Δράμα η Κατάσταση: Μήπως οι Ασταμάτητοι Τσακωμοί δεν είναι Τυχαίοι;

Τι σημαίνει να υπάρχει δράμα στην σχέση

Η λέξη δράμα δεν μπήκε τυχαία στον τίτλο. Τσακώνεστε μια, τσακώνεστε δύο, εκατόν δύο. Ε δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Μάλλον κάποιος τρώγεται με τα ρούχα του και ήρθε η ώρα για ανάλυση.

Δράμα: Μια περίεργη μορφή ανάγκης

δράμα στις σχέσεις.

Το δράμα μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Προφανώς το αποτέλεσμα είναι ο τσακωμός και να φεύγουν καρέκλες στον αέρα, όμως το πράγμα δεν είναι τόσο απλό.

Το δράμα, εν αρχή, είναι μια μορφή έκφρασης με έντονο ή ακραίο τρόπο. Συνήθως, όταν η γυναίκα σου προκαλεί δράμα οφείλεται στο γεγονός πως οι προσδοκίες της για κάτι δεν εκπληρώθηκαν.

Και όπως καταλαβαίνεις η λέξη προσδοκίες κρύβει πεποιθήσεις, παρελθόν και ίσως ένα δύσβατο μέλλον.

Οι μορφές που μπορεί να πάρει ωστόσο το δράμα ποικίλουν ανάλογα με την περίπτωση, την γυναίκα και φυσικά την ένταση.

 • Φωνές.
 • Συνεχείς διαφωνίες.
 • Υπερβολικές απαιτήσεις.
 • Κλάματα.
 • Απειλές για χωρισμό.
 • Αποκοπή επικοινωνίας.

Προσωπικά το δράμα θεωρώ πως είναι, με απλά λόγια, η εισαγωγή αρνητικής ενέργειας στην ζωή σου. Δεν το χρειάζεσαι και αν γίνεται συχνά σε σκάει σαν ωρολογιακή βόμβα.

δράμα στις σχέσεις.

 

Αυτό που είναι σημαντικό να σημειωθεί είναι πως το δράμα είναι αποτέλεσμα λανθασμένης αντίληψης. Η γυναίκα πιστεύει πως δεν παίρνει την κατάλληλη ποσότητα και ποιότητα προσοχής από εσένα.

Όμως το δράμα πηγαίνει λίγο πιο βαθιά. Κάποιοι άνθρωποι δεν αντέχουν τα θετικά συναισθήματα. Αντιθέτως, τρέφονται από αρνητικά συναισθήματα και καταστάσεις όπως βλέπει το νερό ο διψασμένος.

Και αυτό είναι πρόβλημα.

Πως καταλαβαίνω ότι ζω ένα δράμα;

δράμα στις σχέσεις.

Τα σημάδια είναι απλά και ξεκάθαρα. Αν τα νεύρα σου είναι συνεχώς ρετάλια και διαρκώς δημιουργείται μια αφορμή για τσακωμό και ένταση, τότε έχεις τα πρώτα σημάδια. Όμως υπάρχουν περισσότερα:

 • Μήπως αισθάνεσαι πως δεν γίνεσαι κατανοητός;
 • Δεν τολμάς να αργήσεις να τηλεφωνήσεις ή να απαντήσεις σε μήνυμα και αμέσως δημιουργείται θέμα.
 • Η σχέση αμφιταλαντεύεται συνεχώς ανάμεσα στο απίστευτο και στο χειρότερο.
 • Εκφράζεται συνεχώς η ανάγκη για επιβεβαίωση.
 • Θέλει συνεχώς να γίνεται το δικό της.
 • Προσπαθείς διαρκώς να δίνεις εξηγήσεις για το παραμικρό.
 • Σε κάθε βήμα νιώθεις πως περπατάς σε ναρκοπέδιο.

Παρόλα αυτά, οι λόγοι που μπορεί να ανέχεσαι το δράμα σε μια σχέση συνήθως είναι:

 1. Θέλεις περισσότερο την ασφάλεια της σχέσης παρά την γυναίκα.
 2. Είσαι τυφλωμένος από επιθυμία.
 3. Πιστεύεις πως θα αλλάξει (όχι δεν θα το κάνει).
 4. Έχεις την ανασφάλεια πως θα μείνεις μόνος.

Δράμα: Ποια είναι η διαχωριστική γραμμή;

δράμα στις σχέσεις.

Το πρόβλημα με το δράμα στο δικό μου μυαλό, που μου αρέσουν τα απλά πράγματα, έχει δύο σκέλη:

 • Πόσο συχνό είναι.
 • Πόσο λογικό είναι.

Κάποιοι τσακωμοί είναι αναπόφευκτοι και αυτό το γνωρίζουμε όλοι. Όταν όμως ο άλλος τρώγεται με τις σάρκες του και ψάχνει λόγο και αιτία για να στήσει καβγά τότε τα πράγματα μπερδεύονται.

Το χειρότερο είναι πως στο τέλος δεν ξέρεις αν ο τσακωμός ήταν δική σου ή δική της ευθύνη. Διότι αυτό είναι το ζήτημα. Το ποιος φταίει και ποιος θα το παραδεχτεί.

