5 Πράγματα που Λέμε στον Εαυτό μας για την Ζωή και δεν Ισχύουν!

Η ζωή είναι ένα μυστήριο και δυσνόητο πράγμα να καταλάβει κανείς. Τσέκαρε τα 5 πράγματα που σίγουρα λες για τον εαυτό σου και ΔΕΝ ισχύουν.

Ποια Από Τα Πράγματα Που Λέμε Στο Εαυτό Μας Για Την Ζωή Δεν Ισχύουν

Ο τρόποι σκέψης που έχουμε για την ζωή είναι πολλοί. Οι περισσότεροι υπάρχει περίπτωση να μην είναι καν δικοί μας.

Αν βάλεις μέσα στο καζάνι πεποιθήσεις, κοινωνία, σύγχρονα πρότυπα, στερεότυπα, το πράγμα μπορεί να γίνει στιγμιαία εξαιρετικά πολύπλοκο.

Για να κρατήσουμε τα πράγματα απλά όμως, ας δούμε 5 πράγματα ή αλλιώς κάποιες πεποιθήσεις που ενώ πιστεύουμε πως βοηθούν, στην ουσία μπορεί να κάνουν το ακριβώς αντίθετο.

#1. «Είμαι Καλός Τύπος»

πράγματα που λέμε στο εαυτό μας

Κανείς δεν διαφωνεί και προσωπικά πιστεύω πως οι καλοί τύποι είναι εκείνοι που θα τρέξουν δίπλα σου στην δύσκολη στιγμή, είναι τίμιοι, συνεπείς και με λίγα λόγια είναι εντάξει άνθρωποι.

Από την άλλη, δεν είναι όλα στην ζωή βελούδινα.

Σίγουρα θα θέλαμε να μας είχε τσιμπήσει μια ραδιενεργή αράχνη, να κουβαλούσαμε ένα μαγικό δακτυλίδι που θα ρίχναμε στην λάβα και στο τέλος της ημέρας όλα θα ήταν ήρεμα, θα κερδίζαμε την πριγκίπισσα αφού πρώτα οι μάχες είχαν ουλές που θα μας έδειχνα ακόμα πιο cool.

Και δεν μιλάω ούτε για έλλειψη εργασιακού ήθους ούτε για έλλειψη κοινωνικής ευθύνης ούτε για τίποτα.

Αυτό που θέλω να πω όμως είναι πως ο καλός  τύπος δεν κερδίζει πάντα στο τέλος.

Μπορεί να είναι άδικο ή πεσιμιστικό αλλά μια πραγματικότητα που βιώνουμε αρκετά συχνά.

Θα υπάρξουν πολλές φορές στην ζωή που θα έχεις αναρωτηθεί «είμαι καλός τύπος, γιατί οι γυναίκες δεν κάνουν ουρά; Είμαι καλός τύπος, γιατί το αφεντικό μου φέρεται σαν σκουπίδι; Είμαι καλός τύπος, γιατί δεν έχω φίλους;»

Είναι ένα επίπονο μάθημα όμως από την άλλη δεν αναιρεί πως ιδιότητες όπως τιμιότητα, καλοσύνη, τυπικότητα, ηθική δεν δουλεύουν. Απλά η γραμμή για το τι πιστεύουμε πως θα έπρεπε να δουλεύει με το τι δουλεύει πραγματικά (όχι πάντα αλλά αρκετά συχνά) κάποιες φορές μπορεί να χτυπήσει πολύ άσχημα.

Είναι απίστευτο να είσαι καλός τύπος απλά η ζωή ευνοεί αυτού διεκδικούν αυτό που πιστεύουν οι ίδιοι πως αξίζει. Το να περιμένεις να σου προσφέρουν οι άλλοι αυτό που πιστεύουν ΕΚΕΙΝΟΙ πως σου αξίζει επειδή είσαι καλός τύπος, μπορεί να μην είναι πάντα τόσο αποδοτικό.

#2. «Τα Πάντα Στην Ζωή Θα Φτιαχτούν Όταν…»

Τα πάντα θα γίνουν καλύτερα όταν τελειώσω την σχολή, βρω δουλειά, βρω κοπέλα, μείνω μόνος σου, πάρω αμάξι

Η πονηριά που εισάγει η αντίληψη που έχουμε για την επιτυχία και οτιδήποτε φέρνει μαζί της, είναι πως μας κάνει να πιστέψουμε πως από την στιγμή που καταφέρουμε κάτι στην ζωή, όλα μετά θα είναι τέλεια.

Καλύτερα μπορεί, τέλεια αποκλείεται.

Και αυτό στο λέω καθαρά από προσωπική εμπειρία.

Πρώτο και σημαντικότερο, τίποτα δεν έρχεται χωρίς τίμημα και τίποτα δεν έρχεται χωρίς να απαιτήσει κάτι από εμάς στην συνέχεια.

Όταν τελειώσεις την σχολή θα πρέπει να βρεις δουλειά. Όταν βρεις με το καλό δουλειά, θα πρέπει να αποδίδεις σε αυτήν και μάλιστα το επόμενο επίπεδο θα είναι να γίνεις καλύτερος στην δουλειά σου.

Τσέκαρε πώς μπορείς να ισορροπήσεις τη δουλειά σου με την υπόλοιπη ζωή σου, στο επεισόδιο από το ελληνικό podcast Apla+Andrika.

Όταν βρεις κοπέλα, θα χρειαστεί να ασχοληθείς με την σχέση σου και όπως πιθανότατα γνωρίζεις, δεν υπάρχουν τέλειες σχέσεις γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν τέλειοι άνθρωποι.

Όταν θα μείνεις μόνος σου, θα πρέπει να κρατήσεις το σπίτι καθαρό και φυσικά ένα σπίτι έχει και έξοδα.

Και η λίστα δεν τελειώνει.

Και αυτό τι σημαίνει; Πως δεν την γράφεις καν;

Όχι βέβαια.

Η ζωή μας δεν θα γίνει τέλεια από ένα ή τέσσερα συμβάντα. Μπορεί όμως να γίνει καλύτερη και κυρίως θα αυξήσει τις ευθύνες που έχουμε απέναντι στον εαυτό μας και στους ανθρώπους που μας περιστοιχίζουν.

Επιπροσθέτως, όσο περισσότερο προσπαθείς, με κόπο και σκληρή δουλειά, να βελτιώσεις την ζωή σου, κάποιες φορές θα αποτύχεις. Και όταν αναφέρω την αποτυχία δεν εννοώ να μην κάνεις σχέση για παράδειγμα αλλά να κάνεις σχέση που τελικά δεν θα δουλέψει.

Και αυτό είναι καλό.

Γιατί η προσπάθεια και η επίτευξη στην ζωή σε φέρνουν πιο κοντά με τον εαυτό σου και με τι σου ταιριάζει περισσότερο.

Αυτό λέγεται εμπειρία στο δικό μου μυαλό.

#3. «Η Ζωή Δεν Είναι Δίκαιη»

πράγματα που λέμε στον εαυτό μας

Όχι δεν είναι αλλά όχι με τον τρόπο που το φανταζόμαστε.

Όταν κάνουμε την δήλωση στον εαυτό μας πως η ζωή δεν είναι δίκαιη, αφαιρούμε το δικαίωμα στον εαυτό μας να προσπαθήσει για να αποκτήσει μια ζωή όπως την γουστάρει.

Όταν δηλώνουμε πως η ζωή δεν είναι δίκαιη, εξαλείφουμε αυτόματα την επιλογή να κάνουμε κάτι καλύτερο.

Μπορούμε να είμαστε αξιοπρεπείς, να τηρούμε τον λόγο μας, να έχουμε ευγένεια, να κυνηγάμε αυτό που θέλουμε χωρίς να χρειάζεται να φιλήσουμε κατουρημένες ποδιές. Σίγουρα δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα ούτε τον κόσμο, όμως μπορούμε να επηρεάσουμε μέχρι ένα βαθμό έστω και έναν άνθρωπο.

Και αυτός ο άνθρωπος μπορεί να είναι ο εαυτό μας.

Μπορεί κάποια πράγματα στην ζωή να μην μπορέσουμε να τα έχουμε επειδή ορισμένες φορές η ζωή δεν είναι δίκαιη. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να τα διεκδικήσουμε.

