Άνδρας Αξίας: Σπάζοντας τα Κοινωνικά Πρότυπα

Άνδρας Αξίας: Σπάζοντας τα Κοινωνικά Πρότυπα

Άνδρας Αξίας Και Κοινωνικά Πρότυπα

Τι κάνει έναν Άνδρα Αξίας να ξεχωρίζει;

Σε τι διαφέρει ένα ισχυρό αρσενικό από τον μέσο άντρα;

Και τι επιρροή έχουν τα κοινωνικά πρότυπα στις ανθρώπινες σχέσεις; Στις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων αλλά και στη δική σου εξέλιξη και επιτυχία;

Αυτές οι ερωτήσεις μου ήρθαν στο μυαλό διαβάζοντας το βιβλίο “Άνδρας Αξίας: Βάζοντας Τάξη Στο Χάος Του Σύγχρονου Φλερτ”.

Καθώς διάβαζα με προσοχή κάθε γραμμή του συγκεκριμένου βιβλίου, αναρωτήθηκα το εξής:

Γιατί δεν έχουμε πλέον άξια κοινωνικά πρότυπα;  Τα οποία θα μας καθοδηγούν στην επιτυχία και θα μας ανοίγουν τον δρόμο της προσωπικής ανάπτυξης και εξέλιξής μας;

Πόσο μας επηρεάζουν τα κοινωνικά πρότυπα που έχουμε στις πεποιθήσεις μας, τη νοοτροπία μας, τα “θέλω” μας, τις επιλογές μας, τα κριτήριά μας και τελικά, στην επιτυχία μας;

Τελικά, τι αξία έχει να σπάσουμε τα κοινωνικά πρότυπα; Και μπορούμε να το κάνουμε όλοι;

ανδρικά πρότυπα

Άνδρας Αξίας Και Κοινωνικά Πρότυπα : Επηρεάζουν Κάθε Πτυχή Της Ζωής Μας

Όταν ερχόμαστε στη ζωή, δεν ξέρουμε τίποτα. Δεν υπάρχουν ακόμα εμπειρίες, δεν ξέρουμε ποιες είναι οι ικανότητές μας, ποια είναι η αξία μας και μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε.

Όσο μεγαλώνουμε, διαμορφώνουμε τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά μας κυρίως σύμφωνα με τους ανθρώπους με τους οποίους έχουμε έρθει σε επαφή.

Αρχικά, τα πρότυπά μας είναι οι γονείς μας. Μέσω αυτών διαμορφώνουμε μια εικόνα για τον κόσμο και κυρίως για τον εαυτό μας. Όσο μεγαλώνουμε και ερχόμαστε σε επαφή με άλλους ανθρώπους, τόσο τα πρότυπά μας εμπλουτίζονται και μαζί τους εμπλουτίζεται και η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας.

Με άλλα λόγια, σταδιακά διαμορφώνεται η αντίληψή μας για τη ζωή και τον εαυτό μας, και φυσικά η αυτοεκτίμησή μας.

Τα πρότυπα αυτά μας ακολουθούν μια ζωή.

Εκτός κι αν τα σπάσουμε.

Τα κοινωνικά μας πρότυπα μπορούν να προέρχονται από οποιοδήποτε περιβάλλον. Μπορεί να είναι ένας καθηγητής μας, ένας εργοδότης ή κάποιος στο οικογενειακό ή φιλικό μας περιβάλλον θεωρούμε επιτυχημένο.

Επιπλέον, πολλές φορές ταυτιζόμαστε και με ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε. Ίσως να είναι κάποιος ηθοποιός, ένας τραγουδιστής ή κάποιος παρουσιαστής. Δες το επεισόδιο από το ελληνικό podcast Apla+Andrika σχετικά με τα πρότυπα και τους Influencers, με καλεσμένη την Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας Μαρία Φούντα.

Σε κάθε περίπτωση, τα πρότυπα αυτά καθορίζουν τι θεωρούμε σωστό και τι λάθος, τι πιστεύουμε ότι αξίζουμε, τι πιστεύουμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε και φυσικά, είναι γίνονται μέρος της συνολικής μας προσωπικότητας, καθώς ταυτιζόμαστε με αυτά.

Με αυτήν την λογική, κάθε τομέας της ζωής μας επηρεάζεται σε τεράστιο βαθμό από τα κοινωνικά πρότυπα.

Το εάν θα επιδιώξουμε να γίνουμε επιχειρηματίες ή υπάλληλοι, το εάν θα επιλέξουμε να κάνουμε οικογένεια νωρίς ή καθόλου, το εάν θα επιδιώξουμε να έχουμε λίγους ή πολλούς φίλους, βασίζεται σε έναν βαθμό στα πρότυπα που είχαμε ως παιδιά αλλά και στα πρότυπα που αποκτάμε αργότερα, καθώς μεγαλώνουμε.

Επομένως, ακόμα κι αν δεν συνειδητοποιούμε την επιρροή που ασκούν πάνω μας τα κοινωνικά πρότυπα κατά τη διάρκεια της ζωής μας, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι, ενδεχομένως, η αξία που πιστεύουμε ότι έχουμε και η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας καθορίζεται από τα πρότυπα αυτά.

