Ανδρική Φιλία: Πώς η Κατανόηση Δημιουργεί Ισχυρούς Δεσμούς

Ανδρική Φιλία: Πώς η Κατανόηση Δημιουργεί Ισχυρούς Δεσμούς

Η Κατανόηση Δημιουργεί Δεσμούς

Η κατανόηση είναι εξαιρετικά σημαντική σε οποιοδήποτε είδος σχέσης, είτε η σχέση είναι ερωτική είτε φιλική.

Ειδικά όσον αφορά την ανδρική φιλία, είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχουν κάποια βασικά συστατικά προκειμένου αυτή η σχέση να είναι υγιής και λειτουργική. Η επικοινωνία, η συνεννόηση, ο αλληλοσεβασμός και η κατανόηση είναι μερικά από τα βασικότερα στοιχεία που πρέπει να έχει μια σχέση.

Όσον αφορά την κατανόηση, θεωρώ από προσωπική μου εμπειρία:

Μια φιλία δεν μπορεί να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα εάν δεν υπάρχει κατανόηση.

Αντίθετα, πιστεύω ότι η έλλειψη κατανόησης μπορεί να καταλύσει τους ισχυρούς δεσμούς που υπάρχουν ανάμεσα σε δύο άντρες φίλους.

Και επειδή το έχω βιώσει, θα σου εξηγήσω τι εννοώ παρακάτω.

Αλλά αρχικά, θα ήθελα να αποσαφηνίσω κάτι: Η κατανόηση δεν σχετίζεται με τον συμβιβασμό ή τη θυσία.

Επειδή κατανοείς κάποιον δεν σημαίνει ότι δεν θα οριοθετηθείς, ότι δεν θα πεις αυτό που θέλεις ή ότι δεν θα επισημάνεις ότι σε ενοχλεί κάτι.

Άλλο κατανοώ άλλο υποχωρώ προκειμένου να μην δημιουργήσω εντάσεις ή επειδή φοβάμαι να υποστηρίξω τον εαυτό μου.

Έχοντας κάνει ξεκάθαρο αυτό, ήρθε η ώρα να δούμε πότε και πώς η κατανόηση δημιουργεί δεσμούς και μπορεί να σώσει μια φιλική σχέση μεταξύ αντρών.

Τι Σημαίνει Να Υπάρχει Κατανόηση Σε Μια Φιλική Σχέση

Είναι πολύ σημαντικό για όλους τους ανθρώπους να έχουν την ικανότητα να μπαίνουν στη θέση του άλλου. Να μην σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους και να μην είναι κολλημένοι στη δική τους νοοτροπία και στον δικό τους τρόπο σκέψης.

Μια από τις μεγαλύτερες αρετές ενός ατόμου, και ιδιαίτερα ενός φίλου, είναι η ικανότητά του να ακούει. Να ακούει πραγματικά και προσεκτικά.

Όταν δεν ακούμε πραγματικά κάποιον και σκεφτόμαστε διαρκώς τι θέλουμε εμείς να πούμε ή να απαντήσουμε, τότε είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουμε τη θέση του και να κατανοήσουμε το πώς νιώθει.

Αντίστοιχα, ακόμα πιο σημαντικό είναι το να έχουμε δίπλα μας ανθρώπους που μας κατανοούν. Που αντιλαμβάνονται σχεδόν απόλυτα τον τρόπο που σκεφτόμαστε και τον τρόπο που νιώθουμε απέναντι στις καταστάσεις και στους ανθρώπους γύρω μας, χωρίς να κρίνουν.

Όταν υπάρχει κριτική, τότε δεν υπάρχει κατανόηση στη σχέση αυτή.

Δεν γίνεται κάποιος να κατανοεί το πώς νιώθεις και το πώς σκέφτεσαι γύρω από ένα θέμα, αλλά παράλληλα να σου ασκεί κριτική για αυτό.

Ένας φίλος που κατανοεί σίγουρα θα πει την γνώμη του και μάλιστα θα την πει ιδιαίτερα όταν είναι αντίθετη από τη δική μας. Ωστόσο, δεν θα κρίνει τις επιλογές μας ούτε θα μας κατηγορήσει για τον τρόπο σκέψης μας.

Η Αξία Της Κατανόησης Σε Μια Φιλία Μεταξύ Αντρών

Προκειμένου να δείχνεις εσύ κατανόηση στους γύρω σου αλλά και να ξεχωρίζεις το ποιοι άνθρωποι σε καταλαβαίνουν και ποιοι όχι, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συνειδητοποιήσεις ότι η κριτική δεν συμβαδίζει με την πραγματική κατανόηση. Λοιπόν, η κατανόηση δημιουργεί δεσμούς.

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό κι εσύ να μάθεις να ακούς προσεκτικά κάποιον και να μην τον κρίνεις. Να κατανοείς αυτό που νιώθει και θέλει να κάνει, ακόμα κι αν δεν συμφωνείς.

Αν δεν συμφωνείς με κάτι που κάνει κάποιος φίλος σου, δεν χρειάζεται να επιβάλεις τη δική σου γνώμη. Αντίθετα, πες τη γνώμη σου ξεκάθαρα και ανοιχτά, αλλά από εκεί και πέρα μπες στη θέση του και επιδίωξε να κατανοήσεις τους λόγους για τους οποίους παίρνει μια συγκεκριμένη απόφαση.

Χωρίς κατανόηση η σχέση είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει και να εξελιχθεί θετικά. Δες το επεισόδιο από το ελληνικό podcast Apla+Andrika σχετικά με τους κώδικες επικοινωνίας μεταξύ φίλων.

Θυμήσου ότι ο καθένας μας έχει τις αδυναμίες του και τις σκοτεινές του πλευρές κι αυτές είναι φυσικό να υπάρχουν.

Αν κάποιος σε μειώνει διαρκώς και σε κάνει να νιώθεις άσχημα για τις επιλογές σου και τις αποφάσεις σου και τελικά για το ποιος είσαι, τότε δεν υπάρχει κατανόηση στη σχέση και η σχέση δεν μπορεί να ευδοκιμήσει.

Επίσης, η κατανόηση μπορεί να φανεί και στο εξής παράδειγμα:

Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Κάποιοι άνθρωποι είναι εσωστρεφείς και κάποιοι εξωστρεφείς. Αυτό σημαίνει ότι, εάν έχεις έναν εσωστρεφή φίλο, θα θέλει να περνάει περισσότερο χρόνο με τον εαυτό του.

Το να το κατανοείς αυτό σημαίνει ακόμα και το να καταλάβεις ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν έχει όρεξη και διάθεση να βγει πάντα μαζί σου.

Και αυτό δεν έχει να κάνει με εσένα. Εάν πραγματικά κατανοείς τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά του, τότε δεν θα τον πιέσεις να βγαίνει από το σπίτι οπωσδήποτε ούτε θα του δημιουργείς ενοχές που δεν βγήκε μαζί σου.

Ακόμα και το να θέλεις εσύ να φλερτάρεις και οι φίλοι σου να μην θέλουν. Κι όχι μόνο να μην σε υποστηρίζουν σε αυτήν σου την επιλογή αλλά να σε εμποδίζουν κιόλας, είναι θέμα κατανόησης. Δες το βίντεο του Θέμη σχετικά με τι να κάνεις όταν οι φίλοι σου δεν φλερτάρουν.

Συνολικά, η κατανόηση είναι ένα στοιχείο που κάνει τις σχέσεις να λειτουργούν καλύτερα.

Η κατανόηση σημαίνει να ακούς πραγματικά και βαθιά τις ανάγκες κάποιου και να μπαίνεις στη θέση του, αντιλαμβανόμενος τη δική του οπτική γωνία και υπόσταση, χωρίς να κρίνεις.

Γιατί ενδέχεται να μην θέλεις πραγματικά περισσότερους φίλους εάν είναι να μην σε καταλαβαίνουν και να μην έχετε μια ομαλή επικοινωνία και επαφή. Άκου το επεισόδιο από το ελληνικό podcast Apla+Andrika στο Spotify σχετικά με το εάν θέλουμε πραγματικά περισσότερους φίλους στη ζωή μας.

Θυμήσου ότι σε μια φιλία έχεις πάντα δικαίωμα να πεις τη γνώμη σου, αλλά δεν μπορείς να εξαναγκάσεις κανέναν να δει την πραγματικότητα από τη δική σου οπτική γωνία και να κάνει αυτό που εσύ νομίζεις ότι είναι σωστό.

Δώσε χώρο στον καθένα να είναι ο εαυτός του. Η κατανόηση δημιουργεί δεσμούς.

Τώρα, εάν νιώθεις ότι υπάρχουν άτομα στη ζωή σου που δεν σε κατανοούν και δεν σέβονται τις επιλογές σου, τότε έχεις δύο επιλογές:

α) Θέτεις άλλα όρια, πιο σαφή και ξεκάθαρα.

β) Εάν το η οριοθέτηση δεν λειτουργήσει, ίσως χρειαστεί να απομακρυνθείς από αυτές τις σχέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, σου αξίζουν σχέσεις στη ζωή σου που να είναι λειτουργικές και υγιείς.

Και μπορείς να το διεκδικήσεις αυτό προκειμένου να νιώθεις ήρεμος και να παίρνεις αυτό που σου αξίζει.

 

Θέλεις να μάθεις πώς μπορείς να εξελιχθείς σε κάθε τομέα της ζωής σου; Δες εδώ.

Μπορείς να παραγγείλεις το βιβλίο Άνδρας Αξίας, εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.