Άνδρες που Θαυμάζουμε: Nikola Tesla

Ο Nikola Tesla ήταν ένας σπουδαίος εφευρέτης και καινοτόμος που άφησε το δικό του στίγμα στην ιστορία και είναι από τους άνδρες που θαυμάζουμε.

Άνδρες Που Θαυμάζουμε : Ποια Είναι Τα Πρότυπά Μας;

Η σειρά άρθρων του Men of Style για τους άνδρες που θαυμάζουμε συνεχίζεται με τον μεγάλο επιστήμονα και εφευρέτη Nikola Tesla.

Ο Nikola Tesla συνεισέφερε στην ανάπτυξη του εναλλασσόμενου ρεύματος, το οποίο βρίσκει άπειρες εφαρμογές στις μέρες μας.

Όμως αυτό είναι μόνο η αρχή…

Τα Πρώτα Χρόνια Της Ζωής Του Ενός Σημαντικού Άνδρα

tesla

Ο Nikola Tesla γεννήθηκε στο Smiljan της σημερινής Κροατίας, τότε Αυστριακής Αυτοκρατορίας στις 10 Ιουλίου του 1856.

Η μητέρα του έφτιαχνε στον ελεύθερο της χρόνο συσκευές για το νοικοκυριό. Ο πατέρας του, που ήταν ιερέας, προσπαθούσε να τον κάνει να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Αλλά ο Tesla ήθελε να ασχοληθεί με τις επιστήμες.

Σπούδασε στο Realschule του Karlstadt και κατόπιν στο Πολυτεχνείο του Graz και στο Πανεπιστήμιο της Πράγας.

Στην συνέχεια του δόθηκε η ευκαιρία να εργαστεί στο Κέντρο Τηλεπικοινωνιών της Βουδαπέστης. Όπου απέκτησε μεγάλη εμπειρία, ενώ στην συνέχεια κλήθηκε να επισκευάσει μια γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος στο Στρασβούργο.

Εκεί του ήρθε η ιδέα για την γεννήτρια εναλλασσόμενου ρεύματος.

Τον Φεβρουάριο του 1884 του έγινε πρόταση, την οποία αποδέχθηκε. Για να εργαστεί στην εταιρεία του Thomas Edison στην Νέα Υόρκη. Έτσι στα 28 του άφησε την Ευρώπη για να πάει στις ΗΠΑ.

Αν χρειάζεσαι λίγη ώθηση για να βάλεις στόχους ως άνδρας πρότυπο, αλλά και για να τους υλοποιήσεις, δες το παρακάτω επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika.

Η Ζωή Στην Αμερική

Ο Tesla έφτασε στην  Αμερική με λίγα μόνο ρούχα και μια συστατική επιστολή. Ο Edison ήταν ήδη γνωστός για την εφεύρεση του συνεχούς ρεύματος (DC), το οποίο έτεινε να καθιερωθεί σε όλη την χώρα.

Ο Edison προσέλαβε τον Tesla και έτσι οι δύο άντρες δούλεψαν για την βελτίωση των εφευρέσεων. Οι δυο τους όμως διέφεραν πάρα πολύ σαν προσωπικότητες. Ο μεν Edison ήταν προσανατολισμένος στο marketing και την οικονομική επιτυχία, κάτι που δεν ενδιέφερε τον Tesla. Λίγους μήνες μετά χώρισαν οι δρόμοι τους.

Το επόμενο χρονικό διάστημα βρήκε τον Tesla με την δική του εταιρεία, η οποία χρηματοδοτήθηκε από κάποιους επενδυτές, αλλά ο παρόλο που πήγε καλά, ο Tesla εκδιώχθηκε λίγο καιρό μετά και αναγκάσθηκε να κάνει χειρωνακτικές εργασίες, για να επιβιώσει.

Η τύχη του άλλαξε το 1887 όταν κατάφερε να ξαναβρεί ενδιαφέρον και χρηματοδότηση για την εταιρεία του (Tesla Electric Company). Μέχρι το τέλος της χρονιάς είχε καταχωρήσει αρκετές εφευρέσεις σχετικά με το εναλλασσόμενο ρεύμα.

Οι εφευρέσεις του τράβηξαν την προσοχή του μηχανικού και επιχειρηματία George Westinghouse, ο οποίος ήθελε να λύσει το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης της χώρας και ήταν πεπεισμένος ότι ο Tesla ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να τον βοηθήσει.

Αγόρασε τις πατέντες του Tesla και ξεκίνησαν να εργάζονται, έχοντας ως μεγάλο τους αντίπαλο τον πρώην εργοδότη του Tesla, Thomas Edison, ο οποίος προσπαθούσε να πουλήσει στο κράτος την δική του πατέντα και υπέσκαπτε τις προσπάθειες του Tesla.

Το ενδιαφέρον για το εναλλασσόμενο ρεύμα παρέμενε μεγάλο όμως και ο Tesla συνέχιζε να κατοχυρώνει νέες εφευρέσεις.

Δυστυχώς για τον Edison, η εταιρεία του Westinghouse επιλέχθηκε για να παρέχει φωτισμό στις ΗΠΑ. Το 1895 ο Tesla σχεδίασε το πρώτο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στους καταρράκτες του Νιαγάρα και μέσα στην επόμενη χρονιά το χρησιμοποίησε για να ηλεκτροδοτήσει την πόλη του Buffalo, κάτι που τον έκανε διάσημο σε όλη την χώρα.

 tesla

Αυτή η μεγάλη επιτυχία καθιέρωσε τα συστήματα εναλλασσόμενου ρεύματος στις ΗΠΑ αλλά και σε όλο τον κόσμο στην συνέχεια.

Εκτός από την γεννήτρια εναλλασσόμενου ρεύματος ο Tesla ανακάλυψε, σχεδίασε και ανέπτυξε δεκάδες πατέντες, οι περισσότερες από τις οποίες τελικά κατοχυρώθηκαν από άλλους. Ήταν πρωτοπόρος σε θέματα τεχνολογίας radar, ακτινών Χ και είχε ανακαλύψει το δυναμό και το περίφημο πηνίο Tesla.

Η αφοσίωση είναι ένα στοιχείο της προσωπικότητας που μπορεί να σε οδηγήσει στην επιτυχία και χαρακτηρίζει άνδρες πρότυπα όπως ο Tesla. Δες το σχετικό επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika εδώ.

Η Πτώση Ενός Άνδρα Πρότυπο

Έχοντας εμμονή με την ασύρματη μετάδοση ενέργειας, γύρω στο 1900 ο Tesla ξεκίνησε για το πιο τολμηρό έργο του: να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο σύστημα ασύρματης επικοινωνίας – μέσω ενός μεγάλου ηλεκτρικού πύργου – για ανταλλαγή πληροφοριών και δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όλο τον κόσμο .

Με χρηματοδότηση από μια ομάδα επενδυτών που περιλάμβανε τον γνωστό χρηματοοικονομικό κολοσσό JP Morgan, το 1901 ο Tesla άρχισε να εργάζεται στο έργο σοβαρά.

Σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας ένα εργαστήριο με σταθμό ηλεκτροπαραγωγής και έναν τεράστιο πύργο μετάδοσης σε μια περιοχή στο Long Island της Νέας Υόρκης, που έγινε γνωστός ως Wardenclyffe.

Ωστόσο, δημιουργήθηκαν αμφιβολίες μεταξύ των επενδυτών του για την αξιοπιστία του συστήματος Tesla και ο αντίπαλος του, Guglielmo Marconi, με την οικονομική υποστήριξη του Andrew Carnegie και του Thomas Edison.

Συνέχισε να κάνει μεγάλες προόδους με τις δικές του τεχνολογίες ραδιοφώνου, ο Tesla δεν είχε άλλη επιλογή παρά να εγκαταλείψει η εργασία.

Το προσωπικό του Wardenclyffe απολύθηκε το 1906 και το 1915 ο χώρος έκλεισε. Δύο χρόνια αργότερα ο Tesla κήρυξε πτώχευση και ο πύργος αποσυναρμολογήθηκε και πωλήθηκε για παλιοσίδερα για να μπορέσει να πληρώσει τα χρέη του.

Ο Θάνατος Και Η Κληρονομιά

άνδρας που θαυμάζουμε

Αφού υπέστη νευρικό κλονισμό, ο Tesla επέστρεψε τελικά στην εργασία του, πρωτίστως ως σύμβουλος.

Όμως, καθώς περνούσε ο καιρός, οι ιδέες του έγιναν προοδευτικά πιο εξωφρενικές και μη πρακτικές.

Επίσης, όσο μεγάλωνε γινόταν εκκεντρικός. Αφιερώνοντας μεγάλο μέρος του χρόνου του στη φροντίδα των άγριων περιστεριών στα πάρκα της Νέας Υόρκης.

Το FBI έστρεψε πάνω του την προσοχή του. Γιατί μιλούσε για την κατασκευή μιας ισχυρής «δέσμης θανάτου». Η οποία ενδιέφερε την  Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Ο Νικόλα Τέσλα πέθανε στις 7 Ιανουαρίου 1943, στην ηλικία των 86 ετών, στη Νέα Υόρκη. Όπου είχε ζήσει για σχεδόν 60 χρόνια. Αλλά η κληρονομιά του έργου που άφησε πίσω του ζει μέχρι σήμερα.

Αρκετά βιβλία και ταινίες έχουν ασχοληθεί με την ζωή και το έργο του. Και ιδρύθηκε το Μουσείο Tesla στο Βελιγράδι της Σερβίας.

Ένα άγαλμα του Tesla βρίσκεται στους καταρράκτες του Νιαγάρα.

Το 1994, κοντά στην τοποθεσία του πρώην εργαστηρίου του στην Νέα Υόρκη, όπου ο Tesla έζησε για σχεδόν 60 χρόνια, εγκαταστάθηκε μια πινακίδα όπου αναγράφεται «Nikola Tesla Corner».

Το 2013 μια ομάδα ονόματι Tesla Science Center αγόρασε την περιοχή του Wardenclyffe Project για να φτιάξει ένα μουσείο αφιερωμένο στον Tesla.

Προς τιμήν του η μονάδα μέτρησης της δύναμης των ηλεκτρικών πεδίων, ονομάστηκε Tesla. Οι τεχνολογίες που εφηύρε ο Tesla άλλαξαν τον κόσμο και συνεχίζουν να βρίσκουν εφαρμογή μέχρι και σήμερα.

Η τεχνολογία ασύρματης φόρτισης για παράδειγμα που τελειοποιείται στις μέρες μας, ήταν μια από τις εφευρέσεις(και τα οράματα) του Tesla.

Αυτό και μόνο αρκεί για να τον θαυμάζουμε.

Ακόμη ένας λόγος για να είναι ένας από τους άνδρες που θαυμάζουμε είναι κάτι που δεν ξέρουν πολλοί. Ο Tesla ήταν ψηλός και ήταν πάντα ντυμένος με εξαιρετικό στυλ, ενώ ήταν πολύ κοινωνικός.

Πριν κλείσουμε, δες το παρακάτω βίντεο για το πως να απογειώσεις το καθημερινό στυλ σου, όπως και κάθε άνδρας πρότυπο.

Όχι μόνο είχε σημαντικούς φίλους, όπως ο Mark Twain, αλλά πολλές γυναίκες της εποχής δήλωναν τρελά ερωτευμένες μαζί του, αν και ποτέ δεν παντρεύτηκε και η προσωπική του ζωή ήταν ένα μυστήριο.

Φυσικά, όπως και όλοι οι άνδρες που θαυμάζουμε, ο Tesla ήταν καινοτόμος και απόλυτα συγκεντρωμένος στο να κάνει το όραμα του πραγματικότητα.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Όλοι μας έχουμε κάποιους ανθρώπους για πρότυπο, μαζί μας μπορείς να γίνεις εσύ – το πρότυπο σου εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.