Book Review – 50th Law: Οι Αρχές Επιτυχίας ενός Γκάνγκστερ

Οι Αρχές Επιτυχίας Ενός Γκάνγκστερ

Πρόσφατα διάβασα το 50th Law. Είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Robert Greene και του 50 Cent. Ο Green αναφέρει πως ο κάθε πετυχημένος άνδρας στην Ιστορία είχε ένα και μόνο ένα μυστικό επιτυχίας. Θεωρεί πως το μυστικό επιτυχίας του 50 Cent ήταν πως δεν φοβόταν τίποτα.

Μεγαλώνοντας σε γκέτο, με μέσο όρο θνησιμότητας τα 24 έτη, ο 50 Cent δεν είχε τίποτα να χάσει. Αυτό του έδινε ένα τεράστιο πλεονέκτημα και μια φοβερή δύναμη.

Στιγμιότυπα  Του Βιβλίου Που Μου Τράβηξαν Την Προσοχή

αρχές επιτυχίας ενός γκάνγκστερ

Αρκετά από τα στιγμιότυπα του βιβλίου θα τα μεταφέρω αυτούσια. Κάποια άλλα όμως τα έχω γράψει με τον δικό μου τρόπο, έτσι όπως εγώ τα αντιλαμβάνομαι και τα κράτησα ως προσωπικές μου σημειώσεις.

Δεν μου αρέσει να βαθμολογώ βιβλία. Από οποιοδήποτε βιβλίο μπορείς να πάρεις γνώση ακόμα και αν αυτή είναι μια φράση ή μια συμβουλή. Ειδικά όταν πρόκειται για αρχές επιτυχίας.

Θα μπορούσα να γράψω μια απλή περιγραφή όμως δεν ήθελα. Θέλω να σου μεταφέρω τα μέρη που μου έκαναν εντύπωση και να τα μοιραστώ μαζί σου.

Τελευταία Σημείωση:

Το βιβλίο δεν αναφέρει μόνο δομές επιτυχίας. Σου περιγράφει την ζωή του 50 Cent και πως αυτή εξελίχθηκε μέσα από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Ακόμα, αναφέρει παραδείγματα κάποιων εξαιρετικών ανδρών όπως Γκάντι, Ναπολέων, Μωυσή, Ουάσιγκτον, Τσόρτσιλ, Ρούσβελτ, Σωκράτη, Malcolm X, Borgia, Καίσαρα, Νεύτωνα, Έντισον και πολλών άλλων.

Εισαγωγή Του Βιβλίου Για Τις Αρχές Επιτυχίας

Όταν δεν φοβάσαι μην χάσεις αποκτάς την ικανότητα να αγκαλιάζεις το χάος και την αλλαγή και αποκτάς την νοητική αλχημεία που σε βοηθά να αντιμετωπίζεις τις αντιξοότητες ως ευκαιρίες για να αποκτήσεις ακόμα μεγαλύτερη δύναμη.

Οι φόβοι σου είναι σαν φυλακές που περιορίζουν αισθητά το φάσμα των επιλογών σου. Όσο λιγότερο φοβάσαι, τόσο μεγαλύτερη δύναμη θα έχεις. Και τότε ακριβώς ξεκινούν τα φαινόμενα της επιτυχίας.

Ο πραγματικός λόγος ύπαρξης του φόβου είναι να ενεργοποιήσει μια ισχυρή φυσική αντίδραση που αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης.

Όμως οι φόβοι συνεχίζουν να υφίστανται, χρωματίζουν τον τρόπο που παρατηρούμε και αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Ο φόβος της επιτυχίας δημιουργεί την δική του αυτό – εκπληρωμένη δυναμική.

αρχές επιτυχίας

Όσο περισσότερο υποκύπτουμε στους φόβους μας τόσο περισσότερο χάνουμε την ενέργεια και την αυτοπεποίθηση μας.

Κάθε ημέρα, αντιμετωπίζουμε συνεχώς νέες προκλήσεις. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Σε όλες τις καταστάσεις όμως, αυτό που μπορούμε να αλλάξουμε είναι το πώς αποφασίζουμε να κοιτάξουμε την πραγματικότητα.

Και αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα κλειδιά επιτυχίας.

Όταν ζούμε κάτω από βολικές συνθήκες και το περιβάλλον που ζούμε δεν μας πιέζει με προφανείς κινδύνους, βία ή περιορισμούς, επαναπαυόμαστε.

