Τύχη και Περιστάσεις ή Αιτία και Αποτέλεσμα;

αιτία και αποτέλεσμα, αιτία, αποτέλεσμα, aitia, apotelesma

Στη σημερινή εποχή μπορείς να επιλέξεις τον προορισμό της ζωής σου μέσα από δύο δρόμους. Τον πρώτο δρόμο συντροφεύουν η Τύχη και οι Περιστάσεις, ενώ το δεύτερο «φωτίζει» η Αιτία και το Αποτέλεσμα.

Η μοναδική επιλογή που έχεις να κάνεις στη ζωή σου είναι να επιλέξεις ποιον από τους δύο δρόμους θα ακολουθήσεις και η επιλογή αυτή θα προέλθει από αυτά που πιστεύεις μέσα σου.

Σε τι θα πιστέψεις, λοιπόν; Ότι όλα είναι θέμα «Τύχης» και ότι δεν έχεις κανέναν έλεγχο πάνω σε αυτό; Ότι δεν μπορείς να επηρεάσεις το περιβάλλον με κάποια ενέργειά σου; Ότι η ζωή συμβαίνει εναντίον σου και όχι υπέρ σου;

Ή εναλλακτικά, να πιστέψεις ότι τα πάντα προκύπτουν ως αποτέλεσμα των επιλογών και των ενεργειών που ΕΣΥ έχεις κάνει; Ότι η αιτία και το αποτέλεσμα υπάρχουν στη ζωή σου κι ότι ο ρυθμιστής αυτής της κατάστασης είσαι ΕΣΥ και όχι η τύχη;

Ξέρουμε καλά ότι βαθιά μέσα σου, προτιμάς το δεύτερο. Να έχεις τον πλήρη έλεγχο.

Να γνωρίζεις. Να μην είσαι θεατής. Να ενεργείς και οι πράξεις σου να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στη ζωή σου.

Αυτό σημαίνει ότι εάν θες να γίνεις καλύτερος σε κάτι, θα πρέπει να εργαστείς περισσότερο σε αυτό. Εάν θες να γίνεις δυνατότερος, θα πρέπει να σηκώσεις περισσότερα βάρη.

Οι ώμοι που θα κουβαλήσουν το «βάρος» είναι δικοί σου, οπότε εάν θες οι ώμοι σου να είναι γυμνασμένοι, εάν θες να αντέχουν το βάρος, τότε θα πρέπει να τους κάνεις «δυνατότερους».

Και δυνατότερους τους κάνεις μόνο με σκληρή δουλειά και όχι στην τύχη.

Είσαι αυτός που πρέπει να κάνει αυτές τις επιλογές, είσαι αυτός που πρέπει να καταλάβει πως η ζωή υποστηρίζει τη θεωρία για την Αιτία και το Αποτέλεσμα και να αναλάβεις δράση, είσαι αυτός που πρέπει να αντιληφθεί ότι η ζωή σου αυτή τη στιγμή είναι ακριβώς η αντανάκλαση των μέχρι τώρα επιλογών σου.

Η δική σου ζωή είσαι εσύ!

Ό,τι χαρακτηρισμό και να της δίνεις: καλή, κακή, άσχημη, χαρούμενη, βασανισμένη, επιτυχημένη, γεμάτη, βαλτωμένη, είναι το πιστό αντίγραφο του εαυτού σου.

Είναι η αντανάκλαση των πραγμάτων που αποφάσισες να κάνεις, η αντανάκλαση των πραγμάτων που αποφάσισες να μην κάνεις, η αντανάκλαση της ιστορίας που λες καθημερινά στον εαυτό σου για το τι είσαι ικανός να κάνεις.

Είναι οι επιλογές που κάνεις κάθε στιγμή, όμως, κάθε στιγμή μπορείς να κάνεις μια διαφορετική επιλογή.

«Εάν θέτεις όρια σε οτιδήποτε κάνεις, φυσικά ή άλλα, αυτά θα κατακλύσουν τη δουλειά και τη ζωή σου. Δεν υπάρχουν όρια. Υπάρχουν μόνο περίοδοι που κάνεις μικρή ή μηδενική πρόοδο και αυτές τις περιόδους οφείλεις να ξεπεράσεις. – Bruce Lee»

Ακόμα και ως απλή δήλωση, ότι δεν υπάρχουν όρια, σου προκαλεί δέος και φόβο. Οι περισσότεροι άνθρωποι λατρεύουν τα «όρια», γιατί η ύπαρξή τους τούς δίνει χώρο να «κρυφτούν», να δικαιολογηθούν και να υποχωρήσουν.

Προσονομάζουν κάτι ανέφικτο και του τοποθετούν «όρια», γιατί στην πραγματικότητα είναι πιο βολική αυτή η δήλωση από την προσπάθεια που απαιτείται να κάνουν για να πετύχουν αυτό το «ανέφικτο» που επιθυμούν.

Αντιθέτως, υπάρχει μια μικρή ομάδα ανθρώπων που δεν τη φοβίζει τα όρια και που πετυχαίνει αυτό που έχει βάλει ως στόχο. Αυτοί οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το «δύσκολο» και το «ανέφικτο» σαν μια φυσική περίοδο μη προόδου, την οποία καλούνται να ξεπεράσουν.

Βλέποντας την περίοδο αυτή σαν κάτι λογικό για τη ζωή, σαν ένα φυσιολογικό και απαραίτητο εμπόδιο που υπάρχει σε κάθε δρόμο προς την επιτυχία, αποφασίζουν να το υπερπηδήσουν με πίστη στο στόχο τους.

Η περίοδος μη προόδου συμβαίνει σε όλους. Είναι ένα φυσικό μάθημα στο δρόμο προς το να γίνεις καλύτερος.

Ωστόσο, δεν είναι σοφό να παραμείνεις εκεί. Η στασιμότητα δεν ευνόησε ποτέ κανέναν.

Μόλις το αντιληφθείς, οφείλεις να κινηθείς με εξαιρετική ταχύτητα και με πραγματική δράση, για να αποφύγεις να βαλτώσεις στο σημείο.

Αυτό το κομμάτι αποτελεί επιλογή και είναι κάτι που κανείς δε θα σε αναγκάσει να το κάνεις.

Κανείς δε θα σε σηκώσει, εάν ΕΣΥ πρώτος δεν ενδιαφερθείς να σηκωθείς. Αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να πιστέψεις ως τον πυρήνα της ύπαρξής σου, ότι δηλαδή εάν αντιληφθείς πως βρίσκεσαι σε περίοδο μη προόδου, αυτομάτως θα πρέπει να αναζητήσεις εξόδους διαφυγής από αυτή. Μόνο η συντονισμένη σκέψη και η ασυναγώνιστη πράξη θα σε βγάλουν από το τέλμα.

Μα πρώτα… σκέψου για λίγο το εξής:

Η ζωή είναι σύμφωνη με το νόμο της Αίτιας και του Αποτελέσματος, ακόμα και αν νομίζουμε πώς όλα είναι θέμα τύχης.

Όλα ακολουθούν την πορεία Αιτία – Αποτέλεσμα και ήδη λέγοντας αυτές τις λέξεις δυνατά στον εαυτό σου, νιώθεις την τεράστια ισχύ που διαθέτουν και αμέσως οδηγείσαι στην ανάληψη της πλήρους ευθύνης των πράξεων σου.

Η αλλαγή της πορείας της ζωής σου μπορεί να επέλθει, όταν αντιληφθείς ότι μπορείς να ελέγξεις τον εξωτερικό κόσμο σου. Κι αυτό θα συμβεί, εάν πρώτα καταφέρεις να ελέγξεις τον εσωτερικό κόσμο σου, με μια αλλαγή στο σύστημα πεποιθήσεών σου, ώστε να ταιριάζει με αυτά που θέλεις να πετύχεις. Τότε μόνο γίνεσαι ικανός να πετύχεις.

Πως μπορείς να αλλάξεις τη ζωή σου; Πάρε μια ιδέα εδώ:

Ξέρεις γιατί ανέφερα ανωτέρω το συγκεκριμένο ρητό του Bruce Lee; Γιατί οτιδήποτε έκανε στη ζωή του, δεν είχε να κάνει με καμία έννοια «Τύχης», αλλά με τις απαιτήσεις που έθεσε ο ίδιος στον εαυτό του.

Όταν είχε ένα ατύχημα με μηχανή όλοι του είπαν πως δεν θα ξαναπερπατήσει. Αλλά περπάτησε.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά τότε αντιλήφθηκε πως όλα τα μεγάλα επιτεύγματα έρχονται κατόπιν κάποιας αρνητικής δήλωσης. Ότι δεν θα ξαναπερπατήσει, ότι δεν θα είναι ικανός να επιτύχει στις πολεμικές τέχνες. Όμως τα κατάφερε.

Πραγματοποίησε τη σκληρή δουλειά του να αφοσιώνεται κανείς στο να γίνει ο καλύτερος. Αντιλήφθηκε πλήρως τη θεωρία για την Αιτία και το Αποτελέσμα. Κατανόησε ότι εάν επιλέξει να πιστέψει ότι δεν θα καταφέρει ξανά, τότε αυτό θα γίνει και στην πραγματικότητα.

Αντιθέτως, επιλέγοντας να πιστέψει ότι μπορεί να τα καταφέρει, ότι μπορεί μέσω εκγύμνασης να φτάσει στο επίπεδο φυσικής που βρισκόταν πριν το ατύχημα και ότι μπορεί να γίνει καλύτερος και δυνατότερος, μπόρεσε να βρει ξανά το δρόμο προς τη επιτυχία του και την προσωπική του λύτρωση. Και αυτό ακριβώς ήταν που τον έκανε μύθο.

Επομένως, αναρωτήσου: καθορίζεται η ζωή σου από την Τύχη ή από τη σχέση Αιτίας- Αποτελέσματος; Έχεις τον έλεγχο της ζωής σου ή τον έχει κάποιος άλλος; Εάν εσύ έχεις το έλεγχο, τότε σήκω.

Πήγαινε και χτίσε τη ζωή που ονειρεύεσαι, διότι κανείς δεν μπορεί να σε σταματήσει. Κανείς εκτός από σένα. Mην αφήνεις την ζωή σου στην “τύχη”.

Και μην ξεχνάς, αν θες να ξεκινήσεις τώρα το ταξίδι σου στην αυτοβελτίωση, κάνε κλικ ΕΔΩ.

Aggelos
author
Πιστεύει ότι οι άνθρωποι είμαστε ικανοί για τα πάντα και το τίποτα. Επιλέγει τα πάντα. Ο Άγγελος είναι λάτρης της Προσωπικής Ανάπτυξης και παρατηρητής της ανθρώπινης συμπεριφοράς, ενώ εμπνέεται από κάθε προσπάθεια εξέλιξης ενός εαυτού προς την καλύτερη εκδοχή του. Το γράψιμο αποτελεί το πάθος του και μέσα από τα κείμενά του παρακινεί και ενδυναμώνει τους νέους ανθρώπους, ώστε να υιοθετήσουν έναν νέο και παραγωγικό τρόπο σκέψης. Εσύ τα διάβασες;