Είμαι Ευγνώμων Στην Πρώην μου που με Πλήγωσε

Πώς μπορείς να δεις το χωρισμό σου με την πρώην με ένα διαφορετικό μάτι, να αναγνωρίσεις τα πράγματα που κέρδισες και να βγεις από τη σχέση νικητής;

Και όμως !

Καθώς ετοιμαζόμουν να πάω στο πιο σημαντικό επαγγελματικό ραντεβού που είχε συμβεί στην ζωή μου μέχρι τώρα, άρχισα να σκέφτομαι τι με έφερε μέχρι εδώ.

Πως κατάφερα να κάνω τέτοια στροφή στην ζωή μου σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Και το βρήκα.

Ήταν η πρώην σχέση μου.

Η σχέση που με πλήγωσε τόσο πολύ. Ο άνθρωπος που με πλήγωσε περισσότερο απ’ όλους, ήταν κι αυτός που μου έδωσε ένα έναυσμα να δω την ζωή με άλλο μάτι, να αναλάβω την ευθύνη του εαυτού μου, να κάνω αλλαγές, να πάρω πρωτοβουλίες.

Αυτό που σκεφτόμουν, λοιπόν, καθώς άνοιγα την πόρτα να φύγω, ήταν ότι είμαι ευγνώμων.

Είμαι ευγνώμων στην πρώην σχέση μου που με πλήγωσε με τέτοιο τρόπο, που έμαθα να προστατεύω τον εαυτό μου. Που έμαθα να βάζω εμένα ΠΡΩΤΑ, και μετά όλους τους άλλους.

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.

Γιατί φοβόμαστε να πληγωθούμε;Πώς μπορείς να δεις το χωρισμό σας με ένα διαφορετικό μάτι, να αναγνωρίσεις τα πράγματα που κέρδισες και να βγεις από τη σχέση νικητής;

Ο λόγος είναι απλός: Γιατί ΠΟΝΑΕΙ.

Ο πόνος που βιώνουμε όταν χωρίζουμε, ειδικά μετά από μια σχέση στην οποία είμασταν ερωτευμένοι και είχε διάρκεια, είναι από τους χειρότερους πόνους που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος.

Όταν πονάμε το σώμα μας εκκρίνει διάφορες ουσίες για να επανέλθει. Επειδή το σώμα μας αντιλαμβάνεται ότι κάποιος μας έχει «επιτεθεί» και έχουμε πληγωθεί, κάνει ότι μπορεί για να έρθει σε φυσιολογική κατάσταση.

Ωστόσο, η διαδικασία επαναφοράς μας σε κατάσταση μη-πόνου μπορεί να αποδειχθεί πολύ επίπονη για τον οργανισμό μας, ακόμα κι αν εμείς δεν το αντιλαμβανόμαστε.

Επομένως, όταν πλέον σταματήσουμε να πονάμε, το μυαλό μας είναι αποφασισμένο να μας αποτρέψει από το να ξαναπληγωθούμε και να ξαναμπούμε στην διαδικασία του πόνου.

Αυτός είναι και ο λόγος που φοβόμαστε την απόρριψη.

Δεν θέλουμε να μας απορρίψουν, γιατί ο εγκέφαλός μας θυμάται τον πόνο που πέρασε την τελευταία φορά που μας απέρριψαν. Και επειδή η διαδικασία επαναφοράς μας είναι πάντα χρονοβόρα και αρκετά επίπονη, το μυαλό μας μας σταματάει από το να ξαναμπούμε σε αυτήν.

Σε τι ωφελεί όμως ο πόνος;Πώς μπορείς να δεις το χωρισμό σας με ένα διαφορετικό μάτι, να αναγνωρίσεις τα πράγματα που κέρδισες και να βγεις από τη σχέση νικητής;

Η απάντηση είναι η εξής: Σε πολλά.

Το πιο σημαντικό είναι ότι μέσω του πόνου έχουμε την δυνατότητα να εξελιχθούμε.

Έτσι κι αλλιώς, ό, τι αξίζει πονάει και είναι δύσκολο.

Μέσω του πόνου μπαίνουμε υποσυνείδητα ή και συνειδητά σε μια διαδικασία αλλαγής. Επιδιώκουμε να βρούμε τι ήταν αυτό που κάναμε λάθος την τελευταία φορά που πονέσαμε, και να το αλλάξουμε ώστε να μην ξαναβιώσουμε αυτό το συναίσθημα.

Αντίστοιχα, όταν πληγώθηκες από την πρώην σου, μπήκες ασυνείδητα σε μια διαδικασία αλλαγής. Αυτή η αλλαγή μπορεί να αποδειχθεί πολύ ωφέλιμη για την επόμενή σου σχέση, καθώς πλέον θα ξέρεις καλύτερα τα όριά σου, τι θες και τι δεν θες από την γυναίκα απέναντί σου, και με ποιον τρόπο θα προστατέψεις αποτελεσματικά τον εαυτό σου.

Όταν χώρισα από την σχέση μου, ήμουν κομμάτια. Πονούσα υπερβολικά πολύ. Μου πήρε αρκετό καιρό για να αρχίσω να συνέρχομαι και να πατάω στα πόδια μου, αλλά όταν το έκανα δεν ήμουν ποτέ πια η ίδια.

Ο χωρισμός δεν είναι πάντα εύκολος, ούτε και τελειωτικός. Δες το επεισόδιο της εκπομπής μας Apla+Andrika και μάθε περισσότερα.

Μέχρι και οι γύρω μου δεν με αναγνώριζαν πλέον.

Ο πόνος με είχε όντως αλλάξει.

Εάν έχεις φτάσει ποτέ σε αυτό το σημείο, τότε ξέρεις ότι ο πόνος, και ιδιαίτερα το να έχεις πληγωθεί από την πρώην σου, δεν είναι κατάρα. Αντίθετα, είναι ευλογία.

Πολλές φορές οι άνθρωποι έρχονται στην ζωή μας για να μας διδάξουν κάποια πράγματα, κι αυτό δεν γίνεται πάντα με ευχάριστο τρόπο.

Στην αρχή νομίζεις ότι η γυναίκα που σε πλήγωσε ήταν ο κακός της υπόθεσης, και ότι αν δεν την είχες γνωρίσει θα ήσουν ευτυχισμένος.

Αργότερα όμως, είναι ωφέλιμο να αρχίσεις να βλέπεις τα θετικά που κέρδισες για τον εαυτό σου μέσα από όλη αυτήν την διαδικασία, και το πόσο καλύτερος βγήκες εξαιτίας της.

Δεν θα μπορούσες να συνειδητοποιήσεις τα όριά σου χωρίς αυτήν.

Δεν θα είχες καταλάβει τόσο καλά τον εαυτό σου.

Δεν θα είχες καταλάβει τα λάθη που έκανες εσύ ο ίδιος.

Το φλερτ δεν είναι πάντοτε εύκολο. Τσέκαρε μερικά λάθη που ίσως κάνεις.

Και κυρίως, δεν θα είχες καταλάβει το ποσοστό στο οποίο αφήνεις τους άλλους να σε κακοποιούν και να σε πληγώνουν.

Αυτή λοιπόν, είναι η αρχή της αυτοπροστασίας σου. Χάρη στην πρώην σου, μπορείς τώρα να πατήσεις πόδι σε όλους τους ανθρώπους στην ζωή σου που σε πληγώνουν, και να βάλεις ένα στοπ.

Δεν χρειάζεται να συμβαίνει πια αυτό. Είσαι αρκετά δυνατός για να βάλεις όρια. Είσαι αρκετά δυνατός για να προστατέψεις τον εαυτό σου. Και είσαι αρκετά δυνατός για να πας επιτέλους παρακάτω, σε μια γυναίκα που σου αξίζει.

Από την άλλη, όλοι μας έχουμε πληγώσει άλλους ανθρώπους, ηθελημένα ή μη, και όλοι μας έχουμε πληγωθεί ανεπανόρθωτα από κάποιους. Το σημαντικό είναι όμως να κοιτάς τι κερδίζεις και όχι τι χάνεις.

Καθώς, λοιπόν, ετοιμαζόμουν να κάνω ένα από τα όνειρά μου πραγματικότητα, σκεφτόμουν πόσο ευγνώμων ήμουν στον πρώην μου που πλήγωσε. Που μου άφησε τέτοια σημάδια, ώστε οδηγήθηκα στην απόφαση να αλλάξω.

Αν δεν ήταν αυτός να με πληγώσει τόσο βαθιά, δεν θα είχα αποφασίσει ποτέ να αλλάξω την ζωή μου με τέτοιο τρόπο.

Κατά μια έννοια, μου έκανε χάρη.

Τι έμαθα μέσα από αυτό;Πώς μπορείς να δεις το χωρισμό σας με ένα διαφορετικό μάτι, να αναγνωρίσεις τα πράγματα που κέρδισες και να βγεις από τη σχέση νικητής;

Έμαθα ότι αξίζω περισσότερα απ’ όσα πίστευα.

Έμαθα να μην αφήνω ΚΑΝΕΝΑΝ άνθρωπο στην ζωή μου να με πατάει. Ποτέ ξανά.

Έμαθα ποια είναι τα όριά μου, και να τα θέτω στους γύρω μου με τρόπο που τα αντιλαμβάνονται.

Να λέω αυτό που θέλω και να υποστηρίζω την γνώμη μου.

Να διεκδικώ αυτό που μου αξίζει, και τίποτα λιγότερο.

Να μην αφήνω τον εαυτό μου να πονάει.

Να μην με εγκαταλείπω.

Να ξέρω πότε πρέπει να φύγω.

Να βλέπω την αξία μου εγώ η ίδια πρώτα, ώστε να την δουν έπειτα και οι άλλοι.

Και το πιο σημαντικό: Έμαθα σε ποιον βαθμό άφηνα να με κακοποιούν οι γύρω μου. Κάτι το οποίο δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω με τίποτα πριν πληγωθώ σε τέτοιο βαθμό από την πρώην σχέση μου.

Επομένως, κοιτώντας πίσω και βλέποντας όλα αυτά που έχω καταφέρει από τότε, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι είμαι ΕΥΓΝΩΜΩΝ. Όσο περισσότερο πληγωνόμαστε, όσο περισσότερο πονάμε, τόσο μαθαίνουμε να προστατεύουμε τον εαυτό μας και να μην αφήνουμε τους άλλους να μας εκμεταλλεύονται.

Και δεν είναι ένα δώρο αυτό;

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Σε πλήγωσε και θέλεις προχωρήσεις, αλλά αισθάνεσαι πως δεν μπορείς; Μάθε περισσότερα εδώ.

Καλή συνέχεια

Eva
subscriber
Μέσα από τυχαίες συγκυρίες στη ζωή της η Εύα ήρθε σε επαφή με την επιστήμη γύρω από το φλερτ και τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, κάτι που την βοήθησε να εξελιχθεί και να δει τις ανθρώπινες σχέσεις τελείως διαφορετικά. Αυτό την ώθησε να έρθει σε επαφή με τον εαυτό της και να θελήσει να βοηθήσει κι άλλους ανθρώπους να βιώσουν την αλλαγή που βίωσε εκείνη. Η οπτική της γωνία βοηθάει τους άντρες που έρχονται στο Men Of Style να συνειδητοποιήσουν το πώς τους βλέπει μια γυναίκα, τι θέλουν οι γυναίκες και τελικά, το πώς μπορούν να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους. Μέσα από τα άρθρα της εκφράζει τη γυναικεία οπτική των καταστάσεων που διέπουν το φλερτ και τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων.
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.