Book Review: Smartcuts – Πως Επιτυγχάνονται Ακραία Άλματα Ανάπτυξης

άλμα ανάπτυξης και επιτυχία.

Τι Σημαίνει Πραγματικά Άλματα Ανάπτυξης;

smartcuts και άλματα ανάπτυξης

Το να μπορείς να κάνεις άλματα ανάπτυξης σημαίνει πως έχεις την ικανότητα να μετακινείσαι από το ένα στο τρία και όχι στο δύο όπως είναι η φυσιολογική διαδικασία.

Ουσιαστικά, άλμα ανάπτυξης σημαίνει να χακάρεις την επιτυχία. Όμως πως;

Ίσως η σημαντικότερη φράση που κράτησα διαβάζοντας το συγκεκριμένο βιβλίο ήταν η παρομοίωση με το Surfing.

Οι Surfers, για να πιάσουν το κύμα, χρειάζεται να τοποθετήσουν την σανίδα πάνω στο νερό, την κατάλληλη ώρα και στο κατάλληλο μέρος.

Ίσως, τα άλματα ανάπτυξης συμβαίνουν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο…

Να μπορείς να ελέγχεις το πότε θα βρεθείς στο κατάλληλο μέρος, την κατάλληλη στιγμή.

Κάποιες Tελευταίες Σημειώσεις Για Τα Άλματα Ανάπτυξης

Δεν έχω σκοπό να γράφω κριτικές βιβλίων. Δεν είναι στο στυλ μου και υπάρχουν άλλοι που το κάνουν σίγουρα καλύτερα.

Ο σκοπός που ξεκίνησα τα Reviews είναι για να μεταφέρω τις σημαντικότερες πληροφορίες και γνώσεις που παίρνω από τα βιβλία που διαβάζω.

Ο συγγραφέας του Smartcuts έχει καλή πένα και σου κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον. Μέσω κάποιων ιστοριών, περιγράφει πως κάποιοι άνθρωποι ή Εταιρείες έκαναν γρήγορα άλματα ανάπτυξης.

Το επιστημονικό υπόβαθρο που στηρίζεται για να εξηγήσει κάποιες επιτυχίες είναι και αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο σε αυτό το review. Προσωπικά, θεωρώ πως είναι το ζουμί του βιβλίου.

Αυτή την φορά δεν θα ακολουθήσω την πεπατημένη των κεφαλαίων όπως γράφτηκαν στο βιβλίο, τα οποία είναι εννιά σε αριθμό. Τις πληροφορίες που πήρα θα τις γράψω για άλλη μια φορά με τον ίδιο τρόπο που κράτησα σημειώσεις από αυτό.

Εννοείται πως αν θέλεις να προτείνεις κάποιο βιβλίο μπορείς να το κάνεις εδώ.

Εμείς πάντως μπορούμε να σου προτείνουμε το βιβλίο από τους ιδρυτές του Men Of Style  Άνδρας Αξίας, το οποίο μπορείς να βρεις εδώ.

Hackers Ανάπτυξης

hackers ανάπτυξης

Στην Ιστορία έχουν υπάρξει εκατοντάδες παραδείγματα τα οποία πέτυχαν μεγάλες ποσότητες ανάπτυξης σε μικρό χρονικό διάστημα.

Μπορεί τα παραδείγματα αυτά να είναι προϊόντα, Εταιρίες ή άνθρωποι. Σε αυτές τις περιπτώσεις ανάπτυξης, η επιτυχία δεν ήρθε σκαρφαλώνοντας ένα – ένα τα σκαλοπάτια της, αλλά κάνοντας hacking στην διαδικασία.

Η λεοπάρδαλη είναι το ταχύτερο ζώο ξηράς στον πλανήτη. Εκτός της εκπληκτικής της ταχύτητας είναι κι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός κυνηγός.

Όμως, οι θηρευτικές της ικανότητες δεν οφείλονται τόσο στην ταχύτητα της όσο στην ικανότητα της να αλλάζει σε κλάσματα του δευτερολέπτου την κατεύθυνση της.

Τα παραδοσιακά μονοπάτια ανάπτυξης δεν είναι μόνο αργά αλλά δεν βοηθούν όταν υπάρχει ανάγκη για υψηλό ανταγωνισμό και πλαίσια ραγδαίας ανάπτυξης.

Οι άνθρωποι που πέτυχαν γρήγορη επιτυχία εφάρμοσαν αυτό που αναφέρεται ως ψυχολογία των μικρών νικών.

Όπως αναφέρει η Teresa Amabile, συγγραφέας του best seller The Progress Principle, οι μικρές νίκες ισοδυναμούν σε τεράστιες εμπνεύσεις.

Το να σπας μεγάλες προκλήσεις σε μικρότερες επιταχύνει την διαδικασία της ανάπτυξης.

Μια μικρή νίκη μπορεί να φαίνεται ασήμαντη, ωστόσο ξεκινά να φανερώνει ένα μοτίβο, μια ενίσχυση στον τρόπο σκέψης, όπου μειώνει την αντίσταση σε μελλοντικές ευκαιρίες.

Όμως οι μικρές νίκες είναι σημαντικό να επιτυγχάνονται πολύ γρήγορα και σε μικρές ποσότητες. Με αυτό τον τρόπο, η κάθε μικρή νίκη θέτει σε κίνηση τον ερχομό της επόμενης. Δημιουργεί ένα ντόμινο επιτυχιών.

Αν χρειάζεσαι κίνητρο για να ξεκινήσεις από κάπου το δρόμο προς την επιτυχία, δες το παρακάτω βίντεο.

Το Παράδοξο Της Αποτυχίας

Πολλές φορές η αποτυχία μπορεί να είναι καταστροφική όταν δεν έρχεται από την αρχή. Το ένστικτο μας σπρώχνει συνεχώς να προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε το ρίσκο σε οτιδήποτε κάνουμε.

Από ότι φαίνεται, η ικανότητα κάποιων ανθρώπων να πηγαίνουν απευθείας στην κορυφή, σχετίζεται άμεσα με την ικανότητα τους να δέχονται βοήθεια και να μελετούν πετυχημένα μοτίβα.

Εμπειρία είναι το όνομα που δίνει ο καθένας στα λάθη του – Oscar Wilde

Όμως, αν δεν αποτύχεις ποτέ, σημαίνει τρία πράγματα:

  1. Είσαι πολύ τυχερός.
  2. Πολύ καλός.
  3. Δεν πιέζεις αρκετά τα όρια σου.

Σύμφωνα με μια εκπληκτική έρευνα, oι χειρούργοι που αποτυγχάνουν σε μια εγχείρηση, τείνουν να αυξάνουν τον αριθμό των λαθών τους στις επόμενες επεμβάσεις.

Όμως η φοβερή εξήγηση για το πώς γινόμαστε καλύτεροι ή χειρότεροι μετά από μια αποτυχία, οφείλεται στην Attribution Theory.

Οι άνθρωποι εξηγούν την επιτυχία ή την αποτυχία στον εαυτό τους ορίζοντας παράγοντες που θα τους επιτρέψουν να αισθανθούν καλά με τον εαυτό τους.

Όμως, εδώ ακριβώς είναι που εξηγείται το παράδοξο.

επιτυχία και άνδρας

Τις περισσότερες φορές, όταν συμβαίνει μια επιτυχία, θεωρούμε ότι οφείλεται σε ενδογενείς παράγοντες. Όταν συμβαίνει μια αποτυχία, προσπαθούμε να πείσουμε τον εαυτό μας πως συνέβη λόγω εξωγενών παραγόντων.

Αυτός ο μηχανισμός άμυνας συμβαίνει γιατί μετά την αποτυχία πρέπει να ζήσουμε με τον εαυτό μας.

Όμως αυτή η προσέγγιση είναι πολλές φορές καταστροφική επειδή το κίνητρο μειώνεται αισθητά.

Την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να αποδώσουμε,  πιστεύουμε πως μια πιθανή επιτυχία ή αποτυχία δεν βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο μας.

Συνήθως όταν βιώνουμε μια αποτυχία, προσπαθούμε να ξεφύγουμε μακριά από την αιτία που την δημιούργησε, αντί να προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να την μετατρέψουμε σε επιτυχία.

Όταν λοιπόν σκεφτόμαστε ακραίες μορφές ανάπτυξης είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε το πώς μαθαίνουμε από την εμπειρία.

Από την εμπειρία μπορείς να μάθεις και ποια λάθη να μην κάνεις όταν φλερτάρεις, όπως θα δεις παρακάτω.

Γρήγορη Μάθηση

Οι επιστήμονες DeNisi και Kluger το 1996 ανακάλυψαν πως δεν έχει τόσο σημασία αν το feedback που θα πάρουμε είναι θετικό ή αρνητικό, όσο το αν σπρώχνει το άτομο να συγκεντρωθεί στον εαυτό του ή στην δραστηριότητα.

Όταν λέμε στον εαυτό μας « προσπάθησε περισσότερο », « μην κάνεις το Χ », καθοδηγούμε το μυαλό μας να επεξεργαστεί συνειδητά πολλές πληροφορίες σε μικρό χρονικό διάστημα.

Αυτό μας αποσπά τη προσοχή από την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να πετύχουμε.

Υπάρχει τεράστια διαφορά με το καθοδηγήσεις τον εαυτό σου και να του πεις να είναι πιο θετικός με τις γυναίκες από το να του δώσεις σαφείς κατευθύνσεις όπως  « Όταν θα πεις γεια χαμογέλασε ».

Συνειδητό Ένστικτο Ανάπτυξης

Υπάρχουν δύο τρόποι να πιάσεις ένα κύμα. Πρώτον, εξαντλητικά σκληρή δουλειά και δεύτερον αναγνώριση μοτίβων. Δηλαδή να περιμένεις την κατάλληλη στιγμή μέχρι να το καβαλήσεις.

Όπως αναφέρει ο θρύλος του surf OConnel, υπάρχουν άνθρωποι που επιτυγχάνουν τρομακτικούς ρυθμούς ανάπτυξης απλά βασιζόμενοι στο γεγονός πως ξέρουν πώς να διαβάζουν τον ωκεανό.

Έχει Να Κάνει Με Το Timing.

 timing

Τα υψηλά επίπεδα ανάπτυξης έρχονται με το ένστικτο. Και το ένστικτο είναι η υποσυνείδητη αναγνώριση μοτίβων που είναι με την σειρά της αποτέλεσμα εξάσκησης.

Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Το ένστικτο δημιουργείται και όταν ψάχνεις συνειδητά τα κατάλληλα σημάδια.

Το να μπορείς να επιλέγεις και να διαβάζεις τα κατάλληλα κύματα είναι πιο σημαντικό από να γνωρίζεις να σερφάρεις καλά – Moore

Πρώτα παρατηρείς τα σημάδια και έπειτα πειραματίζεσαι με στοχευμένη προσπάθεια. Αυτό είναι καθαρή ενέργεια.

Το μυστικό των ατόμων που βιώνουν ακραίες μορφές ανάπτυξης, είναι πως προσπαθούν να γίνονται καλύτεροι κάθε ημέρα.

Για να καβαλήσεις ένα κύμα πρέπει να είσαι κάθε ημέρα στην θάλασσα.

Ένας Άνδρας Αξίας ποτέ δεν τα παρατάει, μέχρι να αποκτήσει αυτό που του αξίζει. Εάν έχεις δυσκολευτεί στις μέχρι τώρα σχέσεις σου και θέλεις να αποκτήσεις κάτι καλύτερο, δες αυτό.

Καλή συνέχεια

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr