Χέμινγουεϊ: Ένας Διαφορετικός Και Άκρως Πρωτοποριακός Άνδρας Αξίας

Χέμινγουει Ένας Διαφορετικός Και Άκρως Πρωτοποριακός Άνδρας Αξίας

Τι χρειάζεται ένας άντρας προκειμένου να χαρακτηριστεί Άνδρας Αξίας;

Πώς ένας πολεμικός ανταποκριτής και βοηθός ασθενοφόρου στον Ερυθρό Σταυρό μπορεί να καταφέρει να βραβευτεί με Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας και να γίνει ένας από τους πιο καταξιωμένους συγγραφείς παγκοσμίως;

Είναι απαραίτητο όλοι οι άνθρωποι να συμβιβάζονται και τελικά, να ακολουθούν αυτό που επιβάλει η κοινωνία; Ή μήπως το να δημιουργεί κάποιος τον δικό του δρόμο είναι αυτό που τελικά οδηγεί στην επιτυχία;

Και τι είναι αυτό που κάνει ορισμένους ανθρώπους να ξεχωρίζουν και να πετυχαίνουν σε ό,τι κι αν κάνουν, ακόμα κι όταν όλα τους πάνε στραβά;

Ο κατεξοχήν βραβευμένος συγγραφέας, που θα μπορούσε να ανήκει να χαρακτηριστεί ως ένας Άνδρας Αξίας, δεν είναι άλλος από τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ.

Η έντονη ζωή, η έφεση στην περιπέτεια και η κυριαρχία των παθών του είχαν επισκιάσει το λογοτεχνικό ταλέντο του σημαντικότερου πλέον μυθιστοριογράφου του 20ου αιώνα.

Γιατί ο τρόπος με τον οποίο κυλάει η καθημερινότητα σου είναι αυτό που σου δίνει αξία τελικά:

Διαβάζοντας αυτό το άρθρο θα ανακαλύψεις γιατί ο κάθε άνθρωπος που είναι λίγο διαφορετικός, λίγο «στραβός» και γενικότερα ξεχωρίζει με οποιονδήποτε τρόπο, μπορεί να αναλάβει δράση στη ζωή του, να μετατρέψει ήττες σε νίκες, να ανατρέψει την πραγματικότητα και τελικά να γίνει ένας Άνδρας Αξίας.

 

Τι Κάνει Τον Χέμινγουεϊ Τόσο Ξεχωριστό

Ο Έρνεστ Μίλλερ Χέμινγουεϊ γεννήθηκε το 1899 στο Ιλινόις. Ήταν το δεύτερο από τα έξι παιδιά της οικογένειας Χέμινγουεϊ.

Μεγαλώνοντας σε ένα σπίτι με  τέσσερες αδερφές, ο μικρός Έρνεστ προτιμούσε την εξερεύνηση της άγριας φύσης με τον πατέρα του. Στα χρόνια του γυμνασίου έγραψε τα πρώτα του σατυρικά διηγήματα και άρθρα.

Πριν καν κλείσει τα είκοσι του χρόνια ο Χέμινγουεϊ όχι μόνο είχε φύγει από το πατρικό του σπίτι, αλλά είχε προλάβει να εργαστεί ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Κάνσας Σίτι Σταρ».

Επίσης, είχε καταφέρει να καταταχθεί ως οδηγός ασθενοφόρου στον Ερυθρό Σταυρό για τις ανάγκες των ΗΠΑ κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και να παρασημοφορηθεί λόγω του τραυματισμού του στο ιταλικό μέτωπο.

Το 1922 γίνεται ανταποκριτής της εφημερίδας «Τορόντο Σταρ Γουίκλι», πηγαίνει στο  Παρίσι στο οποίο είναι συγκεντρωμένη η αφρόκρεμα των σημαντικότερων πνευματικών ανθρώπων της εποχής. Συναντά τους Έζρα Πάουντ, Τζέιμς Τζόυς και Πάμπλο Πικάσο και μπαίνει υπό την προστασία της Γερτρούδη Στάιν.

Πνεύμα ανήσυχο ο Χέμινγουεϊ το διάστημα 1926-1940 αλλάζει διαρκώς τις γυναίκες (συνολικά παντρεύτηκε 4 φορές), ταξιδεύει συνεχώς, διαβάζει πολύ και αφοσιώνεται αποκλειστικά στην λογοτεχνία. Αν και καταξιωμένος πλέον συγγραφέας, ο Χέμινγουεϊ ως γνήσιος λάτρης της περιπέτειας, εργάζεται ως πολεμικός ανταποκριτής.

Αρχικά, το 1936 παρακολουθώντας τα τραγικά γεγονότα του Ισπανικού Εμφυλίου και αργότερα την περίοδο 1941-1944 τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1953 κυκλοφορεί «Ο Γέρος και η θάλασσα» βιβλίο που του χαρίζει το βραβείο Πούλιτζερ, ενώ την επόμενη χρονιά βραβεύεται με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Οι Λόγοι Που Αξίζει Να Τον Θαυμάζουμε

 

Ο συγγραφέας του βιβλίου «Το Κουρδιστό Πορτοκάλι» και βιογράφος του Άντονι Μπέρτζες θεωρεί ότι δεν θα έπρεπε να ξαφνιαστούμε από την εικόνα του ηλικιωμένου γενειοφόρου κυνηγού που παρέλαβε το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Χαρακτηριστικά αναφέρει για τον Χέμινγουεϊ «…ο χεμινγουεϊκός κώδικας θάρρους, ο χεμινγουεϊκός ήρωας και η στωική του στάση, έστω και αν οι πιθανότητες βρίσκονται εναντίον του, έχουν ασκήσει επιρροή πέρα από την λογοτεχνία.».

Όπως είδαμε παραπάνω ο Χέμινγουεϊ δεν ταυτίστηκε αμέσως από την αρρενωπότητα αμέσως, αλλά πέρασε μια σειρά από φάσεις. Ασφυκτιούσε στο στενό οικογενειακό περιβάλλον και αποφάσισε να δει τον κόσμο. Βέβαια, στην αρχή ήταν αναποφάσιστος.

Δεν μπορούσε να αποφασίσει αν θα γίνει δημοσιογράφος ή λογοτέχνης. Για να καταλήξει τι θέλει να κάνει, ταξίδεψε, μίλησε με σημαντικούς ανθρώπους και διάβασε πολύ. Έκανε την ενδοσκόπησή του.

Απέκτησε την αυτοπεποίθηση του. Τέλος, διαμόρφωσε μια εσωτερική ηθική πυξίδα κι έναν προσωπικό κώδικα, σαν γνήσιος Άνδρας Αξίας. Αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι ότι ήθελε να είναι πάντα πρώτος και στο επίκεντρο των γεγονότων που τον ενδιέφεραν. Θέλησε και έζησε την δική του περιπέτεια και τελικά, ως αποτέλεσμα, πέτυχε την αναγνώριση.

Οι Λόγοι Που Αξίζει Να Τον Διαβάζουμε

Τα έργα του μυθιστοριογράφου Χέμινγουεϊ  σφράγισαν για πάντα την αμερικάνικη λογοτεχνία του 20ου αιώνα και διδάσκονται πλέον στα πανεπιστήμια. Βασίστηκαν όλα πάνω στις εμπειρίες και τα πάθη του ανθρώπου Έρνεστ. Μοιράστηκε μαζί μας τα σημαντικότερα κομμάτια της ζωής του. Έζησε μια πολύ ενδιαφέρουσα ζωή και γι’ αυτό τον λόγο θεωρώ ότι πρέπει να από κάθε άντρα που θέλει να παραδειγματιστεί και να γίνει ένας πραγματικός Άνδρας Αξίας

Τσέκαρε οπωσδήποτε τα εξής βιβλία: «Αποχαιρετισμός στα όπλα», «Κι ο ήλιος ανατέλλει», «Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο», «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» και φυσικά «Ο γέρος και η θάλασσα». Κυκλοφορούν όλα από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

Συνολικά, η ιστορία του Έρνεστ Χέμινγουεϊ είναι μια ιστορία περιπέτειας, εσωτερικής εξερεύνησης και αναταραχών.

Ωστόσο, ο συγγραφέας μάς αποδεικνύει ότι, μέσα από τις διαρκείς εσωτερικές αναταραχές, ο κάθε άνθρωπος μπορεί τελικά να γίνει υπερήρωας στον δικό του κόσμο και να εξελιχθεί, να μεταμορφωθεί σε έναν Άνδρα Αξίας.

Και αυτό είναι και το ισχυρότατο ηθικό δίδαγμα που μπορούμε να πάρουμε μέσα από τα κατάλληλα πρότυπα, όπως αυτό του Χέμινγουεϊ.

 

Μπορείς να γίνεις κι εσύ Άνδρας Πρότυπο. Δες εδώ

Μεγαλώνοντας ως μοναχοπαίδι με παρέα τα βιβλία και την μουσική, ο Γιώργος προβληματίστηκε αρκετές φορές με τις σχέσεις των δύο φύλων. Τα βιβλία, ο Lemmy και μια σειρά από περίεργες καταστάσεις συναισθηματικού τύπου τον ώθησαν να κάνει την ενδοσκόπηση και να διαμορφώσει την προσωπικότητα του. Θεωρεί ότι είμαστε το αποτέλεσμα των επιλογών μας και ότι στα βιβλία κρύβονται ολόκληροι μυστικοί κόσμοι που περιμένουμε απλώς να τους ανακαλύψουμε.
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.