6 Τύποι Τοξικών Ανθρώπων και πώς να τους Αναγνωρίζεις

Η επίδραση που έχουν ο συμπεριφορές των τοξικών ανθρώπων πάνω μας μπορεί να είναι τεράστια. Διάβασε τι μπορείς να κάνεις.

Στην ζωή σου θα συναντήσεις αμέτρητους ανθρώπους. Κάποιοι από αυτούς θα έχουν θετική επίδραση πάνω σου, θα σου ανεβάζουν την διάθεση, θα περνάς ευχάριστα μαζί τους, κάποιοι άλλοι θα είναι ουδέτεροι και τέλος, κάποιοι θα επιδρούν πάνω σου με αρνητικό τρόπο.

Αυτή η τελευταία κατηγορία είναι αυτή των τοξικών ανθρώπων. Οι τοξικοί άνθρωποι έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που τους κάνουν να ξεχωρίζουν και ευτυχώς, δεν είναι και τόσο δύσκολο να τους αποφύγεις.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε 6 τύπους τοξικών ανθρώπων και τα βασικά τους χαρακτηριστικά, ώστε να μπορείς να τους αναγνωρίζεις.

#1. Αυτός που Πιστεύει ότι είναι το Κέντρο του Κόσμου
Η επίδραση που έχουν ο συμπεριφορές των τοξικών ανθρώπων πάνω μας μπορεί να είναι τεράστια. Διάβασε τι μπορείς να κάνεις.

Αυτός ο τύπος τοξικού ανθρώπου, δεν θα σε αφήσει ποτέ να μιλήσεις σε μια συζήτηση, γιατί είναι πολύ απασχολημένος, μιλώντας για τον εαυτό του.

Δεν κάνουν ερωτήσεις, ούτε περιμένουν απαντήσεις, απλά μιλούν αδιάκοπα, για το αγαπημένο τους θέμα, τον εαυτό τους. Σε επίπεδο σχέσης τέτοιοι άνθρωποι είναι εγωκεντρικοί και δεν πρόκειται ποτέ να ενδιαφερθούν για τις ανάγκες σου.

#2. Αυτός που Θέλει να Ελέγχει τα Πάντα Γύρω του
Η επίδραση που έχουν ο συμπεριφορές των τοξικών ανθρώπων πάνω μας μπορεί να είναι τεράστια. Διάβασε τι μπορείς να κάνεις.

Αυτός ο τοξικός άνθρωπος θέλει να έχει διαρκώς τον έλεγχο απέναντι σε όλους και όλα γύρω του. Θέλει να ελέγχει τι κάνεις, πώς το κάνεις, τι λες και αν μπορεί, ακόμη και τι σκέφτεσαι.

Το άτομο αυτό θα εκνευριστεί όταν διαφωνήσεις μαζί του και δεν θα σταματήσει ποτέ να προσπαθεί να σε πείσει ότι όλα όσα υποστηρίζει είναι σωστά.

Σε μια σχέση ένα τέτοιο άτομο δεν θα σου αφήσει ποτέ χώρο να «αναπνεύσεις» και δεν θα σταματήσει να σε πιέζει αν δεν πας με τα νερά του, προσπαθώντας να σου δεσμεύσει κάθε συναισθηματική ή πνευματική ελευθερία.

#3. Ο Μονίμως Αρνητικός
Η επίδραση που έχουν ο συμπεριφορές των τοξικών ανθρώπων πάνω μας μπορεί να είναι τεράστια. Διάβασε τι μπορείς να κάνεις.

Ένας άνθρωπος που είναι συνεχώς αρνητικός απέναντι σε οτιδήποτε, θα προσπαθεί ανά πάσα στιγμή να σου μειώσει την θετική ενέργεια και να σου μεταδώσει την δική του αρνητική.

Τέτοιοι άνθρωποι έχουν πάντα κάτι λυπηρό, αρνητικό ή απαισιόδοξο να πουν.

Στις σχέσεις και στις συζητήσεις με άλλους ανθρώπους, δεν μπορούν να δουν τίποτε θετικό και βλέπουν μόνο τα αρνητικά.

Δεν πρέπει να μπερδεύεις αυτό το είδος τοξικών ανθρώπων με τους ρεαλιστές. Ο ρεαλιστής βλέπει τα πράγματα όπως είναι και μπορεί να έχει θετική στάση και να προσπαθεί να βελτιώσει μια κατάσταση.

Ο αρνητικός παραπονιέται συνεχώς και κρίνει τους πάντες, θεωρώντας ότι όλοι είναι εναντίον του.

