Δομές Πανίσχυρης Επικοινωνίας : Πως να Εκφράζεις Ξεκάθαρα Αυτό Που Θέλεις!

Όταν θες να εκφράζεις την άποψή σου και παράλληλα αναρωτιέσαι αν αυτό δημιουργήσει προστριβές, συνεχίζεις ή μένεις στα αυγά σου;

Έχεις παρατηρήσει τον εαυτό σου καμιά φορά, που θέλει να πει κάτι σε κάποιον ή κάποια αλλά πασχίζει να βρει τον κατάλληλο τρόπο;

Ψάχνεται, μαζεύεται, σκέφτεται…

Καμιά φορά, αμφισβητεί το αν χρειάζεται να το πει ή αν εν τέλει το μήνυμα πρέπει πραγματικά να μεταφερθεί στον παραλήπτη.

Άλλες φορές, αναρωτιέται αν ότι πει, υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσει μεγαλύτερα θέματα από όσα πάει να λύσει ή να φτιάξει.

Δεν θες να πληγώσεις, δεν θες να τσακωθείς, δεν θες να παρεξηγηθείς. Αλλά δεν σου πάει κιόλας να μείνεις στα αυγά σου και να μη κάνεις καμία κουβέντα.

Τι κάνεις σε αυτή τη περίπτωση;

Ότι δουλειά και να έκανα, είχε να κάνει με την επικοινωνία. Πελάτες, προμηθευτές, συνεργάτες, υφισταμένους και ανώτερους ιεραρχικά.

Βρήκα τον εαυτό μου πολλές φορές σε φάση να μη ξέρω αν πρέπει πραγματικά να εκφραστώ. Και ξέρεις τι; Ειδικά όταν παίζονται λεφτά, το να εκφράζεσαι σωστά είναι πολύ σημαντικότερο σε σχέση με το αν σου αρέσει το μπλουζάκι του κολλητού σου και ψάχνεις τρόπο να του το πεις.

Εκπαιδεύτηκα. Διάβασα. Έκανα λάθη. Έμαθα. Όλοι οι experts επικοινωνιολόγοι που παρακολούθησα και διάβασα, είχαν κάτι να μου δώσουν. Κάτι να δοκιμάσω.

Όσο μεγάλωνα προσάρμοζα όσα είχα μάθει στο χαρακτήρα μου. Παράλληλα όμως, άρχισα να δίνω περισσότερη σημασία στο μήνυμα, παρά στις επιπτώσεις του μηνύματος.

Παρατήρησα πως όσο πιο ξεκάθαρα πέρναγα το μήνυμά μου, τόσο λιγότερες προστριβές ή τόσο λιγότερα προβλήματα, δημιουργούσα σε εμένα και τον δέκτη. Ακόμα και όταν το μήνυμα, ήταν αρνητικό.

Και ίσως δεν το έχεις σκεφτεί πολύ, αλλά όταν η δουλειά σου είναι η επικοινωνία, βγάζεις και τέτοια στατιστικά.

Άρχισα λοιπόν, να δίνω σημασία σε τακτικές και πρακτικές που

Α) πέρναγαν το μήνυμα σωστά

Β) με βοηθούσαν να καταλάβω πως το έχει πάρει ο δέκτης

Γ) έδειχναν τις προθέσεις που συνόδευαν το μήνυμα.

Και εδώ θέλω να μοιραστώ μαζί σου αυτά τα tips που με βοήθησαν και ίσως κάποια τα βρεις και εσύ χρήσιμα ώστε να εκφράζεις καθαρά το μήνυμά σου.
 

#Πάντα βεβαιώνομαι για το τι θέλω να πω.

Σιγουρεύομαι πως πρώτα εγώ έχω καταλάβει ακριβώς το νόημα του μηνύματος που θέλω να περάσω και μετά οι υπόλοιποι. Ένας γνωστός κανόνας αναφέρει: Αν δεν μπορείς να εξηγήσεις το πιο πολύπλοκο ζήτημα, μέσα σε 2 λεπτά, δεν το έχεις καταλάβει ούτε εσύ.  Δεν εκφράζομαι αν δεν έχω καταλήξει με απόλυτη βεβαιότητα στο μήνυμα. Αν δεν είμαι εγώ σίγουρος, πώς θα είναι ο δέκτης;

 
 

#Προσέχω να μιλήσω στην γλώσσα του δέκτη.

Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Αλλιώς μιλάς σε έναν καθηγητή πανεπιστημίου, αλλιώς σε έναν 17χρονο μαθητή Λυκείου. Αν γνωρίζω καλά τον δέκτη, προσαρμόζομαι σε αυτόν, αν όχι μένω παρατηρητής, μέχρι να τον καταλάβω και έπειτα μιλάω όπως ταιριάζει. Και αν σε πιάνει ο εγωισμός του στυλ : «Εγώ θα προσαρμοστώ στον άλλον;» Θυμήσου : Σκοπός είναι να περάσει καθαρό το μήνυμα. Δεν με απασχολεί να επιβάλλω έναν ρυθμό ή τρόπο επικοινωνίας σε κάποιον άτυπο φανταστικό αγώνα.

