Χτίσε την Δική σου Λεγεώνα: Η Σημασία να Επιλέγεις τους Ανθρώπους Γύρω σου!

Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που πρέπει να καταφέρεις όσο μεγαλώνεις, είναι να επιλέξεις τους κατάλληλος ανθρώπους δίπλα σου. Πώς το κάνεις και γιατί;

 

Υπάρχει μια φράση που έχει ενσωματωθεί στο συλλογικό υποσυνείδητο του λαού μας. Ειδικά των παλαιότερων γενιών. Θα την έχεις σίγουρα ακούσει από την μητέρα σου ή από τον πατέρα σου και θα σου έχει μείνει και σένα.

Αν θες να κάνεις κάτι σωστά, κάνε το μόνος σου.

Και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ισχύει. Αλλά όχι πάντα. Τίποτα πραγματικά μεγάλο δεν μπορείς να το καταφέρεις μόνος. Για αυτό δεν υπάρχουν επιτυχημένες εταιρείες του ενός ατόμου. Για αυτό δεν υπάρχουν μάχες που κερδήθηκαν από έναν πολεμιστή.

Όχι μόνο βοήθεια αλλά και επιρροή

1 στις 3 εταιρείες startup αποτυγχάνουν εξαιτίας λόγων που αφορούν στην ομάδα.

2 στους 3 ανθρώπους που αναλαμβάνουμε πιστεύουν ότι επηρεάζονται από το περιβάλλον τους αρνητικά στις προσπάθειές τους να επιτύχουν.

  • Φαντάσου να θες να γίνεις καλύτερος στο φλερτ και κανένας από την παρέα σου να μη μιλάει με γυναίκες ή ακόμα καλύτερα να σε αποθαρρύνει με εκφράσεις «Έλα μωρέ που πας τώρα» ή «κάτσε εδώ μη γίνεις ρεζίλι».
  • Φαντάσου να κυνηγάς το όνειρό σου και να σου λένε : “Πω δεν παίζει να το πετύχεις αυτό ρε, φιλικά στο λέω“!
  • Φαντάσου να θες να επιτύχεις σε οποιοδήποτε τομέα της ζωής σου και να παίρνεις συμβουλές ή ενθάρρυνση από ανθρώπους που δεν έχουν επιτύχει τίποτα σχετικό.

Οι άνθρωποι που υπάρχουν δίπλα σου, έχουν ένα εισιτήριο που τους έχεις δώσει εσύ. Με αυτό το εισιτήριο έχουν πρόσβαση στη ζωή σου. Και όταν έχουν πρόσβαση έχουν δύναμη επιρροής.

Ακόμα και ως θεατές, ένα μικρό γιουχάρισμα στην παράσταση της ζωής σου, σου επηρεάζει την απόδοση. Ένας καλός λόγος ή μια σωστή παρότρυνση, μπορεί και σε απογειώνει.

Οι κακές παρέες που έλεγε η μάνα μας υπάρχουν αλλά αλλιώς!

Από αρχαιοτάτων χρόνων, που αρχίσαμε να ζούμε σε φυλές, μαθαίναμε αντιγράφοντας. Ο κάθε ένας από εμάς μιμείται συμπεριφορές που βλέπει και νιώθει οικεία σε αυτές. Έτσι εξερευνούμε το νέο και έτσι ορίζουμε την νόρμα.

Αν οι 3 κολλητοί φίλοι σου, τρέμουν όταν βλέπουν ωραία γυναίκα, οι πιθανότητες είναι αυτό να το θεωρήσεις  και το φυσιολογικό.

Αν οι 3 κολλητοί φίλοι σου, προτιμούν τα 300 ευρώ μισθό από το επιχειρηματικό ρίσκο λόγω του φόβου της ανασφάλειας, οι πιθανότητες είναι η επιχειρηματική σου ιδέα να μείνει στα χαρτιά αφού κάθε κίνησή σου θα την σκέφτεσαι τριπλά πριν την κάνεις.

Αν όμως είχες δίπλα σου 3 ανθρώπους που κάθε τους βήμα ήταν προς την εξέλιξη, την επιτυχία, την βελτίωση;

Αν είχες 3 ανθρώπους δίπλα σου που βλέπουν λύσεις στα προβλήματα, θετικά αποτελέσματα σε μια κακιά στιγμή και ενισχύουν αντί να αποθαρρύνουν;

 

Πώς μπορείς να είσαι σίγουρος για τους ανθρώπους σου;

Θα σου πω τι δουλεύει σε εμένα, στα 32 μου χρόνια. Για να μπει κάποιος  άνθρωπος στη ζωή μου ως φίλος, κοιτάζω απαραίτητα 3 πράγματα.

Να μπορώ να τον εμπιστευτώ. Με την ζωή μου αν χρειαστεί. Να αισθάνομαι ότι δεν θα με προδώσει ή δεν θα μου κλέψει κάτι. Αν δεν υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη ή αν για κάποιο λόγο φυτρώσει μια αμφιβολία, τότε τελειώνει.

Να είναι καλύτερος από εμένα σε κάτι. Να υπάρχει παραδοχή της ανωτερότητας και θαυμασμός για κάποια ιδιότητα, δεξιότητα, επιτυχία. Να με σπρώχνει να γίνομαι και εγώ καλύτερος σε αυτό ή να ξέρω από πού μπορώ να πάρω μια σωστή συμβουλή.

Να σπάει την ζώνη άνεσής του. Να κάνει πάντα το βήμα μπροστά ακόμα στο νέο. Να εξερευνά τα όρια. Να τα επεκτείνει. Να μη βολεύεται στα λίγα και να αναζητά τα καλύτερα ακόμα και όταν αυτά χρειάζονται κόστος και πόνο για να τα αποκτήσεις, άλλωστε τι που αξίζει κέρδισε ποτέ κανείς χωρίς καθόλου κόπο;

Value giver vs value taker

Δεν είναι ότι περνάω τους ανθρώπους από συνέντευξη, αλλά όλοι μας λίγο πολύ ελέγχουμε και τεστάρουμε τους ανθρώπους. Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι επένδυση. Δίνεις χρόνο και αξία και περιμένεις να πάρεις πίσω αντίστοιχα.

Απλά σε μένα εκφράζεται ως εξής. Αν δεν υπάρχουν τα παραπάνω νιώθω το ενδιαφέρον μου να επικοινωνήσω ή να αφιερώσω χρόνο σε αυτούς τους ανθρώπους να τείνει στο μηδέν. Αν νιώθεις και εσύ έτσι τότε ίσως χρειάζεσαι μια αλλαγή στο περιβάλλον σου.

Οι παραπάνω πυλώνες δεν είναι μόνο για να νιώθεις καλά εσύ με τους ανθρώπους γύρω σου. Είναι για να καταφέρεις να δημιουργήσεις κάτι που πραγματικά να έχει αξία. Είτε αυτό είναι μια φιλία, είτε μια επιχείρηση, είτε μια προσπάθεια οποιαδήποτε φύσης.

Πάνω σε αυτά μπορείς να θέσεις τα θεμέλια. Και να χτίζεις εκεί πάνω την επιτυχία σου. Με πρόσοψη εσένα στη δικιά σου ζωή και ισχυρούς τοίχους και κολώνες τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που σε στηρίζουν. Και αντίστροφα, εσύ κολώνα και τοίχος για τους ίδιους.

Ο ένας να σπρώχνει τον άλλον προς την επιτυχία. Όταν  πονάει ο ένας, να μοιράζει τον πόνο και στους άλλους για να είναι πιο υποφερτός. Όποιος κολλάει στην λάσπη των δυσκολιών, να έχει ένα χέρι να τον τραβήξει. Όχι μια μούντζα που θα τον σπρώξει πιο μέσα και για πάντα.

Διάβασε οπωσδήποτε μερικά από τα καλύτερα σχετικά άρθρα παρακάτω:

Μέχρι την επόμενη φορά!

Spiros
administrator
Εκτός από επικοινωνιακός, ο Spiros είναι μια αξιόπιστη και φερέγγυα προσθήκη σε κάθε ομάδα, είτε έχει την ηγεσία είτε όχι. Η αποτελεσματική Διαχείριση Κρίσεων και η εξαιρετική διαχείριση της Πίεσης, που προκύπτουν από τα χρόνια εργασιακής του εμπειρίας σε απαιτητικό – ανταγωνιστικό περιβάλλον, εμπνέει την αίσθηση της επιτυχίας σε όλα τα μέλη της ομάδας .