7 Νοητικές Τεχνικές για να Κάνεις Καλύτερη Διαχείριση Χρόνου

Η παραγωγική διαχείριση χρόνου είναι εξαιρετικά σημαντική. Αν θέλεις να την βελτιώσεις, τότε διάβασε παρακάτω.

Η καλή διαχείριση του χρόνου σου είναι κάτι που θα σου δώσει την ελευθερία να ξεφύγεις από τις πιέσεις των προθεσμιών και από το άγχος γενικότερα.

Επιπλέον, θα μπορείς να είσαι πιο παραγωγικός, λιγότερο αναβλητικός και θα έχεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο, κάτι που σημαίνει λιγότερο άγχος και περισσότερη ξεκούραση.

Ο τρόπος για την καλύτερη διαχείριση του χρόνου μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο και σίγουρα θέλει μερικές δοκιμές μέχρι να βρεις τον καταλληλότερο για εσένα.

Το πιο σημαντικό είναι να πάρεις την απόφαση να γίνεις ειδικός στην διαχείριση του χρόνου σου. Εμείς από την μεριά μας μπορούμε να σου δώσουμε μερικές αποτελεσματικές τεχνικές για να τα καταφέρεις.

#1. Φτιάξε Μια Λίστα με τις Υποχρεώσεις Σου
Η παραγωγική διαχείριση χρόνου είναι εξαιρετικά σημαντική. Αν θέλεις να την βελτιώσεις, τότε διάβασε παρακάτω.

Μια από τις πιο καλές και απλές τεχνικές είναι να φτιάξεις μια λίστα με τις υποχρεώσεις σου (και να την χρησιμοποιήσεις!).

Μπορείς να γράψεις σε ένα χαρτί τις δουλειές σου, να τις σημειώσεις στο κινητό σου ή οτιδήποτε άλλο δουλεύει για εσένα. Αυτή η τεχνική για κάποιο λόγο κάνει τα πράγματα να δείχνουν εφαρμόσιμα!

Το ζητούμενο είναι η λίστα να περιέχει δουλειές που μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Μια λίστα με 100 εξωπραγματικά πράγματα που δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ, δεν έχει νόημα.

Βάλε λοιπόν προτεραιότητες και σημείωσε τις δουλειές σου για την επόμενη ημέρα ή το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να κάνεις τα πλάνα σου.

Μπορείς ακόμη να φτιάξεις τρεις διαφορετικές λίστες, για την δουλειά, το σπίτι και την προσωπική ζωή, αν αυτό σε βολεύει καλύτερα.

Κάθε δουλειά που θα κάνεις θα την σβήνεις από την λίστα. Όσο θα βλέπεις την λίστα να μικραίνει, τόσο θα αισθάνεσαι ότι τα πράγματα πάνε καλά και θα έχεις κίνητρο να συνεχίσεις.

#2. Βάλε Προθεσμίες
Η παραγωγική διαχείριση χρόνου είναι εξαιρετικά σημαντική. Αν θέλεις να την βελτιώσεις, τότε διάβασε παρακάτω.

Και πάλι, δεν έχει νόημα να βάλεις προθεσμίες που δεν μπορείς να τηρήσεις, για αυτό βάλε λογικές προθεσμίες και κάνε ότι περνά από το χέρι σου για να τις τηρήσεις.

Προσπάθησε η προθεσμία σου να έχει ένα μικρό περιθώριο, δηλαδή προσπάθησε να τελειώσεις μια δουλειά λίγο νωρίτερα από ότι θα έπρεπε κανονικά. Έτσι, αν προκύψει κάτι αναπάντεχο, θα μπορείς να είσαι μέσα στα χρονικά σου πλαίσια.

Οι περισσότερες εργασίες βέβαια, θα έχουν εξ ορισμού μια προθεσμία. Εσύ όμως μπορείς να βάλεις δικές σου, ακόμη και για αυτές που δεν έχουν συγκεκριμένη. Έτσι θα έχεις κίνητρο να ασχοληθείς.

#3. Βάλε Προτεραιότητες και Κάνε Μια Δουλειά Κάθε Φορά
Η παραγωγική διαχείριση χρόνου είναι εξαιρετικά σημαντική. Αν θέλεις να την βελτιώσεις, τότε διάβασε παρακάτω.

Το να κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα δεν είναι και ότι πιο παραγωγικό. Ίσως έχεις την εντύπωση ότι αξιοποιείς καλύτερα τον χρόνο σου κάνοντας πολλά μαζί, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο εγκέφαλος λειτουργεί καλύτερα όταν εστιάζει σε ένα μόνο αντικείμενο.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μάθεις να βάζεις προτεραιότητες και να επικεντρώνεσαι κάθε φορά σε μια δουλειά, μέχρι να την ολοκληρώσεις.

#4. Χρησιμοποίησε τον Κενό Χρόνο
Η παραγωγική διαχείριση χρόνου είναι εξαιρετικά σημαντική. Αν θέλεις να την βελτιώσεις, τότε διάβασε παρακάτω.

Συχνά βρισκόμαστε σε καταστάσεις που ο χρόνος περνά χωρίς να κάνουμε κάτι. Αναμονή στην στάση του λεωφορείου, αναμονή σε κάποιο ραντεβού κλπ. Αυτές είναι ιδανικές περιπτώσεις για να τις αξιοποιήσεις με έναν εποικοδομητικό τρόπο.

Αντί λοιπόν να χάνεις την ώρα σου στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, μπορείς να οργανώσεις τις δουλειές σου για το υπόλοιπο της ημέρας, να διαβάσεις κάποιο μάθημα, αν είσαι φοιτητής και ούτω καθεξής.

Εννοείται ότι σε αυτόν τον νεκρό χρόνο μπορείς επίσης να ξεκουραστείς, αν αισθάνεσαι την ανάγκη. Το σίγουρο είναι ότι αυτά τα χρονικά διαστήματα πρέπει να τα βλέπεις σαν μικρές ευκαιρίες που μπορούν να σε βοηθήσουν να λειτουργήσεις καλύτερα.

#5. Επιβράβευσε τον Εαυτό Σου
Η παραγωγική διαχείριση χρόνου είναι εξαιρετικά σημαντική. Αν θέλεις να την βελτιώσεις, τότε διάβασε παρακάτω.

Κάθε φορά που επιτυγχάνεις κάτι, γιόρτασε το! Ο τρόπος που θα το γιορτάσεις είναι δικό σου θέμα. Βρες κάτι που σε ευχαριστεί, χωρίς να το παρακάνεις και χωρίς να σε πάει πίσω.

Το να τρως ένα burger κάθε φορά που σβήνεις μια δουλειά από την λίστα, προφανώς δεν είναι μια καλή επιβράβευση, όπως επίσης δεν είναι καλή επιβράβευση ένα δίωρο διάλειμμα.

Ένα μικρό διάλειμμα όμως, της τάξης των 5-10 λεπτών μπορεί να έχει καλό αποτέλεσμα και να σε βοηθήσει να επιστρέψεις με μεγαλύτερη όρεξη για να συνεχίσεις τις δουλειές σου.

#6. Οπτικοποίησε τους Καθημερινούς σου Στόχους
Η παραγωγική διαχείριση χρόνου είναι εξαιρετικά σημαντική. Αν θέλεις να την βελτιώσεις, τότε διάβασε παρακάτω.

Κάθε πρωί που ξυπνάς, αποφάσισε τι έχεις να κάνεις ή δες την λίστα που ήδη έχεις φτιάξει από το προηγούμενο βράδυ.

Σκέψου λοιπόν, πώς θα καταφέρεις να τελειώσεις κάθε δουλειά και προσπάθησε να σκεφτείς πώς θα είναι η κατάσταση μετά το πέρας τους. Τι θα έχεις κερδίσει, τι θα απομένει να κάνεις, πόσο θα έχεις προχωρήσει.

Η συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να σε βοηθήσει και στο να χτίσεις περισσότερη συναισθηματική νοημοσύνη, όπως μπορείς να δεις στο παρακάτω βίντεο:

Εννοείται ότι αυτή η τεχνική βρίσκει εφαρμογή σε κάθε τομέα, όχι μόνο στον εργασιακό. Μπορείς να οπτικοποιήσεις όλα αυτά που θέλεις να καταφέρεις στην σχολή σου, στην προπόνηση σου ή σε οτιδήποτε άλλο καταπιάνεσαι.

Έτσι θα ξέρεις από την αρχή της ημέρας σου, τι θέλεις και τι πρέπει να κάνεις, ώστε να χωρέσεις τις υποχρεώσεις σου μέσα στην μέρα.

#7. Μην Είσαι Αναβλητικός
Η παραγωγική διαχείριση χρόνου είναι εξαιρετικά σημαντική. Αν θέλεις να την βελτιώσεις, τότε διάβασε παρακάτω.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αναβάλλουμε όσα κάνουμε και σπαταλάμε ενέργεια σκεπτόμενοι το τι πρέπει να κάνουμε και σχεδιάζοντας παθητικά το μέλλον.

Στον χρόνο που περνάς σκεπτόμενος, θα μπορούσες να είχες αναλάβει δράση και να είχες κάνει κάποια ή κάποιες από τις δουλειές σου. Αντί αυτού, κάνοντας σκέψεις επί σκέψεων, κουράζεσαι ψυχολογικά και καταλήγεις με συσσωρευμένες υποχρεώσεις που περιμένουν να τις φέρεις σε πέρας.

Για αυτό λοιπόν, σταμάτα να αναβάλλεις τις δουλειές σου. Κάνε ότι πρέπει να κάνεις, χωρίς να αφήνεις τις υποχρεώσεις να μαζεύονται, γιατί μετά η κατάσταση δυσκολεύει πολύ.

Όπως σε κάθε πράγμα, έτσι και στην διαχείριση χρόνου, το σημαντικό είναι να το πάρεις απόφαση και να ξεκινήσεις να κάνεις αυτό που πρέπει.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι μπορεί κάποια στιγμή να έχεις πισωγυρίσματα και να χάσεις το κίνητρο σου, αλλά πρέπει να επανέλθεις γρήγορα και να ξαναβρείς τον ρυθμό σου.

Ακόμα, η καλύτερη διαχείριση χρόνου, θα σε βοηθήσει στο να χτίσεις περισσότερη αυτοπεποίθηση σε συγκεκριμένους τομείς, τουλάχιστον για αρχή. Αν θέλεις, μπορείς να τσεκάρεις και τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων με αυτοπεποίθηση στο παρακάτω βίντεο:

Η καλύτερη διαχείριση του χρόνου σου είναι μια δική σου επιλογή. Βάλε σαν στόχο να γίνεις ένα πρότυπο διαχείρισης του χρόνου, για τους γύρω σου, επιλέγοντας να είσαι αποδοτικός και όχι ανοργάνωτος.

Επιλέγοντας να εστιάζεις σε κάθε μια από τις υποχρεώσεις σου ξεχωριστά και όχι να σπαταλάς χρόνο και ενέργεια σε πράγματα που δεν έχουν αξία.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Ο χρόνος είναι πολύτιμο αγαθό, για να μάθεις να διαχειρίζεσαι τον χρόνο σου πάτα εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.