πήρε την προϋπάρχουσα τεχνολογία και την έκανε χρήσιμη και αποτελεσματική, εξελίσσοντας την σε τέτοιο βαθμό που έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής.

Ο Gutenberg συνδύασε την ιδέα της εκτύπωσης με μια πρέσσα ( η οποία έβρισκε εφαρμογή στην παραγωγή ελαιολάδου και κρασιού). Ανέπτυξε μεταλλικά στοιχεία, τα οποία ήταν πολύ πιο ανθεκτικά και εύχρηστα. Πάντα συγκριτικά με τα ξύλινα που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα. Τελικά έγινε μια ολόκληρη επανάσταση στην διαδικασία της μαζικής εκτύπωσης.

Το πιεστήριο επέτρεψε να μεταδοθούν στον κόσμο τεράστιες ποσότητες πληροφοριών και γνώσης.

Μέχρι τότε τα βιβλία ήταν κάτι που μπορούσαν να έχουν μόνο οι οικονομικά εύρωστοι πολίτες. Η μαζική όμως παραγωγή έριξε σημαντικά τις τιμές.

Η ανακάλυψη του πιεστηρίου είχε και αυτή με την σειρά της εξαιρετική συμβολή στις επόμενες ανακαλύψεις.  Βοήθησε στην διάδοση της επιστημονικής γνώσης, που έδωσε στους ανθρώπους την απαιτούμενη εκπαίδευση, κατά τους επόμενους αιώνες.

#4. Το Ψυγείο

Το ψυγείο δροσίζει τις διάφορες τροφές εκμεταλλευόμενο τον τρόπο με τον οποίο η ύλη απορροφά και απελευθερώνει θερμότητα. Η ανακάλυψη του δεν είναι εύκολο να αποδοθεί σε έναν μόνο άνθρωπο, καθώς υπήρχε σαν ιδέα και υπήρχαν συνεχώς εξελίξεις, για περίοδο 200 ετών.

Στις αρχές του 20ου αιώνα η χρήση φυσικού πάγου ήταν ακόμη πολύ συνηθισμένη, αλλά μεγάλες ζυθοποιίες ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν μηχανήματα παραγωγής πάγου.

Η χρήση του φυσικού πάγου σχεδόν εξαλείφθηκε, τουλάχιστον στην βιομηχανία, μέχρι τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα οικιακά ψυγεία όμως, έκαναν την εμφάνιση τους γύρω στο 1920, όταν αναπτύχθηκαν κατάλληλες χημικές ουσίες.

Η ικανότητα της διατήρησης των τροφών σε χαμηλές θερμοκρασίες για μακρά χρονικά διαστήματα άλλαξε δραστικά την βιομηχανία παραγωγής τροφίμων, καθώς και τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πλέον είναι πολύ εύκολο να έχουμε πρόσβαση σε φρέσκο κρέας, γαλακτοκομικά κλπ καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και φυσικά δεν εξαρτόμαστε από την παραγωγή φυσικού πάγου.

Με τον ίδιο τρόπο κι εσύ μπορεί να “παγώνεις” κατά την επικοινωνία σου με μία γυναίκα. Το παραπάνω βίντεο θα σε βοηθήσει να αποφύγεις αυτό το “πάγωμα”:

#5. ΤηλεπικοινωνίεςTop 10 ανακαλύψεις που ταρακούνησαν τη μέχρι τότε πραγματικότητα και άλλαξαν τον κόσμο, κάνοντας τη ζωή μας ευκολότερη, γρηγορότερη και πιο αποδοτική.

Ίσως δεν είναι και τόσο σωστό να εντάξουμε όλε τις σχετικές ανακαλύψεις σε μια μόνο κατηγορία, αλλά η ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών θα λέγαμε ότι είχε μια συνέχεια, με διαρκώς αυξανόμενη ευελιξία και ευχρηστία.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Samuel Morse το 1836, βασιζόμενες σε προηγούμενες ανακαλύψεις, κατασκεύασε τον πρώτο τηλέγραφο.

Στην συνέχεια το τηλέφωνο επέτρεψε την μετάδοση φωνής, όμως αυτοί οι τρόποι ήταν επικοινωνία από σημείο σε σημείο και απαιτούσαν σύνδεση των τοποθεσιών με ειδικές υποδομές.

Στην πορεία εξελίχθηκαν τα τηλεφωνικά κέντρα και εν συνεχεία το σήμα μπορούσε να μεταδοθεί ασύρματα.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας επέτρεψε ακόμη και την μεταφορά εικόνας και έτσι δημιουργήθηκε η τηλεόραση. Με αυτό τον τρόπο ένας πομπός μπορούσε να μεταδώσει το μήνυμα του σε εκατομμύρια δέκτες.

Όλη αυτή η εξέλιξη έφερε τον κόσμο πιο κοντά. Μέσα σε 100-120 χρόνια φτάσαμε σε έναν κόσμο όπου ένα μήνυμα μπορούσε να φτάσει από την μια άκρη του κόσμου στην άλλη, μέσα σε ένα δευτερόλεπτο, όταν παλαιότερα χρειάζονταν ακόμη και εβδομάδες, για να φτάσει ένα μήνυμα από την μια άκρη της χώρας στην άλλη.

Ο κόσμος έτσι άλλαξε μια για πάντα, αλλάζοντας τον τρόπο αλληλεπίδρασης μεταξύ των ανθρώπων.

#6. Η Ατμομηχανή

Πριν από την ανακάλυψη της ατμομηχανής, τα περισσότερα προϊόντα κατασκευάζονταν με το χέρι. Μοναδική πηγή “βιομηχανικής” ενέργειας ήταν οι νερόμυλοι και η χρήση των ζώων, που φυσικά έβαζαν μεγάλο όριο στην παραγωγή.

Η Βιομηχανική Επανάσταση, η οποία είναι ίσως η μεγαλύτερη αλλαγή στην συντομότερη χρονική περίοδο στην ανθρώπινη ιστορία, συνέβη χάρη στην ανακάλυψη της ατμομηχανής.

Η ιδέα της ατμομηχανής υπήρχε για εκατοντάδες χρόνια, όμως δεν έγινε πραγματικότητα πριν το 1712, όταν ο Thomas Newcomen παρήγαγε χρήσιμο έργο, αντλώντας νερό από ορυχεία.

Η μηχανή του Newcomen βελτιώθηκε από τον James Watt, το 1769, δίνοντας της μεγαλύτερες δυνατότητες και πρακτικές εφαρμογές.

Επιπλέον, ανακάλυψε έναν τρόπο παραγωγής κυκλικής κίνησης, κάτι που την έκανε ακόμη πιο αποδοτική.

Οι μηχανές του Watt και του Newcomen χρησιμοποιούσαν το κενό από την συμπύκνωση του ατμού και όχι την πίεση από την διαστολή του. Αυτό έκανε τις μηχανές ογκώδεις.

Οι υψηλής πίεσης ατμομηχανές άλλαξαν την κατάσταση. Ήταν πιο μικρές, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τραίνα, πλοία και εργοστάσια. Έτσι ξεκίνησε μια αλματώδης ανάπτυξη της παραγωγής προϊόντων, τα οποία πλέον μπορούσαν να μεταφερθούν γρήγορα από μέρος σε μέρος.

Παρόλο που την θέση των ατμομηχανών πήραν οι μηχανές εσωτερικής καύσης, ο βασικός τρόπος παραγωγής ενέργειας ακόμη και σήμερα βασίζεται στον ατμό, ο οποίος παράγεται από την καύση άνθρακα, φυσικού αερίου, σε πυρηνικούς αντιδραστήρες κλπ.

#7. Το Αυτοκίνητο

Αν η ατμομηχανή έδωσε ώθηση στην βιομηχανία, το αυτοκίνητο έδωσε ώθηση στους ανθρώπους.

Υπήρχαν για αρκετά χρόνια ιδέες προσωπικής μηχανοκίνητης μετακίνησης, όπως το Motorwagen του Karl Benz, το οποίο θεωρείται και το πρώτο αυτοκίνητο.

Την διαφορά έκανε όμως ο Henry Ford με την παραγωγή του Ford T, το οποίο παρήχθη σε γραμμή παραγωγής και ήταν φθηνό αρκετά ώστε να είναι προσβάσιμο από τους Αμερικανούς πολίτες της εποχής αρχικά και από τους Ευρωπαίους στην συνέχεια.

Η συμβολή του αυτοκινήτου στην κοινωνία και στο εμπόριο ήταν εκπληκτική. Οι κοινότητες των ανθρώπων μεγάλωσαν, ο τρόπος πολεοδομικής εξέλιξης και τα κέντρα των πόλεων άλλαξαν.

Οι πόλεις πλέον σχεδιάζονταν με βάση την οδική πρόσβαση, υπήρχαν στρωμένοι δρόμοι, θέσεις στάθμευσης κλπ και το αυτοκίνητο έγινε απαραίτητο αγαθό και σύμβολο κοινωνικού στάτους σε κάποιες περιπτώσεις.

Για κάποιους το αυτοκίνητο ήταν ένα απωθημένο, όπως μπορείς να δεις και σε αυτό το επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika:

Η αυτοκινητοβιομηχανία έφερε σημαντική οικονομική ανάπτυξη, αλλά παράλληλα έφερε και προβλήματα, τα οποία η ανθρωπότητα ακόμη δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει με επιτυχία (ρύπανση, ατυχήματα κλπ).

#8. Ο Λαμπτήρας Πυρακτώσεως

Ο λαμπτήρας πυρακτώσεως είναι ακόμη μια από τις ανακαλύψεις που δεν μπορούν να αποδοθούν σε έναν και μόνο άνθρωπο. Παρόλο που οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο Thomas Edison έφτιαξε τον πρώτο λαμπτήρα, η αλήθεια είναι ότι δεκάδες άλλοι άνθρωποι πειραματίζονταν με την ιδέα, όπως για παράδειγμα ο Joseph Swan στην Βρετανία.

Οι δύο τους τελικά έφτιαξαν μια κοινή εταιρεία, την Ediswan.