Αν το δράμα είναι συχνό και γνωρίζεις καλά πως τις περισσότερες φορές είναι αδικαιολόγητο, να ξέρεις πως:

 1. Δεν θα σταματήσει.
 2. Σε επηρεάζει ψυχολογικά.
 3. Σε προγραμματίζει να ζεις στον φόβο αν η επόμενη κίνηση σου δημιουργήσει άλλον ένα τσακωμό.

Τοίχο τοίχο μην σε πετύχω η κατάσταση και όπως καταλαβαίνεις δεν είναι και ότι πιο υγιές.

Την διαχωριστική γραμμή για το τι ανέχεσαι και τι όχι την τοποθετείς εσύ και κανείς άλλος. Τα όρια επικοινωνίας και τις οριογραμμές για το τι ανέχεσαι και τι όχι μπαίνουν από την πρώτη στιγμή γνωριμίας (αν και στην αρχή τα πράγματα ξεκινούν με τους καλύτερους οιωνούς – μετά έρχονται οι σφαλιάρες).

Το πώς σου αρέσει να σου συμπεριφέρεται η γυναίκα είναι κάτι που ΕΣΥ επικοινωνείς. Και προφανώς τα όρια αντοχής στηρίζονται στις ανάγκες σου.

Δράμα και η εικόνα του εαυτού – Πολύπλοκα πράγματα

δράμα στις σχέσεις.

Ο καθένας δεν έχει μια εικόνα για τον εαυτό του αλλά περισσότερες (με απλά λόγια). Η μια εικόνα αντιπροσωπεύει τις πεποιθήσεις που έχουμε για τις ανασφάλειες μας και η άλλη είναι η εικόνα του ατόμου που θα θέλαμε να ήμασταν.

Για παράδειγμα, πιστεύω πως δεν είμαι ικανός με τις γυναίκες. Η μια εικόνα που έχω για τον εαυτό μου στηρίζεται σε ανασφάλειες. Η άλλη εικόνα είναι αυτή που στηρίζεται στο πως θα ήθελα να είμαι ή στο πως θα έπρεπε να είμαι.

Όταν λοιπόν βλέπω μια γυναίκα που μου αρέσει, τότε προσπαθώ να κρύψω την πρώτη εικόνα και να προβάλω την δεύτερη.

δράμα στις σχέσεις.

 

Όταν όμως η εικόνα που προβάλω δεν γίνεται αποδεχτή ή αμφισβητείται, τότε η εικόνα που βρίσκεται στο παρασκήνιο επηρεάζεται άμεσα και με σπρώχνει στο να προβάλω μια διαφορετική εικόνα μέχρι να πετύχω αυτό που θέλω. Να είμαι αποδεχτός.

Όταν μια γυναίκα ή ο οποιοσδήποτε κοντράρει την δεύτερη εικόνα που προσπαθείς να δείξεις, οι ανασφάλειες σου μεγαλώνουν και η αρνητική συναισθηματική ένταση που βιώνεις αυξάνεται.

Αν για παράδειγμα πιστεύεις πως η γυναίκα που είσαι μαζί της είναι Θείο δώρο, τότε το δράμα, οι τσακωμοί και οι εντάσεις που συμβαίνουν κάθε λίγο και λιγάκι δεν θα γίνουν αντιληπτά ως στοιχεία πως δεν ταιριάζετε αλλά ως στοιχεία πως συνεχίζεις να μην είσαι αρκετός για την γυναίκα.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να συμβιβάζεσαι με συμπεριφορές και καταστάσεις που κατά βάθος δεν θέλεις. Με λίγα λόγια, θα ανέχεσαι κακής ποιότητας σχέση επειδή αμφισβητείς τον εαυτό σου και όχι την ποιότητα της γυναίκας.

δράμα στις σχέσεις.

 

Το δράμα είναι εθιστικό. Επηρεάζει την εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου και διαστρεβλώνει την αντίληψη που έχεις για το τι σου αξίζει.

Σε τοποθετεί σε ένα πλαίσιο τουλάχιστον πιεστικό όπου η πίεση δεν μειώνεται αλλά αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Φυσικά, ο ένας προβάλει τις ανασφάλειες του στον άλλο.

Ίσως η γυναίκα μέσω του δράματος προβάλει την ανάγκη της για προσοχή σε υπερθετικό βαθμό και εσύ τις ανασφάλειες σου πως δεν είσαι αρκετός. Οι δυναμικές είναι πολλές όμως το αποτέλεσμα το ίδιο. Κανένας από τους δύο δεν περνάει καλά.

Οι δίαυλοι επικοινωνίας σε μια επαφή όπου ταιριάζεις με την γυναίκα γίνονται πιο απλοί με την πάροδο του χρόνου και όχι πιο πολύπλοκοι. Αν βλέπεις πως οι καταστάσεις συνεχώς χειροτερεύουν αντί να γίνονται καλύτερες ίσως ήρθε η ώρα να αναβαθμίσεις τα φίλτρα αξιολόγησης για το τι πιστεύεις πως σου αξίζει.

Τα πράγματα θα είναι πολύπλοκα μέχρι να αποφασίσεις να τα κάνεις απλά.

Γνωρίζεις πως να διαχειρίζεσαι τις σχέσεις σου; Θα ήθελες να μάθεις τους τρόπους που σε χτυπά η χειραγώγηση και πως θα μπορούσες να την αναγνωρίζεις;

Σεμινάριοδιαχείρισης σχέσεων

Όπως πάντα περιμένω τα σχόλια σου εδώ.

Να είσαι καλά.

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr