Αναβλητικότητα: Όταν Αποφεύγεις ότι Είναι Σημαντικό

Ποτέ μην αφήνεις για αύριο, αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα, λέει ο λαός. Όλη η αλήθεια για την αναβλητικότητα και γιατί μας αρέσει τόσο πολύ.

Κάθε άνθρωπος έχει βρεθεί αντιμέτωπος με την αναβλητικότητα σε μερικές περιστάσεις στην ζωή του.

Το ζήτημα της αναβλητικότητας απασχολούσε τους ανθρώπους από την αρχαιότητα κιόλας και οι αρχαίοι φιλόσοφοι είχαν προσπαθήσει να βρουν ορισμούς.

Στην σύγχρονη εποχή ορίζουμε την αναβλητικότητα ως μια πράξη καθυστέρησης ή αναβολής μιας ή περισσότερων εργασιών. Πρόκειται λοιπόν για μια δύναμη που σε αποτρέπει από το να κάνεις αυτό που πρέπει.

Πώς Προκύπτει η Αναβλητικότητα;Ποτέ μην αφήνεις για αύριο, αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα, λέει ο λαός. Όλη η αλήθεια για την αναβλητικότητα και γιατί μας αρέσει τόσο πολύ.

Τι συμβαίνει μέσα στον εγκέφαλο μας και μας κάνει να αποφεύγουμε να κάνουμε πράγματα που πρέπει να κάνουμε;

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει μια τάση να δίνει μεγαλύτερη αξία στην άμεση ανταμοιβή παρά στην μελλοντική.

Φαντάσου ότι έχεις δύο εαυτούς. Τον Παροντικό και τον Μελλοντικό. Όταν βάζεις στόχους και κάνεις σχέδια αυτά αφορούν τον Μελλοντικό σου εαυτό, ο οποίος εκτιμά τις μακροπρόθεσμες ανταμοιβές.

Όμως ενώ μπορείς να βάλεις στόχους με τον μελλοντικό εαυτό, οι δράσεις σου γίνονται από τον παροντικό, ο οποίος όμως θέλει να δει άμεσα αποτελέσματα και δεν ενδιαφέρεται για τα μακροπρόθεσμα.

Οι δύο πλευρές σου λειτουργούν με αντίθετη νοοτροπία και έτσι ενώ θέλεις να επιτύχεις κάτι, ο μακροπρόθεσμος χαρακτήρας του σε οδηγεί στην αναβλητικότητα και τελικά προτιμάς να κάνεις κάτι που θα σου δώσει άμεση ευχαρίστηση.

Υπάρχει τρόπος λοιπόν να δώσεις ένα τέλος στην αναβλητικότητα;

Η απάντηση είναι ότι φυσικά και υπάρχουν στρατηγικές που θα διαβάσεις στην συνέχεια και θα σε βοηθήσουν, να ξεπεράσεις το πρόβλημα της αναβλητικότητας, όποτε αυτό προκύψει.

#1. Δημιούργησε Άμεση ΑνταμοιβήΠοτέ μην αφήνεις για αύριο, αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα, λέει ο λαός. Όλη η αλήθεια για την αναβλητικότητα και γιατί μας αρέσει τόσο πολύ.

Όταν βρεις έναν τρόπο να κάνεις τα μακροπρόθεσμα οφέλη πιο άμεσα, θα είναι πιο εύκολο να αποφύγεις την αναβλητικότητα.

Μπορείς να συσχετίσεις κάτι που απολαμβάνεις, με μια δουλειά που πρέπει να ολοκληρώσεις. Για παράδειγμα, να περάσεις λίγη ώρα στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, αφού πρώτα ολοκληρώσεις κάποια συγκεκριμένη εργασία ή να πας σε ένα καλό εστιατόριο, όταν κλείσεις μια δύσκολη συμφωνία με κάποιο πελάτη.

Το αντίδοτο για την αναβλητικότητα είναι η αποφασιστικότητα. Για αυτό το χαρακτηριστικό έχουμε μιλήσει λεπτομερώς στην εκπομπή μας Apla+Andrika που μπορείς να δεις παρακάτω.

#2. Κάνε τις Συνέπειες της Αναβλητικότητας πιο ΆμεσεςΠοτέ μην αφήνεις για αύριο, αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα, λέει ο λαός. Όλη η αλήθεια για την αναβλητικότητα και γιατί μας αρέσει τόσο πολύ.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να αναγκαστείς να πληρώσεις το κόστος της αναβλητικότητας. Σίγουρα η σκέψη ότι αν για παράδειγμα χάσεις μια προπόνηση, δεν θα φτάσεις στην επιθυμητή κατάσταση δεν θα σε βοηθήσει, καθώς θα προβάλλεις την δικαιολογία ότι μια χαμένη προπόνηση δεν θα σου δημιουργήσει πρόβλημα.

Αν όμως κανονίζεις να προπονηθείς με έναν φίλο και τον αφήσεις να περιμένει, θα εκτεθείς και θα σε κακοχαρακτηρίσει. Αυτός είναι ένας τρόπος για να εμφανιστείς στην προπόνηση σου.

Ακόμη μπορείς να βάλεις στοίχημα ότι θα ολοκληρώσεις την δουλειά σου μέσα σε κάποια συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Έτσι θα έχεις ένα κίνητρο, για να αποφύγεις την αναβλητικότητα.

#3. Εξαφάνισε Αυτά που σε ΑποσπούνΠοτέ μην αφήνεις για αύριο, αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα, λέει ο λαός. Όλη η αλήθεια για την αναβλητικότητα και γιατί μας αρέσει τόσο πολύ.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να σου αποσπούν την προσοχή και να καταναλώνουν πολύτιμο χρόνο. Προσπάθησε να απομακρύνεις μακριά από το οπτικό σου πεδίο, όλα όσα σου αποσπούν την προσοχή.

Χαμήλωσε ή σβήσε το κινητό σου και απεγκατάστησε όσες εφαρμογές σε κάνουν να κολλάς σε αυτό με τις ώρες, και σε αποσπούν από τις υποχρεώσεις σου.

#4. Βάλε Μικρούς και Ρεαλιστικούς ΣτόχουςΠοτέ μην αφήνεις για αύριο, αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα, λέει ο λαός. Όλη η αλήθεια για την αναβλητικότητα και γιατί μας αρέσει τόσο πολύ.

Η αναβλητικότητα ξεκινά επειδή δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε το πρώτο βήμα. Όταν ξεκινήσεις κάτι, πιάνεις έναν ρυθμό και είναι πιο εύκολο να συνεχίσεις.

Όταν αυτό που θες να ξεκινήσεις είναι κάτι δύσκολο και μεγαλεπήβολο, θα δυσκολευτείς πολύ να κάνεις την αρχή. Για τον λόγο αυτό είναι καλύτερο να σπας τον μεγάλο σου στόχο σε μικρότερους.

Κάθε φορά που θα επιτυγχάνεις έναν μικρό στόχο, θα αισθάνεσαι ικανοποίηση και θα βρίσκεις δύναμη να συνεχίσεις, ξεφεύγοντας έτσι από την αναβλητικότητα.

Επίσης, ένας μικρός στόχος θα επιτευχθεί γρήγορα και αυτό είναι σημαντικό, ώστε να αισθάνεσαι παραγωγικός, χωρίς να ξεμένεις από ενέργεια.

#5. Κάνε την Παραγωγικότητα Καθημερινή ΣυνήθειαΠοτέ μην αφήνεις για αύριο, αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα, λέει ο λαός. Όλη η αλήθεια για την αναβλητικότητα και γιατί μας αρέσει τόσο πολύ.

Είναι πολύ εύκολο να πέσεις ξανά στην παγίδα της αναβλητικότητας. Γι’ αυτό πρέπει να την πολεμάς καθημερινά, κάνοντας την παραγωγικότητα μια καθημερινή συνήθεια.

Στο τέλος κάθε μέρας:

– Σκέψου τι κατάφερες να κάνεις όλη τη μέρα, για να δεις ότι σημείωσες πρόοδο.

– Σημείωσε τις σημαντικότερες εργασίες που πρέπει να ολοκληρώσεις την επόμενη μέρα.

– Βάλτες σε σειρά ανάλογα με την προτεραιότητα που αποδίδεις στην κάθε μία.

– Την επόμενη μέρα συγκεντρώσου στην πρώτη δουλειά της λίστας, μέχρι να την ολοκληρώσεις.

– Συνέχισε με τον ίδιο τρόπο με τις επόμενες.

– Επανάλαβε την διαδικασία σε καθημερινή βάση.

Αυτή η μέθοδος είναι αρκετά απλή και εύκολη. Συνήθως κάτι που είναι πολύπλοκο μας δυσκολεύει και δεν φέρνει αποτέλεσμα εξαιτίας αυτής της πολυπλοκότητας. Κάτι απλό όμως, όπως η παραπάνω μέθοδος, μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό.

Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο θα μπορέσεις να κάνεις πιο εύκολα το πρώτο βήμα, το οποίο είναι και το βασικότερο, ώστε να ξεκινήσεις κάτι.

#6. Βάλε ΥπενθυμίσειςΠοτέ μην αφήνεις για αύριο, αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα, λέει ο λαός. Όλη η αλήθεια για την αναβλητικότητα και γιατί μας αρέσει τόσο πολύ.

Αν σε ταλαιπωρεί η αναβλητικότητα χρησιμοποίησε οπτικά ερεθίσματα, όπως υπενθυμίσεις ώστε να καταγράφεις τις συνήθειες σου, να μετράς την πρόοδο σου και να θυμάσαι τι πρέπει να κάνεις.

Μια υπενθύμιση θα σε βοηθήσει να θυμηθείς να κάνεις μια δουλειά, ακόμη και αν το κίνητρο σου έχε χαθεί. ένα οπτικό ερέθισμα θα σε βοηθήσει να υιοθετήσεις καλές συνήθειες και θα είναι μια καλή προσθήκη που θα αυξήσει το κίνητρο σου.

#7. Όταν ο Χρόνος Είναι ΠρόβλημαΠοτέ μην αφήνεις για αύριο, αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα, λέει ο λαός. Όλη η αλήθεια για την αναβλητικότητα και γιατί μας αρέσει τόσο πολύ.

Κάποιοι άνθρωποι μπορούν να δουλέψουν πιο αποδοτικά συγκεκριμένες ώρες της ημέρας που αισθάνονται πιο ξεκούραστοι και λειτουργούν καλύτερα.

Αν αυτό είναι το πρόβλημα σου, βρες έναν τρόπο, αν έχεις αυτή την πολυτέλεια, να φτιάξεις το ωράριο σου με τρόπο τέτοιο ώστε να δουλεύεις τις ώρες που σε βολεύουν καλύτερα.

#8. Μην Φοβάσαι την ΑποτυχίαΠοτέ μην αφήνεις για αύριο, αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα, λέει ο λαός. Όλη η αλήθεια για την αναβλητικότητα και γιατί μας αρέσει τόσο πολύ.

Ένας λόγος που η αναβλητικότητα είναι κομμάτι της ζωής των ανθρώπων είναι ο φόβος τους ότι θα αποτύχουν. Προτιμούν λοιπόν να μην εμπλακούν καν σε κάτι και βρίσκουν δικαιολογίες, προκειμένου να μην το κάνουν, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κάποια δουλειά μεγάλης δυσκολίας.

Σε αυτή την περίπτωση πρέπει πρώτον να ξέρεις ότι και η αποτυχία είναι μέσα στο παιχνίδι και είναι σύμμαχος σου και δεύτερον πρέπει να είσαι σε θέση να δημιουργήσεις μικρότερους στόχους που θα σε οδηγήσουν σταδιακά στον μεγαλύτερο, τελικό στόχο.

Όπως έχει πει και ο Χρήστος στο βίντεο που ακολουθεί “Αν φοβάσαι να κάνεις λάθη, φοβάσαι να πετύχεις”.

#9. Ξεκουράσου αν ΧρειάζεταιΠοτέ μην αφήνεις για αύριο, αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα, λέει ο λαός. Όλη η αλήθεια για την αναβλητικότητα και γιατί μας αρέσει τόσο πολύ.

Μερικές φορές η αναβλητικότητα προκύπτει λόγω μεγάλης κούρασης. Ακόμη και κάποιος πολύ αποδοτικός άνθρωπος, δεν μπορεί να δώσει το 100% αν είναι κουρασμένος και μπορεί να αποφεύγει κάποια δουλειά που ξέρει ότι θα τον φέρει στα όρια.

Αν χρειαστεί, ξεκουράσου λίγο, κάνε κάτι που σε ευχαριστεί, ώστε να αναζωογονηθείς, να πάρεις δυνάμεις και να επανέλθεις, ώστε να εργαστείς σωστά και αποδοτικά. Ένα μικρό διάλειμμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο.

 Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Μπορείς να αναβάλλεις πολλά. Δεν μπορείς συνεχώς να αναβάλλεις όμως τον εαυτό σου. Μάθε περισσότερα εδώ.

Καλή συνέχεια

Men Of Style

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους.
Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.
Men Of Style
Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.