19 Τρόποι για να Μάθεις Οτιδήποτε πιο Γρήγορα

Η ικανότητα να μαθαίνεις γρήγορα είναι εξαιρετικά σημαντική. Διάβασε πως θα μπορείς να το πετύχεις.

Πως Να Μάθεις Οτιδήποτε Πιο Γρήγορα

Επειδή ο χρόνος είναι πολύτιμος, αν θέλεις να μάθεις οτιδήποτε γρήγορα αλλά και πιο εύκολα από όσο φαντάζεσαι, τότε διάβασε και βάλε στην ζωή σου τις παρακάτω τεχνικές. Ίσως κάποιες από αυτές να μην ταιριάζουν πλήρως σε εσένα, αλλά εφαρμόζοντας ακόμη και 3 ή 4 από αυτές, θα δεις σημαντική διαφορά, εφ’ όσον τις κάνεις μέρος της καθημερινής σου ρουτίνας.

Αν θέλεις να πετύχεις στην ζωή σου, είτε στον χώρο εργασίας, είτε στις σχέσεις με τις γυναίκες, σε κάποιο χόμπι ή σε οποιονδήποτε άλλο τομέα χρειάζεται να κατέχεις τις σχετικές γνώσεις.

Ότι και να κάνεις θα χρειαστεί να καταβάλλεις προσπάθεια. Άλλες φορές έντονη, άλλες φορές όχι τόσο έντονη.

19 Τρόποι Για Να Μαθαίνεις Πιο Γρήγορα
τροποι

 #1. Μάθε Γρήγορα: Οργάνωσε Τον Χρόνο Σου

 Φτιάξε ένα καλά δομημένο πρόγραμμα, ώστε να οργανώσεις το διάβασμα σου, να ορίσεις τους στόχους σου και να μειώσεις το άγχος. Χώρισε τον χρόνο σου σε τμήματα συνεχούς διαβάσματος με μικρά διαλείμματα κατά το οποία, σαν επιβράβευση, θα κάνεις κάτι που σε ευχαριστεί, προτού συνεχίσεις.

 #2. Δοκίμασε Διαφορετικές Μεθόδους Εκμάθησης

 Η Judy Willis, νευρολόγος και εκπαιδευτικός από τις Η.Π.Α., σε μία από τις δημοσιεύσεις της αναφέρει ότι όσο περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου εμπλέκονται στην διαδικασία της μάθησης και αποθηκεύουν πληροφορίες σχετικά με ένα θέμα, τόσο μεγαλύτερη διασύνδεση δημιουργείται μεταξύ των περιοχών αυτών.

Με λίγα λόγια, εφαρμόζοντας διαφορετικούς τρόπους εκμάθησης, έχουμε την δυνατότητα να αποθηκεύσουμε  περισσότερες πληροφορίες.

Δοκίμασε, πέραν της ανάγνωσης κάποιου βιβλίου, να δεις βίντεο σχετικά με το θέμα, να μελετήσεις διαγράμματα, αλλά και να μιλήσεις σε φίλους σου σχετικά με το θέμα που διαβάζεις.

Δες περισσότερα για τον τρόπο σκέψης που πρέπει να έχεις ανεξάρτητα από τη μάθηση στο παρακάτω επεισόδιο από το ελληνικό podcast Apla+Andrika.

 #3. Κάνε Πρακτική Για Να Μάθεις Γρήγορα

 Μην μένεις στο θεωρητικό μέρος. Η πρακτική ενασχόληση θα σε βοηθήσει να μάθεις καλύτερα. Αν θέλεις, για παράδειγμα, να βελτιώσεις τον τρόπο που γράφεις, ξεκίνησε ένα blog.

 #4. Ένα Πράγμα Κάθε Φορά

 Επικέντρωσε την προσοχή σου σε ένα θέμα κάθε φορά. Η διαιρούμενη προσοχή αφαιρεί πόρους από μια δραστηριότητα για να εκτελέσει μια άλλη, μειώνοντας τελικά την απόδοση και στις δυο.

μαθε γρήγορα

 #5. Μάθε Γρήγορα: Κάνε Τεστ

 Έχει βρεθεί ότι αν κάνεις τακτικά τεστ, είναι πιο εύκολο να αποκομίσεις γρήγορα τη γνώση. Βρες κουίζ σχετικά με το θέμα που σε ενδιαφέρει και δοκίμασε τις γνώσεις σου!

#6. Επιβράβευσε Τον Εαυτό Σου

 Δώσε στον εαυτό σου ένα μικρό δώρο, κάθε φορά που περνάς επιτυχώς ένα τεστ ή ολοκληρώνεις ένα κεφάλαιο. Θα έχεις έτσι ένα κίνητρο που θα σε βοηθήσει να μάθεις πιο γρήγορα το θέμα που διαβάζεις.

 #7. Μην Αφήνεις Όσα Έμαθες

Να γυρνάς τακτικά σε προηγούμενα κεφάλαια και να κάνεις μια σύντομη επανάληψη. Η τακτική «Ανάκτηση και χρήση της γνώσης», έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη εκμάθηση και την απομνημόνευση των πληροφοριών.

μαθε γρήγορα

 #8. Βάλε Ποικιλία Για Να Μάθεις Γρήγορα

 Αν πιστεύεις ότι το να ασχολείσαι με ένα μόνο θέμα σου φέρνει βαρεμάρα, τότε χώρισε τον χρόνο σου (όπως είπαμε σε προηγούμενο σημείο) και σε κάθε χρονική περίοδο, διάβαζε ένα διαφορετικό θέμα.

 #9. Δίδαξε Άλλους

 Έχει αναφερθεί από πολλούς ότι το να μεταδίδεις την γνώση που έχεις μάθει είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να την αφομοιώσεις καλύτερα και πιο γρήγορα. Μίλησε για αυτά που έχεις μάθει σε φίλους ή συγγενείς και θα εκπλαγείς από το πόσο εύκολα θα σου “μείνουν” όλα όσα έμαθες.

 #10. Φτιάξε Δικές Σου Σημειώσεις

 Οργάνωσε ένα μικρό πακέτο σημειώσεων με τις πληροφορίες που εσύ θεωρείς σημαντικές. Γράφοντας δικές σου σημειώσεις μπορείς να έχεις κωδικοποιημένα όλα τα σημαντικά τμήματα και παράλληλα να τα μαθαίνεις καλύτερα και πιο γρήγορα.

 #11. Πρόσεξε Το Περιβάλλον Στο Οποίο Διαβάζεις

 Ένας χώρος που δεν είναι τακτοποιημένος ή έχει πολλή φασαρία επηρεάζει αρνητικά την διάθεση και την συγκέντρωση. Σιγούρεψε ότι ο χώρος που διαβάζεις είναι τακτοποιημένος, ήσυχος και με ανεκτή θερμοκρασία.

Επίσης, μπορείς να δοκιμάσεις να πας σε ένα ήσυχο καφέ ή σε μια βιβλιοθήκη.

μαθαίνεις γρήγορα

#12. Χρησιμοποίησε Μνημονικούς Κανόνες

Φτιάξε ή βρες έτοιμα ακρωνύμια ή στιχάκια που θα σε βοηθήσουν να μάθεις γρήγορα και να ανακαλείς στην μνήμη σου πληροφορίες. Την μέθοδο αυτή χρησιμοποιούν συχνά οι πιλότοι κατά την εκπαίδευση τους, για να θυμούνται διαδικασίες.

#13. Αθλήσου

Νους υγιής εν σώματι υγιή.

Αν θέλεις να μάθεις γρήγορα, δώσε στο σώμα σου μια ανάσα. Πήγαινε για τρέξιμο, ποδήλατο ή οποιαδήποτε μορφή άθλησης σε ευχαριστεί.

#14. Κοιμήσου Επαρκώς Και Μάθε Γρήγορα

 Μην μειώνεις τον ύπνο σου προκειμένου να διαβάσεις. Η έλλειψη ύπνου έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την απόδοση του εγκεφάλου. Φτιάξε το πρόγραμμα σου έτσι ώστε να κοιμάσαι επαρκώς, αν δεν θέλεις να μειώσεις την απόδοση της μνήμης σου.

 

μάθε κάτι νέο

#15. Κοινωνικοποιήσου

 Βρες άτομα με παρόμοια ενδιαφέροντα, για να μοιραστείς μαζί τους τις εμπειρίες, απορίες και για να τους γνωστοποιείς την πρόοδο σου. Μπορείς να βρεις πίνακες συζητήσεων στο διαδίκτυο ή να φτιάξεις μια ομάδα με τους συμμαθητές σου.

#16. Ξεκίνησε Ένα Νέο Χόμπι

 Η ενασχόληση με ένα χόμπι θα κρατήσει τον εγκέφαλό σου σε εγρήγορση και θα σε βοηθήσει να μάθεις να συγκεντρώνεσαι, κάτι που θα σε βοηθήσει να μπορείς να αφομοιώσεις πιο γρήγορα  νέες πληροφορίες.

#17. Πρόσεξε Την Διατροφή Σου

 Διατήρησε το σώμα σου ενυδατωμένο, πίνοντας επαρκείς ποσότητες νερού ή τρώγοντας φρούτα, όπως το καρπούζι ή φράουλες.

Επίσης, έχει βρεθεί ότι η πρόσληψη Ωμέγα-3 λιπαρών βοηθά στην λειτουργία της μνήμης. Ωμέγα-3 λιπαρά μπορείς να βρεις σε κάποια ψάρια, και σε ξηρούς καρπούς, όπως ο κολοκυθόσπορος και τα φιστίκια πίνατς.

Τέλος μπορείς να καταναλώνεις σοκολάτα (με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο), καθώς έχει βρεθεί ότι βοηθά στην έκκριση της ορμόνης ντοπαμίνης, η οποία μεταξύ άλλων βοηθά στην αποδοτική λειτουργία της μνήμης.

Φυσικά, δεν πρέπει να το παρακάνεις!

μαθε γρήγορα

#18. Εξάσκησε Τον Εγκέφαλό Σου

 Υπάρχουν πολλές εφαρμογές και προγράμματα (όπως το BrainHQ ή το Lumosity), τα οποία θα σε βοηθήσουν να “προπονήσεις” τον εγκέφαλο σου, βελτιώνοντας την μνήμη σου και τον χρόνο ανάκτησης πληροφοριών, αφιερώνοντας λίγο χρόνο κάθε μέρα.

#19. Κάνε Διαλογισμό Και Μάθε Γρήγορα

 Σύμφωνα με αρκετές έρευνες, ο διαλογισμός μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις την προσοχή σου και να αφομοιώσεις έτσι πιο γρήγορα την επιθυμητή γνώση. 10-12′ αρκούν για να δεις θετικά αποτελέσματα.

Η Γνώση Είναι Δύναμη

Πριν κλείσουμε δες το επεισόδιο από το ελληνικό podcast Apla+Andrika για την αφοσίωση που οδηγεί στην επιτυχία.

 Είναι σημαντικό να θυμάσαι πάντοτε ότι η γνώση είναι δύναμη. Αν θέλεις να έχεις σοβαρές πιθανότητες να επιτύχεις σε οποιονδήποτε τομέα, θα χρειαστεί να μάθεις να αφομοιώνεις πληροφορίες και γνώση, γρήγορα και αποτελεσματικά.

Οι 19 παραπάνω τεχνικές θα σε βοηθήσουν να μάθεις πιο γρήγορα οτιδήποτε σε ενδιαφέρει, φτάνει μόνο να το πάρεις απόφαση και να ξεκινήσεις!

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Η γνώση είναι μια ικανότητα που πρέπει να έχεις στο “οπλοστάσιο σου”, ανάπτυξε την μαζί μας εδώ.

Αν θέλεις να εξελίσσεσαι διαρκώς και να μαθαίνεις γρήγορα, διάβασε το βιβλίο μας Άνδρας Αξίας. Παράγγειλέ το εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.