Ο λαμπτήρας λειτουργεί με μια αντίσταση η οποία με την διέλευση ηλεκτρικού ρεύματος εκπέμπει θερμότητα και φως. Το γυαλί που αποτελεί τον λαμπτήρα είναι είτε είναι κενό είτε περιλαμβάνει κάποιο αδρανές αέριο, ώστε να μην γίνει καύση.

Η πρώτη σκέψη κάποιου θα ήταν ότι ο λαμπτήρας βοήθησε τους ανθρώπους να εργάζονται σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, κάτι που ισχύει σε έναν βαθμό, όμως ήδη υπήρχαν λάμπες γκαζιού, οι οποίες ήταν αρκετά αποδοτικές.

Αυτό που άλλαξε με τους λαμπτήρες πυρακτώσεως είναι ότι δημιουργήθηκε υποδομή, ώστε ο ηλεκτρισμός να φτάσει μέσα σε κάθε σπίτι, με όλα τα επακόλουθα που αυτό είχε.

#9 .Ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής

Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής είναι μια συσκευή, η οποία δέχεται πληροφορίες, τις επεξεργάζεται και εξάγει νέες πληροφορίες, ως αποτέλεσμα.

Παρόλο που και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει ένας μόνο άνθρωπος που δούλεψε για την δημιουργία του, ο Βρετανός μαθηματικός Alan Turing είχε σημαντική επιρροή.

Μηχανικές συσκευές υπολογισμού υπήρχαν ήδη από το 1800, ενώ υπήρχαν και παλαιότερα μηχανισμοί που θα μπορούσαν να θεωρηθούν μορφές υπολογιστών (ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, οι άβακες κλπ)

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές μπορούν να εκτελέσουν πολύπλοκες μαθηματικές πράξεις με εκπληκτική ταχύτητα. Όταν λειτουργούν υπό τις οδηγίες ικανών προγραμματιστών, μπορούν να κάνουν θαύματα.

Για παράδειγμα, τα σύγχρονα αεροσκάφη λειτουργούν με ισχυρούς υπολογιστές που βοηθούν τόσο στην πλοήγηση όσο και στον έλεγχο του αεροσκάφους. Οι υπολογιστές χρησιμοποιήθηκαν για τους υπολογισμούς των τροχιών των πλανητών, στις διαστημικές αποστολές, χρησιμοποιούνται στα ιατρικά πειράματα και πλέον αποτελούν μέρος της καθημερινής μας ζωής, σε σημείο που βασιζόμαστε σε αυτούς.

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές μας έδωσαν την δυνατότητα να αποθηκεύσουμε τεράστιο όγκο πληροφοριών και να μπορούμε να τις ανακτήσουμε και να τις επεξεργαστούμε άμεσα.

Πολλά πράγματα που θεωρούμε δεδομένα, από τα αυτοκίνητα και τα κινητά τηλέφωνα, μέχρι τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας, δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν, αν δεν υπήρχαν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Χάρη στους υπολογιστές, μπορείς να περνάς ευχάριστες ώρες gaming, για το οποίο έχουμε συζητήσει στην εκπομπή μας, που μπορείς να δεις σε αυτό το επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika:

#10. Η ΠενικιλλίνηTop 10 ανακαλύψεις που ταρακούνησαν τη μέχρι τότε πραγματικότητα και άλλαξαν τον κόσμο, κάνοντας τη ζωή μας ευκολότερη, γρηγορότερη και πιο αποδοτική.

Πριν την ανακάλυψη της πενικιλλίνης από τον Alexander Fleming ( ο οποίος βασίστηκε σε ήδη υπάρχουσες παρατηρήσεις) πολλές αρρώστιες, από την σύφιλη και την γάγγραινα μέχρι τον ρευματικό πυρετό, δολοφονούσαν χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο. Τότε ακόμη και μια αμυχή, μπορεί να οδηγούσε σε μόλυνση χωρίς δυνατότητα θεραπείας.

Ο Σκοτσέζος επιστήμονας ανακάλυψε την πενικιλλίνη το 1928 και δημιούργησε έναν νέο τομέα στην φαρμακευτική, τα αντιβιοτικά.

Περαιτέρω έρευνα από τους Ernst Chain και Howard Florey οδήγησε στην δημιουργία καθαρής  πενικιλλίνης σε μορφή πυκνού διαλύματος και μαζί με τον Fleming τιμήθηκαν με το βραβείο νόμπελ.

Η πενικιλλίνη ήταν μια από τις ανακαλύψεις που βελτίωσαν σημαντικά την ζωή των ανθρώπων και από τότε που ανακαλύφθηκε, άλλαξε τον κόσμο.

Γενικά, οι ανακαλύψεις αυτές πήγαν την ανθρωπότητα μπροστά και έκαναν τον κόσμο όπως τον  που ξέρουμε. Ο άνθρωπος πάντα βρίσκει τρόπους να εξελίσσεται. Πάρε παάδειγμα και φρόντισε και συ για την προσωπική σου εξέλιξη και αυτοβελτίωση.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Οι παραπάνω εφευρέτες γνώριζαν καλά το πεδίο τους. Μάθε το δικό σου εδώ! 

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.