Αυτοέλεγχος: Μια Τέχνη που Σίγουρα Χρειάζεται Εξάσκηση!

Ο αυτοέλεγχος είναι κάτι που γνωρίζουμε πολλοί καλά όμως ταυτόχρονα είναι κάτι δύσκολο να εξασκήσουμε. Διάβασε τους λόγους.

Ο αυτοέλεγχος μπορεί να μας ακούγεται ως κάτι πολύ απλό ή τουλάχιστον κάτι ξεκάθαρο. Με απλά λόγια, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό κάποιου είναι η αυτοσυγκράτηση.

Να μην βρίσεις αυτόν που σου έκλεισε το παρκινγκ, να κάνεις μια δουλειά μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά όρια και φυσικά να μην φας το γλυκό που έμεινε στο ψυγείο.

Απλά πράγματα.

Βέβαια, όπως έχει αποδείξει αμέτρητες φορές η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι παρά απλή.

Το ίδιο και εμείς.

Αυτοέλεγχος – Μήπως δεν Είναι και Τόσο Εύκολος;
Ο αυτοέλεγχος είναι κάτι που γνωρίζουμε πολλοί καλά όμως ταυτόχρονα είναι κάτι δύσκολο να εξασκήσουμε. Διάβασε τους λόγους.

Προφανώς και είναι πανεύκολο να πλύνουμε τα δόντια μας το βράδυ. Ακόμα, είναι κρυστάλλινα ξεκάθαρα τα οφέλη που θα έχουμε από αυτή την συμπεριφορά.

Πλένεις τα δόντια για να μην σου πέσουν στο μέλλον, τουλάχιστον αυτό μου έρχεται στο μυαλό.

Όμως πόσες φορές έχουμε δεύτερες σκέψεις για μια δραστηριότητα ή συμπεριφορά που παρόλο που φαίνεται απλή και προφανής σε θέμα πρακτικότητας ή ανάγκης, τείνουμε να την αμελούμε ή να την αποφεύγουμε;

Αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε πολύ συχνά αντικρουόμενες επιθυμίες.

Θέλουμε και δεν θέλουμε.

Θέλουμε να πλύνουμε να δόντια μας για τους προφανείς λόγους, αλλά δεν θέλουμε γιατί βαριόμαστε ή είμαστε πολύ κουρασμένοι, πέφτοντας στην ατάκα «και αύριο μέρα είναι».

Θέλουμε να φλερτάρουμε, αλλά τελικά δεν το κάνουμε όπως μπορείς να δεις παρακάτω:

Και μπορεί να συνειδητοποιούμε σε κάποιο βαθμό πως ένα συγκεκριμένο μονοπάτι είναι εξυπνότερο ή θα προσφέρει ανταμοιβή, ωστόσο το να βάλουμε τον εαυτό μας σε αυτό το μονοπάτι και ειδικότερα με συνέπεια, φαίνεται σαν ένα πάζλ για δυνατούς λύτες.

Η πραγματικότητα είναι πως συμπεριφερόμαστε σαν επαναστάτες στον ίδιο μας τον εαυτό.

Η αρχική μας παρόρμηση είναι ο αυτοέλεγχος και οι πλούσιες σε περιεχόμενο δηλώσεις περί συνέπειας, πειθαρχίας και «θα δεις τα θα γίνει από Δευτέρα». Και όταν έρχεται η Δευτέρα, θα θέλαμε να είχαμε πει Δευτέρα Παρουσία!

Αντί λοιπόν ο αυτοέλεγχος να γίνεται συνώνυμο του ονόματος μας, κάνουμε μια επανάσταση σε οτιδήποτε είχαμε δηλώσει μεγαλεπήβολα στο παρελθόν πως θα κάνουμε, πετύχουμε, καταφέρουμε και στο τέλος καθόμαστε σαν βρεγμένες γάτες.

Έτσι είναι. Ο αυτοέλεγχος είναι χρήσιμος έως και απαραίτητος, αλλά πολλές φορές έχει ένα κόστος που είτε δεν βλέπουμε, είτε εθελοτυφλούμε απέναντι του.

Σε πολλές συνήθειες μας, οι οποίες δεν είναι και οι καλύτερες, τοποθετούμε ένα όριο απόστασης που τυγχάνει να είναι πολύ εύκολο να σπάσουμε ανά πάσα στιγμή.

Μια στιγμή και ξαφνικά ο φτηνές δικαιολογίες γίνονται σοβαρές αφορμές για να φάμε ότι βρούμε μπροστά μας ή να αφεθούμε στις βαθύτερες επιθυμίες μας.

Αυτοέλεγχος: Σίγουρα Μιλάμε για Τέχνη
Ο αυτοέλεγχος είναι κάτι που γνωρίζουμε πολλοί καλά όμως ταυτόχρονα είναι κάτι δύσκολο να εξασκήσουμε. Διάβασε τους λόγους.

Ο αυτοέλεγχος είναι η ικανότητα να διαχειριζόμαστε την προσοχή μας και να την στρέφουμε προς πιο παραγωγικές κατευθύνσεις, σύμφωνα με αυτό που θέλουμε να καταφέρουμε συνήθως, μακροπρόθεσμα.

