Διακοπές ή Ψώνια; Η Επιστήμη Απέδειξε τι Είναι Καλύτερο για την Υγεία

Διακοπές ή Ψώνια; Η Επιστήμη Απέδειξε τι Είναι Καλύτερο για την Υγεία

Διακοπές Ή Ψώνια; Ποιο Από Τα Δυο Οφελεί Περισσότερο;

Εννοείται πως θέλεις να πας διακοπές φέτος! Θέλεις να πας και για ψώνια όμως, να ανανεώσεις την γκαρνταρόμπα σου και βελτιώσεις το στυλ σου, σωστά;

Και θέλεις να τα κάνεις και τα δύο, αλλά το ποσό των χρημάτων που έχεις να διαθέσεις είνα περιορισμένο.

Τι κάνεις;

Η επιστήμη πλέον έχει αποφανθεί τι από τα δύο είναι καλύτερο για την υγεία μας.

Όλοι κυνηγάμε την ευτυχία. Όλοι ψάχνουμε καθημερινά τρόπους για να είμαστε περισσότερο ευτυχισμένοι.

Και το να έχεις χρήματα σίγουρα σου προσφέρει μια μεγαλύτερη άνεση και αποδεδειγμένα σε κάνει πιο ευτυχισμένο.

Ωστόσο, το πώς ξοδεύεις τα χρήματα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς αυτό ουσιαστικά θα καθορίσει το πόσο ευτυχισμένος είσαι.

Το Ερώτημα Είναι : Διακοπές Ή Ψώνια ; 

Το θέμα, λοιπόν, είναι εάν είναι πιο ωφέλιμο για την ψυχική σου υγεία και την ευτυχία σου συνολικότερα:

-Να ξοδέψεις τα χρήματά σου σε περισσότερες εμπειρίες

-Ή σε περισσότερα ψώνια.

Η κοινή λογική λέει ότι με το να ψωνίζουμε γινόμαστε πιο ευτυχισμένοι από ότι με το να κάνουμε διακοπές. Και ο λόγος που το σκεφτόμαστε αυτό είναι απλός. Όταν αγοράζουμε κάτι, ένα καινούριο κινητό, ένα καινούριο αμάξι ή ρούχα, επειδή διαρκούν περισσότερο και θα τα έχουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, η ευτυχία μας θα είναι μεγαλύτερη και θα διαρκέσει περισσότερο.

Αντίθετα, οι διακοπές διαρκούν ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Επομένως είναι λογικό να πιστεύουμε ότι η ευτυχία μας θα διαρκέσει λιγότερο.

Όμως, όσο διαρκούν οι διακοπές τόσο διαρκεί και η ευτυχία μας;

Η επιστήμη τι λέει για αυτό;

Τα ψώνια ή οι διακοπές μάς οδηγούν γρηγορότερα στην ευτυχία;

Διακοπές ή Ψώνια; Η Επιστήμη Απέδειξε τι Είναι Καλύτερο για την Υγεία

Τι Λέει Η Επιστήμη

“Ένας από τους εχθρούς της ευτυχίας είναι η προσαρμογή”, λέει ο Dr. Thomas Gilovich, καθηγητής Ψυχολογίας στο Cornell University. Ο οποίος μελετάει την σχέση μεταξύ των χρημάτων και της ευτυχίας για δύο ολόκληρες δεκαετίες.

“Αγοράζουμε πράγματα για να μας κάνουν ευτυχισμένους και πετυχαίνουμε. Αλλά μόνο για λίγο. Τα νέα πράγματα μάς ενθουσιάζουν στην αρχή, όμως μετά προσαρμοζόμαστε σε αυτά.”

Ο Dr. Gilovich έχει ερευνήσει σε βάθος το εάν και κατά πόσο τα χρήματα συνδέονται με την ευτυχία. Βασισμένος σε έναν συνδυασμό ψυχολογικών ερευνών δικών του αλλά και άλλων.

Σε μια από τις έρευνές του βρήκε ότι η προσαρμογή μας στα υλικά αγαθά είναι και ο λόγος  που τα χρήματα οδηγούν στην ευτυχία αλλά μόνο μέχρι ένα σημείο.

Απο ένα σημείο και πέρα, προσαρμοζόμαστε σε αυτά που έχουμε και δεν τα πράγματά μας δεν μας κάνουν ευτυχισμένους πια.

Άλλωστε, ακόμα και για να απογειώσεις το στυλ σου, δεν είναι απαραίτητο να ξοδέψεις μια περιουσία. Μπορείς με λίγα ρούχα να έχεις άπειρους συνδυασμούς, όπως αυτούς που θα δεις στο βίντεο εδώ.

Πιο συγκεκριμένα, σε μια έρευνα μετρήθηκε ακριβώς αυτό: το πώς η προσαρμογή μας στα υλικά αγαθά μειώνει την ευτυχία.

Ζητήθηκε από μια μερίδα ανθρώπων να αξιολογίζουν την ευτυχία τους με βάση τεράστιες πρόσφατες αγορές που έκαναν. Ενώ αρχικά η αξιολόγηση ήταν πολύ υψηλή, όσο περνούσε ο καιρός η ικανοποίησή τους για τα αντικείμενα που είχαν αγοράσει μειωνόταν.

Αντίθετα!

Αυτό που ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη έρευνα ήταν ότι, σε αντίστοιχη ερώτηση για τις εμπειρίες τους, η ικανοποίησή τους από τις εμπειρίες που είχαν αυξανόταν όσο περνούσε ο καιρός.

Ουσιαστικά, ακριβώς το γεγονός ότι τα αντικείμενα και τα υλικά αγαθά διαρκούν περισσότερο είναι και ο λόγος που τα συνηθίζουμε, προσαρμοζόμαστε σε αυτά και τελικά σταματάμε να είμαστε όσο ευτυχισμένοι ήμασταν στην αρχή.

Το αντικείμενο “ξεθωριάζει” κάπου ανάμεσα στην καθημερινότητά μας και γίνεται μια ρουτίνα, κάτι φυσιολογικό και συνηθισμένο.

Ωστόσο, ειδικά το καλοκαίρι το να ανανεώσουμε την γκαρνταρόμπα μας και να διατηρήσουμε το στυλ μας μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ωφέλιμο τόσο για τη ψυχολογία μας όσο και τα ερωτικά μας αποτελέσματα. Δες το βίντεο του Θέμη για το πώς να διατηρήσεις το στυλ σου και το καλοκαίρι!

Το παράδοξο είναι ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο με τις διακοπές και την απόκτηση εμπειριών συνολικότερα.

Υπάρχει όμως λόγος για αυτό. Σύμφωνα με τον Dr. Gilovich “οι εμπειρίες μας αποτελούν ένα μεγαλύτερο μέρος του εαυτού μας από τα υλικά αγαθά. Μπορεί να σου αρέσουν πραγματικά τα αντικείμενα που κατέχεις. Μπορεί ακόμα και να σκέφτεσαι ότι μέρος της ταυτότητάς σου είναι συνδεδεμένο με αυτά τα αντικείμενα, όμως παραμένουν ξεχωριστά από εσένα. Αντιθέτως, οι εμπειρίες σου είναι πραγματικά μέρος σου. Είμαστε το σύνολο των εμπειριών μας”.

Γιατί Οι Διακοπές Μάς Κάνουν Πιο Ευτυχισμένους

Πέρα από τους παραπάνω λόγους, υπάρχουν και άλλα στοιχεία που υποστηρίζουν το ότι η απόκτηση εμπειριών μάς κάνει περισσότερο ευτυχισμένους μακροπρόθεσμα σε σχέση με τα ψώνια.

Μια έρευνα που διεξήγαγε ο Dr. Gilovich έδειξε το εξής: ακόμα και οι άνθρωποι που πέρασαν άσχημα στις διακοπές τους ή είχαν μια αρνητική εμπειρία, όταν συζητούσαν ξανά για το συγκεκριμένο θέμα η αξιολόγησή τους ήταν διαφορετική.

Αντιμετώπιζαν πολύ θετικότερα την αρνητική κατάσταση που βίωσαν, καθώς είχαν τη δυνατότητα να την μετατρέψουν σε μια αστεία ιστορία ή σε μια περιπέτεια που τους έχτισε δυνατότερο χαρακτήρα.

Ένα από αυτά που επίσης αποδεικνύουν ότι οι διακοπές κάνουν καλό για την υγεία μας είναι ότι μοιραζόμαστε αυτές τις εμπειρίες με κάποιους.

Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που επηρεάζει την ευτυχία μας, καθώς νιώθουμε περισσότερο συνδεδεμένοι με τα άτομα με τα οποία μοιραζόμαστε διακοπές και εμπειρίες παρά με τα άτομα που μοιραζόμαστε την αγορά αντικειμένων. Άρα στην ερώτηση διακοπές ή ψώνια η απάντηση είναι προφανής.

Και το να νιώθουμε σύνδεση με τους ανθρώπους γύρω μας μας κάνει πιο ευτυχισμένους, σύμφωνα με τον Dr. Gilovich.

Επιπλέον, τείνουμε να συγκρίνουμε πολύ περισσότερο τα υλικά μας αγαθά με εκείνα των υπόλοιπων ανθρώπων παρά τις εμπειρίες μας, σύμφωνα με μια έρευνα των Ryan Howell και Graham Hill.

Ακόμα και αυτό είναι κάτι που μπορεί να μειώσει τα ποσοστά της ευτυχίας μας. Ένα αντικείμενο που αποκτήσαμε και μας φαίνεται εξαιρετικό στην αρχή, μπορεί να μας απογοητεύσει στην πορεία εάν διαπιστώσουμε ότι κάποιος γνωστό μας έχει κάτι καλύτερο.

Αντίθετα, τις εμπειρίες μας τείνουμε να τις συγκρίνουμε πολύ λιγότερο με αυτές των υπόλοιπων ανθρώπων, καθώς αποτελούν μέρος της προσωπικότητάς μας και είναι κάτι δικό μας.

Οι διακοπές που έχουμε μοιραστεί με 2 άτομα του στενού μας κύκλου δεν μπορούν να συγκριθούν με εκείνες των φίλων μας, γιατί δεν υπάρχει κάτι απτό ως μέτρο σύγκρισης.

Δεν μπορούμε να τις συγκρίνουμε εύκολα ούτε και με τις διακοπές που είχαμε κάνει εμείς οι ίδιοι με 3 άτομα ένα έτος πριν, ή μόνοι μας σε ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων πριν 4 χρόνια.

Δεν συγκρίνονται οι διακοπές με την οικογένεια ή με φίλους με τις διακοπές με τη σχέση μας, γιατί είναι τελείως διαφορετικές καταστάσεις. Δες το επεισόδιο από το ελληνικό podcast Apla+Andrika σχετικά με το πώς να φερθείς στις πρώτες διακοπές με τη σχέση σου.

Επομένως, οι εμπειρίες μας και συγκεκριμένα οι διακοπές αποκτάνε ένα δικό τους ξεχωριστό νόημα στο μυαλό και την καρδιά μας και γίνονται μέρος της προσωπικότητας και του χαρακτήρα μας.

Υπάρχουν κι άλλες έρευνες που το υποστηρίζουν αυτό.

Η καθηγήτρια Ψυχιατρικής Dr. Elissa Epel του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο βεβαιώνει ότι όταν κάνουμε διακοπές, ενεργοποιούντα κάποια γονίδια τα οποία βοηθούν στην μείωση του στρες και βοηθούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να γίνει δυνατότερο.

Σύμφωνα με την ίδια, το να εγκαταλείπουμε για ένα χρονικό διάστημα τους έντονους ρυθμούς της πόλης και να βρισκόμαστε σε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον με την κατάλληλη παρέα καταστέλει το άγχος και επιδρά πολύ θετικά στον οργανισμό μας. Άρα και πάλι, το ερώτημα διακοπές ή ψώνια απαντήθηκε.

Συγκεκριμένα, οι γενετικές αναλύσεις δείχνουν ότι ακόμα και μια μόνο εβδομάδα αποτοξίνωσης και απομάκρυνσης από την καθημερινότητά σου αρκόυν για να να είσαι πιο υγιής και πιο ευτυχισμένος.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, το να φεύγεις από το μέρος που μένεις, ακόμα κι αν η ζωή που ζεις εκεί είναι εξαιρετικά χαλαρή και ήρεμη, μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο για την ψυχική και σωματική σου υγεία.

Διακοπές Ή Ψώνια ; Συμπέρασμα ;

Το συμπέρασμα φυσικά δεν είναι το να μην ψωνίζουμε.

Το να καλύπτουμε τις καθημερινές μας ανάγκες και να νιώθουμε άνετα με τα ρούχα που φοράμε και τα αντικείμενα που έχουμε είναι εξαιρετικής σημασίας.

Ωστόσο, εάν έχουμε περιορισμένο χρόνο ή χρήματα, το καλύτερο είναι να επιλέξουμε το να πάμε σε ένα hotel resort ή ένα hotel spa μαζί με την παρέα μας, ή ακόμα και για κάμπινγκ!

Το σημαντικό είναι να ξεφύγουμε για ένα διάστημα από την καθημερινότητά μας και να ζήσουμε ξεχωριστές εμπειρίες που θα μας μείνουν για πάντα αποτυπωμένες στην μνήμη!

Ποιος δεν θυμάται τις διακοπές μετά τις πανελλήνιες ή την πενταήμερη στο λύκειο;

Οι καλύτερες εμπειρίες είναι και εκείνες που μας μένουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό.

Η ευτυχία και η υγεία μας σχετίζεται με τις ιστορίες που δημιουργούμε με τις παρέες μας, τις περιπέτειες που ζούμε και τους ανθρώπους που γνωρίζουμε στα ταξίδια μας.

Αυτά έχουμε να θυμόμαστε αργότερα.

Η δική μου ιδανική περίπτωση πάντως θα ήταν να συνδυάσω και τις διακοπές και τα ψώνια!

Να πάω σε κάποια πόλη του εξωτερικού, για παράδειγμα και να ψωνίσω.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ετοίμασε βαλίτσες, κανόνισε άδεια και ξεκίνα για νέες εμπειρίες.

Αν πάντως αναρωτιέσαι τι μπορείς να κάνεις για να αναβαθμίστεις γενικά, δες εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.