Ο κύριος στόχος μας είναι να διατηρήσουμε αυτή την βολή και ασφάλεια. Όμως υπάρχει ένα σοβαρό τίμημα. Γινόμαστε όλο και πιο ευαίσθητοι στο παραμικρό ρίσκο και ανήμποροι να διαχειριστούμε και τον παραμικρό φόβο.

Είναι αφύσικο να μην αισθάνεσαι φόβο. Είναι μια απαραίτητη διαδικασία που απαιτεί προκλήσεις και συνεχόμενα τεστ. Όμως, αυτοί που ξεχωρίζουν στις δύσκολες συνθήκες είναι αυτοί που έχουν δυνατή θέληση και πείνα για δύναμη.

Ο 50 cent μεγάλωσε στο Southside Queens, σε μια ιδιαίτερα βίαιη και γεμάτη ένταση γειτονιά. Δεν γνώρισε τον πατέρα του και η μητέρα του δολοφονήθηκε όταν αυτός ήταν 8 ετών.

Μεγαλώνοντας στους δρόμους και χωρίς γονείς, τα πρώτα σοβαρά μαθήματα που έμαθε ήταν:

  1. Μην εξαρτάσαι ποτέ από άλλους.
  2. Αν στους δρόμους δείξεις φόβο θα χάσεις τον σεβασμό.

Τις ατελείωτες ώρες που πέρναγε στους δρόμους ως απατεώνας, είχε άπλετο χρόνο για σκέψη. Τον χρόνο αυτό τον αφιέρωνε ώστε να σχηματίσει μια κρυστάλλινη νοητική εικόνα για το πώς θέλει να είναι στην ζωή του.

Ήθελε πρώτα να πετύχει στους δρόμους, μετά στην μουσική και μετά στις επιχειρήσεις.

Οι αρχές τις επιτυχίας είναι παντού. Τα πέτυχε όλα γιατί ήταν απόλυτα ξεκάθαρος με το τι ήθελε από την ζωή του.

Στα 24 έβγαλε τον πρώτο του δίσκο. Τον Μάιο του 2000 όμως αντιμετώπισε τον χειρότερο φόβο του. Τον πυροβόλησαν 9 φορές και μια σφαίρα τον χτύπησε στο σαγόνι.

Η δισκογραφική Columbia διέκοψε την συνεργασία μαζί του γιατί τον θεωρούσε επικίνδυνο.

Έτσι αποφάσισε να κινηθεί εντελώς μόνος και να εφαρμόσει αυτά που είχε μάθει στους δρόμους, στην μουσική. Άφησε πίσω του το παρελθόν και δημιούργησε το δικό του επιχειρηματικό μοντέλο.

Ο μεγαλύτερος φόβος των ανθρώπων είναι να είναι ο εαυτός τους. Θέλουν να είναι σαν κάποιος άλλος. Θέλουν ότι και οι άλλοι ακόμα και αν αυτό δεν τους ταιριάζει. Όμως αυτός ο δρόμος δεν πρόκειται να σε βγάλει πουθενά – 50 cent.

Οι άνθρωποι έχουμε ελάχιστο έλεγχο στα γεγονότα που συμβαίνουν στην ζωή μας. Αυτό όμως που βρίσκεται απόλυτα κάτω από τον έλεγχο μας είναι ο τρόπος σκέψης με το οποίο αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις που εμφανίζονται κάθε φορά μπροστά μας.

Οι μέρες μας είναι μετρημένες για αυτό είναι καλύτερο να κάνουμε την κάθε ημέρα να μετρήσει.

Ο μόνος τρόπος για να αποκτήσεις απίστευτη δύναμη είναι να αντιμετωπίσεις ενεργά τους φόβους σου. Να εισάγεις τον εαυτό σου σε αρένες μάχης και να πάρεις τις σκληρές αποφάσεις που για τόσο καιρό αποφεύγεις. Πρέπει να εισάγεις τον εαυτό σου συνεχώς σε δύσκολες καταστάσεις και να εξετάζεις τις αντιδράσεις σου.

Αρχές Επιτυχίας

Κεφάλαιο 1 – Βλέποντας Τα Πράγματα Όπως Ακριβώς Είναι 

δες τα πράγματα όπως είναι

Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν το μυαλό σου στρέφεται σε φαντασιώσεις. Εύχεσαι οι καταστάσεις να ήταν διαφορετικές. Όταν τα πράγματα πάνε καλά φαντάζεσαι πως θα είναι για πάντα έτσι.

Σταματάς να είσαι συγκεντρωμένος, πεινασμένος και να δίνεις προσοχή στις καταστάσεις όπως πριν.

Ο χειρότερος εχθρός που είχα να αντιμετωπίσω στους δρόμους δεν ήταν η αστυνομία ή οι υπόλοιποι εγκληματίες. Ήταν η πιθανότητα να μαλακώσει το μυαλό μου  – 50 cent

Πριν το καταλάβεις, οι αλλαγές σε πνίγουν και οι δομές επιτυχίας γκρεμίζονται.

Η πραγματικότητα έχει την δική της δύναμη. Μπορείς να της γυρίσεις την πλάτη αλλά στο τέλος θα σε βρει. Και η ανικανότητα σου να την αντιμετωπίσεις έτσι ακριβώς όπως είναι θα σε καταστρέψει ολοσχερώς

Δεν θέλουμε οι υποθέσεις που έχουμε για την ζωή να αμφισβητούνται.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, λόγω φόβου, περιορίζουν την οπτική που έχουν για το μέλλον τους. Σκέψεις για το αύριο ή μερικές εβδομάδες αργότερα αποσπούν την προσοχή μας.

Για τους φόβους μας έχουμε συζητήσει εκτενώς στο επεισόδιο του Apla+Andrika που θα δεις εδώ.

Αντιμετωπίζουμε συνεχώς τόσες μικρές καθημερινές μάχες που είναι δύσκολο να συλλογιστούμε με απόλυτη ακρίβεια το μέλλον που θέλουμε να έχουμε.

Όμως ένας από τους σημαντικότερους νόμους της επιτυχίας είναι πως όσο πιο ξεκάθαρα βλέπεις το μέλλον σου τόσο μεγαλύτερη ικανότητα αποκτάς στο να το διαμορφώνεις ανάλογα με τις επιθυμίες σου.

Σε μια μάχη ή ένα πόλεμο δεν σε ενδιαφέρουν οι προθέσεις των άλλων. Αυτό που σε ενδιαφέρει είναι οι πράξεις τους και στο πως αυτές φανερώνουν το τι πρόκειται να κάνουν έπειτα

Κάθε ημέρα να παρατηρείς τις πράξεις σου και στο πως αυτές σε καθοδηγούν στους στόχους που έχεις θέσει.

Αρχές Επιτυχίας

Κεφάλαιο 2: Κάνε Τα Πάντα Δικά Σου – Αυτοδυναμία 

κάνε τα πάντα δικά σου

Όταν δουλεύεις για άλλους είσαι στο έλεος τους. Τους ανήκει η δουλειά σου, τους ανήκεις εσύ.

Ο μόνος τρόπος για να επιβιώσεις είναι να στηρίζεσαι στον εαυτό σου, να ακολουθείς τις δικές σου αποφάσεις και να εμπιστεύεσαι την κρίση σου. Μην ρωτάς για να πάρεις αυτό που έχεις ανάγκη

Όταν γεννιέσαι, τα μοναδικά σου υπάρχοντα είναι το σώμα σου, η ενέργεια σου, οι σκέψεις σου και η αυτονομία σου.

Αν δεν σου ανήκει ο εαυτός σου θα βρίσκεσαι συνεχώς στο έλεος άλλων ανθρώπων και συνθηκών. Όταν αποδείξεις στον εαυτό σου πως μπορείς να τα βγάλεις πέρα μόνος σου, τότε νιώθεις ένα αίσθημα ελευθερίας.

Αυτό που έχει πραγματική αξία στην ζωή δεν είναι το χρήμα αλλά η ιδιοκτησία. Το τι σου ανήκει πραγματικά

Υπάρχει μια στιγμή στην ζωή του κάθε άνδρα που βγαίνει στο συμπέρασμα πως η μίμηση είναι αυτοκτονία, σε αντίθεση με τη δημιουργία που σε οδηγεί στην επιτυχία.

Αρχές Επιτυχίας

Κεφάλαιο 3: Κάνε Τα Σκατά Ζάχαρη – Καιροσκοπισμός 

Κάθε αρνητική κατάσταση περιέχει την πιθανότητα για κάτι θετικό. Μια ευκαιρία. Όλα σχετίζονται με το πώς βλέπεις την κάθε κατάσταση. Μην αφήσεις τους φόβους σου να σε κάνουν να περιμένεις για την κατάλληλη στιγμή.

Τα γεγονότα στην ζωή δεν είναι θετικά ή αρνητικά. Είναι απολύτως ουδέτερα. Το σύμπαν δεν δίνει δεκάρα για την μοίρα σου. Είναι αδιάφορο για την βία που μπορεί να σε χτύπησε. Οι καταστάσεις δεν συμβαίνουν απλά. Είναι το μυαλό σου που επιλέγει να αντιληφθεί με συγκεκριμένο τρόπο την κάθε κατάσταση

Μάθε τα μετατρέπεις τα εμπόδια σε ανοίγματα και κινήσου πριν να είσαι έτοιμος.

Οι περισσότεροι άνθρωποι περιμένουν την τέλεια στιγμή για να δράσουν. Περιμένουν περισσότερα χρήματα ή τις κατάλληλες συνθήκες. Όταν αυτά δεν έρθουν, έχουν κάποιον να κατηγορήσουν εκτός από τον εαυτό τους. Πρέπει να κινηθείς προς αντίθετη κατεύθυνση.

Αρχές Επιτυχίας

Κεφάλαιο 4: Συνέχισε Να Κινείσαι – Υπολογισμένη Ορμή

αρχές επιτυχίας

Στον παρόν υπάρχει συνεχής αλλαγή. Αν προσπαθείς να ελέγχεις και να διαχειρίζεσαι το παραμικρό, χάνεις τον έλεγχο του γενικότερου οράματος.

Η απάντηση βρίσκεται στο να αγκαλιάσεις το χάος και να κινηθείς προς τις ατελείωτες ευκαιρίες που βρίσκονται μέσα του.

Η ζωή έχει έναν συγκεκριμένο ρυθμό. Η ροή των καταστάσεων αλλάζει διαρκώς είτε γοργά είτε γρήγορα. Όταν προσπαθείς να ελέγξεις αυτή την ροή κρατιέσαι από παλιές πεποιθήσεις και φόβους για να νιώσεις την ψευδαίσθηση της σταθερότητας

Το πρώτο και πιο σημαντικό που έχεις να κάνεις είναι να αφήσεις την ανάγκη σου για άμεσο έλεγχο. Αυτό σημαίνει πως δίνεις στον εαυτό σου την δυνατότητα να βλέπει την αλλαγή και το χάος στο περιβάλλον ως κάτι ενθουσιώδες και γεμάτο ευκαιρίες.

Τα εμπόδια δεν θα σταματήσουν ποτέ να εμφανίζονται

Η ορμή στην ζωή έρχεται όταν αποφασίζεις να κινηθείς έξω από τους περιορισμούς του μυαλού σου.

Αυτοί που συνεχίζουν να κρατούν τις ίδιες αξίες και ιδέες χωρίς να τις εξετάζουν συνεχώς, είναι οι πραγματικοί τύραννοι της ζωής.

Κεφάλαιο 5: Μάθε Πότε Να Είσαι Κακός – Επιθετικότητα

Το παιδί που αποφεύγει συνεχώς τους καυγάδες φεύγει πάντα με μαυρισμένο μάτι. Αν είσαι διατεθειμένος να κάνεις τα πάντα για να αποφύγεις τα προβλήματα, τότε είναι που μπλέκεις – 50 cent

Η ικανότητα να αντιμετωπίζεις προβλήματα και διαμάχες είναι μια εσωτερική λειτουργία δύναμης ενάντια στον φόβο. Όταν αισθάνεσαι αδύναμος και φοβισμένος έχεις την αίσθηση πως δεν μπορείς να διαχειριστείς την οποιαδήποτε διαμάχη.

Αυτό που χρειάζεται είναι να αισθανθείς ασφαλής εσωτερικά. Η εσωτερική δύναμη έρχεται μέσω της εμπειρίας. Αυτό σημαίνει πως στην καθημερινότητα σου πρέπει να πιέζεις τον εαυτό σου περισσότερο από το φυσιολογικό.

Κεφάλαιο 6: Ηγήσου Από Μπροστά – Εξουσία

Όλοι ξεκινούν από το μηδέν. Για να κερδίσεις τον σεβασμό πρέπει να αποδεικνύεις συνεχώς τον εαυτό σου. Οι άνθρωποι συνεχώς θα αμφισβητούν τις ικανότητες σου. Μεγάλες κουβέντες και υποσχέσεις δεν σημαίνουν τίποτα. Μόνο οι πράξεις κουβαλούν βάρος. Αν είσαι αυθεντικός, τότε οι άνθρωποι θα σε σεβαστούν.

Οι μεγαλύτεροι ηγέτες στην Ιστορία γνωρίζουν πως καλύτερα να σε σέβονται και να σε φοβούνται παρά να σε αγαπούν

Μόνο οι πράξεις σου αποδεικνύουν την αξία σου. Λένε στους ανθρώπους ποιος είσαι.

Μάθε περισσότερα για την ηγεσία στη ζωή και τις σχέσεις στο επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika παρακάτω.

Κεφάλαιο 8: Σεβάσου Την Διαδικασία – Mastery

Μόνο οι ανόητοι στην ζωή θέλουν τα πράγματα να έρθουν γρήγορα. Γρήγορα λεφτά, γρήγορη επιτυχία, γρήγορη προσοχή. Ο στόχος σου είναι να φτάσεις το απόλυτο επίπεδο – μια ενστικτώδη επίγνωση του τι χρειάζεται να γίνει έπειτα.

Αυτή είναι μια εξαιρετικά σημαντική αρχή επιτυχίας.

Τελειοποίησε το όργανο, τελειοποίησε την μουσική, μετά ξέχασε τα όλα και απλά παίξει – Charlie Parker

Οι αποσπάσεις χτυπούν την καθημερινότητα μας με διάφορες μορφές. Διασκέδαση, κοινωνικές δραστηριότητες, αλκοόλ. Όμως οι αποσπάσεις είναι σαν ναρκωτικά. Συνεχώς αναζητούμε νέες.

Πρέπει να έχεις έναν στόχο που εύχεσαι να πετύχεις. Κάτι που αισθάνεσαι πως είσαι γεννημένος να καταφέρεις

Το πραγματικό μυστικό της επιτυχίας, η πραγματική φόρμουλα, βρίσκεται στην αποδοχή πως η μόνη αλήθεια είναι πως η μάθηση απαιτεί διαδικασία, χρόνο, ενέργεια, υπομονή και δέσμευση.

Το κλειδί της επιτυχίας όμως είναι το επίπεδο της επιθυμίας σου. Πόσο πολύ το θέλεις

Πρέπει να έχεις μια απόλυτα ξεκάθαρη εικόνα των βημάτων που απαιτούνται για να φτάσεις στον στόχο σου.

Κεφάλαιο 9: Πίεσε Πέρα Από Τα Όρια Σου – Πίστη Στον Εαυτό Σου

αρχές επιτυχίας

Η αίσθηση του ποιος είσαι θα καθορίσει τις πράξεις σου και το τι παίρνεις από την ζωή. Αν βλέπεις τον εαυτό σου περιορισμένο και αβοήθητο μπροστά στις δυσκολίες τότε αυτό ακριβώς θα πάρεις. Πρέπει να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να ζητά περισσότερα και να πιστεύει πως είναι γεννημένος να κάνει κάτι σπουδαίο.

Η άποψη για τον εαυτό σου γίνεται πραγματικότητα. Αν έχεις αμφιβολίες τότε κανείς δεν πρόκειται να πιστέψει σε εσένα και όλα θα πάνε στραβά. Αν σκέφτεσαι το αντίθετο, θα συμβεί. Τόσο απλά – 50 cent

Πρέπει να κατανοήσεις πως είσαι ένα μυστήριο για τον εαυτό σου. Γεννήθηκες μοναδικός – μια μίξη από ιδιότητες που δεν πρόκειται να επαναληφθούν στην Ιστορία.

Το ισχυρότερο όπλο με το οποίο πρόκειται να σου επιτεθούν οι άνθρωποι είναι να σου δημιουργήσουν αμφιβολίες για τον εαυτό σου

Ο καλύτερος τρόπος για να είσαι ελεύθερος είναι να απελευθερωθείς από τις απόψεις των άλλων. Όταν στηρίζεσαι στις απόψεις των άλλων, θα αξιολογείς την αξία σου με βάση τα κριτήρια που έχουν άλλοι για εσένα.

Ακολούθησε τις αρχές επιτυχίας και δες τον εαυτό σου να μετατρέπεται σε Άνδρα Αξίας. Δες εδώ.

Καλή συνέχεια

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr