9 Τρόποι για να Βελτιώσεις Άμεσα τις Επικοινωνιακές σου Δεξιότητες

Οι επικοινωνιακές δεξιότητες δεν είναι χρήσιμες μόνο στο φλερτ, αλλά και σε οποιαδήποτε πτυχή της καθημερινότητας μας. Διάβασε πώς να τις βελτιώσεις.

Βελτίωσε Τις Επικονωνιακές Σου Δεξιότητες Άμεσα

Η επικοινωνία είναι μια διαδικασία μεταφοράς πληροφοριών. Ως πληροφορίες ορίζουμε ένα ευρύ φάσμα, που περιλαμβάνει συναισθήματα, ιδέες και σκέψεις. Ο άνθρωπος, ως κοινωνικό ον που είναι, επικοινωνεί σε καθημερινή βάση με λόγια, κινήσεις, σημάδια και σήματα. Οι επικοινωνιακές δεξιότητες επηρεάζουν την επικοινωνία σε σημαντικό βαθμό και καθορίζουν τον βαθμό επιτυχίας ενός ανθρώπου στην καριέρα, στο φλερτ και σε διάφορους τομείς της ζωής του.

Οι επικοινωνιακές δεξιότητες, όπως καταλαβαίνεις, δεν αφορούν μόνο τα λόγια, αλλά όλη τη γκάμα λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας. Έχοντας τον συνειδητό έλεγχο της επικοινωνίας, θα καταφέρεις να επωφεληθείς στο μέγιστο βαθμό.

Στην συνέχεια θα αναφερθούμε σε 9 τρόπους, για να βελτιώσεις άμεσα και εύκολα τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες, πρώτα όμως, ρίξε μια ματιά στο βίντεο εδώ για να μάθεις σε τι οφείλεται η αδεξιότητα στην επικοινωνία.

#1. Μάθε Να Ακούς Προσεκτικά
επικοινωνιακές ικανότητες

Το να μιλάς την ίδια στιγμή με τον συνομιλητή σου, δεν είναι καλό. Μάθε να ακούς με προσοχή τον άνθρωπο με τον οποίο μιλάς, ώστε να καταλάβεις ακριβώς αυτό που θέλει να σου πει.

Παράλληλα, πρέπει να κρατηθείς μακριά από τις οποιεσδήποτε αποσπάσεις. Μην κοιτάς το κινητό σου όταν μιλάς με κάποιον. Δείξε ότι τον ακούς, ότι σε ενδιαφέρει αυτό που λέει και ότι είσαι ολοκληρωτικά συγκεντρωμένος.

Οι επικοινωνιακές σου δεξιότητες θα βελτιωθούν θεαματικά, αν αρχίσεις να ακούς περισσότερο και με προσοχή και να μιλάς λιγότερο, χωρίς να διακόπτεις τον άλλον.

#2. Κλείσε Τον Κύκλο Της Επικοινωνίας

Αυτή είναι μια από τις δεξιότητες που έχουν προκύψει με την εμφάνιση της ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Μην αφήνεις μηνύματα ολόκληρες ημέρες χωρίς απάντηση, καθώς αυτό είναι αρκετά ενοχλητικό. Σίγουρα και εσένα δεν θα σου άρεσε να έχει δει κάποιος το μήνυμα σου και να σου απαντάει μετά από μια εβδομάδα.

Σήμερα, το inbox των περισσότερων είναι ασφυκτικά γεμάτο και πολλές φορές αφήνουμε αναπάντητα μηνύματα, χωρίς να το θέλουμε. Προσπάθησε να απαντάς σε όλα τα μηνύματα, για να μην γίνονται παρερμηνείες και να μην θεωρούν ότι δεν ανταποκρίνεσαι.

#3. Εμβάθυνε Στην Επικοινωνία
εμβάθυνε στην επικοινωνία

Η επικοινωνία δεν είναι μόνο λέξεις. Είναι πολλά περισσότερα. Οι επικοινωνιακές σου δεξιότητες λοιπόν, πρέπει να σε βοηθούν να εμβαθύνεις σε κάθε πτυχή της επικοινωνίας.

Αυτά τα στοιχεία της επικοινωνίας δεν παίρνουν από τους περισσότερους την σημασία που τους αξίζει και απλά υπάρχουν στην επικοινωνία υποσυνείδητα. Γνωρίζοντας την ύπαρξη τους και ελέγχοντας τα, θα μπορέσεις να εκτοξεύσεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες.

