11 Τρόποι να Γίνεις πιο Χαρισματικό Άτομο

Χάρισμα, μια λέξη η οποία ταξιδεύει τον νου μας σε θετικές εμπειρίες.

Συνήθως αναφερόμενοι σε κάποιον χαρισματικό άνθρωπο, οραματιζόμαστε ηγέτες που οδήγησαν στην ανάπτυξη τον λαό τους, γράφοντας χρυσές σελίδες στην ιστορία του έθνους τους.

Αν έφθασες σε αυτό το άρθρο ψάχνοντας πως η συναισθηματική νοημοσύνη σε βοηθάει να γίνεις χαρισματικός, δες οπωσδήποτε το παρακάτω video.

Όμως, ως χαρισματικό, χαρακτηρίζουμε συχνά έναν άνθρωπο του θεάματος ή κάποιον που αποτελεί πηγή έμπνευσης για ένα εύρος ανθρώπων. Αυτός μπορεί να είναι ένας δάσκαλος, ένας προϊστάμενος ή κάποιος του κοντινού μας περιβάλλοντος που ασκεί θετική επιρροή στην ζωή μας μέσα από το έργο του.

11 Τρόποι να Γίνεις πιο Χαρισματικό Άτομο

Ως κατά το πλείστον, τα χαρισματικά άτομα είναι αρκετά επικοινωνιακά, σαγηνεύοντας με τον λόγος τους, προφορικό ή γραπτό όποιον σταθεί στον δρόμο τους. Βέβαια, η μαγεία αυτών δεν βασίζεται σε μια απλή συζήτηση αλλά σε μια εποικοδομητική επικοινωνία.

Η οποία δεν χτίζεται μόνο από λέξεις αλλά και από την ικανότητά τους να περνάνε βαθιά νοήματα και έντονα συναισθήματα μέσα από τον λόγο τους.

Σύμφωνα με τον γλωσσολόγο, καθηγητή πανεπιστημίου Αθηνών κο. Μπαμπινιώτη χάρισμα ορίζεται ως το φυσικό προτέρημα, το ιδιαίτερο έμφυτο προσόν που έχει ένας άνθρωπος.

Θεωρείται ως ένας παράγοντας έλξης, ένας αναγνωρίσιμος μαγνήτης.

Τί συμβαίνει όμως όταν κάποιος δεν έχει εντοπίσει την έμφυτη κλίση του αλλά θέλει να κάνει την διαφορά μέσα στην μάζα;

Σύμφωνα με την καθηγητή  Richard Wiseman από το Πανεπιστήμιο Ηertfordshire το χάρισμα είναι 50% έμφυτο και 50% εξελίξιμο.

Με ποιους τρόπους μπορεί κάποιος να χαρακτηριστεί χαρισματικός, αναφερόμενος είτε στον προσωπικό είτε στον επαγγελματικό του τομέα;

Διάβασε προσεκτικά τους παρακάτω 11 τρόπους και γίνε εσύ η διαφορά που ήθελες τόσο καιρό στην ζωή σου.

#1. Αύξησε τα Επίπεδα Αυτοπεποίθησής σου

11 Τρόποι να Γίνεις πιο Χαρισματικό Άτομο

Αυτοπεποίθηση σημαίνει να μην χρειάζεται να συγκρίνεις τον εαυτό σου με κανέναν όταν μπαίνεις μέσα σε έναν χώρο. Τα χαρισματικά άτομα το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό και το πράττουν συνεχώς.

Η αυτοπεποίθηση είναι η βάση για την όποια δραστηριότητα σκοπεύει κάποιος να αναπτύξει. Είναι η ικανότητα να παίρνεις πρωτοβουλίες και να εκφράζεσαι ελεύθερα πάνω σε ένα θέμα, σεβόμενος πάντα τις αξίες και τα πιστεύω που συνομιλητή σου.

