Αποτυχία: Πώς σε Οδηγεί να Πετύχεις Κάτι Σημαντικό

Αν θέλεις να πετύχεις θα χρειαστεί να αλλάξεις την σχέση που έχεις με την αποτυχία. Διάβασε λοιπόν τι κερδίζεις από την προσπάθεια.

Η Αποτυχία Σε Οδηγεί Να Πετύχεις Κάτι Σημαντικό

Η αποτυχία δεν είναι εύκολο πράγμα, ειδικά όταν είσαι αποφασισμένος να πετύχεις μια σημαντική αλλαγή.

Εδώ όταν παίζουμε τάβλι με κάποιον φίλο και χάνουμε – μας ανάβουν τα λαμπάκια. Βέβαια, υπάρχει και η άλλη λογική που λέει πως δεν γίνεται να πετύχεις με την πρώτη.

Η διαδικασία του να πετύχεις περιλαμβάνει ένα τίμημα. Και αυτό είναι η σκληρή δουλειά και φυσικά η αντοχή στον πόνο που σου προκαλεί η κάθε αποτυχία, είτε μικρή είτε μεγάλη.

Η ζωή και η κάθε καθημερινότητα, δεν αποτελείται μόνο από χαρές και επιτυχίες. Δεν γίνεται. Περιέχει δυσκολίες, λύπες και αλλαγές στο σενάριο. Έτσι είναι αυτά.

Αν είσαι ευαίσθητος, θα πας γρήγορα στα αποδυτήρια με την ήττα στην πλάτη.

Το πόσο γρήγορα όμως θα επιστρέψεις, είναι μια άλλη ιστορία.

Και αυτό γιατί η κάθε αποτυχία στην προσπάθεια σου να πετύχεις, πιθανότατα δεν είναι τυχαία.

Ο Νόμος της Διαδικασίας ισχύει για όλους και για να πετύχεις θα χρειαστεί πρώτα να αποτύχεις.

Όχι για έναν, αλλά για πέντε λόγους.

#1. Η Αποτυχία Σε Κάνει Πιο Ανθεκτικό

η αποτυχίασε κάνει ανθεκτικό

Η κάθε αποτυχία μπορεί να συμβεί για αμέτρητους λόγους.

Απειρία, συνθήκες, ελλιπής προετοιμασία, κακοί συνεργάτες, οτιδήποτε.

Ωστόσο, μετά από κάθε αποτυχία το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι έφταιξε και τι πήγε διαολεμένα λάθος.

Όμως για να πετύχεις δεν κάνεις μόνο αυτό.

Εστιάζεις την προσοχή σου στις λύσεις και στο τι χρειάζεται να κάνεις από εδώ και πέρα για να ανακάμψεις.

Φιλτράρεις καλύτερα και με περισσότερη λεπτομέρεια τον εαυτό σου ώστε να καταλάβεις σε βάθος πως σε επηρέασε η αποτυχία, πόσο πιστεύεις πως μπορείς να πετύχεις και φυσικά πόσο επηρεάστηκε το κίνητρο.

Τα παραπάνω είναι σοβαρές πληροφορίες που θα πάρεις για τον εαυτό σου και φυσικά τρομερά χρήσιμα εφόδια για την συνέχιση του ταξιδιού σου.

Πριν συνεχίσεις δες το βίντεο για να βρεις το χαμένο κίνητρο.

#2. Η Αποτυχία Εξελίσσει Τις Ικανότητές Σου

Μπορεί να είναι εξαιρετικά σκληρό, αλλά η αποτυχία υπάρχει περίπτωση να φανερώσει έλλειψη ικανοτήτων.

Όταν θέλεις να πετύχεις και αντιλαμβάνεσαι πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, αρχίζει να γεννάται μέσα σου ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς: Η αμφιβολία.

Εντάξει, πώς να το κάνουμε; Όταν αμφισβητείς τον εαυτό σου και τις ικανότητες σου δεν είναι και η καλύτερη φάση που μπορείς να βρεθείς.

Ωστόσο, αν αντέξεις την συγκεκριμένη αμφισβήτηση, θα βρεθείς σε ένα σταυροδρόμι.

Η μια διαδρομή είναι αυτή της παραίτησης και η άλλη είναι αυτή του να προσπαθήσεις ξανά. Ότι και αν συνεπάγεται αυτό.

Απλά να θυμάσαι: Η αποτυχία σε χρεώνει για μια στιγμή, ο δισταγμός για πάντα.

Τις αποτυχίες θα τις ξεχάσεις ή δεν θα τις θυμάσαι με τόση ένταση όσο συνεχίζεις την προσπάθεια να πετύχεις. Τις φορές όμως που δεν διεκδίκησες, θα τις θυμάσαι για πάντα και όχι με τον καλύτερο τρόπο.

Και όταν αποκτάς επίγνωση πως οι ικανότητες σου δεν είναι αρκετές, αρχίζεις να συνειδητοποιείς πως έχεις και πάλι δύο επιλογές.

Είτε θα τα παρατήσεις και θα αρκεστείς πως δεν είσαι αρκετός, είτε θα αποφασίσεις να εξελίξεις ακόμα περισσότερο τις ήδη υπάρχουσες ικανότητες σου.

Και κάπως έτσι έρχεται η ανάπτυξη.

#3. Η Αποτυχία Αλλάζει Την Σχέση Που Έχεις Με Τον Φόβο Του Αγνώστου

φόβος του αγνώστου

Σε όλους μας αρέσει η σιγουριά και η ασφάλεια. Είναι στην Φύση μας.

Όμως η κάθε αποτυχία έχει την εκνευριστική ικανότητα να μας υπενθυμίζει πως πάντα θα υπάρχουν αλλαγές στο πλάνο και θα συμβαίνουν καταστάσεις που δεν είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε.

Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε το άγνωστο. Αν μπορούσαμε, θα σήμαινε αυτόματα πως θα το γνωρίζαμε, επομένως δεν θα ήταν και άγνωστο.

Όταν θέλεις να πετύχεις, το μυαλό σου δεν θα είναι σύμμαχος. Θα προσπαθήσει να σε κρατήσει στην ζώνη άνεσης και στο σημείο που νιώθεις περισσότερο ασφαλής.

Όμως η αλλαγή και η επιτυχία επιτυγχάνεται όταν βγαίνεις από την ζώνη άνεσης και πηγαίνεις στην ζώνη δύναμης. Στην ζώνη όπου καλείσαι να αξιοποιήσεις τα καλύτερα τμήματα του εαυτού σου.

Η κάθε αποτυχία σε βοηθά να προσεγγίζεις με εντελώς διαφορετικό τρόπο όλες αυτές τις σκέψεις που σου πετάει το μυαλό περί αποτυχίας στην προσπάθεια του να σε προστατεύσει.

Έτσι, η αποτυχία σε οδηγεί να ξεπεράσεις το φόβο του αγνώστου. Εσύ τι φοβάσαι περισσότερο; Δες το επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika. Υπάρχουν οι δικοί μας φόβοι, όπως ο φόβος προσέγγισης και ο φόβος έκθεσης. Που τους αντιμετωπίσαμε και σήμερα είμαστε έτοιμοι να σου μιλήσουμε για αυτούς.

#4. Η Αποτυχία Σε Οδηγεί Να Κερδίσεις Απίστευτες Γνώσεις

Δεν μαθαίνεις από την επιτυχία. Μαθαίνεις από την προσπάθεια σου να πετύχεις.

Και αυτό γιατί όταν πετύχεις, επιτόπου θέτεις τον επόμενο στόχο.

Στην διαδρομή προς την επιτυχία, εμφανίζονται αποτυχίες, δυσκολίες και σκαμπανεβάσματα.

Κάθε φορά που παίρνεις την δύσκολη απόφαση να συνεχίσεις, αποκτάς πολύ σημαντικά εφόδια.

Ένα εφόδιο δεν είναι τίποτα άλλο παρά η γνώση πως όταν εμφανιστούν δυσκολίες στο παρελθόν, θα έχεις την δύναμη να τις αντιμετωπίσεις και να τις προσπεράσεις.

Και αυτό λέγεται αυτοπεποίθηση.

#5. Αποδοχή Και Επέκταση

αποδέξου την αποτυχία

Δεν είναι εύκολο να αποδεχτούμε την αποτυχία.

Και αυτό γιατί η αποδοχή είναι περίεργο πράγμα και κρύβει παγίδες.

Διότι υπάρχει περίπτωση να αποδεχτείς την αποτυχία, αλλά να μην προσπαθήσεις πάλι.

Η κάθε αποτυχία και απόρριψη έχει την ικανότητα να αποκαλύπτει σκληρές αλήθειες που δεν μας χαροποιούν ιδιαίτερα όταν εμφανίζονται.

Α) Όταν όμως αποδέχεσαι την αποτυχία και αποφασίζεις να συνεχίζεις, τότε ακριβώς έρχεται και η ανάπτυξη.

Β) Όταν παίρνεις την δύσκολη απόφαση να μην τα παρατήσεις, είναι το σημείο όπου αρχίζεις να δημιουργείς νέες ευκαιρίες στον εαυτό σου.

Γ) Εξευρίσκεις λύσεις, ανακαλύπτεις νέους τρόπους προσεγγίσεις και το κυριότερο κερδίζεις κάτι εξαιρετικά σημαντικό:

Αυτοσεβασμό.

Δεν έχει σημασία η αποτυχία, αλλά τι επιπτώσεις έχει στην σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας.

Είναι ένας είδος ευθύνης που έχουμε απέναντι στον εαυτό μας, για το πώς σκοπεύουμε να του δώσουμε το μήνυμα: Πως ότι και να συμβεί, εμείς θα είμαστε εκεί να συνεχίζουμε την προσπάθεια.

μετά την αποτυχία προχώρα παρακάτω

Κλείνοντας, μέσα από τις εμπειρίες μας μαθαίνουμε όλο και καλύτερα τον εαυτό μας. Και η αποτυχία είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε τη ζωή μας με άλλο μάτι. Οι επιλογές μας κάποιες φορές έχουν αποτέλεσμα να πετύχουμε έναν στόχο και άλλες φορές όχι. Το σημαντικό είναι να μαθαίνουμε μέσα από την αποτυχία τί είναι αυτό που την επόμενη φορά που θα επιχειρήσουμε θα μας κάνει να πετύχουμε. Από αυτή τη διαδικασία μπορούμε να βγούμε κερδισμένοι.

Συνεπώς η αξία της επιτυχίας, αλλά και της αποτυχίας είναι συνάρτηση του πώς την αξιολογούμε σαν διδακτική εμπειρία της ζωής. Είναι πολύ πιθανόν μια αποτυχία να μας κάνει να αισθανόμαστε ανεπαρκείς, αλλά είναι σίγουρο ότι μας εξελίσσει.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Για να πετύχεις σε ότι κάνεις, πρέπει πρώτα να τα βρεις με τον εαυτό σου, κάνε το μαζί μας εδώ.

Ως Άνδρας Αξίας, βλέπεις την αποτυχία σαν ευκαιρία για εξέλιξη. Βρες το βιβλίο μας εδώ.

Καλή συνέχεια

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr