Είμαι Πολύ Καιρό Μόνος! Τι Μπορεί να Φταίει;

Ψάχνεσαι αλλά στο τέλος της μέρες καταλήγεις να είσαι πάλι μόνος. Τι είναι αυτό που κάνεις λάθος και τι χρειάζεται να προσέξεις στον τρόπο που σκέφτεσαι;

Αν Έμεινες Πολύ Καιρό Μόνος, Ήρθε Η Ώρα Να Ξαναμπείς Στο Παιχνίδι

Μπορεί να είσαι μόνος από επιλογή. Ίσως δεν ενδιαφέρεσαι για κάποια σοβαρή σχέση αυτή την περίοδο, ίσως είναι τέτοιες οι περιστάσεις στην ζωή σου που δεν μπορείς αλλιώς.

Ακόμη μπορεί απλά να χώρισες μόλις. Το ερώτημα ”γιατί είμαι ακόμα μόνος” απασχολεί πολλούς ανθρώπους, άντρες, αλλά και γυναίκες και σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να σου δώσουμε μια απάντηση που να σε καλύπτει.

πως να μην είσαι πια μόνος

#1. Έχεις Αναπτύξει Άμυνες

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πληγωθεί στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Με τον καιρό και τις επίπονες εμπειρίες, όλοι ρισκάρουμε να αναπτύξουμε διαφορετικές βαθμίδες πικρίας και να γίνουμε αμυντικοί.

Αυτή η διαδικασία ξεκινά πολύ πριν ξεκινήσεις να βγαίνεις ραντεβού, ξεκινά από την παιδική μας ηλικία, όταν διαδραστικές καταστάσεις και δυναμικές μπορεί να σε οδήγησαν στο να χτίσεις τείχη ή να αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο μέσα από ένα φίλτρο το οποίο σε επηρεάζει αργότερα ως ενήλικο.

Αυτές οι συμπεριφορές μπορούν να σε κάνουν αμυντικό και κλειστό, με αποτέλεσμα να μένεις μόνος.

Εάν για παράδειγμα,μεγάλωσες με γονείς οι κηδεμόνες που ήταν αμελείς ή παγωμένοι, ίσως ενηλικιώθηκες νιώθοντας δυσπιστία στην στοργή.  Ίσως νιώθεις καχύποπτος στους ανθρώπους που σου δείχνουν “τόσο πολύ” ενδιαφέρον και αντί αυτού, αναζητάς σχέσεις που αναδημιουργούν δυναμικές από το παρελθόν σου.

Ίσως επέλεξες έναν σύντροφο ο οποίος είναι απόμακρος και σε κρατά σε απόσταση. Δεν είναι πάντοτε εύκολο να δούμε πότε έχουμε  σε ενέργεια τις άμυνες μας. Ως αποτέλεσμα, τείνουμε να κατηγορούμε το ότι είμαστε μόνοι και το αποδίδουμε σε εξωτερικές αιτίες αδυνατώντας να αναγνωρίσουμε ότι δεν είμαστε τόσο ανοιχτοί όσο εμείς νομίζουμε.

#2. Σε Φοβίζει Η Οικειότητα

μην σε φοβίζει η οικειότητα

Οι περισσότεροι από εμάς λέμε ότι θέλουμε έναν σύντροφο, αλλά η εμπειρία της αληθινής αγάπης χαλάει τις φαντασιώσεις μας για την αγάπη οι οποίες εξυπηρετούσαν ως μηχανισμός επιβίωσης από την πρώιμη κιόλας παιδική μας ηλικία.

Οι φόβοι γύρω από την οικειότητα μπορεί να εκδηλωθούν ως ανησυχίες για κάποιον που “του αρέσεις πολύ” που είναι βέβαια ένας παράλογος λόγος για να μην βγεις ραντεβού με κάποιον.

Φαίνεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ανεχθούν ένα συγκεκριμένο ποσοστό οικειότητας. Αμυνόμαστε δηλαδή στο να αφήσουμε κάποιον να περάσει από τα τείχη μας.

Στην ουσία, σε βαθύτερο επίπεδο, ίσως δεν θέλεις την αγάπη και την οικειότητα που ισχυρίζεσαι ότι ψάχνεις και προτιμάς να έχεις την ανεξαρτησία σου.

Εκτός από την οικειότητα, μπορεί να έχεις έντονο φόβο προσέγγισης. Δες το παρακάτω επεισόδιο από το ελληνικό podcast Apla+Andrika και μάθε περισσότερα για τους φόβους.

#3. Παραείσαι Επιλεκτικός Γιατί Έμεινες Πολύ Καιρό Μόνος

Μετά από κάποιες άσχημες εμπειρίες, όπου εξαπατήθηκες ή απορρίφθηκες από ένα άτομο για το οποίο είχαμε έντονα συναισθήματα, μπορεί να αρχίσεις να πιστεύεις ότι “δεν μπορείς να εμπιστευτείς μια γυναίκα” ή ότι “όλες οι γυναίκες θέλουν να σε εκμεταλλευτούν”.

Ίσως επίσης δεν έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες ή εντοπίζεις αμέσως τις αδυναμίες του άλλου βλέποντας τον κόσμο με κριτική ή δύσπιστη μάτια, τείνοντας έτσι να ακυρώνεις πιθανές συντρόφους πριν τους δώσουμε καν μια ευκαιρία.

Θεωρείς ότι το άτομο αυτό δεν μπορεί να σε κάνει μακροπρόθεσμα ευτυχισμένο.

Είναι φυσιολογικό και θεμιτό να είσαι επιλεκτικός και να έχεις κριτήρια, όμως όλα χρειάζονται ένα μέτρο.

Άλλωστε, το να βγαίνεις ραντεβού με διαφορετικές γυναίκες σε εκθέτει σε διαφορετικές προσωπικότητες. Παράλληλα, σε βοηθά να συνειδητοποιήσεις τις ποιότητες που θες σε μια μελλοντική σύντροφο.

Το να βγαίνεις ραντεβού θα σε βοηθήσει επίσης να αποκτήσεις περισσότερη αυτοπεποίθηση και άνεση με το αντίθετο φύλο. Μετά από ένα ραντεβού, εάν εξακολουθήσεις να μην νιώθεις κάτι, τότε δεν χρειάζεται να ξαναβγείς μαζί της, αλλά τουλάχιστον απέκτησες μια καλή εμπειρία.

#4. Αν Είσαι Πολύ Καιρό Μόνος Πιθανόν Να Έχεις Χαμηλή Αυτοεκτίμηση

Πολλοί άντρες εκφράζουν την ίδια άποψη, ότι θέλουν μια σχέση, αλλά πιστεύουν ότι καμία γυναίκα δεν θα ενδιαφερθεί για εκείνους.

Κάθε άνθρωπος διακατέχεται από την φωνή της εσωτερικής κριτικής που του λέει πόσο διαφορετικός, άσχημος ή χοντρός είναι.

Όταν ακούς τις “φωνές αυτές”,  υιοθετείς συμπεριφορές οι οποίες απομακρύνουν τους ανθρώπους από κοντά σου και μένεις μόνος. Προβάλλεις ότι είσαι ένα άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση και χωρίς αυτοπεποίθηση με ο,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται.

#5. Φοβάσαι Τον Ανταγωνισμό

Η έλλειψη αυτοπεποίθησης οδηγεί στον φόβο του ανταγωνισμού.

Όταν βλέπεις ότι η γυναίκα που σου αρέσει ενδιαφέρει και κάποιον άλλο ίσως κάνεις γρήγορα οπισθοχώρηση, καθώς νιώθεις ανεπαρκής να τον ανταγωνιστείς.

Η αλήθεια είναι απλή: Το να φλερτάρεις και να βγεις ραντεβού έχει ανταγωνισμό. Μπορεί να σε τρομάζει η ανάληψη ρίσκου, όμως το αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι αξίζει τον κόπο.

#6. Είσαι Θύμα Της Ρουτίνας

Με την ηλικία, οι άνθρωποι  τείνουν να υποχωρούν όλο και περισσότερο στις ζώνες άνεσης τους.

Ζουν πιο άνετα, οικονομικά και πρακτικά, είναι πιο εύκολο να δημιουργήσουν μια φούσκα από την οποία είναι δύσκολο να διαφύγουν.

Ταυτόχρονα είναι και πιο δύσκολο να πάρουν ρίσκα ή να εκθέσουν σε ρίσκο τους εαυτούς τους.

Θα πρέπει λοιπόν να δράσεις και να προσπαθήσεις να σπάσεις την ρουτίνα και να βγεις στον έξω κόσμο, να χαμογελάσεις και να φλερτάρεις με γυναίκες, αν δεν θες να είσαι μόνος.

Η ζωή μπορεί να σε κρατά απασχολημένο κάποιες φορές (εδικά εάν είσαι φιλόδοξος άνθρωπος). Μια σχέση όμως είναι επένδυση σε χρόνο, ενέργεια και συναισθήματα.

#7. Είναι Επιλογή Σου

πως να μην είσαι πια μόνος

Ο λόγος που είσαι μόνος μπορεί να είναι απλά επειδή το επέλεξες ο ίδιος, είτε επειδή δε θες μια σχέση, είτε επειδή δεν έχεις βρει την σωστή γυναίκα ακόμη. Επιλέγεις έτσι συνειδητά να παραμένεις μόνος.

Το κλειδί για να αλλάξεις τα πράγματα είναι να συνειδητοποιήσεις πως αν δε σου αρέσει η παρούσα κατάσταση και τα αποτελέσματά της- πρέπει να την αποδεχτείς και κατόπιν να μπορέσεις να την αλλάξεις.

#8. Είσαι Πολύ Καιρό Μόνος Αλλά Προσπαθείς Να Βρεις Τον Εαυτό Σου

Εάν περνάς μια φάση μεγάλης αλλαγής στη ζωή σου -όπως το να αλλάξεις σχολείο, εργασία, ή πόλη- μπορεί να είναι ο λόγος που είσαι ακόμα μόνος.

Δεν είναι συνετό να προσκαλέσεις μια νέα σύντροφο στην ζωή σου, αν δεν έχεις κάνει το απαραίτητο καθάρισμα. Πάρε το χρόνο σου και όταν είσαι έτοιμος η αγάπη θα έρθει!

Μπορεί βέβαια να έχεις βρει μια γυναίκα που σου αρέσει και εκείνη να απομακρύνεται, όσο την κυνηγάς. Δες στο  βίντεο εδώ, για ποιους λόγους συμβαίνει αυτό.

#9. Δεν Έχεις Ξεπεράσει Την Πρώην Αν Και Είσαι Πολύ Καιρό Μόνος

Δεν είναι εύκολο να προχωρήσεις την ζωή σου και να σταματήσεις να είσαι μόνος, αν ακόμη έχεις συναισθήματα για την πρώην σου.

Αν έχει συναισθηματικά φορτία από προηγούμενες σχέσεις, ξεφορτώσου τα πριν πας για την επόμενη σχέση.

#10. Δεν Ξέρεις Τι Θέλεις

Τα στάνταρτ σου σχετικά με το τι είναι ένας “υπέροχος” σύντροφος αλλάζουν όσο ωριμάζεις. Ίσως υπάρχουν στιγμές που νιώθεις τελείως μπερδεμένος σχετικά με το τι ζητάς από μια σχέση και είναι φυσιολογικό.

Μπορεί να σε βοηθήσει να βγεις με διαφορετικούς τύπους ανθρώπων. Με αυτό τον τρόπο θα είσαι πιο ικανός να σχηματίσεις μια ιδέα για το πως θες να είναι η σύντροφος με την οποίο θα νιώθεις ευτυχισμένος.

Το να γνωρίζεις τι θέλεις είναι βασικό, για να πάψεις να είσαι μόνος.

#11. Νομίζεις Ότι Όλες Οι Καλές Γυναίκες Είναι Πιασμένες

Βλέπεις τους άλλους άντρες γύρω σου να έχουν σχέση με όμορφες γυναίκες και αυτό σε ενθουσιάζει.

Αυτό σε κάνουν να σκέφτεσαι ότι όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες που αξίζουν είναι πιασμένοι και δεν έχει μείνει τίποτε για σένα.

Δώσε την ευκαιρία στους ανθρώπους να δείξουν πόσο υπέροχοι είναι. Επειδή κάποιοι υπέροχοι άνθρωποι είναι ήδη πιασμένοι, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πάρα πολλοί ακόμη εκεί έξω που είναι ακόμη μόνοι τους.

Δες τι συμβαίνει, αν πιστεύεις ότι οι γυναίκες που σου αρέσουν επιλέγουν άλλους άντρες, χειρότερους από εσένα, στο παρακάτω επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika.

Είσαι καιρό μόνος και έχεις ξεχάσει το πώς να φλερτάρεις; Μάθε περισσότερα εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.