#4. Ο Κατατρεγμένος
Η επίδραση που έχουν ο συμπεριφορές των τοξικών ανθρώπων πάνω μας μπορεί να είναι τεράστια. Διάβασε τι μπορείς να κάνεις.

Για αυτόν τον άνθρωπο όλα είναι ένα λάθος. Τα προβλήματα του είναι αμέτρητα και το μόνο που ζητά είναι κάποιος να του μιλήσει για αυτά, χωρίς όμως να χρειάζεται κάποια συμβουλή ή κάποια βοήθεια, αφού όπως άλλωστε υποστηρίζει, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα και επιπλέον του αρέσει να είναι το θύμα των καταστάσεων.

Διαλαλώντας τις δυσκολίες που περνά το άτομο αυτό αισθάνεται σημαντικό και απολαμβάνει την προσοχή και την συμπάθεια που αλλιώς δεν θα λάμβανε.

Η ζωή μπορεί να προκαλεί άγχος σε όλους μας. Είναι λογικό όλοι να έχουμε προβλήματα, όμως αυτά τα άτομα μεγεθύνουν την κατάσταση.

#5. Ο Ζηλιάρης και Επικριτικός
Η επίδραση που έχουν ο συμπεριφορές των τοξικών ανθρώπων πάνω μας μπορεί να είναι τεράστια. Διάβασε τι μπορείς να κάνεις.

Οι άνθρωποι που ζηλεύουν βγάζουν από μέσα τους φθόνο για κάθε άλλον άνθρωπο που βλέπουν να προχωρά μπροστά.

Το να ζηλεύει κανείς, μπορεί να είναι υγιές, όταν θέλεις να μοιάσεις στον άλλον, αλλά όταν συνοδεύεται από φθόνο είναι μια ιδιαίτερα άσχημη και τοξική συμπεριφορά. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν μέσα τους πολύ μίσος και ποτέ δεν νιώθουν ευτυχισμένοι όταν κάποιος από το περιβάλλον τους τα καταφέρνει καλά.

Συνήθως ο άνθρωπος που ζηλεύει, γίνεται επικριτικός και κουτσομπολεύει.

Μπορείς να τσεκάρεις παρακάτω την συζήτηση που είχαμε για τους κουτσομπόληδες στην εκπομπή μας Apla+Andrika:


#6. Ο Ψεύτης που Υπερβάλλει Για Όλα
Η επίδραση που έχουν ο συμπεριφορές των τοξικών ανθρώπων πάνω μας μπορεί να είναι τεράστια. Διάβασε τι μπορείς να κάνεις.

Ένας από τους πιο κλασσικούς τύπους τοξικών ανθρώπων. Είτε λένε μικρά αθώα ψέματα, είτε τεράστιες ανακρίβειες και υπερβολές, είναι αδύνατο να τους εμπιστευτείς.

Όλοι μπορεί να έχουμε πει κάποιο ψέμα, αλλά οι τοξικοί άνθρωποι το παρακάνουν και λένε ψέματα, παραποιούν πληροφορίες προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να εξυπηρετήσουν δικούς τους σκοπούς.

Όλη αυτή η διαδικασία τους κάνει να αισθάνονται ευτυχισμένοι και γεμάτοι, αφού νιώθουν ότι δημιουργούν μια δική τους πλοκή και μια δική τους αλήθεια.

Όλοι οι τοξικοί άνθρωποι παρουσιάζουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία αν εντοπίσεις, θα μπορέσεις να τους αναγνωρίσεις και να τους αποφύγεις.

Ας τα δούμε πιο αναλυτικά:

#1. Φέρονται σαν να τους Χρωστάς

Οι τοξικοί άνθρωποι δείχνουν προς τα έξω με την συμπεριφορά τους ότι όλοι τους χρωστάνε και προσπαθούν να πάρουν αυτό που θέλουν, χωρίς να ενδιαφέρονται αν πληγώνουν τους άλλους.

Εκτός αυτού, προσπαθούν να μπλεχτούν στις ζωές των άλλων και δεν λειτουργούν ποτέ παίρνοντας την ευθεία οδό, αλλά προτιμούν να περιπλέκουν τα πράγματα.

#2. Προβάλλουν στους Άλλους τα Συναισθήματα τους

Αντί να είναι κύριοι των συναισθημάτων τους, δρουν σαν αυτά τα συναισθήματα να είναι των άλλων.