#4. «Όλα Στην Ζωή Έχουν Να Κάνουν Με Την Ευτυχία»

Αν ρωτήσεις κάποιον τι θέλεις την ζωή, μετά από αρκετές απαντήσεις, το πιο πιθανό είναι να απαντήσει πως θέλει να είναι ευτυχισμένος.

Ποιος δεν  το θέλει άλλωστε.

Από την άλλη, αν κάνουμε την ερώτηση τι χρειάζεται να αισθανθούμε ευτυχισμένοι, η απάντηση δεν είναι πάντα τόσο απλή.

Και αυτό γιατί η ευτυχία δεν είναι μια κατάσταση που μπαίνεις και δεν ξαναβγαίνεις.

Η ευτυχία στην ζωή δεν είναι κάτι μόνιμο και πιστεύω προσωπικά πως είναι καλύτερο αφού αν ήμασταν διαρκώς ευτυχισμένοι, δεν θα προσπαθούσαμε να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα.

Ίσως η ευτυχία να κρύβεται σε πιο μικρά και πιο απλά πράγματα. Όπως ένα φαγητό με καλή παρέα, μια βόλτα, ένα βιβλίο ή το αίσθημα της ικανοποίησης όταν δουλεύεις σε κάτι που σου αρέσει.

Και μπορεί αυτά τα μικρά πράγματα να μην κρατούν πολύ, όμως οι στιγμές που ζεις όταν τα βιώνεις σου προσφέρουν ένα αίσθημα ελευθερίας.

Και ίσως αυτό να αρκεί.

#5. «Όλα Θα Έρθουν Εύκολα Και Γρήγορα»

Αν μου πει κάποιος πως θέλει να δυσκολευτεί και να περάσουν χρόνια μέχρι να καταφέρει αυτό που θέλει, θα τον κοιτάξω τουλάχιστον περίεργα.

Δεν γνωρίζω ακριβώς αν πρόκειται να ελπίδα ή άγνοια, όμως αρκετοί πιστεύουμε πως όλα στην ζωή θα έρθουν πολύ εύκολα και ως δια μαγείας.

Δεν εννοώ πως οτιδήποτε έρχεται δύσκολα ή καθόλου ή μετά από σκοτεινές στιγμές που το δάκρυ πέφτει σαν καταρράκτης.

Όμως στην ζωή, όλα τα σημαντικά χτίζονται με τον χρόνο και την προσπάθεια. Και συνήθως αν κάτι μας χαριστεί ή μας έρθει πολύ εύκολα, μπορεί να μας τρελάνει.

Για περισσότερα σχετικά με την αξία του χρόνου, τσέκαρε το παρακάτω βίντεο.

Κανείς δεν θέλει στην σκληρή δουλειά και τις εσωτερικές αμφισβητήσεις να του τρώνε τα συκώτια.

Όμως όλα τα επιτεύγματα έχουν μια ανταλλακτική αξία που θα πρέπει να αποδείξουμε πως την έχουμε. Όχι στους άλλους, ούτε στο σύμπαν αλλά στον εαυτό μας.

Όταν κάτι γνωρίζεις πως το έχεις κερδίσει, σου προσφέρει ένα αίσθημα ικανοποίησης. Και κυρίως επεκτείνει με ποιοτικό τρόπο την σχέση που έχεις με τον εαυτό σου.

Κάποια πράγματα θα έρθουν πιο εύκολα από κάποια άλλα. Ενώ θα υπάρξουν στιγμές που θα χρειαστεί να χύσεις κουβάδες ιδρώτα για να πετύχεις κάτι.

Και ξέρεις κάτι; Αυτό είναι μια χαρά.

Ίσως να μην είναι μόνο 5 αυτά που πιστεύεις για τον εαυτό σου και δεν ισχύουν. Μάθε περισσότερα εδώ.

Το βιβλίο Άνδρας Αξίας σε περιμένει να το διαβάσεις για να ανακαλύψεις τον πραγματικό σου εαυτό και να σταματήσεις να λες ψέματα στον εαυτό σου. Βρες το εδώ.

Καλή συνέχεια

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr