Το ότι Είσαι Αναντικατάστατος Δε Σημαίνει Πως Είσαι και Ο Καλύτερος

Είσαι Και Ο Καλύτερος Όταν Έχεις Μια Σημαντική Θέση ;

Είναι σημαντικό να είσαι αναντικατάστατος όπως και να είσαι ο καλύτερος. Είτε σε μια σχέση, είτε σε μια φιλία ή στον επαγγελματικό χώρο.

Παρόλα αυτά, το να είσαι ο καλύτερος και να είσαι αναντικατάστατος, δεν είναι πάντα ζευγάρι.

Παίζει Και Η Θέση Τον Ρόλο Της Αλλά Δεν Σε Κάνει Αυτομάτως Τον Καλύτερο

είσαι ο καλύτερος;

Πολλές φορές η θέση έχει καθοριστική σημασία. Υπάρχουν περιπτώσεις που επειδή έχεις εμπειρία σε κάποιο πόστο, δεν είναι εύκολο να αντικατασταθείς.

Με λίγα λόγια είσαι αναγκαίος.

Και όταν είσαι αναγκαίος δεν είναι εύκολο να πάρει κάποιος άλλος την θέση σου. Ακόμα και αν την πάρει θα αργήσει να φτάσει το δικό σου επίπεδο. Ο χρόνος αυτός μπορεί φυσικά να δημιουργήσει πρόβλημα στο σύνολο.

Πολλές φορές όμως, η ίδια η θέση μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στον τρόπο σκέψης μας. Και αυτό γιατί αν γνωρίζουμε πως είμαστε αναγκαίοι μπορεί να έχουμε την ψευδαίσθηση πως είμαστε και οι καλύτεροι σε αυτό που κάνουμε.

Και να μην είμαστε.

Αυτό δεν είναι εκ φύσεως κακό. Είναι θετικό να είσαι αναγκαίος γιατί σημαίνει πως μέχρι κάποιο σημείο κάτι κάνεις καλά.

Από την άλλη, όταν θεωρείς τον εαυτό σου αναγκαίο, δεν είναι δύσκολο να τα γράψεις όλα εκεί που δεν πιάνει μελάνι. Και σε αυτό το σημείο ξεκινούν τα προβλήματα.

Μην ξεχνάς ότι αν θεωρείς τον εαυτό σου αναγκαίο, θεωρείς και κάποια πράγματα δεδομένα και χάνεις την αφοσίωσή σου, κάτι απαραίτητο για την επιτυχία. Δες το βίντεο εδώ.

Αυτό που χρειάζεται να αποκαλυφθεί και κυρίως να σημειωθεί, είναι το γεγονός πως επειδή είσαι αναγκαίος δε σημαίνει πως κάνεις την δουλειά σου ή δε σημαίνει πως κάνεις το καλύτερο που μπορείς.

Και όταν αυτό συνδυάζεται με θέση ευθύνης, τότε βρίσκεσαι υπόλογος κυρίως στον εαυτό σου ακόμα και αν το έχεις ξεχάσει.

Θυμήσου να δεις και το επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla + Andrika, οπου μιλάμε για θέματα αυτοεκτίμησης και διαχείρισης του εαυτού μας:

Είσαι Αναγκαίος Ή Ο Καλύτερος;

Πρώτα από όλα, όταν είσαι ο καλύτερος, είσαι και αναγκαίος. Η παραγωγικότητα και αποδοτικότητα σου είναι θεμέλια για αυτό.

Όταν όμως είσαι απλά αναγκαίος, τότε κάποια στιγμή θα αμολήσεις και θα κάνεις λάθη. Η βολή του καναπέ και της ασφάλειας είναι ικανά να παίξουν περίεργα παιχνίδια με τον μυαλό σου και κατ’ επέκταση με την παραγωγικότητα σου.

Δεν είναι βέβαια κακό να έχεις αυτοπεποίθηση και να πιστεύεις στην αξία σου. Αρκεί αυτό να αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα.

Μπορείς να δεις και το video που αναφέρομαι στα χαρακτηριστικά των ανθρώπων με αυτοπεποίθηση:

Όταν λοιπόν περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα όπου είσαι αναντικατάστατος, είναι πολύ πιθανό να συμβούν δύο πράγματα:

Πρώτον, θα αρχίσεις να θεωρείς δεδομένη την θέση σου και τα λάθη θα κάνουν την εμφάνιση τους.

Δεύτερον, οι υπόλοιποι θα αρχίσουν να σκέφτονται πολύ σοβαρά πως ίσως ήρθε η ώρα να γίνεις αντικαταστάσιμος.

Και αυτό δεν είναι και το καλύτερο που μπορεί να συμβεί.

Βασικά είναι το χειρότερο.

Και είναι το χειρότερο όχι μόνο επειδή τίποτα δεν κρατάει για πάντα αλλά και επειδή θα έχεις σταματήσει να κάνεις εσύ την θέση και θα συμβαίνει το αντίθετο.

Μην ξεχνάς πως ο άνθρωπος κάνει την θέση, και όχι η θέση τον άνθρωπο.

γίνε ο καλύτερος

Καμία καρέκλα δεν είναι προβολή ικανοτήτων παρά μόνο ευθυνών. Όταν αρχίζει κάποιος να πιστεύει πως η θέση του δεν απειλείται, υπάρχει ο κίνδυνος να ξεχάσει τις ευθύνες του ή πως χρειάζεται διαρκώς να εξελίσσει τις ικανότητες του.

Το να είσαι ο καλύτερος όμως δεν είναι ευθύνη τη θέσης. Και αυτό πολύ απλά γιατί αν δεν έχεις σκοπό να κάνεις ότι καλύτερο μπορείς, ίσως δεν έπρεπε να επιλέξεις την συγκεκριμένη θέση εξ αρχής.

Όταν αποφασίζεις να είσαι ο καλύτερος, δεν σκέφτεσαι αρχικά την θέση ή το να μεταβείς σε κάποια καλύτερη. Σκέφτεσαι πως το κάνεις για τον εαυτό σου και κυρίως για την ευθύνη που έχεις σε οτιδήποτε και αν κάνες απέναντι στον χαρακτήρα σου.

Μπορεί να είσαι αναντικατάστατος και αυτό δεν είναι φυσικά κακό.

Όμως η χρόνια ασφάλεια σε μια θέση μπορεί να μας επηρεάσει με τρόπους που ούτε οι ίδιοι μπορούμε πάντα να ελέγξουμε, να αξιολογήσουμε ή ακόμα και να καταλάβουμε.

Το να είσαι ο καλύτερος από την άλλη, δεν σημαίνει πως πρέπει να ανταγωνίζεσαι ακόμα και την σκιά σου.

Καμία σχέση.

Το να είσαι ο καλύτερος σημαίνει να κάνεις το καλύτερο που μπορείς και να εξελίσσεσαι με τρόπο που βελτιώνεις εσύ την θέση σου περισσότερο από ότι η θέση σου σε κρατά βολεμένο.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Μήπως η Αυτοπειθαρχία δεν Είναι Τόσο Τραγικά Δύσκολη;

Ξέμεινες από Κίνητρο; Οι πιο Αποτελεσματικοί Τρόποι για να Κινητοποιήσεις τον Εαυτό σου

Η αυτοβελτίωση δεν σταματάει ποτέ. Γίνε ο καλύτερος εαυτός σου. Ξεκίνα από εδώ.

Καλή συνέχεια

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr