Δεν Υπάρχει Εύκολη Λύση!

Η εύκολη λύση δεν είναι πάντοτε και η πιο αποτελεσματική. Χρειάζεται κόπος και προσπάθεια για να καταλήξεις σε ένα τέλειο αποτέλεσμα.

Για Να Προσπαθήσεις Περισσότερο, Μάλλον Θα Πρέπει Να Ξέρεις Ότι Δεν Υπάρχει Εύκολη Λύση

Ας είμαστε ειλικρινείς από την αρχή. Όλοι θέλουμε την εύκολη λύση. Βασικά, για να το γράψω ξεκάθαρα, όλοι θέλουμε την εύκολη και γρήγορη λύση!

Υπάρχουν όμως φορές που η εύκολη λύση είναι και η χειρότερη.

Ας δούμε γιατί!

Αλήθεια Δεν Υπάρχει Εύκολη Λύση;

Προσωπικά δεν θεωρώ πως υπάρχει εύκολη ή δύσκολη λύση. Μια λύση δεν έχει ταμπέλα. Το πρώτο και σημαντικότερο κριτήριο κατ’ εμέ είναι κατά πόσο λύνει προβλήματα και βελτιώνει καταστάσεις αντί να κάνει το ακριβώς αντίθετο.

Αν μια πράξη, δράση, διαχείριση ή αντιμετώπιση, συνεχίζει να διαιωνίζει ένα πρόβλημα, τότε κυνηγάει την ουρά της αντί να κάνει κάτι για αυτό. Οπότε δεν είναι λύση αλλά στην καλύτερη να είναι ένα πρόχειρο μπάλωμα.

Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει εύκολη και δύσκολη λύση παρά μόνο βέλτιστη λύση. Δηλαδή, μια πρόταση που ακολουθείται από συγκεκριμένη δράση για να κάνει «κάτι» με κύριο σκοπό να βελτιώσει.

Οπότε, με τις πρώτους παραγράφους του άρθρου βγαίνουμε σε δύο βασικά συμπεράσματα όσον αφορά τα κριτήρια που χαρακτηρίζουν μια λύση:

Το πρώτο είναι ο σκοπός και το δεύτερο είναι το αποτέλεσμα.

Αν σε ενδιαφέρει το αποτέλεσμα, μπορείς να τσεκάρεις το βίντεο του Χρήστου, με αποδοτικές τεχνικές στο φλερτ.

Όταν λοιπόν εμφανίζεται ένα πρόβλημα ή μια κατάσταση που απαιτεί λύση, καλούμαστε αρχικά να αποφασίσουμε τι θέλουμε να καταφέρουμε.

Και εκεί μπαίνει στην μέση το μυαλό.

Κανείς μας δεν θέλει να παιδευτεί και δεν το λέω υποτιμητικά για κανέναν.

Αν βάλω τον εαυτό μου στο μικροσκόπιο, θα εντοπίσω αρκετούς μικροοργανισμούς μπερδέματος και αναβλητικότητας όσον αφορά την επίλυση διαφόρων ζητημάτων.

Και μιλώντας πάντα σε προσωπικό επίπεδο, οι λόγοι που δεν ψάχνω διακαώς μια λύση ή την αποφεύγω ενώ την γνωρίζω, οφείλεται στα δύο χαρακτηριστικά που ανέφερα παραπάνω.

Οι Λόγοι

δεν υπάρχει εύκολη λύση

Είτε δεν γνωρίζω με ακρίβεια τι ακριβώς θέλω να καταφέρω μέσω της λύσης είτε γιατί η λύση θα με ξεβολέψει ή θα φέρει περισσότερες ευθύνες άρα και δουλειά οποιασδήποτε μορφής.

Αν το κοιτάξω πιο ουδέτερα, υπάρχουν φορές που αποφεύγουμε να δώσουμε λύσεις σε προβληματικές καταστάσεις επειδή δεν θέλουμε να νιώσουμε την αποτυχία της λύσης.

Κανείς δεν θέλει να βλέπει να πέφτει στον γκρεμό αυτό που πρότεινε και δούλεψε σκληρά για να το κάνει πραγματικότητα.

Όμως η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

Η Λύση Είναι Υποκειμενική. Το Αποτέλεσμα Όχι

Είναι αμέτρητες οι φορές που πιάνω τον εαυτό μου να επιλέγει την λύση που θέλω από την λύση που χρειάζεται, παρόλο που γνωρίζω με απόλυτη διαύγεια την διαχωριστική γραμμή ανάμεσα τους.

Πολλές φορές, αυτό που θέλουμε είναι το βολικό. Είναι αυτό που θα συνεχίσει να διατηρεί την ομαλότητα στην ζωή μας και δεν θα δημιουργήσει εντάσεις στο ήδη υπάρχον μοτίβο που έχουμε συνηθίσει.

Από την άλλη, το βολικό και το εύκολο δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι αυτό που χρειάζεται να γίνει.

Πρακτικά…

Αν για παράδειγμα θέλεις να χάσες κιλά, πρέπει να ράψεις το στόμα και να ιδρώσεις. Απλά πράγματα που γνωρίζουμε όλοι και ταυτόχρονα λίγοι τα κάνουμε.

Η εύκολη λύση στο παραπάνω παράδειγμα είναι να κάνουμε γυμναστική όποτε έχουμε όρεξη και να πείσουμε τον εαυτό μας πως προσέχουμε την διατροφή μας ενώ χτυπάμε το ψυγείο στις σκιές.

Η δύσκολη λύση είναι να καταστείλουμε τις παρορμήσεις μας και να αποφασίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε περισσότερο. Να χάσουμε κιλά ή να φάμε.

Τσέκαρε το επεισόδιο από το ελληνικό podcast του  Apla+Andrika, σχετικά με την ποιότητα ζωής και τη γυμναστική στο σπίτι.

Από την στιγμή λοιπόν που αποφασίσουμε τι θέλουμε περισσότερο, θα είναι πιο εύκολο να το υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας.

Βέβαια, το εύκολο και το δύσκολο έχουν διαφορετική βαρύτητα στο μυαλό του καθενός. Ακόμα, οι παράγοντες που παίζουν ρόλο είναι πολλοί και διόλου ευκαταφρόνητοι.

Περιβάλλον, χαρακτήρας, συνήθειες και προσθέτεις μέχρι να φτάσεις άπειρο.

Υπάρχει όμως και το αποτέλεσμα. Και όταν συνδυάζεται με τον σκοπό, συμβαίνουν περίεργα πράγματα.

Αυτό που θέλω να πω είναι πως παρόλο που το αποτέλεσμα μπορεί να μην έρθει τόσο γρήγορα όσο θέλουμε, όταν συνδυάζεται με σκοπό και θέληση, θα ξαναβάλουμε τον εαυτό μας σε τροχιά προσφέροντας λύση σε ζητήματα που προκύπτουν και που πάντα θα προκύπτουν.

Η αφοσίωση είναι το πιο βασικό από τα χαρακτηριστικά που σε οδηγούν στην επιτυχία. Χωρίς αφοσίωση δεν μπορείς να πετύχεις τους στόχους σου, ούτε να δώσεις λύσεις, εύκολες ή δύσκολες, όπως θα δεις στο βίντεο εδώ.

Εμπόδια

δεν υπάρχει εύκολη λύση

Προφανώς και οι μεταβλητές που μπαίνουν στην συνταγή είναι πολλές, Αναβλητικότητα, νοητικά μοτίβα, καθημερινότητα και τρόπος ζωής.

Όμως όσο και αν υπάρχουν φορές που θέλουμε ένα πρόβλημα να λυθεί ή μια κατάσταση να γίνει καλύτερη, η παρόρμηση να αποφύγουμε την ευθύνη είναι ισχυρή.

Αυτό δεν σημαίνει πως είναι λύση. Είναι στρουθοκαμηλισμός και αυτό που θεωρούμε πως είναι εύκολη λύση, αργότερα να στραφεί σε κατά μέτωπο επίθεση να ζητήσει τα χρωστούμενα.

Αν μην κρυβόμαστε. Ο καθένας μας είναι υπόλογος του εαυτού του και ο εαυτός μας είναι ο αυστηρότερος δικαστής.

Οι Δυσκολίες

Σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές όπου μια λύση είναι σκληρή, δύσκολη και απαιτεί χρόνο. Όμως αυτό σημαίνει αλλαγή. Καμία αλλαγή ή σοβαρή βελτίωση δεν έρχονται σε μια νύχτα, όσο και αν ευχόμαστε για το αντίθετο.

Και καμία λύση δεν έρχεται πάνω σε ουράνιο τόξο φέρνοντας τον αέρα της αλλαγής με μυρωδιές από λουλούδια. Κάθε λύση έχει ένα κέρδος και ένα κόστος. Όμως αν θυσιάζουμε το μακροπρόθεσμο κέρδος για να περάσουμε καλά στο τώρα, το τίμημα αργά ή γρήγορα θα μας υπενθυμίσει την πραγματικότητα.

Η εύκολη λύση, δεν είναι πάντοτε και η καλύτερη δυνατή. Κάνε μια σωστή επιλογή, κλικάροντας εδώ.

Καλή συνέχεια

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr