7 Τρόποι για να Συνδεθείς Καλύτερα με το Συναίσθημα σου

Δεν είναι τόσο δύσκολο να έρθει σε επαφή με τον συναισθηματικό σου εαυτό. Μάλιστα, ούτε που φαντάζεσαι τα πλεονεκτήματα.

Μια ζωή γεμάτη υποχρεώσεις, της οποίας η καθημερινότητα σε απορροφά κυριολεκτικά σε όλα τα επίπεδα, συχνά καταφέρνει να σε αποκόψει πραγματικά από το συναίσθημά σου και τον τρόπο με τον οποίο το βιώνεις.

Είναι οι στιγμές που αισθάνεσαι ότι λειτουργείς ρομποτικά. Ο νοητικός σου εγκέφαλος κερδίζει κατά κράτος τον συναισθηματικό, μόνο και μόνο για την κάλυψη κάποιων βασικών βιολογικών αναγκών σου παραγκωνίζοντας εντελώς τις συναισθηματικές.

Πόσες φορές έχεις νιώσει ότι «πνίγεσαι» συναισθηματικά προκειμένου να είσαι αρεστός στον περίγυρό σου, ώστε να διατηρήσεις μία σχέση όποιου επιπέδου και να είναι αυτή αλλά μέσα σου συνεχίζεις να καταπιέζεις τον εαυτό σου;

Σίγουρα αρκετές, όλοι έχουμε τέτοιου είδους βιώματα τα οποία θα θέλαμε να ξεχάσουμε.

Ίσως βέβαια το τίμημα αυτής της συμπεριφοράς να αξίζει το κόπο και να αισθανόμαστε ότι κάποιες φορές ίσως να είναι απαραίτητο να παραμερίσουμε τον εαυτό μας και να σταματήσουμε να λειτουργούμε συναισθηματικά.

Όπως για παράδειγμα όταν ένας γονέας ο οποίος θέλει να διατηρήσει την εργασία του που ενδεχομένως να μην τον εκφράζει, ώστε να είναι σε οικονομική κατάσταση να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών του, παραμερίζοντας βέβαια με αυτόν τον τρόπο τον εαυτό του, τα πραγματικά του θέλω και τα συναισθήματα.

Μήπως Όμως το να «δίνεσαι» Συνεχώς έχει Κάποιες Συνέπειες;
Δεν είναι τόσο δύσκολο να έρθει σε επαφή με τον συναισθηματικό σου εαυτό. Μάλιστα, ούτε που φαντάζεσαι τα πλεονεκτήματα.

Ότι υποχώρηση και αν κάνεις στην ζωή σου, ακόμα και αν είναι για έναν ανώτερο σκοπό όπως η σωστή ανατροφή των παιδιών σου, έρχεται η ώρα όπου πρέπει και εσύ να «στραγγίξεις» συναισθηματικά και πρέπει κάπου να στραφείς για να αντλήσεις ενέργεια, να νιώσεις ότι υπάρχεις και ζεις.

Αυτό γίνεται μόνο μέσω της σύνδεσής σου με την συναισθηματική πλευρά του εαυτού σου.

Να επαναφέρεις δηλαδή τον εαυτό σου σε αυτήν την υγιή κατάσταση όπου μπορείς να αντιληφθείς τα συναισθήματά σου, να τα κατανοήσεις βιώνοντας τα και να διαλογιστείς πάνω σε αυτά.

Διότι δεν υπάρχουν καλά ή κακά συναισθήματα, αλλά συναισθήματα τα οποία υπηρετούν κάποιο σκοπό, μας δείχνουν κατά πόσο ζούμε και ενεργούμε σύμφωνα με τα δικά μας πιστεύω και με βάση τον κώδικα ηθικής μας.

Διότι αυτά τα δύο φημολογείται ότι είναι οι αναφορές για τις περισσότερες συναισθηματικές διακυμάνσεις που βιώνουμε. Όταν εκτροχιαζόμαστε από τις αναφορές μας δημιουργείται μια εσωτερική πάλη μέσα μας.

Πώς θα σου φαινόταν αν σου έδινα κάποιους τρόπους ώστε να ζεις σε μεγαλύτερη αρμονία με τον εαυτό σου;

Διάβασε προσεκτικά τους παρακάτω επτά βασικότερους τρόπους για να συνδεθείς με τον συναισθηματικό σου εαυτό.

#1. Όρισε τι Είναι «ηθικό» για Εσένα
Δεν είναι τόσο δύσκολο να έρθει σε επαφή με τον συναισθηματικό σου εαυτό. Μάλιστα, ούτε που φαντάζεσαι τα πλεονεκτήματα.

Προτού ξεκινήσω θα ήθελα να τονίσω την διαφορά μεταξύ του ήθους και της ηθικής, διότι αν και ομόρριζα έχουν ξεχωριστή ερμηνεία.

Η ηθική, είναι το χιτώνιο που φοράμε όταν συναναστρεφόμαστε με το κοινωνικό σύνολο και δρούμε με βάση, το τι πιστεύουμε μέσα στο μυαλό μας ότι είναι κοινωνικά αποδεκτό ώστε να είμαστε αρεστοί και αποδεκτοί. Δηλαδή η ηθική, ορίζεται από εξωτερικούς παράγοντες.

Το ήθος, από την άλλη μεριά, είναι τα πιστεύω που έχουμε ως προς, τι είναι σωστό και έντιμο και ενεργούμε με βάση αυτά ανεξαρτήτου κοινωνικού συνόλου. Χωρίς δηλαδή να έχουμε ανάγκη από εξωτερική έγκριση για τις ενέργειές μας. Δηλαδή το ήθος, ορίζεται από εσωτερικούς παράγοντες.

Με τον όρο που χρησιμοποιώ στον τίτλο, τη λέξη «ηθικό», αναφέρομαι στο δεύτερο μέρος, στο ήθος.

Πολλοί βρίσκονται μονίμως σε μια συναισθηματική αναστάτωση με τον εαυτό τους διότι παρατηρούν στους γύρω τους συμπεριφορές που είναι δυσνόητες για το δικό τους ήθος.

Δηλαδή βλέπουν από μικρές έως μεγάλες «παρανομίες» σε επαγγελματικό, φιλικό και σε ερωτικό τομέα, οι οποίες ταράζουν να λιμνάζοντα συναισθήματα του μυαλού τους.

Βρες το χρόνο λοιπόν να κάνεις ένα ξεκαθάρισμα, διαχωρίζοντας το τι θεωρείς «ηθικό» για εσένα, ώστε να μπορείς έγκαιρα να αποστασιοποιείσαι συναισθηματικά από συμπεριφορές τρίτων, μένοντας σε σύνδεση με τον συναισθηματικό σου εαυτό.

#2. Φρόντισε το Εσωτερικό σου Παιδί
Δεν είναι τόσο δύσκολο να έρθει σε επαφή με τον συναισθηματικό σου εαυτό. Μάλιστα, ούτε που φαντάζεσαι τα πλεονεκτήματα.

Το εσωτερικό παιδί, είναι η σύνδεσή μας με το αυθόρμητο, το δημιουργικό, το ελεύθερο κομμάτι του εαυτού μας.

Το κομμάτι αυτό, το οποίο με το πέρασμα του χρόνου το θάψαμε βαθιά μέσα μας για να καταφέρουμε να ενταχθούμε στην κοινωνία των «μεγάλων». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να θάψουμε και αρκετά συναισθήματα τα οποία έβρισκαν διέξοδο μέσα από αυτή την συμπεριφορά μας.

Μάθαμε να επικοινωνούμε σωστά, να εργαζόμαστε σκληρά, να βγάζουμε χρήματα αλλά πάλι κάτι μέσα μας υπάρχει και νοσταλγεί κάτι πιο περιπετειώδες, κάτι πιο μαγικό, κάτι που μόνο στα μάτια ενός μικρού παιδιού θα είχε πραγματική αξία.

Δώσε στον εαυτό σου χρόνο να σκεφτείς τι σε έκανε χαρούμενο όταν ήσουν μικρός, όταν ονειροπολούσες που κατευθύνονταν οι σκέψεις σου;

Ίσως σε αυτές τις απλές ερωτήσεις να βρίσκονται πολλά από αυτά που για χρόνια ψάχνεις.

Άσε για λίγο τον κόσμο των μεγάλων και βγες έξω στην φύση να κάνεις ένα περίπατο, κάτσε σε μια παιδική χαρά δώσε με αυτόν τον τρόπο τον απαραίτητο χρόνο στον εαυτό σου να συνδεθεί με τα αληθινά του συναισθήματα.

#3. Ένταξε τον Διαλογισμό στην Ζωή σου
Δεν είναι τόσο δύσκολο να έρθει σε επαφή με τον συναισθηματικό σου εαυτό. Μάλιστα, ούτε που φαντάζεσαι τα πλεονεκτήματα.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, τα οφέλη του διαλογισμού είναι πολυεπίπεδα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ακόμα και νευροαπεικονιστικές μέθοδοι αποδεικνύουν ότι εκτός της άμεσης ψυχικής επίδρασης που έχει, υπάρχει και βιολογική.

Ο διαλογισμός, ωριμάζοντας μας πνευματικά, μας δίνει την δυνατότητα να συνδεθούμε με τον εαυτό μας σε υψηλότερο επίπεδο.

Να κατανοήσουμε την συναισθηματική μας φύση και να ζήσουμε σε αρμονία μέσα αυτήν.

Η ένταξη ενός δεκάλεπτου καθημερινού διαλογισμού θα σε βοηθήσει να βγεις από αυτόν τον κυκεώνα συναισθημάτων που απομυζά την ενέργειά σου αναπτύσσοντας τις ψυχικές και πνευματικές σου ικανότητες.

#4. Εκφράσου Μέσα από την Τέχνη
Δεν είναι τόσο δύσκολο να έρθει σε επαφή με τον συναισθηματικό σου εαυτό. Μάλιστα, ούτε που φαντάζεσαι τα πλεονεκτήματα.

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε ένα κρυφό ταλέντο, ένα χάρισμα το οποίο περιμένει το έναυσμα για να ξεπροβάλλει και να γεμίσει την ζωή μας.

Μέσα από την τέχνη, όποιας μορφής και αν είναι αυτή, ο οργανισμός μας μπαίνει σε μια παραγωγική εσωτερική και εξωτερική διαδικασία η οποία αποφέρει καρπούς, συναισθηματικά και υλικά αντίστοιχα.

Προσπάθησε να εκφραστείς μέσα από μια ενασχόληση που γεμίζει την ψυχή σου, σε μία τέτοια μπορεί να συγκαταλέγεται η ζωγραφική, η συγγραφή ενός βιβλίου, ο χορός η μουσική αλλά και πολλές άλλες παρόμοιες.

Στην πορεία θα δεις ότι θα ανακαλύψεις αρκετές πτυχές του εαυτού σου, για τις οποίες πολλά χρόνια αγνοούσες την ύπαρξή τους, νιώθοντας ότι έχεις μια ιδιαίτερη σύνδεση με τα συναισθήματά σου και τον εαυτό σου.

#5. Κάνε Άβολες Ερωτήσεις στον Εαυτό σου και Πες την Αλήθεια για τα Συναισθήματά σου
Δεν είναι τόσο δύσκολο να έρθει σε επαφή με τον συναισθηματικό σου εαυτό. Μάλιστα, ούτε που φαντάζεσαι τα πλεονεκτήματα.

Οι ερωτήσεις είναι ένα πολύ βασικό εργαλείο για να συνδεθεί κάποιος με τον εαυτό του, το συναίσθημα του και τα πραγματικά του θέλω.

Υπάρχουν δύο ειδών ερωτήσεων, οι ανοικτές, στις οποίες δεν υπάρχει συγκεκριμένη μονολεκτική απάντηση και κάνοντάς τις μπορείς να αφεθείς ελεύθερος στις απαντήσεις σου και οι κλειστές οι οποίες είναι τύπου «ναι» ή «όχι».

Μια ανοικτή ερώτηση μπορεί να είναι τύπου «Γιατί αισθάνομαι αμήχανα όταν εκτίθεμαι στους άλλους;», ενώ μια κλειστή μπορεί να είναι «Μου αξίζει πράγματι μια τέτοια συμπεριφορά;»

Τα δύο αυτά είδη είναι εξίσου σημαντικά όταν προσπαθείς να εμβαθύνεις στο συναίσθημα σου.

Όταν κάνεις τέτοιες ερωτήσεις να ξέρεις ότι δεν υπάρχουν σωστές και λάθος απαντήσεις, αλλά όλες θα σε οδηγήσουν στην δική σου αλήθεια και θα σε κάνουν να αισθανθείς ότι παίρνεις πάλι την συναισθηματική σου ζωή στα χέρια σου.

Όμως, για να έχουν αξία οι ερωτήσεις, πρέπει να είσαι ειλικρινής με τις απαντήσεις που θα δώσεις. Δεν είναι ωφέλιμο να λες ψέμματα στον εαυτό σου γιατί θα καταλήξεις με άλλο συναίσθημα από το προσδοκώμενο. Ο στόχος σου είναι να γίνεσαι καλύτερος μέσα από την ενδοσκόπηση και όχι το αντίθετο.

#6. Μην τα Παίρνεις όλα Προσωπικά
Δεν είναι τόσο δύσκολο να έρθει σε επαφή με τον συναισθηματικό σου εαυτό. Μάλιστα, ούτε που φαντάζεσαι τα πλεονεκτήματα.

Ένα μεγάλο σφάλμα στο οποίο υπόκεινται οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ότι παίρνουν προσωπικά τις ανάρμοστες συμπεριφορές των γύρω τους νιώθοντας ότι αυτοί είναι υπαίτιοι για αυτές.

Μια τέτοια αντιμετώπιση θα μπλοκάρει το συναίσθημα σου και θα σε αποκόψει από τον πραγματικό σου εαυτό, υιοθετώντας μια στάση θύματος.

Έχε στο νου σου ότι κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τις επιλογές που κάνει και κατ’ επέκταση για τα συναισθήματα που πρόκειται να βιώσει.

Συνήθως οι άνθρωποι έχουν την τάση να «ξεσπάνε» συναισθηματικά, αφήνοντας ελεύθερο τον εαυτό τους όταν βρίσκονται με οικεία γι’ αυτούς πρόσωπα.

Βάλε λοιπόν τα όριά σου σε τέτοιες συμπεριφορές και πάψε να ενστερνίζεσαι τις προβληματικές καταστάσεις οι οποίες δε σε αφορούν.

Ο μοναδικός υπεύθυνος για το όποιο συναίσθημα είσαι εσύ ο ίδιος. Δεν μπορείς να επιτρέπεις σε άλλους να σε υποχρεώνουν να βιώνεις αρνητικές καταστάσεις και να σε γεμίζουν αρνητικά συναισθήματα.

#7. Πάρε Μέρος σε Ομάδες Προσωπικής ΑνάπτυξηςΔεν είναι τόσο δύσκολο να έρθει σε επαφή με τον συναισθηματικό σου εαυτό. Μάλιστα, ούτε που φαντάζεσαι τα πλεονεκτήματα.

Αν και πολλοί θεωρούν τον τομέα της αυτοβελτίωσης ως μια σύγχρονη μόδα, δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Κάθε άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του, έχει στόχους και θέλει να εξελίσσεται συνεχώς, οφείλει να επενδύει χρόνο και ορισμένες φορές αν χρειαστεί ακόμη και χρήματα στην προσωπική του ανάπτυξη. Δεν μπορείς να πιστεύεις ότι θα ελέγξεις το συναίσθημα σου, χωρίς να έχεις επενδύσει την ανακάλυψη και βελτίωση του εαυτού σου.

Η συμμετοχή σε τέτοιου είδους ομάδες θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, αφού ως πρώτο μέλημα αυτών είναι η σωστή διαχείριση των συναισθημάτων σου. Μαθαίνοντας να διαχειρίζεσαι το συναίσθημα, θα δεις να ανοίγεται μπροστά σου ένας ολόκληρος κόσμος νέων ευκαιριών.

Είναι πραγματικά απίστευτο οι ορίζοντες που σου ανοίγονται όταν ανακαλύψεις και αποδεχτείς το συναίσθημα.

Με την καθοδήγηση ενός έμπειρου συντονιστή πολύ γρήγορα θα αισθανθείς αποδεκτός και θα απαλλαγείς από τοξικά συναισθήματα όπως τύψεις, ενοχές και θυμό.

Πάρε την απόφαση να κάνεις μια τέτοια αλλαγή στην ζωή σου και να είσαι σίγουρος ότι ο συναισθηματικός σου εαυτός θα σε ευγνωμονεί για αυτό.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Αν θες να μάθεις πώς να συνδέεσαι συναισθηματικά με τις γυναίκες τότε δες εδώ.

Θα χαρώ να διαβάσω τις απόψεις σου εδώ.

Καλή συνέχεια.

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.