Το θέμα είναι, μπορούμε τελικά να σπάσουμε τα κοινωνικά μας πρότυπα;

Και τι αξία έχει το να το επιδιώξουμε;

Άνδρας Αξίας Και Κοινωνικά Πρότυπα : Σπάζοντάς Τα Έρχεσαι Πιο Κοντά Στο Να Γίνεις Ένας Άνδρας Αξίας

Ο Άνδρας Αξίας είναι εκείνος που αντιμετωπίζει και ξεπερνάει τους εσωτερικούς του φόβους, έχει ξεκάθαρη εικόνα της ζωής που θέλει να δημιουργήσει, ακολουθεί την εσωτερική του ηθική πυξίδα, διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, και φυσικά, βάζει τον εαυτό του στην πρώτη γραμμή.

Αυτό τον καθιστά ικανό στο να καλλιεργήσει συμπεριφορές που δημιουργούν έλξη και επιθυμία και να έχει επιτυχία με το αντίθετο φύλο. Ουσιαστικά είναι η πορεία του κάθε άντρα στο να γίνει ένας πραγματικός υπερήρωας.

Αλλά, προκειμένου ένας άντρας να φτάσει σε αυτό το σημείο, θα χρειαστεί αρχικά να σπάσει τα κοινωνικά του πρότυπα και να δημιουργήσει νέες αντιλήψεις, πεποιθήσεις και νοοτροπία που θα είναι καθαρά ο τρόπος που εκείνος βλέπει τον κόσμο.

Από τις βασικότερες αιτίες που κάποιοι άνθρωποι δυσκολεύονται να κάνουν την έκρηξη και να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους είναι το σύνολο των πεποιθήσεων που τους περιορίζουν και που έχουν δημιουργηθεί από τότε που γεννήθηκαν.

Όμως, το να εγκαταλείψουμε τις πεποιθήσεις αυτές και τον περιοριστικό αυτόν τρόπο σκέψης κρίνεται απαραίτητο να αναγνωρίσουμε και ενδεχομένως να απορρίψουμε ένα μεγάλο μέρος των κοινωνικών προτύπων που έχουμε τώρα.

Και αυτό δεν είναι πάντα εύκολο.

α) Θα χρειαστεί, αρχικά, να αναγνωρίσεις τα πρότυπα τα οποία σε περιορίζουν, σου δίνουν μια λανθασμένη αντίληψη για τον εαυτό σου και τον κόσμο και σε επηρεάζουν αρνητικά.

β) Έπειτα, θα χρειαστεί να αποδεχθείς ότι τα πρότυπα αυτά δεν σε ωφελούν και δεν σε βοηθούν στην εξέλιξή σου.

γ) Το επόμενο βήμα είναι να αποδεχθείς ότι ίσως χρειαστεί να αποχωριστείς τα πρότυπα αυτά. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρχικά τις σχέσεις σου και να επέλθει ρήξη μεταξύ του παλιού και του καινούριου. Μην φοβηθείς. Η διαδικασία αυτή είναι απόλυτα φυσιολογική.

δ) Τέλος, θα χρειαστεί να βρεις νέα κοινωνικά πρότυπα, τα οποία είναι πιο υγιή και ωφέλιμα για εσένα και τα οποία σε εμπνέουν να πετύχεις τους στόχους σου και να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Και φυσικά, μόλις ακουλουθήσεις αυτά τα τέσσερα βήματα, τα κριτήριά σου αλλά και ο τρόπος που θέτεις τα όριά σου στους γύρω σου θα αλλάξουν. Δες το βίντεο του Χρήστου σχετικά με τους 3 τρόπους για να της δείξεις τα όριά σου.

 

Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι η αλλαγή δεν είναι εύκολη και σίγουρα θα χρειαστείς να αφήσεις πίσω σου πολλά κομμάτια της παλιάς σου ζωής προκειμένου να κάνεις χώρο να έρθουν καινούρια.

Όμως, το να επιδιώξεις την αλλαγή αυτή είναι που θα σε φέρει πολύ πιο κοντά στους στόχους σου, στα όνειρά σου και φυσικά στο να αποκτήσεις αυτό που σου αξίζει.

Τα κοινωνικά πρότυπα έχουν τεράστια επιρροή πάνω μας, περισσότερη απ΄ότι νομίζουμε και αντιλαμβανόμαστε.

Το θέμα είναι να αρχίσουμε να κάνουμε εκρήξεις και να σπάσουμε τα πρότυπα αυτά, σπάζοντας έτσι τις πεποιθήσεις που μας περιορίζουν από το να πετύχουμε.

Αυτός είναι ο απαραίτητος δρόμος που πρέπει να περάσει κάθε Άνδρας Αξίας. Δες περισσότερα εδώ.

Μπορείς να παραγγείλεις το βιβλίο Άνδρας Αξίας, εδώ.

Καλή συνέχεια

 

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.