Άνδρας Αξίας: Αναζητώντας το Χαμένο Κίνητρο

Άνδρας Αξίας: Αναζητώντας το Χαμένο Κίνητρο

Ο Άνδρας Αξίας Και Το Χαμένο Κίνητρο

Ένας Άνδρας Αξίας ξέρει που πάει και έχει ισχυρό κίνητρο για κάθε τι που κάνει.

Η αξία του κινήτρου στη ζωή μας είναι ανεκτίμητη. Χωρίς κίνητρο, τίποτα σημαντικό δεν μπορεί να επιτευχθεί και από τίποτα επίπονο δεν μπορούμε να ξεφύγουμε.

Και μερικές φορές το κίνητρο είναι ακριβώς αυτό. Μια ώθηση για κάτι καλύτερο. Ή μια ώθηση για να ξεφύγουμε από το χειρότερο.

Σε όποια φάση της ζωής σου κι αν είσαι:

Το να έχεις ένα ξεκάθαρο κίνητρο για κάτι είναι αυτό που μπορεί να σε εκτοξεύσει στη ζωή. Και τελικά να σε μετατρέψει σε έναν Άνδρα Αξίας.

Ο Άνδρας Αξίας έχει ξεκάθαρη εικόνα της ζωής που θέλει να δημιουργήσει και ξέρει να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του και τους εσωτερικούς του φόβους. Ο τρόπος που διαχειρίζεται τις καταστάσεις στη ζωή του, που κινητοποιεί τον εαυτό του να συνεχίσει ακόμα κι όταν ο δρόμος είναι στρωμένος με εμπόδια και το γεγονός ότι βάζει τον εαυτό του στην πρώτη γραμμή είναι οι παράγοντες που τον κάνουν να ξεχωρίζει και τελικά, να πετυχαίνει.

Η εσωτερική του ηθική πυξίδα τον καθοδηγεί προς την σωστή για εκείνον κατεύθυνση και τον βοηθάει να αναλαμβάνει δράση. Ακόμα κι όταν τα πάντα μοιάζουν με μια αποτυχία. Ακόμα κι όταν πιστεύει ότι δεν θα τα καταφέρει. Ακόμα κι όταν, τελικά, ξεμένει από κίνητρο.

Το ζήτημα με το κίνητρο είναι διπλό:

Στην πρώτη φάση είναι πώς ενεργοποιείται κίνητρο μέσα μας και στη δεύτερη πώς αυτό συνεχίζει να συντηρείται.

 

Άνδρας Αξίας Και Το Χαμένο Κίνητρο Μέσα Μας : Πώς Ενεργοποιείται 

Το κίνητρο καθορίζει το αν και τι είδους στόχους θέτουμε. Δεν ορίζει μόνο την μετάβαση μας στον τελικό προορισμό. Αλλά όλα τα συστήματα κινήτρου που έχουμε διαμορφώνουν την προσοχή μας με τέτοιο τρόπο που βλέπεις και να παρατηρείς μόνο αυτά που γνωρίζεις πως είναι σχετικά με τον στόχο.

Το κίνητρο είναι σαν μια υποπροσωπικότητα από μόνο του.

Το κίνητρο, αρχικά, θεωρώ ότι στηρίζεται σε δύο πυλώνες:

#1. Δεν αισθάνεσαι καλά με το ποιος είσαι ή το πού είσαι. Επομένως, θέλεις να ξεφύγεις από μια κατάσταση ή ένα άτομο.

#2. Θέλεις να χτίσεις και να δημιουργήσεις μια ζωή που αξίζει και έχει νόημα.

Οι δύο πυλώνες αυτοί συνδέονται μεταξύ τους και σε παρακινούν να κάνεις μια αλλαγή στη ζωή σου και σε ένα κομμάτι του εαυτού σου και να δημιουργήσεις κάτι καινούριο.

Ξεκινώντας από το πρώτο, το πιο σημαντικό αλλά και ταυτόχρονα το πιο δύσκολο είναι να αποδεχτείς την κατάσταση. Ότι, δηλαδή, δεν σου αρέσει το πού είσαι ή το ποιος είσαι και επομένως θέλεις να αλλάξεις.

Όσο δύσκολο ή τρομακτικό κι αν φαίνεται αυτό το πρώτο βήμα, ωστόσο είναι σημαντικό να γίνει, καθώς αφήνει χώρο για το δεύτερο. Ξεκινώντας από την αποδοχή της κατάστασης είναι που μπορείς να πας ένα βήμα παρακάτω και να πετύχεις κάτι σημαντικό για εσένα.

Ο τρόπος που ο πρώτος πυλώνας του κινήτρου συνδέεται με το δεύτερο είναι ότι η συνειδητοποίηση αυτή λειτουργεί σαν μια σπίθα πως υπάρχει μια ευκαιρία να πας κάπου καλύτερα ή τουλάχιστον να αισθανθείς καλά με το ποιος μπορείς να γίνεις.

Και με αυτόν τον τρόπο έχεις τη δυνατότητα να αρχίσεις ουσιαστικά να αλλάζεις, καθώς πλέον έχεις ανακαλύψει τι θέλεις και γιατί το θέλεις.

Και αυτό είναι το πρώτο βήμα ώστε να γίνεις ένας Άνδρας Αξίας και τελικά, όχι μόνο να αλλάξεις, αλλά να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

άνδρας αξίας

Το Κίνητρο Και Πώς Συνδέεται Με την Αποτυχία

Όταν, λοιπόν, αποφασίσεις τι θέλεις και γιατί το θέλεις και ο προορισμός έχει αρχίσει να αποκτά εικόνα, αρχίζεις να θέτεις συγκεκριμένους στόχους.

Ωστόσο, το να θέσουμε στόχους και να τους επιδιώξουμε μπορεί να είναι μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία, καθώς εκείνη την ώρα μπλοκάρουμε μπροστά στον φόβο της αποτυχίας. Δεν θέλουμε να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας πως μπροστά μας, εκτός από ευκαιρίες, δημιουργούνται και πιθανές συνθήκες αποτυχίας.

Ωστόσο, η αποτυχία είναι μέρος της ζωής και της επιτυχίας. Χωρίς αυτήν, δεν έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε και να εξελιχθούμε, να καταφέρουμε κάτι καλύτερο σε κανέναν τομέα της ζωής μας. Αν δεν αποτύχεις δεν γνωρίζεις τι χρειάζεται να βελτιώσεις.

Η αποτυχία και η απόρριψη είναι τα μέσα για να εξελιχθούμε και να γίνουμε καλύτεροι. Δες το επεισόδιο από το ελληνικό podcast Apla+Andrika σχετικά με το γιατί απορρίπτεσαι συνεχώς και τι μπορείς να κάνεις για αυτό.

Η αποτυχία είναι πολύ σημαντική γιατί μας φωνάζει πότε έχουμε λάθος και χρειάζεται να κάνουμε κάτι διαφορετικό αντί να προσπαθούμε διαρκώς να αποδείξουμε ότι έχουμε δίκιο. Τα πράγματα που μας ενοχλούν μπορεί να κρύβουν αλήθειες που δεν θέλουμε να δούμε.

Το πραγματικό κίνητρο πίσω από έναν στόχο είναι να έχεις ένα όραμα για αυτό που θέλεις να καταφέρεις και που δικαιολογεί την προσπάθειά σου.

Τελικά, το δύσκολο στη δημιουργία κινήτρου είναι να πείσουμε τον εαυτό μας πως υπάρχει η ευκαιρία να βελτιώσουμε μια κατάσταση της ζωής μας και να τον πείσουμε επίσης πως πρέπει να την εκμεταλευτεί. Και αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί ο φόβος της αποτυχίας είναι τεράστιος. Δεν είναι εύκολο να κάνουμε ένα βήμα προς κάτι άγνωστο θυσιάζοντας το γνώριμο του σημείου που ήδη βρισκόμαστε.

 

Άνδρας Αξίας Και Το Χαμένο Κίνητρο : Πώς Διατηρείται

Ακόμα κι αν το κίνητρο έχει δημιουργηθεί, το να διατηρηθεί και ιδιαίτερα μακροπρόθεσμα μπορεί να είναι μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία.

Το ζήτημα με τη διατήρηση του κινήτρου είναι πως, κατά τη διάρκεια που θα προσπαθείς να πετύχεις στόχους, το σίγουρο είναι ότι θα συναντήσεις εμπόδια. Και δυστυχώς, τα εμπόδια δεν ήταν κάτι προφανές από την αρχή.

Αυτό είναι και που εντείνει τον φόβο της αποτυχίας, καθώς ξαφνικά, αυτό που θέλεις να πετύχεις μέσα από αυτήν την προσπάθεια μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο.

Και μπορεί να σε αποτρέψει από το να συνεχίζεις να παλεύεις.

Κάθε εμπόδιο μας φέρνει αντιμέτωπους με το πόσο τελικά θέλαμε να πετύχουμε τον στόχο αυτόν εξ αρχής. Εάν το κίνητρό μας είναι ισχυρό, τότε γίνεται όλο και πιο απίθανο το να τα παρατήσουμε.

Όταν εμφανίζεται μια δυσκολία ή ένα εμπόδιο, υπάρχει περίπτωση να τα παρατήσουμε. Γιατί η πραγματική αποτυχία είναι η παραίτηση.

Συνήθως, τα παρατάμε αφού έχουμε σχηματίσει το μοντέλο επιτυχίας και αφού έχουμε θέσει τους στόχους. Τότε είναι που παρατηρούμε τα εξής:

#1. Δεν ήταν τόσο εύκολο όσο φανταζόμασταν.

#2. Δεν μας οδηγεί εκεί που φανταστήκαμε ή δεν μας οδηγεί όσο γρήγορα θα θέλαμε.

Επομένως, πλέον η μόνη πιθανή λύση μοιάζει η παραίτηση.

Ωστόσο, και πάλι αυτό είναι το σημείο που φαίνεται το πόσο ισχυρό είναι το κίνητρό μας.

Εάν, με άλλα λόγια, έχεις ως στόχο να φλερτάρεις μια όμορφη γυναίκα που σου αρέσει και έχεις ως κίνητρο το να αποκτήσεις μια ποιοτική σχέση με μια Γυναίκα Αξίας, σταδιακά θα συνειδητοποιήσεις ότι δεν ήταν τόσο εύκολο όσο νόμιζες.

Θα διαπιστώσεις ότι κάποιες γυναίκες θα σε απορρίψουν ή ότι δεν θέλουν σχέση.

Σε κάθε περίπτωση, μετά από κάποιες προσεγγίσεις και απορρίψεις, θα αρχίσεις να σκέφτεσαι σοβαρά μήπως να τα παρατήσεις. Ενδεχομένως να μην αξίζει να διεκδικήσεις τις σχέσεις που είχες στο μυαλό σου με τις γυναίκες.

Ωστόσο, αυτό είναι το σημείο καμπής που είτε θα ισχυροποιήσεις το κίνητρό σου, είτε θα αποδεχτείς την ήττα σου και θα αποτύχεις. Δες το βίντεο του Χρήστου σχετικά με το χαμένο κίνητρο ενός άνθρώπου και πώς μπορείς να δημιουργήσεις αλλά και να διατηρήσεις ένα κίνητρο.

Συνήθως, όταν θέλουμε να βρούμε κίνητρο να ξεκινήσουμε και να συνεχίσουμε, είναι λες και παίζουμε κρυφτό με τον εαυτό μας. Από την μια είναι λες και έχουμε συνηθίσει να ρωτάμε τον εαυτό μας “Ποιες είναι οι πιθανότητες να αποτύχω”, ενώ αυτό που θέλουμε πραγματικά να ρωτήσουμε τον εαυτό μας είναι “μήπως είμαι δυνατότερος απ’ ότι πιστεύω;

Το πόσο θέλεις ένα στόχο, πόσο σημαντικός είναι για εσένα και πώς ανταποκρίνεσαι στα εμπόδια έχει να κάνει με την εμπειρία σου πάνω στην αποτυχία και την επιτυχία και τελικά, το πόση αξία πιστεύεις ότι έχεις.

Συνολικά, πολλές έρευνες πάνω στο κίνητρο αναφέρουν πως είναι εξαιρετικά πολύπλοκο. Ακόμα αναφέρουν πως κάποια από τα σημαντικότερα κίνητρα είναι η ανάγκη μας να κάνουμε κάτι που είναι μεγαλύτερο από εμάς τους ίδιους και η ανάγκη να συνδεθούμε με ξεχωριστό τρόπο με άλλους ανθρώπους.

Στον αντίποδα, η ανάγκη μας να προστατευτούμε είναι εξίσου ισχυρή. Όμως η επιτομή της ωριμότητας και της ενηλικίωσης είναι πως δεν είμαστε πια προστατευμένοι. Πως δεν υπάρχει κάποιος εκεί έξω που να γνωρίζει τι πρέπει να κάνουμε. Πως υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο να μην γνωρίζει κανείς άλλος εκτός από εμάς τι πρέπει να κάνουμε.

Το σημαντικό είναι να ανακαλύψουμε τα δικά μας κίνητρα και σταδιακά να μάθουμε να τα διατηρούμε σε ένα επίπεδο, ώστε να μην αποθαρρυνόμαστε και να μην απογοητευόμαστε από τα εμπόδια και τις εκάστοτε συνθήκες.

Είτε έχεις βρει το κίνητρό σου είτε όχι, είτε μπορείς να το διατηρήσεις είτε ακόμα το παλεύεις, το να γίνεις ένας Άνδρας Αξίας είναι ένας στόχος που αποτελείται από πολλούς μικρότερους. Ξεκίνα με τα πιο απλά βήματα, ωθούμενος από τα κίνητρά σου και σταδιακά θα καταφέρεις να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

 

Ένας Άνδρας Αξίας ποτέ δεν τα παρατάει, μέχρι να αποκτήσει αυτό που του αξίζει. Εάν έχεις δυσκολευτεί στις μέχρι τώρα σχέσεις σου και θέλεις να αποκτήσεις κάτι καλύτερο, δες αυτό.

Και φυσικά το βιβλίο Άνδρας Αξίας, είναι διαθέσιμο και μπορείς να το βρεις εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.