5 Απίστευτα Δύσκολα Μαθήματα Ζωής που Έμαθα τα Τελευταία 2 Χρόνια

Η ζωή είναι γεμάτο εκπλήξεις και προκλήσεις, οι οποίες σου μαθαίνουν πράγματα για να γίνεις δυνατότερος. Μαθήματα που διδάχθηκα τα τελευταία 2 χρόνια.

Δύσκολα Μαθήματα Ζωής Που Θέλω Να Μοιραστώ Μαζί Σου

Δεν γνωρίζω να σου πω ακριβώς τον λόγο, αλλά όσο περνούν τα χρόνια, είναι λες και μεγαλώνει η επιθυμία να πείσεις τον εαυτό σου πως ότι έχεις κάνει μέχρι τώρα είναι σημαντικό ή έχει κάποιο νόημα. Πως έχεις πάρει τα μαθήματα σου και δεν πας μετεξεταστέος.

Ξέρεις, να γυρίσεις το κεφάλι, να κοιτάξεις πίσω, και αυτό που θα δεις να είναι τουλάχιστον αξιόλογο.

Τα τελευταία δύο χρόνια μου φαίνονται σαν είκοσι. Μπορεί αν είναι επειδή το γκάζι συνεχίζει να είναι πατημένο ή μπορεί να οφείλεται στο γεγονός πως μεγαλώνω και η τριβή που έχω με τις καταστάσεις δημιουργεί μεγαλύτερη θερμότητα από ότι παλιότερα.

μαθήματα ζωής

Μου έρχεται στο μυαλό και το σενάριο πως με την πάροδο του χρόνου γίνομαι όλο και πιο περίεργος.

Θα δείξει…

Αυτά λοιπόν τα δύο χρόνια, υπάρχουν πέντε πράγματα που έμαθα τα οποία και θεωρώ όχι μόνο μαθήματα αλλά και συνθήκες που με διαμόρφωσαν.

#1. Η Ειλικρίνεια Είναι Υπερδύναμη Αλλά…

Όταν έχεις στήσει μια ζωή όπου μπορείς να είσαι απόλυτα ειλικρινής με όλους, τότε κάτι έχει πάει καλά.

Και πολύ λάθος!

Συνήθως δεν είμαστε ειλικρινής για δύο λόγους.

Α) Ο πρώτος είναι πως μας ενδιαφέρει η άποψη των άλλων για εμάς με αποτέλεσμα να προβάλουμε αρκετές φορές κάτι που δεν μας αντιπροσωπεύει μόνο και μόνο για να ευχαριστήσουμε τους άλλους.

Και αυτό δεν είναι πάντα κακό.

Τσέκαρε το επεισόδιο από το ελληνικό podcast Apla+Andrika, σχετικά με τους ανθρώπους των οποίων η άποψη είναι συνήθως τοξική.

Αν λέγαμε συνεχώς αυτό που σκεφτόμασταν, ειδικά όπως το σκεφτόμαστε, θα παίζαμε ξύλο όλη μέρα ή τα άτομα που μας περιστοίχιζαν θα έκλαιγαν.

Και εμείς μαζί τους.

Β) Ο δεύτερος λόγος και ένα από τα πολύ σοβαρά μαθήματα, είναι πως το κάνουμε για να μην πληγώσουμε τους άλλους.

Και αυτό με την σειρά του είναι απόλυτα λογικό.

Δεν γίνεται ξεφουρνίζεις όποτε σου έρθει, ότι σου έρθει, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να διαλύσεις ανθρώπους που έχουν κυριολεκτικά καλές προθέσεις.

Και αυτό είναι το παράδοξο που δημιουργεί το πρώτο από τα δύσκολα μαθήματα.

Όταν ξεκινάς να είσαι ειλικρινής με όλους, τότε σίγουρα είσαι αυθεντικός, ο άλλοι ξέρουν με τι έχουν να κάνουν και το εκτιμούν.

Ναι Σίγουρα…

Όταν αποφασίζεις να γίνεις απόλυτα ειλικρινής, σημαίνει πως είτε δεν σε νοιάζει και τόσο η γνώμη των άλλων για εσένα ή δεν σε νοιάζει πως θα τους επηρεάσεις.

Και εσύ μένεις με το ερωτηματικό: Έχε εξελίξει τόσο την σχέση με τον εαυτό σου που βρίσκεσαι σε άλλο επίπεδο ή απλά έχεις γίνει αναίσθητος;

Κανείς μας δεν θέλει η απόλυτη αλήθεια. Την θέλει με συγκεκριμένο τρόπο.

Μάθε την αξία της αλήθειας, ακόμα κι αν αυτή είναι σκληρή στο βίντεο εδώ.

Και ένα από τα μαθήματα είναι πως αν θέλεις να τα έχεις καλά με τους άλλους, δώσ’ τους πρώτα αυτό που θέλουν, όχι αυτό που έχουν ανάγκη.

Γιατί μπορεί αυτό που έχουμε ανάγκη να είναι η αλήθεια, αλλά με τον όρο πως θα την ανακαλύψουμε μόνοι μας. Αν κάποιος μας την χτυπήσει στην μούρη, κλοτσάμε.

#2. Δύσκολα Μαθήματα Ζωής : Η Πιο Δύσκολη Φράση Είναι Το «Και τι Έγινε;»

Τι μαθήματα κρύβει αυτό;

Πρώτον άγνοια και δεύτερον δύναμη.

Αν μπορείς στις δύσκολες καταστάσεις να λες και τι έγινε, σημαίνει πως είτε δεν γνωρίζεις ή δεν έχεις υπολογίσει τις συνέπειες ή πως οι συνέπειες είναι διαχειρίσιμες.

Και τα δύο όμως έχουν να κάνουν με ανάληψη ευθύνης. Όταν θα έρθουν τα δύσκολα, που θα έρθουν, και μπορείς να πεις και τα έγινε, σημαίνει πως έχεις την δυνατότητα να επιλύσεις προβλήματα, να βρες λύσεις και να ανακάμψεις.

Μπορεί όμως να έχεις πλήρη άγνοια επειδή δεν πρόβλεψες ή πολύ απλά δεν ήθελες να σκεφτείς το επόμενο βήμα αγνοώντας τις καταστάσεις που σου φώναζαν πως κάτι πηγαίνει πολύ λάθος.

Το δεύτερο από τα μαθήματα λοιπόν είναι να υπολογίζεις τις συνέπειες των πράξεων σου και όταν φτάσεις στο επίπεδο να μπορείς να δηλώσεις και τι έγινε επειδή μπορείς να επιλύσεις την κάθε κατάσταση, να γνωρίζεις την λεπτή γραμμή που διαχωρίζει την ψευδαίσθηση από την πραγματικότητα.

#3. Η Παθητικότητα Είναι Ο Μεγαλύτερος Κίνδυνος

μαθήματα ζωής

Το πιο εύκολο πράγμα είναι να έχεις άλλους να σου λένε τι να κάνεις.

Μπορεί να είναι ταυτόχρονα και το πιο εκνευριστικό, αλλά είναι βολικό και σε αποσυμπιέζει από τις ευθύνες.

Η πρωτοβουλία κινήσεων όμως είναι ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα.

Λίγοι θέλουν να λαμβάνουν ενεργητικό ρόλο στην ζωή τους γιατί στιγμιαία αποκτούν την ευθύνη όχι μόνο των πράξεων τους αλλά κυρίως των αποτυχιών που ενδέχεται να έρθουν.

Όλοι θέλουν το τιμόνι αλλά θέλουν στην κάβα και τον καπετάνιο σε περίπτωση φουρτούνας.

Η οποιαδήποτε κατάσταση υπάρχει και θα υπάρξει για να αφήνει το ενδεχόμενο εξέλιξης.

Αν μια κατάσταση δεν εξελίσσεται, τότε πέφτει στην κινούμενη άμμο της ακινησίας και της ρουτίνας. Και η ρουτίνα εξαφανίζει την επιθυμία.

Το ρίσκο δεν το θέλει κανείς γιατί πολύ απλά δεν γνωρίζει πώς να το διαχειριστεί.

#4. Δύσκολα Μαθήματα Ζωής : Η Επιτυχία Είναι Εθιστική

Όλοι μας θέλουμε να πετύχουμε αλλά λίγοι γνωρίζουν τι σημαίνει πραγματικά να έχεις πετύχει σοβαρά πράγματα σε κάποιο τομέα σημαντικό για εσένα.

Όταν αρχίζεις και πετυχαίνεις, γίνεται εθισμός χωρίς τέλος.

Ξεκινάς να παίρνεις στοιχεία πως μπορείς να πετύχεις ακόμα περισσότερα και το όριο χάνεται. Είναι σαν ναρκωτικό που σε κρατά σε μια μόνιμη θολούρα.

Η επιτυχία απαιτεί δέσμευση και θυσίες και όταν αυτά συνδυαστούν και πετύχουν ένα σημαντικό αποτέλεσμα, όλα τα υπόλοιπα φαίνονται βαρετά. Σταματούν να σου προσφέρουν την απόλαυση που σου πρόσφεραν και σιγά σιγά απομακρύνεσαι.

Και το σημαντικότερο από τα μαθήματα είναι πως από κάποιο σημείο και έπειτα, δεν το κάνεις για την επιτυχία αλλά γιατί δεν ξέρεις τι άλλο να κάνεις.

Η επιτυχία σπάνια έχει μέτρο και αν δεν βρεις το πρώτα μέσα σου, το μόνο που θα σου προσφέρει απόλαυση θα είναι η επόμενη πρόκληση.

#5. Η Ηλικία Παίζει Ρόλο

η ηλικία παίζει ρόλο

Πάντα ήθελα να πιστεύω πως η ηλικία δεν παίζει μεγάλο ρόλο σε οτιδήποτε και αν κάνεις.

Φράσεις όπως «ποτέ δεν είναι αργά» είναι ωραίο να τις ακούς όμως στην πράξη το πράγμα είναι διαφορετικό.

Βασικά, το τελευταίο από τα μαθήματα είναι πως θα έρθει κάποια στιγμή η ώρα που θα είναι αργά. Δυστυχώς.

Όταν ήμουν 20 και 25 χρονών, κοιμόμουν 4-5 ώρες την ημέρα και όταν ξυπνούσα ήμουν έτοιμος να ξεκινήσω εκστρατεία.

Δέκα χρόνια μετά, αν κοιμηθώ 4 ώρες, πιθανότατα να πάω στο νοσοκομείο.

Ο χρόνος δεν είναι παιχνίδι. Τσέκαρε το βίντεο του Θέμη για την αξία του χρόνου.

Όλοι μεγαλώνουμε και ο τρόπος που θα σε επηρεάσουν τα χρόνια έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες. Διατροφή, γυμναστική και γενικότερα ο τρόπος ζωής είναι γραμμάτια που αν δεν ξοφλήσεις νωρίς, θα σε χρεώσουν αργότερα με τόκους που ζυγίζουν πολλά κιλά.

Σίγουρα, είναι καλύτερο να αλλάξεις σε οποιαδήποτε ηλικία και αν βρίσκεσαι προς το καλύτερο παρά να μην το κάνεις ποτέ. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα είναι το ίδιο εύκολο.

Καθώς μεγαλώνουμε, ο υποχρεώσεις και η βιολογία παίζουν το δικό τους παιχνίδι και το «για πάντα νέος» απομακρύνεται.

Στην κάθε δεκαετία της ζωής σου, είναι απαραίτητο να ζήσεις και συγκεκριμένες εμπειρίες. Να σου φύγουν απωθημένα και κόμπλεξ για να προχωρήσεις στα επόμενα πιο κατασταλαγμένος.

Η μάθηση δεν πρέπει να σταματάει ποτέ, όσο δύσκολα μαθήματα κι αν πρέπει να δεχτείς. Μπορείς όμως να ξεκινήσεις εδώ.

Καλή συνέχεια

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr