Ανδρικά Αρώματα: Ο Απόλυτος Οδηγός για την Άνοιξη

Ανδρικά Αρώματα: Ο Απόλυτος Οδηγός για την Άνοιξη

Τα αρώματα και η μυρωδιά είναι ένα χαρακτηριστικό που παρουσιάζει την προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά.

Έτσι, σαν άντρας που στην αξία του συγκαταλέγει το προσεγμένο στυλ, καλό θα είναι να έχεις αρώματα που σε εκφράζουν αλλά και τονίζουν την προσωπικότητα σου.

Έτσι και αλλιώς, το άρωμα είναι κάτι σαν υπογραφή.

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι διαθέτουμε 5 με 6 εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς και η όσφρηση επηρεάζει το 75% των συναισθημάτων μας.

Επίσης, οι γυναίκες έχουν καλύτερες οσφρητικές επιδώσεις σε μυρωδιές από τους άνδρες, κάτι που τις κάνει ευαίσθητες στο να αφυπνιστεί το μυαλό τους πριν καν κοιτάξουν, αρκεί μόνο να μυρίσουν.

Υπάρχουν βέβαια και τα αντίθετα αποτελέσματα σε αυτό, δηλαδή περιπτώσεις που το άρωμα θα επηρεάσει μνήμες και συναισθήματα όχι τόσο θετικά.

Μία συνηθισμένη διαδικασία θα ήταν να σου παρουσίαζα μερικές δεκάδες αρώματα που έχουμε δοκιμάσει.

Όμως έτσι πάλι δεν θα κατέληγε κανείς στην αιτία που καθορίζει να αγοράσουμε ένα άρωμα.

Για αυτό τον λόγο θα σου παρουσιαστεί ένας οδηγός για την καλύτερη επιλογή αρωμάτων που θα διαλέξεις για την άνοιξη και περιλαμβάνει ουσιώδεις γνώσεις που χρειάζεται να έχει καθένας μας πριν επιλέξει την επόμενη κολόνια του.

Όπως επειδή προαναφέραμε πως τα αρώματα είναι μία προσωπική υπόθεση, παίζει ρόλο η κουλτούρα αλλά και οι εμπειρίες που δημιουργούν συνειρμούς όταν μυρίζουμε κάτι. Και μπορεί η συγκεκριμένη επιλογή να είναι καθαρά προσωπική, χρειάζεται να έχεις κάποιες θεμελιώδεις γνώσεις που θα σε βοηθήσουν στην επόμενη αγορά.

Πάμε να τις δούμε…

Ποια Είναι η Σωστή Επιλογή;

Ανδρικά Αρώματα: Ο Απόλυτος Οδηγός για την Άνοιξη

Για να καταλήξουμε σε μία σωστή επιλογή αρώματος θα πρέπει να βάλουμε κάποια κριτήρια που μας αντιπροσωπεύουν.

Καλύτερος τρόπος είναι να έχουμε στο μυαλό μας το άρωμα σαν να είναι ο καθρέφτης της διάθεσης ενός άνδρα και κάτι που θα πλαισιώσει το τελικό αποτέλεσμα της εμφάνισης και θα δώσει την τελική εικόνα.

Για παράδειγμα, όπως ταξινομούμε τα ρούχα σε χειμερινά και καλοκαιρινά ή σε καθημερινά και επίσημα, έτσι μπορούμε να κάνουμε και με τα αρώματα.

Ξεχωρίζουμε τις βαριές και έντονες νότες για τις πιο κρύες εποχές ενώ για τις πιο ζεστές προτιμούμε τις πιο ανάλαφρες και δροσερές.

Θα πρέπει λοιπόν να δοκιμάσουμε πριν καταλήξουμε να το έχουμε στην συλλογή μας.

Πώς Δοκιμάζω ένα Άρωμα;

Ανδρικά Αρώματα: Ο Απόλυτος Οδηγός για την Άνοιξη

Αρχικά για ένα άρωμα θα πρέπει πρώτα να το δοκιμάσουμε πάνω μας δεδομένου της βάσης των οσφρητικών μελετών, ότι ο κάθε άνθρωπος αποπνέει διαφορετικά οποιαδήποτε μυρωδιά, αφού το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος μας.

Προτείνουμε :

 • Για να πάμε σε αντίστοιχο κατάστημα και να εφαρμόσουμε οποιαδήποτε δοκιμή αρώματος, καλύτερα να έχουμε καθαρό δέρμα.
 • Αποφεύγουμε να μπερδέψουμε περισσότερες από μία μυρωδιές πάντα, πόσο μάλλον όταν γίνεται διαλογή αρώματος και θέλουμε να μυρίσουμε πιο καθαρά τα χαρακτηριστικά του.
 • Το εφαρμόζουμε εκεί που υπάρχει επιφανειακή κυκλοφορία του αίματος όπως η εσωτερική μεριά του καρπού και η εσωτερική μεριά του αγκώνα.

Τα Χαρακτηριστικά των Αρωμάτων

Ανδρικά Αρώματα: Ο Απόλυτος Οδηγός για την Άνοιξη

Αν και υπάρχουν εκατοντάδες πρώτες ύλες στα αρώματα, μπορούμε να τα διακρίνουμε σε 4 κατηγορίες:

 • CITRUS: Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται όλα τα αρώματα με βάση τα εσπεριδοειδή όπως λεμόνι, πορτοκάλι, περγαμόντο και είναι διακριτικά και δροσερά.
 • GREEN: Εδώ έχουμε όλες τις ευχάριστες μυρωδιές ξύλων, λουλουδιών, αγριολούλουδων, και γενικά όλες τις μυρωδιές του δάσους.
 • SPICY: Είναι μία κατηγορία που ανήκουν τα έντονα αρώματα με μυρωδιές μπαχαρικών, πιπεράτα και συχνά βαριά.
 • ANIMALISEE: Πολύ περίεργα και ενδιαφέροντα αρώματα που δεν ξεκινούν από την φύση αλλά προέρχονται από ζώα.

Στα χαρακτηριστικά των αρωμάτων είναι εξίσου σημαντικές και οι νότες τους.

Αυτές είναι τρείς:

#1. Topnote: Είναι η πρώτη γνωριμία με το άρωμα. Αυτή η πρώτη εντύπωση κρατάει ελάχιστο χρόνο λόγο των πτητικών ουσιών που απελευθερώνονται πρώτα.

#2. Middlenote: Εδώ είναι το «σώμα του αρώματος» δηλαδή το ίδιο το άρωμα που διαρκεί τρείς με πέντε ώρες.

#3. Drydown: Πρόκειται για το ξηρό υπόλειμμα του αρώματος. Σε πολλά είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο ενώ σε άλλα είναι έντονο και μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από δέκα ώρες.

Καθώς υπάρχουν τύποι αρωμάτων που συνδυάζουν αρκετές πρώτες ύλες με περισσότερα χαρακτηριστικά, για να υπάρχει μία πολυπλοκότητα αλλά και ένα δομημένο άρωμα ενώ βασίζεται στην ένταση του κάθε αρώματος, χωρίζονται σε:

 • Perfume : Είναι η πιο ακριβή εκδοχή των αρωμάτων και βγαίνει συνήθως σε μικρότερη ποσότητα. Έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια. 25%-40%.
 • Eau de perfume : Η δυνατή εκδοχή των αρωμάτων περιέχει μέχρι 8%-15% έλαια και συνήθως διαρκεί περισσότερο κατά την διάρκεια της ημέρας λόγο της έντασης που έχουν οι βασικές νότες του. Είναι σαφέστατα λιγότερο έντονο από το Perfume, όμως αυτή η ένταση μπορεί να έχει καλύτερο αποτέλεσμα στο δέρμα μας.
 • Eau de Toilette: Έχει ακόμα λιγότερη περιεκτικότητα σε έλαια περίπου γύρω στο 4%-10%. Ξεχωρίζουν ιδιαίτερα οι ανώτερες μυρωδιές και όχι τόσο οι βασικές. Είναι επίσης αρκετά πιο ελαφρύ.
 • Eau de Cologne : Έχει την λιγότερη περιεκτικότητα σε έλαια, 2%-4%, και είναι πολύ σύντομο και επίσης πολύ ελαφρύ.

Διαλέγοντας Αυτό που σου Αρέσει

Ανδρικά Αρώματα: Ο Απόλυτος Οδηγός για την Άνοιξη

Για να διαλέξεις το άρωμα που σου αρέσει ίσως να χρειαστεί να επισκεφτείς πάνω από μία φορά το αρωματοπωλείο αφού όπως είπαμε δεν μπερδεύουμε πολλά αρώματα.

Να είσαι χαλαρός όταν πας να τα δοκιμάσεις και καλύτερα να είναι κοντά στο στυλ σου.

Για παράδειγμα, αν είσαι αθλητικός δοκίμασε αρώματα με υδάτινους χαρακτήρες ενώ αν είσαι δραστήριος και εύθυμος θα σου αρέσουν τα εσπεριδοειδή.

Αν θέλεις να είσαι απόλυτα τυπικός με την δοκιμή ενός αρώματος και ταυτόχρονα θέλεις να δοκιμάσεις πάνω από δύο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα μικρό τρικ:

Να έχεις μαζί σου μερικού κόκκους καφέ και όταν παρατηρήσεις πως η δυνατότητα της όσφρησης σου μειώνεται, μύρισε τους.

(Όχι πως θα το κάνουμε αλλά το σημειώνω ως εγκυκλοπαιδική γνώση!)

Όταν καταλήξεις στο άρωμα που σου αρέσει είναι καλύτερο να χρησιμοποιείς ίδια σειρά shower gel η after shave για πιο δυνατό και καθαρό αποτέλεσμα αφού δεν θα περιπλέκονται αρώματα μεταξύ τους.

 

Για να σε βοηθήσουμε να διαλέξεις, δες εδώ 6 αρώματα που έχει δοκιμάσει ο Χρήστος και λέει την άποψή του!

Αφού διαλέξεις το άρωμα που σου αρέσει, έχει και αυτό την φροντίδα του και βέβαια έχει να κάνει με την διατήρησή του.

Βάλτε το σε ένα ντουλάπι σκιερό και απέφυγε την υψηλή θερμοκρασία.

Η κατάσταση που επικρατεί στο μπάνιο είναι συνήθως αντίθετη, οπότε όχι στο μπάνιο αλλά κάπου μέσα σε ένα δωμάτιο.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Αν θέλεις να αποκτήσεις μια ολοκληρωμένη γνώση για το στυλ σου τότε δες εδώ.

Ότι χρειαστείς μπορείς να με ρωτήσεις εδώ.

Με εκτίμηση

Themis
author
Όταν μεγαλώνεις σε μια μικρή πόλη και ξαφνικά βρίσκεσαι στην μεγάλη πρωτεύουσα, η κοινωνικοποίηση μπορεί να είναι πολύ δύσκολη. Με όπλο το πείσμα του και τον πληθωρικό χαρακτήρα του, ο Θέμης κατάφερε να μετατραπεί σε ένα επικοινωνιακό όπλο που δεν διστάζει να οπλίσει εκφράζοντας αποτελεσματικά τις προθέσεις του.