Άλλωστε, πολλές φορές η αυτοπεποίθηση συμβάλει περισσότερο σε μια συζήτηση από ότι το πνεύμα.

Ακόμα και στον χώρο του αθλητισμού έρευνες που έχουν διεξαχθεί διαπίστωσαν πως η διαφορά επιδόσεων ενός πρωταθλητή με τους υπόλοιπους αθλητές παρόμοιου επιπέδου, μπορεί να είναι μόλις 1% και αυτή η διαφορά πιστεύεται ότι έγκειται στην αυτοπεποίθηση του.

Μπορείς να καταλάβεις τα επίπεδα αυτοπεποίθησής σου παρατηρώντας τον εσωτερικό διάλογο που κάνεις όταν αντιμετωπίζεις κάποια πρόκληση στην ζωή σου. Σημείωσε για ένα χρονικό διάστημα τις σκέψεις σου και γράψε τις σε ένα χαρτί για να καταλάβεις ποιες από αυτές σε προάγουν και ποιες σε σαμποτάρουν.

Εργάσου πάνω σε αυτές καθημερινά, τις μεν για να τις αναπτύξεις, τις δε για να τις αντικαταστήσεις.

#2. Βάλε Πάθος στην Ζωή σου

11 Τρόποι να Γίνεις πιο Χαρισματικό Άτομο

Μια ζωή γεμάτη πάθος, είναι μια ζωή με χρώμα, με πολλά έντονα και ανάμεικτα συναισθήματα.

Όλοι ανεξαρτήτως θαυμάζουμε τους ανθρώπους που ακολούθησαν το πάθος τους και διέπρεψαν διεθνώς αλλά και παγκοσμίως. Συχνά ακούμε το κλασσικό «έκανε το χόμπι του επάγγελμα και τα κατάφερε».

Το πάθος είναι η εσωτερική κινητήρια δύναμη σου, η δύναμη αυτή που θα σε σηκώνει κάθε φορά που πέφτεις και θα σε βάζει να διεκδικείς και να πετυχαίνεις περισσότερα στην ζωή σου.

Αφιέρωσε τον απαραίτητο χρόνο να πειραματιστείς και βρες την ενασχόληση που θα ανάψει την σπίθα μέσα σου και να είσαι σίγουρος ότι αυτή η σπίθα θα φωτίσει όλη την διαδρομή για την κατάκτηση των ονείρων σου, οδηγώντας σε, σε υπέροχους προορισμούς.

#3. Εργάσου Πάνω στο Δικό σου Όραμα

11 Τρόποι να Γίνεις πιο Χαρισματικό Άτομο

Κάθε χαρισματικό άτομο οφείλει να έχει ένα όραμα, το οποίο θα το κάνει περήφανο για τις επιλογές του στην ζωή και θα το ενεργοποιεί καθημερινά.

Ένα όραμα δεν πρέπει να είναι απλά μια εικόνα στην οθόνη του μυαλού σου, βλέποντάς το απλά και μόνο ολοκληρωμένο με κλειστά μάτια. Αλλά να είναι το άθροισμα των αξιών, των στόχων, των πεποιθήσεων και των σχεδίων που εργάζεσαι καθημερινά πάνω σε αυτά.

Το όραμα είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο και ουσιώδες από ένα στόχο. Απαντάει στις ερωτήσεις τύπου: «Ποιος θέλεις πραγματικά να γίνεις;» ,«πώς θέλεις να ζεις την κάθε δεκαετία της ζωής σου;» και όταν φύγεις από αυτόν τον κόσμο «Τι συναισθήματα θα ήθελες να φέρνεις στο μυαλό όλων όσων σε θυμούνται;»

Θέσε στον εαυτό σου την ερώτηση: «Τι έχει πραγματική αξία στην ζωή σου, για ποιο αγαθό ή υπηρεσία θα άξιζε να την αφιέρωνες;»

Μπορείς να κάνεις μια λίστα με αρκετές απαντήσεις αλλά οτιδήποτε επιλέξεις να καταπιαστείς πρέπει να είναι μια συνειδητή επιλογή που να εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από εσένα.

Δημιούργησε και εργάσου για το δικό σου όραμα στην ζωή γιατί αλλιώς θα εργάζεσαι πάντα για το όραμα κάποιου άλλου.

#4. Γίνε Καλός Ακροατής

11 Τρόποι να Γίνεις πιο Χαρισματικό Άτομο

Μια δεξιότητα η οποία κάνει ένα άτομο χαρισματικό είναι η ενεργητική ακρόαση. Ένας καλός ακροατής που επιτρέπει στον συνομιλητή του να εκφραστεί χωρίς να παρεμβαίνει κερδίζει πάντα τις εντυπώσεις.

Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να ακουστούν και εκτιμούν πολύ κάποιον που είναι πρόθυμος να τους ακούσει να μιλάνε για τον εαυτό τους.

Κάνοντας εύστοχες ερωτήσεις που έχουν ως στόχο να προάγουν την συζήτηση και να δώσουν την ευκαιρία στον συνομιλητή τους να αισθανθεί οικεία και να εκφράζεται όχι μόνο με λόγια αλλά και με συναισθήματα.

Προσπάθησε σιγά σιγά να ακούς τους ανθρώπους του κοντινού σου περιβάλλοντος, εξάσκησε αυτήν την δεξιότητα και να είσαι σίγουρος ότι θα κερδίσεις τον σεβασμό και την εκτίμησή τους διπλά.

#5. Ανάπτυξε τη Συναισθηματική σου Νοημοσύνη

11 Τρόποι να Γίνεις πιο Χαρισματικό Άτομο

Όλοι οι χαρισματικοί άνθρωποι χαρακτηρίζονται από υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη.

Αυτή η νέα δεξιότητα που καλείσαι να αναπτύξεις θα σε βοηθήσει να εμβαθύνεις περισσότερο στην αλληλεπίδρασή σου με τους ανθρώπους. Κατανοώντας την συναισθηματική κατάσταση του ανθρώπου που έχεις απέναντί σου θα είσαι σε θέση να καταλάβεις τα κίνητρα και τις προθέσεις τους και να δρας ανάλογα.

Επιπλέον θα είσαι σε θέση να έχεις πλήρη επίγνωση και του δικού σου συναισθηματικού κόσμου και να μην επηρεάζεσαι από εξωτερικού παράγοντες.

Η συναισθηματική νοημοσύνη βρίσκει εφαρμογή σε προσωπικό αλλά και σε επαγγελματικό τομέα, οπλίζοντάς σε , με επικοινωνιακές δεξιότητες που θα βοηθήσουν να χειρίζεσαι ευέλικτα κρίσιμες καταστάσεις.

#6. Γίνε Καλός Αφηγητής

11 Τρόποι να Γίνεις πιο Χαρισματικό Άτομο

Από μικρά παιδεία όλοι καθηλωνόμασταν όταν ακούγαμε μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Οι ιστορίες που πλέκονται γύρω από τους πρωταγωνιστές φαντάζουν μαγικές ακόμα και στα μάτια ενός ενήλικα ορισμένες φορές.

Η δύναμη της αφήγησης είναι πραγματικά τεράστια, αναλογιζόμενος κανείς ότι ακόμα και ολόκληρα έθνη έμειναν ενωμένα τηρώντας τους θεσμούς και τις παραδόσεις τους μέσα από ιστορίες που περνούσαν από γενιά σε γενιά.

Ένα χαρισματικό άτομο μπορεί με τον λόγο του να επηρεάσει πολύ έντονα την συναισθηματική κατάσταση του ακροατηρίου του. Η τέχνη της αφήγησης φαντάζει λίγο περίπλοκη αν δεν την έχεις εφαρμόσει ξανά.

Αν και πιστεύω πως όλοι μας σε κάποια στιγμή έχουμε διηγηθεί κομμάτια της ζωής μας με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Απλά θα πρέπει να έχεις στο νου σου ορισμένα βήματα που δεν πρέπει ποτέ να παραλήψεις.

  1. Μια ιστορία πρέπει να έχει αρχή μέση και τέλος. Ο διαχωρισμός αυτών των φάσεων πρέπει να είναι ομαλός αλλά απόλυτα κατανοητός.
  2. Χρειάζεσαι ένα πρωταγωνιστή-έναν ηρώα, μια πλοκή-σύγκρουση και μια περιπέτεια.
  3. Χρειάζεται να διεγείρεις οπτικά, ακουστικά και κιναισθητικά το κοινό σου ώστε να το παρασύρεις στην δική σου πραγματικότητα.
  4. Χρησιμοποίησε μεταφορές στον λόγο σου βοηθώντας έτσι το ακροατήριο σου να σχηματίζει νοητικές εικόνες.
  5. Φρόντισε μέσα από την ιστορία να περάσεις ένα κατανοητό μήνυμα, το κοινό θέλει «τροφή για σκέψη» στο τέλος κάθε αφήγησης.

#7. Δημιούργησε Σύνδεση με τα Μάτια

11 Τρόποι να Γίνεις πιο Χαρισματικό Άτομο

Ένα χαρισματικό άτομο το οποίο επικοινωνεί με αυτοπεποίθηση με τους γύρω του έχει σίγουρα πολύ καλή οπτική επαφή μαζί τους.

Η οπτική επαφή δηλώνει σεβασμό, εκτίμηση, ουσιαστικό ενδιαφέρον και καθαρές προθέσεις προς τον άνθρωπο που συνομιλείς. Πολλά λόγια παραλείπονται και αντικαθίστανται με νεύματα όταν υπάρχει πολύ καλή οπτική επαφή διότι δημιουργείται ένα ισχυρός δεσμός μεταξύ των ανθρώπων.

Προσπάθησε στην επόμενη συναναστροφή σου να διατηρήσεις μεγαλύτερη οπτική επαφή και βγάλε τα δικά σου συμπεράσματα. Θα καταλάβεις με τον καιρό ότι μπορείς να αντιλαμβάνεσαι ακόμα και τα συναισθήματα των γύρω σου μόνο από το βλέμμα τους.

#8. Χρησιμοποίησε το Σώμα σου Υπέρ σου

11 Τρόποι να Γίνεις πιο Χαρισματικό Άτομο

Το χαρισματικό άτομο γνωρίζει καλά τη σημασία της μη λεκτικής επικοινωνίας. Γι’ αυτό χρησιμοποιούν το σώμα τους ανάλογα με τη περίσταση και το μήνυμα που θέλουν να περάσουν.

Μπορείς, χωρίς να χρησιμοποιείς πολλές λέξεις, να επικοινωνείς και να ανταλλάσσεις αρκετές πληροφορίες με τους γύρω σου. Το σώμα σου προβάλει τον συναισθηματικό σου κόσμο, ανάλογα με τις καταστάσεις που βιώνεις.

Μάθε λοιπόν να το χρησιμοποιείς υπέρ σου και όταν νιώθεις ότι χάνεις τον έλεγχο των συναισθημάτων σου απλά στρέψε την προσοχή σου σε ένα συγκεκριμένο σημείο.

Για παράδειγμα σκέψου και προσπάθησε να αισθανθείς τα πόδια σου για λίγα λεπτά και θα δεις ότι μπορείς να επαναφέρεις και να συντονίσεις και πάλι τις σκέψεις σου.

#9. Θυμήσου τα Ονόματά τους

11 Τρόποι να Γίνεις πιο Χαρισματικό Άτομο

Σύμφωνα με το συγγραφέα DaleCarnegie «το όνομα ενός ατόμου, είναι για αυτόν ή για αυτήν ο πιο γλυκός και ο πιο σημαντικός ήχος σε κάθε γλώσσα».

Προσφωνώντας κάποιον με το όνομά του αυτομάτως του δίνεις ιδιαίτερη αξία αφού τον ξεχωρίζεις από το πλήθος. Είναι ένας εύκολος τρόπος να τραβήξεις αμέσως την προσοχή κάποιου και να δημιουργήσεις χημεία μεταξύ σας.

Παρακάτω σου δίνω μερικούς απλούς τρόπους για να θυμάσαι τα ονόματα των άλλων.

#1. Εστίασε στο κάθε άτομο ξεχωριστά την στιγμή της γνωριμίας διατηρώντας οπτική επαφή μαζί με την χειραψία που θα προσφέρεις. Μην διστάσεις να ξαναρωτήσεις εκείνη τη στιγμή για το όνομα που άκουσες αν έχεις αμφιβολία.

#2. Διατύπωσε τουλάχιστον μια ερώτηση ξεκινώντας με το όνομα του συνομιλητή σου.

#3. Συσχέτισε το όνομα του άλλου ατόμου με μια εικόνα ή με κάποιον συνονόματο γνωστό σου ή διάσημο.

#4. Κλείσε την συνομιλία σας επαναλαμβάνοντας το όνομα του για να αποτυπωθεί στην μνήμη σου.

#10. Το Χιούμορ είναι Δύναμη

11 Τρόποι να Γίνεις πιο Χαρισματικό Άτομο

Οι άνθρωποι είναι προγραμματισμένοι να αναζητούν την απόλαυση και να αποφεύγουν τον πόνο.

Έτσι, σε όλους θα ήταν πιο ευχάριστος ένας άνθρωπος με αναπτυγμένη αίσθηση του χιούμορ.

Το έξυπνο και εύστοχο χιούμορ υποδηλώνει ευφυΐα σε ένα άτομο, κατατάσσοντάς το ως χαρισματικό.

Το χιούμορ έχει πολλά ψυχολογικά οφέλη και για αυτόν που το ασκεί και γι αυτόν που το λαμβάνει. Ιδιαίτερα σε καταστάσεις έντονου στρες λειτουργεί ως ισχυρό αγχολυτικό.

Επιπλέον η χρήση του δημιουργεί ένα αίσθημα εμπιστοσύνης και οικειότητας με αποτέλεσμα να ρίχνει τις άμυνες του συνομιλητή κάνοντάς μας πιο προσεγγίσιμους.

#11. Κάνε την Ευγένεια Τρόπο Ζωής

11 Τρόποι να Γίνεις πιο Χαρισματικό Άτομο

Η ευγένεια είναι η δύναμη που μπορεί να αντιστρέψει οποιαδήποτε προβληματική κατάσταση.

Η ευγένεια όπως λένε πολλοί ανοίγει πόρτες στην ζωή.

Με το να είσαι ευγενικός δείχνεις ιδιαίτερο σεβασμό προς τους άλλους αλλά και προς τον εαυτό σου.Επικοινωνείς το πως θέλεις και πως σου αξίζει να σου φέρονται.Μόνο ένας άνθρωπος που τα πηγαίνει καλά με τον εαυτό του μπορεί να δείξει ευγένεια στους γύρω του.

Και όπως δηλώνει ο πνευματικός ηγέτης του Θιβετιανού βουδισμού Dalai Lama:

Δεν υπάρχει ανάγκη για ναούς, δεν υπάρχει ανάγκη για περίπλοκη φιλοσοφία. Το μυαλό μας, η καρδία μας είναι ο ναός μας, η φιλοσοφία μας και η καλοσύνη

Τα επόμενα καλύτερα που μπορείς να διαβάσεις:

Αν θέλεις να αναπτύξεις αποτελεσματικά τα χαρισματικά σου χαρακτηριστικά σου δες εδώ.

Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλια σου εδώ.

Καλή συνέχεια.

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.