12 Γνώσεις για την Επιτυχία που Εύχομαι να Γνώριζα 10 Χρόνια Πριν

Η επιτυχία στηρίζεται σε κάποιες συγκεκριμένες δομές. Αυτές είναι κάποιες από τις πιο συνηθισμένες.

Χρήσιμες Γνώσεις Για Την Επιτυχία

Το πρόβλημα με την κάθε γνώση που έχει σχέση με την επιτυχία είναι απλό: Όλοι θέλουμε να έρθει γρήγορα και εύκολα.

Αλήθεια τώρα…

Η σχέση που έχουμε με την επιτυχία είναι κάπως διπολική. Και να σου πω την αλήθεια κρίνω από τον εαυτό μου.

Όταν θέλω να πετύχω κάτι, το μόνο πράγμα που δεν έχω είναι ρεαλισμός.

Ειδικά στην αρχή, είτε πιστεύω πως θα το «σκίσω» και θα το πάω από την αρχή σε άλλο επίπεδο, είτε έχω τόσες πολλές αμφιβολίες που με πιάνει η τελειομανία και αργώ να ξεκινήσω(και επειδή τώρα πια γνωρίζω πως λειτουργώ με πιάνουν και τα νεύρα μου).

Όλοι έχουμε μια τουλάχιστον επιτυχία στην ζωή μας όπου είμαστε περήφανοι και φυσικά λιώσαμε για να την φέρουμε στην σφαίρα της πραγματικότητας.

Ωστόσο, παρόλο που οι περισσότεροι γνωρίζουμε πολύ καλά τι χρειάζεται για να πετύχουμε, είμαστε περισσότερο αναλυτές αποτυχιών παρά επιτυχιών.

Από την μια, οι αποτυχίες και τα αρνητικά χτυπάνε περισσότερα καμπανάκια στον εγκέφαλο.

Το μυαλό μας έχει το βίτσιο να φαντάζεται πως παντού υπάρχει κρυμμένη μια τίγρης που από λεπτό προς λεπτό θα μας ξεσκίσει.

Υπολείμματα Εξέλιξης…

γνώσεις για την επιτυχία

Βέβαια, θεωρώ πως ανά τακτά χρονικά διάστημα, είναι απαραίτητο να μελετάμε την οποιαδήποτε επιτυχία. Να καθόμαστε κάτω με τον εαυτό μας, να καταγράφουμε τι πήγε καλά και πολύ απλά να το επαναλαμβάνουμε.

Την τελευταία τετραετία, το έχω κάνει αμέτρητες φορές και δουλεύει.

Είτε είναι δραστηριότητες, είτε ο τρόπος που κάνω ένα σεμινάριο ή δουλεύω πάνω στο όραμα μου, κάνω έναν απολογισμό για το τι πήγε καλά και προσπαθώ να βγάλω ένα μοτίβο.

Όμως, εκτός από το μοτίβο, ανά διαστήματα ξεπηδούν και κάποιες γνώσεις που τις κρατάω για να μου υπενθυμίζουν πως η επιτυχία θέλει κάποιες βασικές παραμέτρους και κυρίως γερό στομάχι.

Παρακάτω είναι κάποιες γνώσεις που έμαθα με τα χρόνια και αν θέλεις, μπορείς να μοιραστείς μαζί μου τις δικές σου. Είμαι σίγουρος πως όλοι μπορούμε να μάθουμε από τους άλλους.

#1. Γνώσεις Για Την Επιτυχία : Κόψε Τα Αρνητικά

Βγάλε από την ζωή σου οτιδήποτε δεν σε υποστηρίζει. Είτε αυτό είναι η τηλεόραση, είτε το φαγητό, είτε οι άνθρωποι.

Το τίμημα της αποτυχίας πληρώνεται πρώτα με το χάσιμο χρόνου. Όταν σπαταλάς τον χρόνο σου σε μη παραγωγικές δραστηριότητες, απλά μένεις στάσιμος και δεν χρησιμοποιείς το μυαλό σου για να βελτιωθείς.

Οτιδήποτε εισάγεις στον εγκέφαλο σου, θα πρέπει να σε ενισχύει με θετικό τρόπο και να σε ενισχύει αντί να σε ρίχνει.

Δες παρακάτω και πάρε έμπνευση. Ώρα για δημιουργία και όραμα.

#2. Γνώσεις Για Την Επιτυχία : Απόλαυσε Αλλιώς Θα Σκάσεις

Δεν μπορώ να σου πω ακριβώς, πόσες υπερκοπώσεις έχω πάθει. Έχει καταντήσει αηδία το θέμα.

Και αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπολογίζω καλά έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες επιτυχίας, που κανείς και ποτέ δεν μου είπε.

Ενέργεια.

Είναι καλό, ειδικά στην αρχή, να δίνεις ότι έχεις και δεν έχεις. Όταν κάτι βρίσκεται στο ξεκίνημα, χρειάζεται πολύ δουλειά και ατελείωτες ρυθμίσεις μέχρι να μπει σε κάποιο ελεγχόμενο καλούπι όπου μπορείς να το αξιολογείς αντικειμενικά.

