Αν Είναι Σημαντικό, Τότε Φρόντισε να το Μάθεις Τέλεια

Αν κάτι είναι σημαντικό, τότε είναι απαραίτητο να το αντιμετωπίσεις αναλόγως και κυρίως να το εξελίξεις όσο μπορείς.

Υπάρχουν πολλά σημαντικά θέματα στην ζωή μας και σίγουρα δεν μπορούμε να ξέρουμε τα πάντα σε Ακαδημαϊκό επίπεδο.

Από την άλλη, η απίστευτη ελαφρότητα της ευκολίας και της ξεπέτας σε κάτι που όχι μόνο είναι σημαντικό, αλλά έχουμε επενδύσει σε αυτό χρόνο, κόπο και όνειρα, έχεις κάπως υψηλότερες απαιτήσεις.

Και φυσικά όταν γράφω για κάτι σημαντικό και πως χρειάζεται να το μάθεις τέλεια δεν εννοώ μόνο να γνωρίζεις τους μηχανισμούς του και όλες αυτές τις εκνευριστικές λεπτομέρειες που το διακατέχουν, αλλά να το εξελίσσεις.

Και αυτό είναι κομμάτι δύσκολο.

Τι Καθορίζει πως Κάτι Είναι Σημαντικό;
Αν κάτι είναι σημαντικό, τότε είναι απαραίτητο να το αντιμετωπίσεις αναλόγως και κυρίως να το εξελίξεις όσο μπορείς.

Προφανώς και τα κριτήρια του καθενός ποικίλουν. Δεν έχει ο καθένας τις ίδιες προτεραιότητες και σίγουρα δεν κινούμαστε όλοι στα ίδια περιβάλλοντα και συνθήκες.

Προσωπικά για εμένα, σημαντικό είναι οτιδήποτε που αν ασχοληθώ μαζί του, να μου προσφέρει ένα κέρδος.

Και όταν λέω να ασχοληθώ, δεν εννοώ απλά να το κάνω, αλλά το εξελίξω όσο μπορώ.

Φυσικά, όταν αναφέρομαι σε κέρδος δεν μιλάω μόνο για χρηματικό. Μπορεί για παράδειγμα, να είναι μια κουβέντα, μια παρέα ή ένας άνθρωπος.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων όμως, συνήθως έχει να κάνει με κάτι επαγγελματικό. Μπορεί να είναι ένα απλό project ή κάτι πιο innovative.

Όμως και να έχει, το αν κάτι είναι σημαντικό για εμένα είναι μια σχέση αλληλεπίδρασης που σχετίζεται με ανάγκες.

Επιπροσθέτως, σημαντικό δεν είναι μόνο κάτι που κρίνεται από τα οφέλη που θα σου προσφέρει, αλλά και από τον χρόνο και την προσπάθεια που χρειάζεται για να φτάσει σε ένα επίπεδο.

Με λίγα λόγια, ο τρόπος που θα ασχοληθούμε με κάτι, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό αν τελικά αυτό είναι σημαντικό ή όχι.

Πώς Είπαμε το Μαθαίνω Τέλεια;
Αν κάτι είναι σημαντικό, τότε είναι απαραίτητο να το αντιμετωπίσεις αναλόγως και κυρίως να το εξελίξεις όσο μπορείς.

Δεν θεωρώ πως η τελειότητα είναι κάτι επιτεύξιμο. Για τον απλούστατο λόγο που θεωρώ πως οι ανθρώπινες δυνατότητες δεν έχουν όρια. Έτσι και αλλιώς αν είχαν, θα ήμασταν ακόμα στα δέντρα.

Η τελειότητα είναι περισσότερο ένα ταξίδι. Μια εσωτερική και εξωτερική διαδικασία όπου ανακαλύπτεις πως να μετατρέπεις την συγκεκριμένη διαδικασία από σύνθετη σε απλή και ταυτόχρονα να είναι όσο το δυνατόν ποιοτική.

Μια διαδικασία που σε διδάσκει την διαφορά ανάμεσα στην εσωτερική ή εξωτερική επιβεβαίωση, όπως μπορείς να δεις στο παρακάτω βίντεο:

Απλά χρειάζεται όρεξη, σκληρή δουλειά και αφοσίωση. Και παρόλο που αυτές οι λέξεις γράφονται εύκολα, στην πράξη είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.

Βέβαια, στο σημαντικό και το «τέλειο» μπαίνει και μια ακόμα λέξη που αλλάζει λίγο το σύστημα.

Και η λέξη αυτή δεν είναι άλλη από την ευθύνη.

Τίποτα δεν μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι καλύτερο αν δεν αναλάβεις την ευθύνη και ταυτόχρονα να μπεις στην πρώτη γραμμή και να πάρεις στην πλάτη σου κάποιες ευθύνες.

Κάτι που πολλές φορές φοβόμαστε όλοι.

Όμως υπάρχει και κάτι ακόμα.

Όταν ασχολούμαστε με κάτι σημαντικό, παίζει μεγάλο ρόλο σε ποιο επίπεδο θέλουμε εμείς να φτάσουμε και για ποιο λόγο.

Το να θέλεις να μάθεις κάτι τέλεια, όπως διευκρίνισα, δεν έχει να κάνε τόσο με την τελειότητα όπως την σκεφτόμαστε, αλλά να αποκαλύψεις στον ίδιο σου τον εαυτό τις πραγματικές σου ικανότητες και στην συνέχεια να τις πας στο επόμενο επίπεδο.

Συνήθως όταν ασχολούμαστε με κάτι σημαντικό, υπάρχει πιθανότητα να χάσουμε το κίνητρο μας ή να κουραστούμε και τελικά να τρέχουμε να το τελειώσουμε γρήγορα.

Η ποιότητα λοιπόν και η εξέλιξη των ικανοτήτων μας, είναι και αυτά χαρακτηριστικά που πλαισιώνουν το «μαθαίνω τέλεια».

Η αλήθεια βέβαια είναι πως όταν αποφασίζουμε αυτόν τον τρόπο σκέψης, τελικά συνειδητοποιούμε πως παρόλο που μπορεί να έχουμε πολλά σημαντικά πράγματα να κάνουμε, τελικά πολύ λίγα από αυτά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σε υψηλό επίπεδο.

Τα μέτρα αξιολόγησης λοιπόν, ποικίλουν ανάλογα με την φάση που βρισκόμαστε στην ζωή μας.

Το παράδοξο ωστόσο, είναι πως στο τέλος υπάρχει ο κίνδυνος να αγγίζουμε μόνο επιφανειακά τα περισσότερα από αυτά, ακόμα και αν είναι σημαντικά.

Συνήθως αυτό συμβαίνει, είτε γιατί δεν έχουμε επίγνωση του πόσο σημαντικά είναι, είτε επειδή δεν έχουμε όραμα για να τα εξελίξουμε ή τουλάχιστον να εξελίξουμε την ζωή μας μέσω αυτών.

Όταν κάτι είναι σημαντικό, δεν γίνεται να αντιμετωπίζεται ως κάτι πρόχειρο και φυσικά το ίδιο ισχύει και αντιστρόφως.

Δεν έχουν όλες τις δραστηριότητες και συνθήκες την βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αξία από πλευράς οφέλους.

Και η αξιολόγηση είναι ένα κομμάτι που βρίσκεται απόλυτα κάτω από την δική μας ευθύνη.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Για να πετύχεις σε ότι κάνεις, πρέπει πρώτα να τα βρεις με τον εαυτό σου, κάνε το μαζί μας εδώ.

Όπως πάντα περιμένω τα σχόλια σου εδώ.

Να είσαι καλά

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.