 
 

#Επιβεβαιώνω πάντα ότι έχουν καταλάβει.

Ρωτάω όμορφα αποφεύγοντας αμφιλεγόμενες εκφράσεις. Το «Καταλαβαίνεις τι θέλω να πω», με απρόσεκτο ύφος, μπορεί να υπονοήσει ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη ευφυία ή επίπεδο από την μεριά του δέκτη για να αντιληφθεί το περιεχόμενο του μηνύματος. Αντιθέτως, ζητάς την βοήθειά του για να σε βοηθήσει να περάσεις σωστά το μήνυμα καθώς ίσως να μη το εκφράζεις και εσύ σωστά, παίρνοντας εσύ την ευθύνη και το άγχος από τον δέκτη. «Βγάζει νόημα αυτό που λέω;»,  «Γίνομαι κατανοητός ή να κάνουμε μια προσπάθεια να επαναφράσω» χαμογελώντας.

 
 

#Δεν βαριέμαι να είμαι περιγραφικός.

Αν μιλάς με τον κολλητό σου, σε μια ευθεία ερώτηση μπορείς να απαντήσεις με μια μονολεκτική απάντηση. Ή μια ερώτησή σου χωρίς πολλά πολλά για κάτι προσωπικό, να απαντηθεί ανάλογα. Όμως, σε ένα άλλο κοινό, με δέκτες που απαιτείται προσεκτική διαχείριση, μια περιγραφική προσέγγιση του μηνύματός σου, θα είναι η ασφαλής επιλογή για να περάσει σωστά το μήνυμα. Οπότε, πριν αρχίσω να μιλάω σε έναν υφιστάμενό μου για μια επικείμενη αλλαγή στο τρόπο εργασίας του, που ενδεχομένως θα φέρει κάποια αντίδραση καθώς οι αλλαγές μας φέρνουν κρύο ιδρώτα, θα είμαι περιγραφικός στο να δηλώσω τα προβλήματα της παρούσας κατάστασης, έπειτα τα οφέλη μιας αλλαγής και έπειτα θα προτείνω την αλλαγή.

 
 

#Πιστοποιώ ότι έχουμε κοινή πληροφορία.

Για να περάσει όμως πλήρως το μήνυμά μου, πρέπει να είμαι σίγουρος πως αυτό που θα πω το βασίζω κάπου που και οι άλλοι έχουν πρόσβαση ως πληροφορία. Αν ανακοινώσεις στην κοπέλα σου ότι δεν θα πάτε διακοπές στη Σαντορίνη που είχατε συμφωνήσει, αλλά απλά ότι έκλεισες εν τέλει στη Ρόδο, είναι πιθανό να μη περάσεις σωστά το μήνυμα, αν η ίδια δεν ξέρει ότι πχ. δεν έβρισκες με τίποτα δωμάτιο σε ξενοδοχείο στο πρώτο νησί ενώ στο δεύτερο βρήκες άνετα και κοντά στα μέρη που αξίζει να δείτε, σε καλή τιμή και την κατάλληλη περίοδο που σας βολεύει.

 
 

#Σιγουρεύομαι ότι έχω την πλήρη προσοχή του δέκτη.

Αν χρειάζεται να εκφράσω κάτι ευαίσθητο και ο δέκτης δεν έχει στρέψει τις κεραίες του προς τα εμένα, ενδεχομένως να υπάρχει θόρυβος που θα αλλοιώσει το μήνυμα. Ακόμα και αν έχω ξεκινήσει να εκφράζομαι, απαιτώ την προσοχή και αν αυτό σημαίνει πως ίσως χρειαστεί να επαναλάβω μέρη αυτού που λέω, τότε το κάνω. Αν δεν έχω ξεκινήσει, φροντίζω να πω πριν προχωρήσω στο κυρίως μήνυμα, φράσεις του στυλ : «Χρειάζομαι την πλήρη προσοχή σας» ή «Πρόσεξέ με γιατί είναι σημαντικό».

 

Διάβασε ακόμα:

Πώς να Εκφράζεις τα Συναισθήματα σου Χωρίς να Χειραγωγείς

Κοινωνικά Αδέξιος: Όταν η Επικοινωνία με τις Γυναίκες Γίνεται Γολγοθάς

Καλός Μέχρι Αηδίας: Όταν Εκφράζεις τις Προθέσεις σου από Θέση Αδυναμίας

Αν χρειάζεσαι βοήθεια στο να εκφράζεις αυτό που θες και στο άλλο φύλο, διάβασε οπωσδήποτε εδώ.

Spiros
administrator
Εκτός από επικοινωνιακός, ο Spiros είναι μια αξιόπιστη και φερέγγυα προσθήκη σε κάθε ομάδα, είτε έχει την ηγεσία είτε όχι. Η αποτελεσματική Διαχείριση Κρίσεων και η εξαιρετική διαχείριση της Πίεσης, που προκύπτουν από τα χρόνια εργασιακής του εμπειρίας σε απαιτητικό – ανταγωνιστικό περιβάλλον, εμπνέει την αίσθηση της επιτυχίας σε όλα τα μέλη της ομάδας .