Αν όμως δεν ξεκουράζεσαι επαρκώς και δεν φροντίζεις να βάλεις δραστηριότητες στο πρόγραμμα σου που σε ξεκουράζουν, θα καείς.

Η διαχείριση της ενέργειας σου είναι πολύ σημαντική γιατί δυστυχώς επηρεάζει τα επίπεδα της όρεξης σου. Αν είσαι συνεχώς κομμάτια, δεν θα έχεις όρεξη να παίζεις κάθε φορά σε υψηλό επίπεδο.

#3. Θα Είσαι Τρελός Επιστήμονας

Αν δεν δοκιμάζεις νέα πράγματα, νέες προσεγγίσεις και νέες καταστάσεις, δεν θα είναι εύκολο να βρεις τι σου ταιριάζει και τι σου αρέσει πραγματικά να κάνεις.

Η επιτυχία είναι μια συνεχής διόρθωση της πορείας μέχρι να βρεις τι πιάνει. Όταν το βρεις, αρχίζεις να το εξελίσσεις.

Μέχρι να έρθει αυτό, θα παλεύεις με τις αποτυχίες, θα χοροπηδάς με την παραμικρή επιτυχία και θα ψάχνεις ψύλλους στα άχυρα.

#4. Πρέπει Nα Γνωρίζεις Που Εστιάζεις

Η επιτυχία έχει να κάνει με το να συγκεντρώνεσαι σε αυτό που θέλεις και όχι σε αυτό που δεν θέλεις.

Αν σκέφτεσαι συνεχώς αυτό που δεν θέλεις να συμβεί, όλες οι καταστάσεις θα έχουν το νόημα του πόνου στο μυαλό σου και πολύ απλά θα θέλεις να τις αποφύγεις.

Ακόμα και αυτές που θα σε κάνουνε καλύτερο.

Δεν υπάρχει εξέλιξη και επιτυχία αν βρίσκεσαι συνεχώς στο ίδιο σημείο και δεν ρισκάρεις. Και το ρίσκο είναι μια μορφή πόνου που πρέπει να αντέξεις.

Όταν σκέφτεσαι αυτό που δεν θέλεις, το μυαλό σου θα παράγει τεράστιες ποσότητες δικαιολογιών και όσο περισσότερο τις έχεις μέσα στο μυαλό σου, τόσο πιο εύκολο θα είναι να τις πιστέψεις.

Εστίασε στους στόχους σου, όπως μπορείς να δεις και παρακάτω στο επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika.

#5. Γνώσεις Για Την Επιτυχία : Θα Σου Γίνει Εμμονή

Μια από τις πιο εκνευριστικές φράσεις που μπορείς να μου πεις είναι «θέλει μέτρο».

Όχι δεν θέλει.

Αν δεν λιώσεις στο ξεκίνημα και δεν μπαίνεις ανά διαστήματα σε φάσεις πρωταθλητισμού, η επιτυχία δεν θα έρθει στον χρόνο και την μορφή που την φαντάζεσαι.

Όταν με ρωτούν πόσες ώρες δουλεύω, απαντώ πως δουλεύω και στον ύπνο μου.

Αλήθεια, πολλές φορές βλέπω όνειρα που έχουν σχέση με την Εταιρεία. Δεν το παινεύομαι, αλλά είναι αλήθεια.

Αν σου αρέσει πραγματικά αυτό που κάνεις, θα προσπαθείς συνεχώς να σκεφτείς τρόπους να το κάνεις καλύτερο, από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Και αυτό για εμένα είναι το φυσιολογικό.

#6. Γνώσεις Για Την Επιτυχία : Δεν Μπορείς Μόνος Σου

Όχι δεν μπορείς.

Ο εγωισμός μέχρι κάποιο σημείο είναι καλός. Από ένα σημείο και μετά όμως, συνειδητοποιείς πως δεν γίνεται, όχι μόνο να τα κάνεις όλα μόνος σου αλλά και να αντέξεις όλη την πίεση στην δική σου πλάτη.

Είτε είναι οι δικοί μου άνθρωποι ή είναι συνεργάτες ή συνέταιροι, είναι σημαντικό όταν φτάνω στα όρια μου να γνωρίζω πως δεν το περνάω μόνος μου.

#7. Στην Αρχή Θα Δίνεις Περισσότερα Από Ότι Θα Παίρνεις

γνώσεις για την επιτυχία

Αυτό έχει σχέση με οποιαδήποτε μορφή που έχει η επιτυχία εκτός αν δημιουργήσεις το νέο Facebook.

Ο χρόνος, το χρήμα και η προσπάθεια, ειδικά στην αρχή, δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτό που βλέπεις.

Η επιτυχία είναι ένα είδος συσσώρευσης σωστής και στοχευμένης προσπάθειας που αποδίδει σε βάθος χρόνου.

Η επιμονή και η αφοσίωση δεν είναι απλές λέξεις, αλλά απαραίτητα συστατικά για την επιτυχία.

#8. Θα χρειαστεί Περισσότερο Από Ότι Φαντάζεσαι

Ναι, θέλεις να δεις γρήγορα αποτελέσματα και όχι επειδή βιάζεσαι αλλά γιατί έχεις ανάγκη την επιβεβαίωση των προσπαθειών σου και κυρίως να πιστέψεις και εσύ πως υπάρχει ένα καλύτερο μέλλον.

Θέλει υπομονή.

Μπορεί να θέλουμε την επιτυχία, όμως το κάθε βήμα όχι μόνο πρέπει να κερδίζεται αλλά χρειάζεται να το κατανοούμε για να πάμε στο επόμενο.

Για κάθε μικρή νίκη όμως που σημειώνεις θα παίρνεις δύναμη για να προχωράς παρακάτω. Δες εδώ το σχετικό επεισόδιο από το Apla+Andrika.

#9. Γνώσεις Για Την Επιτυχία : Αν Τα Παρατήσεις… Έχασες

Η ζωή δεν είναι υποχρεωμένη να σου δείξει συμπάθεια. Άλλες φορές θα το κάνει γενναιόδωρα και άλλες όχι.

Δεν μας χρωστά κανείς ξεχωριστές χάρες που πρέπει να μας ξεπληρώσει. Αργά ή γρήγορα, όλοι βρίσκουμε τον εαυτό μας σε δύσκολη θέση, όπου οι συνθήκες στέκονται εναντίον μας.

Το εύκολο είναι να δηλώσουμε πως η ζωή είναι άδικη και να τα παρατήσουμε.

Ωστόσο, το να παραπονιέσαι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Όλοι αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Όσο πιο σημαντικός ο στόχος σου, τόσο πιο πιθανό είναι να αντιμετωπίσεις προβλήματα. Συχνά.

Όμως να θυμάσαι πως ο πιο σίγουρος τρόπος να μην έχεις δεύτερη ευκαιρία είναι να τα παρατήσεις. Όσο συνεχίζεις να μένεις στο παιχνίδι, τόσο περισσότερο θα εμφανίζονται ευκαιρίες.

#10. Η Αμφιβολία Θα Γίνει Ο Καλύτερος Σου Φίλος

Δεν υπάρχει περίπτωση, σε κάθε περίοδο εξέλιξης και ανάπτυξης, να μην έχεις αμφιβολίες.

Όταν δοκιμάζεις νέα πράγματα, δεν θα αισθάνεσαι σίγουρος. Θα πιστεύεις πως στο επόμενο βήμα θα έρθει η ολοκληρωτική καταστροφή.

Η επιτυχία είναι περισσότερο διαδικασία διαχείρισης του εαυτού σου σε σχέση με τι είσαι διατεθειμένος να πετύχεις.

Και οι αμφιβολίες είναι μια από τις θυσίες που χρειάζεται να κάνεις για να φτάσεις εκεί που θέλεις.

#11. Θα Τσακωθείς Με Τον Ύπνο… Και Με Όποιον Άλλο Γνωρίζεις

γνωσεις ια την επιτυχια

Εννοείται πως γυρνάς σαν την άδικη κατάρα κατά την διάρκεια της νύχτας.

Επειδή τα προβλήματα είναι δεδομένα, δεν θα φεύγουν εύκολα από το μυαλό σου.

Υπάρχουν ημέρες που η δουλειά τραβάει μέχρι τις 01:00-02:00 το βράδυ. Κάνω τεράστια προσπάθεια να ξυπνήσω περίπου στις 08:30. Το μάτι έχει συνηθίσει να ανοίγει στις εφτά.

#12. Άμα Δεν Το Γουστάρεις…

Θα υπάρχουν αμέτρητες φορές που θα χρειαστεί να κάνεις αυτό που δεν θέλεις, όταν πρέπει, για να φτάσεις να κάνεις αυτό που θέλεις όπως το θέλεις.

Όμως, στην βάση και στον πυρήνα σου, θα πρέπει να βλέπεις τον εαυτό σου μέσα σε αυτό που κάνεις. Έναν καλύτερο και ποιοτικότερο εαυτό που εξελίσσεται μέσα από την διαδικασία και τις δυσκολίες.

Το κίνητρο είναι περίεργο πράγμα και μπορεί να δημιουργηθεί από το οτιδήποτε.

Αν όμως δεν σου αρέσει αυτό που κάνεις, από κάποιο σημείο και μετά, θα είναι αδύνατο να συνεχίσεις.

Και πιθανότητα αυτός να είναι και ο δυσκολότερος κανόνας. Όχι μόνο να βρεις κάτι που τρελαίνεσαι να κάνεις, αλλά όταν θα έρθουν τα δύσκολα, να το υπενθυμίζεις διαρκώς στον εαυτό σου.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τις δομές της επιτυχίας τότε δες εδώ.

Καλή συνέχεια

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.