Απλά το μακροπρόθεσμο θέλουμε να είναι βραχυπρόθεσμο και το βραχυπρόθεσμο γίνεται «τώρα!». Και κάπως έτσι ξεφεύγει ο αυτοέλεγχος και γενικότερα η κατάσταση.

Αυτό που κάνει τον αυτοέλεγχο τόσο απαιτητικό, είναι η σχέση που θέλουμε να χτίσουμε με τον εαυτό μας.

Γιατί όταν θέλουμε να καταφέρουμε κάτι νέο ή δύσκολο, πρέπει πρώτα να κάνουμε μια συμφωνία με κομμάτια του εαυτού μας που στην ουσία δεν θέλουν.

Και γιατί να θέλουν άλλωστε;

Ποιος δεν θέλει να τρώει παχυντικά και να λιώνει στο τρέξιμο ή ποιος θέλει να εργάζεται από το πρωί μέχρι το βράδυ για να δει την φαντασία του να γίνεται πραγματικότητα παλεύοντας με ρίσκα και αμφιβολίες ενός θολού μέλλοντος;

Από την άλλη, ο αυτοέλεγχος είναι πολύ καλός στο παζάρι. Γιατί περί παζαριού πρόκειται.

Και η συμφωνία είναι απλή: Τι θα δώσεις για να πάρεις!

Παρόλο όμως που ο αυτοέλεγχος είναι ξεκάθαρος, μας περιμένει στην γωνία, αφού συνήθως πατάει στην ανάγκη μας για στιγμιαία απόλαυση και αφήνει μετέωρο το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί να δίνουμε μέχρι να πάρουμε, αν πάρουμε!

Και εκεί την πατάμε όλοι.

Τρώμε για παράδειγμα σαν να μην υπάρχει αύριο και αμέσως μετά δηλώνουμε πως ξεκινάμε διατροφή.

Σε αυτή την φάση μην περιμένεις και πολλά. Όταν ο αυτοέλεγχος είναι η ανταλλαγή που κάνουμε για να μην νιώθουμε ενοχές, τότε το πράγμα γίνεται ακόμα πιο δύσκολο.

Η τέχνη που απαιτεί λοιπόν ο αυτοέλεγχος είναι η ικανότητα να εξελίσσουμε την σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας. Όλοι έχουμε παρορμήσεις και είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Όμως δεν έχουμε μόνο μια επιθυμία. Θέλουμε να ξεκουραστούμε, όμως θέλουμε και να πετύχουμε σε έναν τομέα σημαντικά πράγματα. Και δυστυχώς, η αξιολόγηση δεν είναι εύκολη.

Και δεν είναι εύκολη γιατί τις περισσότερες φορές δεν έχουμε αποδεχτεί την ανταλλαγή που χρειάζεται να κάνουμε.

Όλοι θέλουμε το εύκολο και το γρήγορο, αλλά η πραγματικότητα τυγχάνει να είναι διαφορετική.

Και ο αυτοέλεγχος είναι και αυτό που λέει περίπου η ίδια η λέξη. Ένας έλεγχος για να τσεκάρεται και να φιλτράρεται ποιος είναι διατεθειμένος να πληρώσει την ανταλλακτική αξία και ποιος όχι.

Απλά υπάρχουν φορές που δεν είμαστε τόσο καλοί στο να αξιολογούμε το τι χρειάζεται να δώσουμε σε βάθος χρόνου.

Θέλουμε να πιστέψουμε πως με δύο μήνες στο γυμναστήριο θα κάνουμε σώμα-άγαλμα.

Ακόμα και αν η γυμναστική γίνεται στο σπίτι, όπως μπορείς στην εκπομπή μας Apla+Andrika παρακάτω:

Όμως δεν είναι έτσι και όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα, ο αυτοέλεγχος και η θέληση μας δέχονται ένα σοβαρό πλήγμα. Και ακριβώς εκείνη την στιγμή είμαστε επιρρεπείς να ρίξουμε όλη την διαδικασία στα σκουπίδια.

Σε όλους έχει συμβεί, είναι ανθρώπινο.

Απλά τις περισσότερες φορές πιστεύουμε πως έχουμε μπροστά μας κούρσα εκατό μέτρων ενώ στην πραγματικότητα έχουμε Μαραθώνιο.

Γιατί οι σοβαρές αλλαγές απαιτούν τον Μαραθώνιο.

Απαιτούν την μακροπρόθεσμη δέσμευση για να αποδείξουμε στον εαυτό μας πως είμαστε άξιοι της νίκης και να δουλέψουμε με τον εαυτό μας με τέτοιο τρόπο, ώστε να βρούμε τους εσωτερικούς μας κώδικες για να φτάσουμε στον τερματισμό.

Γιατί αυτό που θέλουμε με αυτό που χρειάζεται, πολλές φορές δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Απλά ο αυτοέλεγχος μας υπενθυμίζει την πραγματική τους απόσταση και όχι αυτή που φανταζόμασταν.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Επιθυμείς να μάθεις περισσότερα μυστικά για τον αυτοέλεγχο; Δες εδώ.

Περιμένω την οποιαδήποτε απορία σου εδώ.

Να είσαι καλά

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr