Δίλημμα για Ισχυρούς Λύτες: Να Συμβιβαστώ ή να Συνεχίσω να είμαι Μόνος;

Αναρωτιέμαι Αν Πρέπει Να Συνεχίσω Να Είμαι Μόνος…

Είναι όντως δίλημμα ή όχι; Πιστεύω πως η απάντηση στην συγκεκριμένη ερώτηση βρίσκεται στην ουσιαστική επεξήγηση του τι σημαίνει να είσαι μόνος και τι σημαίνει πως συμβιβάζεσαι.

Κακά τα ψέματα… Κανείς δεν θέλει να είναι μόνος για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό γιατί το μυαλό θολώνει και επειδή η μοναξιά είναι σκληρό πράγμα.

Από την άλλη, δεν υπάρχει ανθρώπινη σχέση που θα μπορούσε να ευδοκιμήσει χωρίς συμβιβασμούς. Όλοι κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε αλλιώς θα πάρουμε τα βουνά ή θα γίνουμε ερημίτες.

Ωστόσο, πολλές φορές η γραμμή που χωρίζει το να είσαι μόνος και να συμβιβάζεσαι είναι πολύ λεπτή και μπορεί να καθορίσει την διαφορά ανάμεσα στην ψυχική σου υγεία και στο να κόβεις βόλτες σαν τρελός στους τέσσερις τοίχους.

Δεν Θέλω Να Είμαι Μόνος Για Καιρό ! Κοντεύω Να Τρελαθώ !

Δεν θέλω να είμαι μόνος

Δεν θέλω να είμαι μόνος…

Προφανώς. Όταν είσαι μόνος για μεγάλο χρονικό διάστημα, το πρώτο που περνά συνεχώς από το μυαλό σου είναι αν έχεις πρόβλημα και λειτουργείς σαν απωθητικό γυναικών.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να κάνεις μια αντικειμενική αξιολόγηση των λόγων που έχεις βρεθεί σε αυτή την θέση. Και οι ερωτήσεις είναι απλές:

 • Πόσο συχνά γνωρίζεις γυναίκες;
 • Η γνωριμία με γυναίκες είναι κάτι που στηρίζεται στην τύχη ή όχι;
 • Πόσο συχνά φλερτάρεις;
 • Μήπως φλερτάρεις αλλά σε απορρίπτουν;
 • Μήπως φλερτάρεις αλλά απορρίπτεις πολύ εύκολα;
 • Υπάρχουν καταστάσεις στην ζωή σου που σε σπρώχνουν να είσαι μόνος;

Η κάθε ερώτηση θα μπορούσε να είναι και ξεχωριστό στάδιο αφού περιλαμβάνει δικά της κριτήρια και δυναμικές. Όμως θα επιλέξω να μείνω στα απλά:

Αν δεν φλερτάρεις και δεν κάνεις γνωστές τις προθέσεις σου εγκαίρως είναι λογικό, σε μεγάλο βαθμό, να συνεχίσεις να μένεις μόνος σου. Ίσως φταίνε οι επικοινωνιακές σου ικανότητες, το ότι είσαι κοινωνικά αδέξιος ή πως η αυτοεκτίμηση σου είναι πάτωμα.

Το ζουμί του θέματος όμως δεν είναι επιστήμη του Χάους:

Αν δεν κατανοήσεις τους λόγους που συνεχίζεις να είσαι μόνος σου τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.

Ίσως να χρειάζεται να αλλάξεις τρόπο σκέψης. Δες παρακάτω το επεισόδιο από το ελληνικό podcast Apla+Andrika.

Συμβιβασμός: Μόνος Ή Ότι Κάτσει;

Το ζήτημα του συμβιβασμού είναι τεράστιο και είμαι σίγουρος πως το έχεις διαβάσει συχνά στα άρθρα μας. Να σου πω την αλήθεια, ο καθένας έχει την δική του άποψη και είναι λογικό. Διαφορετικές προσωπικότητες, διαφορετικές εμπειρίες και ούτω καθεξής.

Στην ζωή μου έχω συμβιβαστεί τόσες φορές με γυναίκες (αυτό που λέγαμε περί εμπειρίας) που προσωπικά προτιμώ να μείνω μόνος παρά να συμβιβαστώ με κάτι που είτε μου σπάει τα νεύρα είτε απαιτεί από εμένα ένα είδος προσπάθειας που απέχει χιλιόμετρα από αυτό που θεωρώ φυσιολογικό.

Γιατί στο τέλος εκεί καταλήγει το story:

Το Πώς Αισθάνεσαι Με Τον Εαυτό Σου Όταν Συμβιβάζεσαι.

Δεν θέλω να είμαι μόνος αλλά ούτε να συμβιβάζομαι

Δεν θέλω να είμαι μόνος αλλά ούτε να συμβιβάζομαι…

Μιλώντας από καθαρά προσωπική πείρα, όποτε συμβιβάστηκα συνέβησαν τα εξής:

 1. Το μετάνιωσα.
 2. Το έκανα επειδή δεν γνώριζα τις πραγματικές μου επιλογές. Και ο λόγος που δεν τις γνώριζα ήταν πολύ απλά γιατί δεν έβρισκα ποτέ το θάρρος να τις εξερευνήσω.

Όταν ο συμβιβασμός γίνεται επαναλαμβανόμενα, μονόπλευρα και σε καταπιέζει από το να εκφράσεις τις ανάγκες σου είναι τοξικός. Συνήθως συμβαίνει λόγω έλλειψης εμπειρίας είτε γιατί βιαζόμαστε να κάνουμε μια επιλογή πολύ απλά γιατί γνωρίζουμε ότι η επόμενη θα αργήσει πολύ να έρθει (ΑΝ έρθει).

Πιστεύω πως όταν συμβιβαζόμαστε είναι σαν να έχουμε μια άποψη που συνεχώς αναβάλουμε να εκφράσουμε. Τριγυρίζει συνεχώς στο κεφάλι μας αλλά δεν αισθανόμαστε καλά να την ξεστομίσουμε.

Ο συμβιβασμός πραγματοποιείται όταν δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες σου.

 • Μπορεί να είναι μια επικοινωνία με γυναίκα που ποτέ δεν έγινε ραντεβού και ακόμα ελπίζεις. Αν σου ακυρώνει συνεχώς το πρώτο ραντεβού, δες εδώ το βίντεο για το πως να το διαχειριστείς.
 • Μπορεί να είναι στο ξεκίνημα μιας σχέσης όπου βλέπεις πως όλα πάνε στραβά αλλά συνεχίζεις να επιμένεις.
 • Ίσως να είναι παρών σε μια σχέση όπου την έχεις συνηθίσει και φοβάσαι να δώσεις ένα τέλος γιατί σε τρομάζει το άγνωστο του να είσαι μόνος και ξεβράκωτος στα αγγούρια.

Συμβιβασμός μπορεί να είναι πολλά και σίγουρα το ζύγι με το να είσαι μόνος να είναι σκληρό και δύσκολο για να επιλέξεις.

Όμως, αυτό που χρειάζεται να κρατήσεις είναι πως και στις δύο περιπτώσεις έχεις επιλογές. Έχεις επιλογές όταν είσαι μόνος σου και έχεις επιλογές όταν συμβιβάζεσαι.

Στην δεύτερη περίπτωση ωστόσο χρειάζεται να σημειώσουμε κάποιες λεπτομέρειες.

Συμβιβασμός: Κανόνες Συμπλοκής

Στο συμβιβασμό υπάρχουν κάποια κριτήρια που προφανώς μπορείς να τα αξιολογήσεις όποτε θέλεις και αισθάνεσαι άνετα. Το πιο συνηθισμένο κριτήριο είναι οι λόγοι που συμβιβάζεσαι.

Θα μπορούσα να αναφέρω δεκάδες και είμαι σίγουρος πως το ίδιο θα μπορούσες να κάνεις και εσύ. Όμως, ο ένας και κυριότερος που μπορώ να κρατήσω από την προσωπική μου εμπειρία είναι πως:

 

Θεωρούσα δεδομένο πως έπρεπε να κάνω ότι χρειαστεί για να δουλέψει η κατάσταση.

Όχι, δεν είχε να κάνει ποτέ με το γεγονός πως απλά δεν ταιριάζαμε και πως προσπαθούσα άνευ λόγου και αιτίας. Βασικά την αιτία την ήξερα αλλά δεν ήθελα να την παραδεχτώ.

 

Δεν γνώριζα πως είναι να έχεις κάτι καλύτερο και ποιοτικότερο. Δεν γνώριζα ποια ήταν τα δικά μου κριτήρια. Αν γνωρίζεις ποια είναι κριτήρια για να είσαι με τον οποιοδήποτε τρόπο με μια γυναίκα τότε ο κάθε συμβιβασμός απλά δεν θα λέγεται συμβιβασμός αλλά επένδυση σε κάτι καλύτερο.

Αν δεν θέλεις να είσαι μόνος σου καλώς. Ξαναλέω, κανείς δεν θέλει και είναι φυσιολογικό. Αν όμως αποφασίσεις να προσπαθήσεις αντί να συμβιβαστείς, φρόντισε από την αρχή να υπάρχουν τα κατάλληλα θεμέλια.

Δεν Γίνεται Να Διαπραγματεύεσαι Για Πράγματα Που Θεωρείς Δεδομένα

Αν ωστόσο βλέπεις πως η κατάσταση ή η γυναίκα σε ωθούν σε συμβιβασμούς που πραγματικά δεν αισθάνεσαι να κάνεις, υπάρχουν τρεις επιλογές:

 • Φτιάχνεις την κατάσταση.
 • Εκφράζεις στην γυναίκα αυτό που δεν σου αρέσει και αποφασίζει για το να μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες σου ή όχι.
 • Απλά φεύγεις.

Αν συνεχώς μια γυναίκα σου ζητά να κάνεις πράγματα που δεν σου ταιριάζουν, να θυμάσαι πως υπάρχει περίπτωση να μην ταιριάζετε και να μην θέλει να το δει.

Μήπως υπάρχει ενδεχόμενο να σε παίζει όμως;

Αυτά συμβαίνουν…

Αυτό όμως που χρειάζεται να συνειδητοποιήσεις είναι πως αν συνεχίσεις να συμβιβάζεσαι:

 1. Θα συνεχίσεις να μένεις ανικανοποίητος.
 2. Θα είσαι συνεχώς σε μια διαδικασία που την μια θα ελπίζεις, την άλλη θα εκνευρίζεσαι και θα τσακώνεσαι και την άλλη θα περιμένεις τα πράγματα να αλλάξουν ως δια μαγείας.
 3. Θα είσαι συνεχώς στο δίλημμα για το τι είναι καλύτερο: Να μείνεις μόνος ή όχι.

Το ζήτημα είναι: Ποιες είναι οι ανάγκες σου, πως τις εκφράζεις και πόσο θα περιμένεις ακόμα μέχρι να ικανοποιηθούν.

Σίγουρα το να είσαι μόνος δεν είναι και ότι καλύτερο αλλά μην ξεχνάς πως έχεις την δυνατότητα την επιλογής. Μπορείς από την αρχή να εκφράσεις τις ανάγκες σου και να καταλάβεις τις ανάγκες της γυναίκας.

Δεν κάνουν όλοι για όλους, όπως έχω ξαναπεί. Όσο πιο γρήγορα καταλάβεις πως μια γυναίκα δεν μπορεί να σου προσφέρει αυτά που έχεις ανάγκη τόσο καλύτερο και για τους δύο σας.

Ένας Άνδρας Αξίας ποτέ δεν τα παρατάει, μέχρι να αποκτήσει αυτό που του αξίζει. Εάν έχεις δυσκολευτεί στις μέχρι τώρα σχέσεις σου και θέλεις να αποκτήσεις κάτι καλύτερο, δες αυτό.

Καλή συνέχεια

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr