4 Ικανότητες Συναισθηματικής Νοημοσύνης που θα σου Χρειαστούν

Η ζωή έχει απαιτήσεις και δεν χαρίζεται σε κανέναν. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να αποκτήσεις τις ικανότητες που θα την κάνουν ευκολότερη.

Υπάρχουν αμέτρητες ικανότητες που μπορούμε να καλλιεργήσουμε για να γίνουμε καλύτεροι και να εξελιχθούμε.

Υπάρχουν όμως και κάποιες ικανότητες που περιλαμβάνουν κάποια πολύ βασικά χαρακτηριστικά που μπορούν να μας βοηθήσουνε όχι σε έναν αλλά σε περισσότερους τομείς.

Θέμα ΝοημοσύνηςΗ ζωή έχει απαιτήσεις και δεν χαρίζεται σε κανέναν. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να αποκτήσεις τις ικανότητες που θα την κάνουν ευκολότερη.

Το γνωστό σε όλους μας IQ, αντιστοιχεί στην ικανότητα να επεξεργαζόμαστε πληροφορίες. Όμως δεν υπάρχει μόνο αυτό.

Το EQ αντιστοιχεί στην συναισθηματική νοημοσύνη και είναι η ικανότητα να επεξεργαζόμαστε συναισθήματα. Τόσο τα δικά μας όσο και των άλλων.

Έκανε την εμφάνιση της ανάμεσα τις δεκαετίες 80’s – 90’s και πολλοί επιστήμονες αναφέρουν πως είναι σημαντικότερη από το IQ.

Φυσικά, κάποιοι έχουν υψηλότερο δείκτη IQ ενώ κάποιοι άλλοι έχουν υψηλότερο EQ.

Μπορείς να παρακολουθήσεις και το βίντεο του Χρήστου και να μάθεις περισσότερα για την συναισθηματική νοημοσύνη και την αξία της.

Ακόμα, το IQ είναι δυσκολότερο να αυξηθεί σε σύγκριση με την συναισθηματική νοημοσύνη.

Παρόλα αυτά ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τα δικά μας συναισθήματα αλλά και των άλλων, είναι καθοριστικής σημασίας αφού μιλάμε για επικοινωνία.

Και η επικοινωνία είναι η βασικότερη ικανότητα όταν θέλουμε να ανταπεξέλθουμε στην σύγχρονη κοινωνία.

Σε αυτό το σημείο λοιπόν έρχεται η συναισθηματική νοημοσύνη και μας αποκαλύπτει κάποιες από τα σημαντικότερες ικανότητες της.

#1. ΑυτεπίγνωσηΗ ζωή έχει απαιτήσεις και δεν χαρίζεται σε κανέναν. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να αποκτήσεις τις ικανότητες που θα την κάνουν ευκολότερη.

Για να το γράψω όσο πιο απλά μπορώ, η αυτεπίγνωση είναι μια από τις ικανότητες που περιλαμβάνει να γνωρίζεις καλύτερα τον εαυτό σου και αποτελείται από τις τρεις κατηγορίες:

#1. Να γνωρίζεις τι κάνεις. Μπορεί να ακούγεται απλό, όμως το να γνωρίζεις τι κάνεις και τα επιπτώσεις έχει σε εσένα και στην καθημερινότητα, είναι πολύ σημαντικό.

Το να μπορείς να οργανώνεις καλύτερα την ημέρα σου ή να αποφεύγεις αποσπάσεις που επηρεάζουν την προσοχή σου και μειώνουν την παραγωγικότητα σου, είναι μια από τις πιο χρήσιμες ικανότητες.

#2. Να γνωρίζεις πως αισθάνεσαι. Στο μεγαλύτερο ποσοστό της καθημερινότητας μας, δεν έχουμε των συναισθημάτων μας. Απλά αντιδρούμε σε αυτά αφού είναι παράγωγα αυτόματων σκέψεων που κάνουμε.

Το σημαντικό σε αυτή την διαδικασία επίγνωσης είναι να μην κρίνουμε τα συναισθήματα μας, αλλά να τα αποδεχόμαστε.

#3. Να γνωρίζεις τα συναισθηματικά σου σκουπίδια. Όσο περισσότερο αρχίζεις να αποκτάς επίγνωση των συναισθημάτων σου, τόσο περισσότερο θα αρχίζεις να αναγνωρίζεις τις σκέψεις που σε οδήγησαν σε αυτά.

Όταν αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε τις σκέψεις που μας προκαλούν συγκεκριμένες συμπεριφορές, τόσο περισσότερο βλέπουμε μέσα μας και καλούμαστε να μάθουμε ακόμα περισσότερο τον εαυτό μας.

#2. Ρυθμίζοντας Κατάλληλα τα Συναισθήματα σουΗ ζωή έχει απαιτήσεις και δεν χαρίζεται σε κανέναν. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να αποκτήσεις τις ικανότητες που θα την κάνουν ευκολότερη.

Αν είχαμε μια και μόνο επιλογή για να συναισθήματα μας, αυτή θα ήταν να τα ελέγξουμε.

Δεν μπορούμε!

Θα θέλαμε όμως αυτό είναι πρακτικά απίθανο ειδικά σε μια καθημερινότητα που μας στέλνει αδιάκοπα ποικίλα συναισθήματα και καταστάσεις.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όμως είναι να ελέγξουμε την αντίδραση μας σε αυτά.

Τα συναισθήματα μας είναι σήματα που κατευθύνουν την προσοχή μας. Και δεν υπάρχουν καλά ή κακά συναισθήματα. Υπάρχουν μόνο καλές ή κακές αντιδράσεις.

Ή ακόμα καλύτερα υπάρχουν αντιδράσεις που μας ωφελούν και αντιδράσεις που δεν μας ωφελούν.

Όταν μπορούμε να αναγνωρίζουμε πως αισθανόμαστε και να αποφασίζουμε ποια αντίδραση είναι η καλύτερη, είναι μια από τις σημαντικότερες ικανότητες.

#3. Μαθαίνοντας να Κινητοποιείς τον Εαυτό σουΗ ζωή έχει απαιτήσεις και δεν χαρίζεται σε κανέναν. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να αποκτήσεις τις ικανότητες που θα την κάνουν ευκολότερη.

Δεν έχουμε πάντα το κίνητρο να κάνουμε αυτό που θέλουμε ή αυτό που χρειάζεται. Λίγο η κούραση, λίγο το άγχος και ο φόβος, λίγο οι καταστάσεις που κάποιες φορές είναι άγνωστες, μειώνουν το κίνητρο τους και μας αφήνουν μετέωρους.

Όπως ήδη γνωρίζεις, δεν μπορείς να περιμένεις να νιώσεις καλά για να κάνεις κάτι.

Πολλές φορές θα χρειαστεί απλά να το κάνεις και το κίνητρο σε βρίσκει στην συνέχεια.

Το να μπορείς να κάνεις κάτι είναι μια από τις πολύ κρίσιμες ικανότητες γιατί σημαίνει πως μπορείς απλά να ξεκινάς ακόμα και όταν δεν αισθάνεσαι πως θέλεις ή μπορείς.

Και αυτό τις περισσότερες φορές είναι αρκετό.

#4. Αναγνωρίζοντας τα Συναισθήματα των ΆλλωνΗ ζωή έχει απαιτήσεις και δεν χαρίζεται σε κανέναν. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να αποκτήσεις τις ικανότητες που θα την κάνουν ευκολότερη.

Αν δεν μπορείς να αναγνωρίζεις το πώς αισθάνονται οι άλλοι, τότε θα υπάρξει μεγάλη απόσταση ανάμεσα σας και έλλειψη σύνδεσης.

Η ικανότητα να κατανοείς, έστω και σε μικρό βαθμό, πως αισθάνονται οι άλλοι, σου προσφέρει αυτόματα την ευκαιρία να επικοινωνήσεις ποιοτικότερα μαζί τους και να τους καταλάβεις καλύτερα.

Η συγκεκριμένη ικανότητα μας φέρνει πιο κοντά στους άλλους και βελτιώνει άμεσα τις επικοινωνιακές μας δεξιότητες.

Η επικοινωνία είναι πάρα πολύ σημαντική, ιδιαίτερα ανάμεσα σε φίλους. Δες το επεισόδιο της εκπομπής μας Apla+Andrika για τον Bro Code.

Αν δεν παρατηρείς πως νιώθουν οι άλλοι, θα είναι δύσκολο να χτιστεί μια γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα σας.

Υπάρχουν αμέτρητες ικανότητες που μπορείς να καλλιεργήσεις.

Οι ικανότητες της συναισθηματικής νοημοσύνης όμως μπορούν να λειτουργήσουν ως θεμέλιο για κάθε τομέα της ζωής σου.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Αν θέλεις να χτίσεις τις ικανότητες που θα σε κάνουν ξεχωριστό, μπορείς να μας βρεις εδώ.

Να είσαι καλά

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.