Προβάλλουν δηλαδή τα δικά τους συναισθήματα. Για παράδειγμα, κάποιος που είναι θυμωμένος μαζί σου, δεν το παραδέχεται, αλλά αντιθέτως ισχυρίζεται ότι  εσύ είσαι θυμωμένος μαζί του.

Με αυτόν τον τρόπο κάνει τους γύρω του να πρέπει συνεχώς να αμύνονται απέναντι σε διάφορες κατηγορίες που δεν έχουν βάση.

#3. Σου Ζητούν να Επιλέξεις

Οι τοξικοί άνθρωποι θα σου θέσουν συχνά το δίλημμα της επιλογής και θα παλέψουν να σε κάνουν να αισθανθείς υποχρεωμένος να τους επιλέξεις.

«Μπορείς να μην πας για προπόνηση, για να μείνεις μαζί μου».

Και όταν τους επιλέξεις αρχίζουν να ξεδιπλώνουν το δράμα τους και φυσικά ποτέ δεν ικανοποιούνται και ζητούν ολοένα και περισσότερα.

#4. Ποτέ Δεν Ζητούν Συγγνώμη

Ένας τοξικός άνθρωπος που κάνει λάθος, δεν θα ζητήσει ποτέ συγγνώμη, ούτε θα προσπαθήσει να το διορθώσει. Αντιθέτως, θα κάνει το παν, συνήθως λέγοντας ψέματα και διαστρεβλώνοντας γεγονότα, για να αποδείξει ότι εκείνος είχε την σωστή άποψη.

#5. Είναι Κοντά στα Δύσκολα, αλλά Ποτέ δεν θα Μοιραστούν την Χαρά σου

Όταν περνάς δύσκολα, ο τοξικός άνθρωπος θα είναι εκεί, όχι όμως για να σε βοηθήσει, αλλά για να σε δει να ζορίζεσαι.

Αν καταφέρεις και ξεφύγεις από τις δυσκολίες, τα καλά νέα δεν θα του κάνουν καμία αίσθηση και θα προσπαθήσει να υποβαθμίσει την προσπάθεια σου.

#6. Χρησιμοποιούν Τυπικές Εκφράσεις με Τοξικό Τόνο

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στην μη λεκτική επικοινωνία. Το πώς λες κάτι, έχει μεγάλη σημασία.

Ένας τοξικός άνθρωπος μπορεί να ρωτήσει κάτι πολύ καθημερινό, όπως ένα «Τι κάνεις;» και να το πει με έναν τρόπο, σαν να λέει «Πάω στοίχημα ότι δεν κάνεις τίποτα, όπως πάντα» ή «Η μέρα σου σίγουρα δεν ήταν σαν την δική μου».

Πώς να Προστατευτείς από τους Τοξικούς Ανθρώπους
Η επίδραση που έχουν ο συμπεριφορές των τοξικών ανθρώπων πάνω μας μπορεί να είναι τεράστια. Διάβασε τι μπορείς να κάνεις.

Οι τοξικοί άνθρωποι θα σε εκνευρίσουν με την παράλογη συμπεριφορά τους. Αν όμως ξέρεις να τους αναγνωρίσεις, μπορείς και να τους αποφύγεις.

Όσο πιο έντονα χαρακτηριστικά διαθέτει, τόσο πιο εύκολο είναι να τον εντοπίσεις και να ξεφύγεις από τις παγίδες του.

Μην επιχειρήσεις να τον αλλάξεις, ούτε να τον πολεμήσεις με τα ίδια όπλα. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να κρατήσεις απόσταση, χωρίς να απαντάς στο συναισθηματικό χάος που έχουν στο μυαλό τους.

Ακόμα, υπάρχει περίπτωση στο φλερτ να απορριφθούμε από έναν τοξικό άνθρωπο και να κολλήσουμε, όπως μπορείς να δεις στο παρακάτω βίντεο:

Αυτό βέβαια δεν είναι εύκολο  πάντοτε. Οι τοξικοί άνθρωποι θα προσπαθούν να σε πιέσουν, όταν σε βρουν σε δύσκολη θέση.

Όταν είναι αναγκαστικό να έχεις στο περιβάλλον σου τέτοια άτομα, π.χ. στον χώρο εργασίας, θα δεις ότι η συμπεριφορά τους από ένα σημείο και μετά είναι προβλέψιμη.

Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να βάλεις όρια και να αποφασίζεις εσύ πότε θα τους επιτρέψεις να τα ξεπεράσουν και πότε όχι.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Όλοι ακολουθούμε κάποιους κανόνες, φτιάξε τους δικούς σου κανόνες μαζί μας εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.