Σχέσεις: Ποιες 5 συνήθειες θα καταστρέψουν τη σχέση σου (μέρος Δεύτερο)

5 συνήθειες που θα καταστρέψουν τη σχέση σου

Στο πρώτο μέρος του άρθρου ξεκινήσαμε να αναλύουμε τις συμπεριφορές που καταστρέφουν τις σχέσεις μας χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Άλλοτε από βαθύτερες και ασυνείδητες προσωπικές ανάγκες, άλλοτε ακόμα και από καλές προθέσεις που δεν συνειδητοποιούμε ότι κάνουν κακό, δημιουργούμε τριβές και ένταση στις σχέσεις μας.

Το πρώτο μέρος του άρθρου είναι διαθέσιμο εδώ.

Σειρά σήμερα έχουν οι υπόλοιπες τρεις συνήθειες στις οποίες πολλές φορές καταφεύγουμε, αλλά εν τέλει είναι εύκολο να διορθώσουμε:

 

  1. Κρατάς όμηρο τη σχέση

Όταν έχεις κάποια κριτική ή παράπονο για τη σύντροφό σου αντιδράς απειλώντας με την ίδια τη σχέση. Για παράδειγμα, εάν νιώθεις ότι σου φέρεται ψυχρά, αντί να πεις «νιώθω πως φέρεσαι πιο ψυχρά τελευταία», λες «δεν μπορώ να είμαι με κάποια που είναι τόσο ψυχρή».

Πρόκειται για καθαρό συναισθηματικό εκβιασμό και φορτίζει πολύ κάθε τσακωμό. Έτσι κάθε έστω και μικρή διαφωνία καταλήγει να είναι μια κρίση για τη συνέχιση ή μη της σχέσης. Είναι σημαντικό και για τα δύο άτομα να νιώθουν ότι αρνητικές σκέψεις και αισθήματα μπορούν να επικοινωνηθούν με ασφάλεια στον άλλο χωρίς να απειλείται η ίδια η σχέση. Διαφορετικά οι πραγματικές σκέψεις και αισθήματα θα καταπιέζονται και θα δημιουργείται μια επίφαση μόνο ηρεμίας η οποία αργά ή γρήγορα θα σκάσει εντυπωσιακά.

Τι να κάνεις στη θέση του: Είναι φυσιολογικό να θυμώνεις με τη σύντροφό σου κατά διαστήματα ή να μην σου αρέσει κάτι σε αυτήν. Και πρέπει να είναι κατανοητό ότι παρόλο που είσαι με κάποια κοπέλα δεν σημαίνει ότι θα σου αρέσει πάντα κάθε συμπεριφορά της. Όμως δύο άτομα που μπορούν να επικοινωνήσουν, να δίνουν feedback και να λένε την άποψή τους για τον άλλο, χωρίς να είναι επικριτικοί ή εκβιαστικοί, δυναμώνουν μακροχρόνια τη σχέση τους και την κάνουν πιο δυνατή.

 

  1. Περιμένεις το άλλο μέλος της σχέσης να τρέχει πίσω σου

Ας πούμε ότι έχεις μια χάλια μέρα στη δουλειά και η σύντροφός σου δεν είναι ακριβώς υποστηρικτική εκείνη τη στιγμή. Εσύ το μόνο που θες είναι να κάτσετε σπίτι μαζί, ενώ αυτή έχει κανονίσει να βγει με τις φίλες της. Έτσι ξεσπάς πάνω της που είναι τόσο αδιάφορη και αναίσθητη για τα προβλήματά σου. Και εντάξει, εσύ μπορεί να μην το ζήτησες, αλλά θεωρείς ότι αυτή θα έπρεπε από μόνη της να προσπαθήσει να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα…

Το να κατηγορούμε την σύντροφό μας για το πώς νιώθουμε εμείς πέρα από ελαφρώς εγωιστικό είναι και κλασικό παράδειγμα κακών ορίων. Όταν στο μυαλό σου έχεις ως δεδομένο ότι ο άλλος είναι υπεύθυνος για το πώς νιώθεις, τότε προσκολλάσαι πάνω του, τον πιέζεις και δεν τον αφήνεις να αναπνεύσει. Ξαφνικά, ο άλλος είναι υποχρεωμένος να ασχολείται συνέχεια με το πώς νιώθεις, αν είσαι καλά και να πρέπει να ρυθμίζει τη ζωή του γύρω από αυτό.

Εντάξει, αν η κοπέλα σού είναι χάλια και αναστατωμένη και θες να την κάνεις να νιώσει καλύτερα, είναι όχι μόνο κατανοητό αλλά και πολύ ωραίο. Αν όμως όλο αυτό είναι δεδομένο ότι πρέπει να το κάνεις, τότε ξαφνικά η ζωή σου θα περιστρέφεται συνέχεια γύρω από το πόσο καλά νιώθει. Και σταδιακά θα αρχίσεις να νιώθεις συγκεκαλυμμένη πικρία και οργή για αυτήν.

Τι να κάνεις στη θέση του: Ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τα δικά του συναισθήματά . Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να μοιράζεσαι, να είσαι υποστηρικτικός και το να είσαι υποχρεωμένος. Κάθε θυσία ή παραχώρηση θα πρέπει να είναι μια συνειδητή και ανεξάρτητη επιλογή και όχι επειδή υπάρχει αυτή η προσδοκία από το άλλο μέλος της σχέσης.

 

  1. «Κοίτα τι σου πήρα!»

Κοινώς εξαγοράζεις τις λύσεις στα προβλήματα της σχέσης Κάθε φορά που προκύπτει κάποια σημαντική διαφωνία ή θέμα στη σχέση, αντί να κάτσεις να το συζητήσεις και να το επιλύσεις, το προσπερνάς με την αφέλεια ότι η χαρά από κάποιο δώρο ή ταξίδι, θα τα σκεπάσει όλα.

Αυτό όχι μόνο καλύπτει το αρχικό πρόβλημα (μέχρι να ξαναεμφανιστεί δηλαδή), αλλά δημιουργεί και ένα μη υγιές προηγούμενο. Αν, για παράδειγμα, κάθε φορά που η σύντροφός σου θυμώνει για κάτι, εσύ κοιτάς να την καλοπιάσεις αγοράζοντάς της κάτι ωραίο, βγάζοντάς την έξω κλπ της δημιουργείς το ασυνείδητο κίνητρο να βρίσκει λόγους να τσακώνεται, αλλά και σε εσένα κανένα κίνητρο να δεις τι πάει στραβά.

Τι να κάνεις στη θέση του: Το αυτονόητο. Να ασχοληθείς, δηλαδή, με το κυρίως πρόβλημα. Έκανε κάποιος ένα λάθος; Συζητήστε το, για να διαπιστώσετε πως μπορεί να διορθωθεί. Αισθάνεται κάποιος ότι δεν εκτιμάται μέσα στη σχέση; Μιλήστε για τους τρόπους να αποκατασταθούν τα πράγματα. Επικοινωνήστε…

Δεν είναι οπωσδήποτε κακό να κάνεις ωραίες κινήσεις για την σύντροφό σου μετά από έναν καυγά αν θες να δείξεις αλληλεγγύη και κατανόηση. Αλλά δεν πρέπει τα δώρα να καλύπτουν τα συναισθηματικά θέματα που υποβόσκουν στη σχέση. Τα δώρα και τα ταξίδια εκτιμώνται καλύτερα όταν είναι όλοι καλά. Αν τα χρησιμοποιείς για να καλύψεις τα προβλήματα, τότε σύντομα θα βρεθείς με πολύ μεγαλύτερα θέματα προς επίλυση…

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.