Πως οι Προσδοκίες σου σε Σαμποτάρουν με τις Γυναίκες

Οι Προσδοκίες Σου Με Τις Γυναίκες

Πόσες φορές ήθελες να εκφράσεις τις προθέσεις σου σε μια γυναίκα και τελικά δεν το έκανες επειδή οι προσδοκίες σου ήταν αρνητικές;

Το ζήτημα με τις προσδοκίες δεν βρίσκεται μόνο στο γεγονός πως κάνουμε αυτόματα κάποια αρνητικά σενάρια για το μέλλον. Μέχρι κάποιο σημείο αυτό είναι φυσιολογικό, ειδικά όταν πρόκειται για μια νέα κατάσταση.

Αυτό όμως που αξίζει να σημειωθεί είναι πως οι προσδοκίες υπάρχει περίπτωση να φυτευτούν ως ένα είδος θετικού κινήτρου που εν τέλει να μας γυρίσει μπούμερανγκ.

Σίγουρα Είναι Θετικές;

προσδοκίες με τις γυναίκες

Το να πιστεύεις πως τα πράγματα θα πάνε από μόνα τους καλά είναι θετικό αλλά όχι και ότι καλύτερο.

Το να περιμένεις ένα θετικότερο μέλλον έχει τεράστια διαφορά με το να ελπίζεις για αυτό. Στην πρώτη περίπτωση αφήνεσαι στα χέρια της Θεάς Τύχης ενώ στην δεύτερη αναλαμβάνεις θετική δράση επειδή όντως πιστεύεις πως μπορείς να επιτύχεις ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Όμως, όταν για παράδειγμα θέλεις να εξελιχθείς με τις γυναίκες, υπάρχουν φορές που οι ανασφάλειες κάνουν την εμφάνισης τους. Ακριβώς εκείνη την στιγμή δημιουργείται μια αντίδραση.

Προσπαθείς να πιέσεις τον εαυτό σου να δημιουργήσει εξωπραγματικές προσδοκίες μόνο και μόνο για να τον πείσεις να προσπαθήσει.

Οι συγκεκριμένες σκέψεις όμως που δημιουργούν οι προσδοκίες, σου δημιουργούν τεράστια πίεση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κρίνεις αρνητικά τον εαυτό σου ακόμα και με την παραμικρή αποτυχία.

Είναι πολύ σημαντικό οι προσδοκίες να βρίσκονται κάτω από ρεαλιστικό φάσμα και να αξιολογούνται όχι μόνο βάση τις συνθήκες που θέλεις να δημιουργήσεις αλλά και με βάση τις συνθήκες που επικρατούν στο παρόν.

Για παράδειγμα στο φλερτ υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργήσεις συνθήκες για να σε θέλει μια γυναίκα σεν τρελή.

Αν το άγχος προσέγγισης που έχεις είναι πολύ μεγάλο, το να πιέζεις τον εαυτό σου να έχει προσδοκίες πως θα ανταλλάξεις τηλέφωνα με την γυναίκα, θα σου δημιουργήσει μεγαλύτερο άγχος.

Χρειάζεται να συγκεντρώνεσαι απλά στο επόμενο βήμα και όχι 100 βήματα μπροστά.

Βέβαια, το ζήτημα με τις προσδοκίες σηκώνει μεγαλύτερη κουβέντα.

Προσδοκίες Και Το Παιχνίδι Παίζεται Στο Μυαλό

 

Ο εγκέφαλος μας προσφέρει την δυνατότητα να ανακαλούμε αναμνήσεις του παρελθόντος και να φανταζόμαστε το μέλλον. Μπορούμε να θυμηθούμε ανά πάσα στιγμή καλές ή κακές στιγμές.

Ακόμα, μετά από κάθε εμπειρία προσπαθεί να εξηγήσει αν αυτό που ζήσαμε ήταν όντως χρήσιμο ή όχι.

Όταν οι προσδοκίες σου είναι θετικές, έχεις την δυνατότητα να περιμένεις ένα καλύτερο μέλλον το οποίο μπορείς να κερδίσεις μέσω της προσπάθειας.

Οι προσδοκίες είναι μια υποσυνείδητη υπενθύμιση του τι πιστεύουμε πως μας αξίζει και ταυτόχρονα το πώς περιμένουμε να ανταποκριθούμε σε καταστάσεις που βρίσκονται εκτός ζώνη άνεσης.

Βασικά, φανερώνουν περισσότερα για τον εαυτό μας παρά για την κατάσταση.

προσδοκίες με τις γυναίκες

Ουσιαστικά οι προσδοκίες είναι μια πρόωρη κριτική μιας πραγματικότητας που δεν έχει έρθει ακόμα.

Ο τρόπος όμως που την διαμορφώνουν οι προσδοκίες, καθορίζει σε ένα μεγάλο ποσοστό το τι πρόκειται να κάνουμε με αυτό που σκεφτόμαστε.

Αν οι προσδοκίες που έχουμε είναι αρνητικές, τότε πολύ απλά θα μας δημιουργήσουν και τα αντίστοιχα συναισθήματα. Όταν αισθάνεσαι άσχημα για μια κατάσταση που δεν έχει έρθει ακόμα, τότε ποιος ο λόγος να την προσεγγίσεις;

Οι προσδοκίες είναι ένα στυλ επεξηγηματικού στυλ ενός μέλλοντος που δεν έχει έρθει ακόμα. Είναι ένα είδος μοτίβου που τείνει να εστιάζει την προσοχή μας στο τι θέλουμε να κερδίσουμε ή στο τι θέλουμε να αποφύγουμε.

Αν θέλεις να προσεγγίσεις μια γυναίκα βιώνεις άγχος προσέγγισης. Το συναίσθημα που νιώθεις όμως δεν είναι τυχαίο.

Είτε έχεις επίγνωση είτε όχι, προκύπτει από κάποιες σκέψεις και σενάρια που κάνεις για την κατάσταση που έχεις δηλώσει πως έχεις ανάγκη.

Όμως ακριβώς εκείνη στην στιγμή που οι προσδοκίες κάνουν την εμφάνιση τους, η ανάγκη σου να προστατευτείς από το πιθανό σενάριο του μυαλού σου είναι σημαντικότερη από την ανάγκη να προσεγγίσεις την γυναίκα που σου αρέσει.

Το άγχος λοιπόν που αισθάνεσαι προκύπτει από κάποιες σκέψεις. Μπορεί να είναι η σκέψη πως θα απορριφθείς λόγω της εξωτερικής σου εμφάνισης ή να έχεις την σκέψη πως αφού θα προσεγγίσεις δεν θα ξέρεις τι να πεις.

Εκείνη την στιγμή οι προσδοκίες σου προβάλουν ένα μέλλον που όχι μόνο θα είναι αρνητικό αλλά και που δεν θα μπορείς να διαχειριστείς.

Το θέμα λοιπόν είναι πως το μέλλον που θεωρείς αρνητικό σου υπενθυμίζει μια έλλειψη εφοδίων.

Ταυτόχρονα, όσο περισσότερο σκέφτεσαι το αρνητικό σενάριο τόσο περισσότερο ξεκινάς να θεωρείς δεδομένο πως η κατάσταση θα στραβώσει. Είναι σαν να μπαίνεις σε έναν φαύλο κύκλο όπου ψάχνεις στοιχεία να επιβεβαιώσεις τους μεγαλύτερους φόβους σου.

Και κάπως έτσι οι προσδοκίες σου σε προδίδουν.

Προσδοκίες Και Συγκέντρωση

Παρόλο που είναι σημαντικό να μπορούμε να ανακάμψουμε ΑΦΟΥ μια δύσκολη κατάσταση κάνει την εμφάνιση της, είναι εξίσου σημαντικό το πώς αντιδρούμε όταν πιστεύουμε πως η κατάσταση που έρχεται είναι δύσκολη.

Δηλαδή το πώς διαχειριζόμαστε επιτυχημένα τον εαυτό μας σε συνθήκες όπου παρουσιάζουν αυξανόμενες ή μη ελεγχόμενες συνθήκες. Το καθοριστικό πλαίσιο που δημιουργούν οι προσδοκίες είναι ένα πολύ ενδιαφέρον παράδοξο:

Παρόλο που πολλές φορές έχουμε την ανάγκη για ένα θετικό μέλλον, οι προσδοκίες που έχουμε μας λένε το αντίθετο.

Το ότι δηλώνουμε πως θέλουμε κάτι δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα το διεκδικήσουμε. Και μπορεί να φαίνεται περίεργο όμως για το μυαλό δεν είναι.

Σίγουρα θα έχουν υπάρξει φορές που ήθελες να προσεγγίσεις μια γυναίκα και τελικά δεν το έκανες. Την συγκεκριμένη στιγμή όμως, το μυαλό σου λειτουργεί με ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο.

Απομακρύνει την προσοχή σου από τις συνέπειες του να μην κάνεις αυτό που θέλεις και την μετατοπίζει στο τι θα κερδίσεις αν δεν πας. Ουσιαστικά μεγεθύνει την αποφυγή του ενδεχόμενου πόνου που πρόκειται να βιώσεις.

Πολλές από τις υποθέσεις που κάνουμε για την πραγματικότητα τις θεωρούμε πραγματικές χωρίς να τις βάζουμε στο ειδώλιο. Τις δεχόμαστε χωρίς να τις επεξεργαστούμε ιδιαίτερα παρόλο που υπάρχει περίπτωση να μας σαμποτάρουν.

Οι προσδοκίες που κάνουμε υποσυνείδητα δεν διορθώνονται από τις αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρουν.

Ένα κομμάτι του εαυτού μας θέλει απεγνωσμένα να μας κρατήσει στην ασφάλεια της ζώνης άνεσης που βρισκόμαστε. Ως αποτέλεσμα δημιουργεί μηχανισμούς διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και του πως την αντιλαμβανόμαστε.

Δες πώς να μην είσαι στάσιμος στο φλερτ:

Ο λόγος που είναι τόσο δύσκολο να αλλάξουμε συμπεριφορές που μας κρατούν στάσιμους είναι γιατί έχουμε αφιερώσει πολύ χρόνο για να τις επιβεβαιώνουμε.

Για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις της ζωής, το μυαλό μας έχει δημιουργήσει μοτίβα που βγάζουν νόημα. Όταν βρίσκουμε εξαιρέσεις σε αυτά τα μοτίβα τείνουμε να σηκώνουμε άμυνες.

Αν μια κατάσταση δεν είναι προβλέψιμη τότε μας δημιουργεί άγχος και θέλουμε να την αποφύγουμε.

Αν αυτό που δηλώνουμε πως θέλουμε δεν ταιριάζει με αυτό που έχουμε συνηθίσει το πιο πιθανό είναι να το απορρίψουμε. Το να μην μιλήσεις σε μια άγνωστη είναι περισσότερο λογικό από το να μιλήσεις.

Και η λέξη λογικό φυσικά κρίνεται με βάση την υποκειμενική αντίληψη του καθενός.

Μέσα στην απίστευτη απεραντοσύνη του μυαλού μας συχνά ξεχνάμε να εντοπίσουμε την διαφορά ανάμεσα σε αυτό που φανταζόμαστε και σε αυτό που πραγματικά συμβαίνει.

Μπορεί οι προσδοκίες σου να είναι αρνητικές όμως αυτό δεν σημαίνει πως χρειάζεται να τις πιστέψεις.

Οι προσδοκίες ειναι μερικές φορές υψηλές, μάθε πώς να αυξήσεις την αποδοτικότητά σου στο φλερτ εδώ.

Διάβασε το βιβλίο μας Άνδρας Αξίας. Βρες το εδώ.

Καλή συνέχεια.

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr