Bruce Dickinson. Ένα Άνδρας Αξίας από Σίδερο

Ο Bruce Dickinson ως Άνδρας Αξίας.

Όσοι από εσάς παρακολουθείτε την εκπομπή των Men Of Style, Apla + Andrika, θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει τα εξώφυλλα των δίσκων που κοσμούν τον τοίχο στο πίσω μέρος του δωματίου. Η επιλογή των εξωφύλλων δίσκων δεν έγινε τυχαία. Τα συγκροτήματα που έχουν κερδίσει μια θέση στον τοίχο της εκπομπής, αποτελούνται από Άνδρες Αξίας. Οι αξίες τους και η φιλοσοφία τους άντεξαν όχι μόνο στην μουσική βιομηχανία, αλλά γενικότερα στον χρόνο.

Σήμερα, θα μιλήσουμε για ένα από αυτά τα συγκροτήματα και συγκεκριμένα για τους Iron Maiden. Θα επικεντρωθούμε συγκεκριμένα στην ζωή του τραγουδιστή τους τον Bruce Dickinson. Αυτός είναι ο λόγος που στον τοίχο βρίσκεται το εξώφυλλο του “The Number of the Beast”, album κατά το οποίο εντάχθηκε ο Dickinson στο γνωστό βρετανικό συγκρότημα. Ήταν το album που έκανε τους Iron Maiden να ξεχωρίσουν από τα υπόλοιπα συγκροτήματα της γενιάς τους.

Σύμφωνα με τους κριτικούς της metal μουσικής, η ένταξη του Dickinson απογείωσε το συγκρότημα λόγω της μοναδικότητας της φωνής του. Όμως, κατά το πέρασμα των ετών, οι οπαδοί των Iron Maiden κατάλαβαν ότι η πολυσχιδή και χαρισματική προσωπικότητα του Bruce έπαιξε κι αυτή τον ρόλο της στην ραγδαία άνοδο της δημοτικότητας των Βρετανών. Όταν δε διαβάσαμε πρόπερσι τέτοια εποχή την βιογραφία του, αμέσως ο Bruce ανέβηκε ακόμη περισσότερο στην εκτίμηση μας.

Ο λόγος που τον μελετάμε στο παρόν άρθρο είναι ότι ανήκει σε εκείνη την κατηγορίας ανθρώπου δεν έκανε κανένα συμβιβασμό στις αξίες του. Μέσα στους Iron Maiden είναι ελεύθερος να αναπτύξει τα πιστεύω του, τις ιδέες και τις πεποιθήσεις του. Πραγματοποίησε όλα του τα όνειρα, δίχως να δώσει ποτέ σημασία στον κοινωνικό περίγυρο και στην βρετανική life style. Σήμερα, ο Bruce Dickinson εκτός ότι είναι ό τραγουδιστής και στιχουργός ενός από τα 5 πιο δημοφιλή συγκροτήματα της ροκ μουσικής, είναι πιλότος, ξιφομάχος, συγγραφέας και επιχειρηματίας.

Βίος και πολιτεία του Paul Bruce Dickinson

Γεννήθηκε στις 7/8/58 στην μικρή αγγλική πόλη Worksop του Nottinghamshire. Παιδί της εργατικής τάξης και μεγαλωμένος κυρίως από τους ανθρακωρύχους παππούδες του, έμαθε από μικρός να κυνηγάει τα όνειρά του. Γι’ αυτό τον λόγο το 1971, μετά από πολύ διάβασμα ο μικρός Bruce αν και ανήκοντας σε διαφορετική κοινωνική τάξη, κατόρθωσε και έγινε δεκτός στο γνωστό κολλέγιο Oundle για να ολοκληρώσει την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Την ίδια εποχή ανακάλυπτε και την ροκ μουσική μέσω του τραγουδιού «Child in Time» των Deep Purple. Τελικά, το 1976 πήρε το απολυτήριο του λυκείου από το δημόσιο σχολείο του Sheffield λόγω της αποβολής του από το Oundle.

Μόλις τελείωσε το λύκειο γράφτηκε στο τμήμα της Ιστορίας του πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου αν και οι γονείς του ήθελαν να καταταχθεί στον Αγγλικό Στρατό. Παράλληλα με τις σπουδές, συμμετείχε στην θεατρική ομάδα του πανεπιστημίου, εργαζόταν ως βοηθός στο στήσιμο συναυλιών και ήταν ενεργός ερασιτέχνης μουσικός. Γνωρίστηκε με πολύ κόσμο, έδωσε πολλές συναυλίες με τοπικά συγκροτήματα και μόλις ολοκλήρωσε την διπλωματική του εργασία (1979), έφυγε αμέσως για περιοδεία με τους Samson με το καλλιτεχνικό όνομα Bruce Bruce. Τον Σεπτέμβριο του 1981, ο αρχηγός των Iron Maiden Steve Harris του έκανε πρόταση να ενταχθεί στο συγκρότημα του, εντυπωσιασμένος από το εύρος της φωνή του.

Μόνιμος ερευνητής του εαυτού του, ο Dickinson δεν περιορίστηκε σ’ ένα μόνο πεδίο, είτε ήταν προσωπικό, είτε επαγγελματικό.

Κατά την διάρκεια των εξαντλητικών περιοδειών, ο Bruce Dickinson ως ανήσυχο πνεύμα, έβρισκε χρόνο να εξερευνήσει και τις υπόλοιπες πτυχές του χαρακτήρα του. Ασχολήθηκε με την ξιφασκία (1987-1992) σε εθνικό επίπεδο, με την συγγραφή δύο βιβλίων (1990-1992) και είχε δική του ραδιοφωνική εκπομπή στο BBC 6 (Friday Rock Show) παρουσιάζοντας καινούργια metal συγκροτήματα για 8 χρόνια (2002-2010). Το μέγιστο επίτευγμά του είναι ότι ασχολήθηκε επαγγελματικά με δύο hobby του. Το 2002 έγινε επαγγελματίας πιλότος Boeing 747 και το 2013 κυκλοφόρησε την δική του μπύρα με το όνομα “The Trooper” σε συνεργασία με την ζυθοποιεία Robinsons. Να σημειώσουμε ότι και οι δύο αγαπημένες του επαγγελματικές ασχολίες εντάχθηκαν επίσημα στην φιλοσοφία των Iron Maiden και αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της. Το 2012 ίδρυσε την Cardiff Aviation Ltd και το 2017 την Windhorse Aerospace. Και οι δύο εταιρείες δραστηριοποιούνται στον χώρο της αεροναυτιλίας.

Ο Dickinson όπως κάθε Άνδρας Αξίας, έχει συμπεριφορές που το δείχνουν. Ο Χρήστος έχει μιλήσει σε παλιότερο video για τις συμπεριφορές που ρίχνουν την αξία σου:

 

Βασικά εφόδια για τη ζωή

Ο Dickinson έγινε τραγουδιστής τελείως τυχαία στην εφηβεία, όταν ο τραγουδιστής του συγκροτήματος που συμμετείχε δεν μπορούσε να τραγουδήσει ένα τραγούδι των Beatles. Μέχρι εκείνη την στιγμή, ήθελε να γίνει ντράμερ, εντυπωσιασμένος από τον Ian Paice των Deep Purple. Θεωρούσε ότι η εμφάνιση του δεν ανταποκρινόταν στον τύπο των τραγουδιστών λόγω του μέτριου ύψους. Αν και είχε παρακολουθήσει ελάχιστες συναυλίες κατά την διάρκεια του σχολείου, για να γνωρίζει το στήσιμο και τις κινήσεις ενός τραγουδιστή πάνω στην σκηνή, βοηθήθηκε πολύ από την εμπειρία του από το ερασιτεχνικό θέατρο και αυτοσχεδίαζε συνεχώς.

Κατά την διάρκεια των σπουδών, καταστάλαξε στο τι ήθελε να κάνει στο μέλλον, έθεσε τις προτεραιότητές του και κυνήγησε το όνειρο του. Με την φωνή που διέθετε θα μπορούσε να γίνει τραγουδιστής σε οποιαδήποτε συγκρότημα. Επέλεξε όμως το πεδίο της metal μουσικής γιατί εκεί θεώρησε ότι οι αξίες του ταίριαζαν περισσότερο. Σε συνδυασμό με τις αυστηρές αρχές των παππούδων του μπόρεσε να θέσει πιο εύκολα τις προτεραιότητές του.

Πέτυχε με ότι καταπιάστηκε γιατί διέθετε αυτοπεποίθηση, επιμονή, θάρρος και φυσικά πολύ κουράγιο. Όσοι τον γνωρίζουν λένε ότι είναι θετικό και αισιόδοξο άτομο με ισχυρή θέληση. Φυσικά, τα αρνητικά συναισθήματα, αποτέλεσμα λάθος επιλογών και τρόπων συμπεριφορών υπήρξαν στην ζωή του Dickinson. Διαβάστε την άσχημη τροπή που πήραν οι εσωτερικές ανισορροπίες και οδήγησαν στην προσωρινή αποχώρησή από τους Iron Maiden το 1993 ή τον λάθος τρόπο που εξέφρασε την διαφωνία στον Steve Harris το 1986 για την μουσική κατεύθυνση του album «Somewhere in Time».

Γιατί ο Dickinson είναι Άνδρας Αξίας

Ο Bruce παραμένει ακόμη μαθητής του εαυτού του. Μαθαίνει από τα λάθη του και βελτιώνει τις αδυναμίες του. Ο Dickinson όταν επέστρεψε στην οικογένεια των Iron Maiden το 1999, παρατηρήσαμε σταθερή βελτιωτική αλλαγή του τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς του. Τελευταία, διάβασα ότι ακόμη και τώρα παραμένει σκεπτικός για τις αποδόσεις του ως performer, λόγω της ηλικίας και του σοβαρού προβλήματος υγείας που τον ταλαιπώρησε τα τελευταία χρόνια. Θέλει να ικανοποιεί όλους τους οπαδούς του συγκροτήματος και στεναχωριέται -σε βαθμό μελαγχολίας όπως έχει δηλώσει- αν συμβαίνει το αντίθετο. Αυτό δείχνει ευσυνειδησία, ωριμότητα και αυτογνωσία. Δηλαδή τα χαρακτηριστικά ενός Άνδρα Αξίας.

Η βιογραφία του «Bruce Dickinson – What Does This Button Do?: An autobiography» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Harper Collins.

Ο Άνδρας Αξίας είναι ξεχωριστός. Όπως μπορείς να γίνεις κι εσύ. Κάνε την αρχή από εδώ.

Μεγαλώνοντας ως μοναχοπαίδι με παρέα τα βιβλία και την μουσική, ο Γιώργος προβληματίστηκε αρκετές φορές με τις σχέσεις των δύο φύλων. Τα βιβλία, ο Lemmy και μια σειρά από περίεργες καταστάσεις συναισθηματικού τύπου τον ώθησαν να κάνει την ενδοσκόπηση και να διαμορφώσει την προσωπικότητα του. Θεωρεί ότι είμαστε το αποτέλεσμα των επιλογών μας και ότι στα βιβλία κρύβονται ολόκληροι μυστικοί κόσμοι που περιμένουμε απλώς να τους ανακαλύψουμε.