Ανθρώπινες Σχέσεις. Όταν Κάτι τελειώνει, Υπάρχει Λόγος που Τελείωσε

Όταν οι ανθρώπινες σχέσεις τελειώνουν

Μια σχέση μπορεί να περάσει από διάφορα στάδια και δεν είναι καθόλου απίθανο να φτάσει κάποια στιγμή σε ένα τέλμα, που θα οδηγήσει με τη σειρά του στο τέλος.

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι δύσκολο να διατηρηθούν στον χρόνο και να παραμείνουν υγιείς και ισορροπημένες και δυστυχώς καμιά φορά κλείνουμε τα μάτια και αγνοούμε σημάδια που δείχνουν ξεκάθαρα ότι έχει έρθει το τέλος.

Μπορεί κάποια στιγμή να δεις ότι δεν υπάρχει συνεννόηση, ούτε επικοινωνία, να αισθάνεσαι ότι πρέπει να δίνεις εξηγήσεις για το καθετί και να δημιουργούνται συνεχώς προβλήματα από το τίποτα.

Και τα προβλήματα φέρνουν τσακωμούς, που τελικά καταλήγει να είναι ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας, κάτι που δείχνει ξεκάθαρα ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Όλο αυτό, όπως είναι φυσικό, σε επηρεάζει ψυχολογικά με έντονα αρνητικό τρόπο.

 

Γιατί Δεν Μπορείς να Αποδεχτείς ότι οι Ανθρώπινες Σχέσεις Τελειώνουν;

Ο τρόπος σκέψης σου παίζει ρόλο στο πώς αντιλαμβάνεσαι και ερμηνεύεις όσα σου συμβαίνουν.

Αν θεωρείς ότι είσαι τυχερός που είσαι με την συγκεκριμένη γυναίκα και είσαι διατεθειμένος να ανεχτείς τα πάντα, προκειμένου να είστε μαζί, τότε όλοι αυτοί οι τσακωμοί και οι προβληματικές καταστάσεις, θα φαίνονται στα μάτια σου σαν στοιχεία έλλειψης προσπάθειας από μέρους σου.

Θα θεωρείς ότι είσαι ανεπαρκής, θα κάνεις συμβιβασμούς στα όρια σου και θα ανέχεσαι συμπεριφορές που δεν θα έπρεπε.

Η αμφισβήτηση του εαυτού σου δηλαδή, θα σε προτρέπει στην ουσία να διατηρείς μια μη υγιή σχέση.

Άλλες φορές θα βρεις τον εαυτό σου να δυσκολεύεται να αποδεχθεί ότι μια σχέση οδεύει προς το τέλος, έχοντας μέσα σου την πεποίθηση ότι κάτι θα αλλάξει.

Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει, επειδή τρέφεις συναισθήματα για το άλλο άτομο.

Όμως, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι το άλλο άτομο τρέφει αντίστοιχα συναισθήματα για εσένα και πρέπει να πάρεις απόφαση ότι μια τοξική σχέση σου κάνει κακό.

Το πρόβλημα σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι όσο περισσότερο παραμένεις σε μια τέτοια σχέση, τόσο δυσκολότερο είναι να ξεφύγεις.

Πάντα σκέφτεσαι να δώσεις μια παραπάνω ευκαιρία, όμως τελικά χάνεις πολύτιμο χρόνο, κατά τον οποίο θα μπορούσες να είχες κάνει πράγματα εποικοδομητικά για τον εαυτό σου και να είχες γνωρίσει μια γυναίκα που θα άξιζε πραγματικά να είναι μαζί σου.

Βέβαια, η παραμονή σου σε μια τέτοια σχέση, με όσο πόνο και αν σου προκαλέσει, δεν παύει να αποτελεί μια εμπειρία, που θα φανεί χρήσιμη στο μέλλον, ώστε να γνωρίζεις τι θα πρέπει να αποφύγεις και πώς.

Μην Αγνοείς τα Σημάδια

Πρέπει να μπορείς να είσαι σε θέση να διακρίνεις κάποια πράγματα και να κατανοείς τι συμβαίνει μέσα σε μια σχέση και γιατί.

Είναι σημαντικό να μπορείς να έχεις μια αντικειμενική ματιά, ώστε να μην βρεθείς σε δυσάρεστες καταστάσεις.

Αγνοώντας τα σημάδια και παραμένοντας σε μια σχέση που δεν σε εξελίσσει και δεν σε ικανοποιεί, μπαίνεις σε μια προβληματική, τοξική κατάσταση που μόνο σε καλό δεν θα αποβεί για εσένα.

Τα πράγματα όμως δεν χρειάζεται να είναι πολύπλοκα. Δεν χρειάζεται να δραματοποιείς τις καταστάσεις.

Αρκεί να πάρεις τις αποφάσεις σου και να προχωρήσεις, όσο δύσκολο και αν είναι.

Τσέκαρε στο παρακάτω βίντεο του Χρήστου πώς θα καταφέρεις να βρεις τη χαμένη σου αυτοπεποίθηση.

Παρακάτω θα σταθούμε σε κάποια σημαντικά σημεία, τα οποία θα πρέπει να έχεις στο νου σου, ώστε να διαχειριστείς καλύτερα μια σχέση που έφτασε στο τέλος και να αποδεχτείς το γεγονός.

Τι Πρέπει να Ξέρεις όταν οι Ανθρώπινες Σχέσεις Τελειώνουν

#1. Ο Πόνος Δεν Κρατά για Πάντα

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να αποδεχτείς την κατάσταση όπως είναι.

Θα βιώσεις σίγουρα πόνο, αλλά θα το ξεπεράσεις, αρκεί να μην παραδοθείς σε αυτόν και στα αρνητικά συναισθήματα που τον συνοδεύουν.

Τις περισσότερες φορές, ο πόνος που βιώνεις θα αποτελέσει το έναυσμα να δεις τις επόμενες σχέσεις σου με άλλο μάτι, να γίνεις πιο αποφασιστικός και να αλλάξεις τον εαυτό σου προς το καλύτερο.

Όπως οι σχέσεις δεν κρατάνε για πάντα, έτσι και ο πόνος κάποια στιγμή, θα περάσει και θα βρεις την αυτοπεποίθηση σου, βγαίνοντας από όλο αυτό δυνατότερος και πιο έμπειρος.

Το σημαντικό είναι από την μια να συνειδητοποιήσεις ότι αυτό που συμβαίνει είναι κάτι φυσιολογικό και από την άλλη να μην απογοητευτείς.

#2. Μην Κολλάς στο Παρελθόν

Όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν αποτελούν πολύτιμες εμπειρίες και μαθήματα για το μέλλον.

Αναπολώντας όμορφες στιγμές του παρελθόντος, θα σου δημιουργηθούν αισθήματα νοσταλγίας, αλλά μπορεί και θλίψης.

Όμως αυτές οι στιγμές έχουν παρέλθει. Τις έζησες και τώρα είσαι υπεύθυνος να δημιουργήσεις καινούριες, γιατί όχι πιο έντονες και πιο ευχάριστες.

Όσο και να αναπολείς, η ζωή συνεχίζεται.

Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να εστιάσεις στον εαυτό σου και στην εξέλιξη σου.

Βγες με τους φίλους σου, κάνε καινούριες γνωριμίες, ξεκίνησε ένα χόμπι και φτιάξε την ζωή σου όπως την θέλεις, προσπαθώντας να μην πέσεις στα λάθη του παρελθόντος.

#3. Δεν Χρειάζεται να Μείνετε Φίλοι

Όπως ήδη αναφέραμε, δεν πρέπει να μένεις προσκολλημένος στο παρελθόν.

Είναι σύνηθες μετά από μια σχέση να προσπαθούμε να κρατήσουμε επαφή, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας την ελπίδα ότι θα αλλάξει κάτι μετά από λίγο καιρό και θα επανέλθουμε στην προτέρα κατάσταση.

Εφ’ όσον υπήρχε σημαντικός λόγος που σας οδήγησε στον χωρισμό, δεν υπάρχει λόγος να πιέζεις τα πράγματα.

Το πιθανότερο είναι ότι αργά ή γρήγορα θα οδηγηθείτε πράγματι στην προηγούμενη κατάσταση, η οποία θα είναι η ίδια και θα έχει τσακωμούς και προβλήματα.

Για αυτό, θα πρέπει να το πάρεις απόφαση και να ξεκόψεις ολοκληρωτικά.

Αν πάλι την θέλεις πίσω, δες το video του Χρήστου για την Διαχείριση του Χωρισμού

#4. Όταν οι Ανθρώπινες Σχέσεις Χαλάνε δεν Φταίει Ποτέ Μόνο Ένας

Μια σχέση είναι αλληλεπίδραση μεταξύ δύο ατόμων, που σημαίνει ότι για όσα συμβαίνουν φέρουν ευθύνη και οι δύο.

Σίγουρα μπορεί το μερίδιο ευθύνης να μην είναι ίσο και κάποιος εκ των δύο να φταίει περισσότερο από τον άλλο, όμως όταν έχει έρθει το τέλος, δεν υπάρχει λόγος ούτε να κατηγορείς αποκλειστικά τον εαυτό σου, ούτε και να ρίχνεις το φταίξιμο στην γυναίκα.

#5. Μάθε Από τα Λάθη Σου που Έκανες στην Σχέση

Αυτό είναι το κυριότερο και ισχύει για κάθε περίπτωση.

Μπορεί να έκανες λάθη, να μην έβαλες όρια, να μην χειρίστηκες σωστά κάποιες καταστάσεις.

Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις μετά το τέλος μιας σχέσης, είναι να εκμεταλλευτείς όσο το δυνατόν καλύτερα τις εμπειρίες που αποκόμισες.

Δυνατές εμπειρίες μπορείς επίσης να αποκτήσεις ταξιδεύοντας. Τσέκαρε το επεισόδιο του podcast μας Apla+Andrika που ακολουθεί.

#6. Χωρίσατε για Κάποιο Λόγο

Τέλος, όπως αναφέρει και ο τίτλος αυτού του άρθρου, για να τελείωσε η σχέση σημαίνει ότι υπήρχε σημαντικός λόγος.

Σημαίνει ότι υπήρξε ένα εμπόδιο που είτε ήταν ανυπέρβλητο, είτε δεν είχατε την διάθεση να προσπαθήσετε από κοινού, για να το ξεπεράσετε.

Ό,τι έγινε, έγινε.

Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να προχωρήσεις μπροστά!

 

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.