Μάθε περισσότερα για το πως να κρατάς ροή στη συζήτηση, ειδικά όταν φλερτάρεις, στο παρακάτω βίντεο.

Ο τόνος της φωνής πρέπει να δείχνει ηρεμία και αυτοπεποίθηση. Η επαφή με τα μάτια είναι επίσης κρίσιμη. Κάποιος που κάνει νευρικές κινήσεις ή παίζει με το κινητό δείχνει ότι είναι ανυπόμονος ή ότι δεν παρακολουθεί την συζήτηση. Απόφυγε τέτοιες κινήσεις.

Τα χέρια σου πρέπει να δείχνουν ότι είσαι ανοικτός και το χαμόγελο σου να δείχνει ότι είσαι ευδιάθετος.

Σημαντικό ρόλο παίζει και το πού κοιτάς. Αν το βλέμμα σου κοιτάζει προς το έδαφος μπορεί να ερμηνευθεί είτε ότι είσαι ντροπαλός, είτε ότι δεν ενδιαφέρεσαι.

Μια από τις σημαντικότερες δεξιότητες που μπορεί να καθορίσει την μη λεκτική επικοινωνία είναι η χειραψία. Μια καλή χειραψία μπορεί να δημιουργήσει όρεξη για το υπόλοιπο της συζήτησης.

Επίσης, μια καλή χειραψία συμβάλλει στο να δείξεις την αξιοπιστία σου, ενώ αντίθετα, μια χαλαρή χειραψία σε κάνει να δείχνεις εύθραυστος.

#4. Δείξε Ότι Απολαμβάνεις Την Συζήτηση
επικοινωνιακές ικανότητες

Όταν εμπλέκεσαι σε μια συζήτηση με κάποιον και οι δύο αφιερώνετε χρόνο. Δείξε ότι σέβεσαι τον χρόνο του άλλου, καθώς είναι ένας ανεκτίμητος πόρος.

Επίσης, φρόντισε να εκφράσεις το ενδιαφέρον σου και να αναγνωρίσεις την συμβολή του συνομιλητή σου στην συζήτηση. Αυτό θα τον κάνει να αισθανθεί πιο άνετα μαζί σου.

Μην ξεχνάς ότι η εκτίμηση και ο έπαινος μπορούν να οικοδομήσουν μια καλή σχέση.

#5. Δημιούργησε Σύνδεση

Ένας ακόμη τρόπος να βελτιώσεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες είναι η δημιουργία σύνδεσης σε προσωπικό επίπεδο.

Ψάξε να βρεις σημεία στα οποία υπάρχει ταύτιση απόψεων, βρες κοινά ενδιαφέροντα, χόμπι ή εμπειρίες και μίλησε για αυτά. Πρόσεξε βέβαια, η θεματολογία να μην δημιουργεί αντιθέσεις και διαμάχες. Με λίγα λόγια, μείνε μακριά από θέματα που αφορούν την θρησκεία ή την πολιτική.

Η δημιουργία σύνδεσης μεταξύ δύο συνομιλητών κάνει την διαφορά και υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες η επικοινωνία να προχωρήσει καλά και στο μέλλον.   

#6. Κράτησε Θετική Συμπεριφορά
θετική συμπεριφορά

Η θετική συμπεριφορά είναι κρίσιμη για μια παραγωγική επικοινωνία.

Προσπάθησε να κάνεις εποικοδομητικά σχόλια και καλοπροαίρετη κριτική αντί να εκφράζεις αρνητικά σχόλια και γκρίνια.

Τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι σταματούν να ασχολούνται με κάποιον που τους  ασκεί αρνητική κριτική και σταματούν την όποια προσπάθεια επικοινωνίας. Αυτό είναι μια αντίδραση τους, επειδή αισθάνονται ότι δέχονται επίθεση.

Αντί αυτού λοιπόν, εσύ φρόντισε να είσαι ευγενικός και να δίνεις κίνητρο, ακόμη και αν θέλεις να εκφράσεις αμφιβολίες ή κριτική.

#7. Αντάλλαξε Γνώμες – Πάρε Και Δώσε Ανάδραση

Επιβεβαίωσε ότι υπάρχει αμοιβαία κατανόηση σχετικά με το θέμα της επικοινωνίας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες, άλλα λέμε, άλλα πιστεύουμε ότι λέμε και άλλα καταλαβαίνει ο συνομιλητής μας.

Κράτησε έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, ρώτησε τον άλλον να σου πει τι κατάλαβε και δείξε από την μεριά σου ότι και εσύ κινείσαι στο ίδιο μήκος κύματος.

Επιβεβαίωσε τις προσδοκίες και τα αποτελέσματα που προκύπτουν από μια συζήτηση, ώστε να αποφύγεις τυχόν διαμάχες στο μέλλον.

Η αποτελεσματική επικοινωνία απαιτεί επικοινωνιακές δεξιότητες, όπως η σαφήνεια και η αμεσότητα.

#8. Κάνε Τον Λόγο Σου Αποτελεσματικό
επικοινωνιακές ικανότητες

Αυτός είναι από τους πιο βασικούς τρόπους, για να βελτιώσεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες.

Ξεφορτώσου τα «εεεε», τα «ααα» και τα «ξέρω ‘γω» από την ομιλία σου. Δεν σου χρειάζονται και δεν έχουν λόγο ύπαρξης, όταν έχεις κάτι να πεις.

Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι ποιοτική επικοινωνία. Σκέψου μια πολύ απλή απάντηση στο ερώτημα «Πώς τα πέρασες στις διακοπές σου;».

Μια πιθανή απάντηση θα μπορούσε να ήταν κάτι του τύπου:

Πέρασα τέλεια. Εεεεε βασικά…. πήγα στην Μήλο και εντάξει, να πούμε, καλά ήταν και εεεε….είχε πλάκα, κούναγε στο καράβι..γνώρισα και μερικές γυναίκες…Εεε αυτά.

Μια άλλη απάντηση θα ήταν η παρακάτω:

Πήγα στην Μήλο, όπου πέρασα τέλεια. Το ταξίδι ήταν μια περιπέτεια, κούναγε πάρα πολύ. Έκανα και μερικές ενδιαφέρουσες γνωριμίες.

Είναι προφανής η διαφορά μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης εκδοχής. Βλέπεις ότι δίνεις τις ίδιες πληροφορίες, με πολύ διαφορετικό και ελκυστικό τρόπο.

Μετάδωσε λοιπόν το μήνυμα σου με τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο και ηγήσου της συζήτησης.

Δες και το παρακάτω επεισόδιο από το ελληνικό podcast Apla+Andrika για την ηγεσία στη ζωή και τις σχέσεις.

#9. Σκέψου Ένα «Σενάριο» Για Διάφορες Περιστάσεις

Αρκετοί άνθρωποι δυσκολεύονται να κρατήσουν ενδιαφέρουσες μικρές συζητήσεις που αφορούν σε καθημερινά θέματα.

Για τους ανθρώπους με ανεπτυγμένες επικοινωνιακές δεξιότητες αυτό είναι το πιο εύκολο πράγμα.

Αν θέλεις να βελτιωθείς, σκέψου εκ των προτέρων μερικά θέματα για συζήτηση. Τα απλούστερα θέματα είναι οι σπουδές, η δουλειά και τα μελλοντικά όνειρα. Κάποια θέματα είναι κατάλληλα για μια περίσταση, κάποια όχι. Κρίνε τι μπορείς να συζητήσεις κάθε φορά, ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεσαι.

Ένας ακόμη τρόπος να προωθήσεις μια τέτοια μικρή συζήτηση είναι να βρεις κοινό έδαφος με τους συνομιλητές, πάνω σε κάποιο ζήτημα που σας απασχολεί αμφότερους.

Επιπλέον, μπορείς να έχεις στο μυαλό σου μερικές καλές ιστορίες, κάτι αστείο που σου συνέβη, κάτι αξιοπερίεργο ή κάποια περιπέτεια σου. Όλοι αγαπούν τις ιστορίες και είναι ανοικτοί στο να τις ακούσουν. Έτσι μπορείς να τραβήξεις το ενδιαφέρον σε μια συζήτηση ή σε μια παρουσίαση.

Έχοντας υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω, μπορείς να ξεκινήσεις σταδιακά να τα εφαρμόζεις και θα δεις ότι οι επικοινωνιακές σου δεξιότητες θα αναβαθμισθούν. Το μόνο που χρειάζεται είναι πρακτική και προσπάθεια!

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Αν θέλεις να αναπτύξεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες και να γίνεις άσσος στην επικοινωνία, δες εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.