Ελέγχοντάς τα συναισθήματα που νιώθεις

Ελέγχοντάς τα συναισθήματα που νιώθεις

Τα συναισθήματα που νιώθεις είναι παρόντα όταν μιλάς σε μία γυναίκα – αλλά και στις περισσότερες κοινωνικές συνθήκες που μπορεί να αντιμετωπίσεις – για να σε μπερδέψουν. Για να αγχωθείς, για να κάνεις λάθος. Για να βιαστείς, για να φοβηθείς, για να σε προδόσουν. Όλα αυτά, ΑΝ δεν μπορείς να τα ελέγξεις και να τα χαλιναγωγήσεις, αν δεν μπορείς να τα περιορίσεις και να ανταποκριθείς ψύχραιμα.

Τι πρέπει να προσέξω;

 • Emotional Self Awareness – Συναισθηματική Αυτογνωσία

Αυτό συνοψίζεται σε 3 παράγοντες:

 1. Να βελτιωθείς στο να αναγνωρίζεις και να κατονομάζεις τα συναισθήματά σου. Πρέπει να είσαι ικανός να αναγνωρίζεις τι νιώθεις, να το παραδέχεσαι στον εαυτό σου και να εκφράζεσαι ελεύθερα και στους γύρω σου – γυναίκες και άντρες.
 2. Να γίνεις ικανός να αναγνωρίζεις την αιτία των συναισθημάτων σου. Το αμέσως επόμενο βήμα, είναι να κατανοείς γιατί νιώθεις όπως νιώθεις. Τι σου προκάλεσε αυτό το συναίσθημα και γιατί.
 3. Να αναγνωρίζεις τη διαφορά μεταξύ συναισθημάτων και πράξεων. Έχει σημασία να κατανοήσεις ότι οι πράξεις είναι τις περισσότερες φορές αποτέλεσμα των συναισθημάτων.

Εφόσον έχεις επιτύχει συναισθηματική αυτογνωσία, το επόμενο σημαντικό βήμα είναι:

 • Διαχείριση Συναισθημάτων
 1. Διαχείριση του Θυμού και της Απογοήτευσης. Ίσως το πιο δύσκολο είναι να συγκρατήσεις τον θυμό σου. Όταν θυμώνουμε, λαμβάνει χώρα έκρηξη ορμονών και συναισθημάτων που μας ωθεί να λειτουργήσουμε με την παρόρμηση και να προβούμε σε ενέργειες που δεν αντιστοιχούν στον χαρακτήρα μας και στην προσωπικότητά μας – για αυτό και υπάρχει το ελαφρυντικό και στα δικαστήρια ακόμη του “εν βρασμώ ψυχής”.
 2. Μην τσακώνεσαι, λεκτικά ή σωματικά. Προσπάθησε να το αποφύγεις. Δεν έχεις να κερδίσεις συνήθως τίποτα από την όλη ιστορία. Που μας οδηγεί και στο τρίτο βήμα:
 3. Μάθε να εκφράζεις σωστά τον θυμό σου. Αυτό σημαίνει ψύχραιμα, χωρίς να γίνεσαι πολύ αγενής και χωρίς να οδηγήσει σε τσακωμό.
 4. Συγκεντρώσου στα θετικά συναισθήματα. Όταν σκέφτεσαι και νιώθεις θετικά, όταν γελάς, αυτό μειώνει το άγχος, καταπολεμά το στρες και την κατάθλιψη, το συναίσθημα της μοναξιάς ή της κοινωνικής απομόνωσης.
 • Παραγωγική Αξιοποίηση Συναισθημάτων

Εφόσον καταφέρεις να χρησιμοποιήσεις τα συναισθήματα υπέρ σου, δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα. Ούτε όταν μιλάς με γυναίκα, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο κομμάτι της ζωής σου. Θα είσαι πιο υπεύθυνος, θα είσαι πολύ πιο ικανός να συγκεντρωθείς σε μία εργασία σου ή σε έναν σου στόχο και όλη σου η προσοχή να είναι στραμμένη εκεί που χρειάζεται και απαιτείται, θα έχεις μεγαλύτερο αυτοέλεγχο και θα έχεις περιορίσει την παρορμητικότητά σου, και θα γίνεις πιο αποτελεσματικός. Είναι το αποτέλεσμα των 2 παραπάνω βημάτων: Συναισθηματική Αυτογνωσία και Διαχείριση Συναισθημάτων. Αυτό που έπεται, είναι η ικανότητά σου να κατανοείς τι νιώθει ο άλλος. ΕΙΔΙΚΑ όταν μιλάς με γυναίκες, που επικοινωνούν κυρίως με τα συναισθήματά τους. Αν μάθεις να “διαβάζεις” τα σημάδια που σου δίνουν, και καταλαβαίνεις τι νιώθουν, είσαι σε πολυ καλό δρόμο.

 • Κατανοώντας τα Συναισθήματα των Άλλων

Το πιο σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, είναι να μάθεις να ακούς. Λίγοι άντρες ξέρουν πραγματικά να ακούν μία γυναίκα – ή και τον συνομιλητή τους γενικότερα. Άκου, αφουγκράσου και δείξε ευαισθησία στα συναισθήματα της γυναίκας / του συνομιλητή σου. Είναι πολύ πιο απλό από ό,τι φαίνεται. Πραγματικά άκου και δείξε ενδιαφέρον.

Όλη αυτή η διαδικασία, να γνωρίζεις τα συναισθήματά σου, να μπορείς να επιβληθείς σε αυτά, να μάθεις να ακούς και να κατανοείς τα συναισθήματα των γύρω σου και να χρησιμοποιήσεις υπέρ σου τα συναισθήματά σου αλλά και των γύρω σου για να γίνεις πιο παραγωγικός στην επικοινωνία σου αλλά και με τις γυναίκες.

Επαναλαμβάνω ότι τα συναισθήματά σου είναι παρόντα για να σε μπερδέψουν. Η παρόρμηση πολλές φορές θα σε οδηγήσει σε λάθος κινήσεις και πράξεις. Μάθε να καταλαβαίνεις, να παραδέχεσαι και να ελέγχεις τα συναισθήματά σου. Θα σε βοηθήσει σε τεράστιο βαθμό, και επαγγελματικά αλλά κυρίως και συναισθηματικά.

 

Anestis
author
Όντας για πολλά χρόνια ένας απογοητευμένος άνδρας με πολλές αποτυχίες στην προσωπική του ζωή, προσπάθησε να βελτιώσει τον τρόπο που επικοινωνεί με το άλλο φύλο, οδηγούμενος από την απόγνωση, πιστεύοντας ότι αξίζει κάτι καλύτερο. Και τα κατάφερε. Ειδικότητά του είναι η ετοιμολογία του, η άνεσή του και το χιούμορ του. 'Έχοντας πραγματικά αστείρευτη ενέργεια που σε συνδυασμό με το πηγαίο χιούμορ, τον ενθουσιασμό του και την μεγάλη εμπειρία του, τον κάνουν ικανό να καθηλώσει όχι μόνο την γυναίκα που τον ενδιαφέρει, αλλά και μία ολόκληρη παρέα ανθρώπων! Ο Ανέστης συχνά αναφέρει ότι όποτε έρχεται σε επαφή με μαθητή, στα μάτια του βλέπει τον εαυτό του πριν πολλά χρόνια και αυτό είναι κάτι που τον ωθεί να αποδίδει πάντα 100%, καθώς και να καταλαβαίνει πάντα πώς μπορεί να νιώθει αυτός που έχει απέναντί του.
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.