Πώς να Επιλέξεις το Κατάλληλο Κρέας για να Ρίξεις στην Ψησταριά

Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από ψησιματάκι με μπύρα και καλή παρέα. Είναι πολύ σημαντικό όμως, να επιλέξεις το κατάλληλο κρέας.

Ένα από τα αγαπημένα αντρικά σπορ είναι το ψήσιμο στα κάρβουνα. Η τέχνη του ψησίματος περνά από γενιά σε γενιά και είναι κάτι που όλοι απολαμβάνουμε. Μια καλή βραδιά ψησίματος χρειάζεται τους κολλητούς, μπύρες και καλό κρέας.

Για τους τρόπους επικοινωνίες μεταξύ των κολλητών, μπορείς να δεις στο παρακάτω επεισόδιο της εκπομπής μας Apla+Andrika.

Τι κρέας όμως θα επιλέξεις για να ρίξεις στην ψησταριά; Ποιες είναι οι επιλογές και ποια είναι τα πιο κατάλληλα κομμάτια;

Πάμε να δούμε τις επιλογές μία προς μία:

#1. ΜπιφτέκιαΔεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από ψησιματάκι με μπύρα και καλή παρέα. Είναι πολύ σημαντικό όμως, να επιλέξεις το κατάλληλο κρέας.

 Τα μπιφτέκια είναι μια πολύ δυνατή επιλογή, για να ρίξεις στην ψησταριά. Μπορείς να αγοράσεις έτοιμα μπιφτέκια ή να φτιάξεις μόνος σου.

Ένα ζουμερό μπιφτέκι αποτελείται από 80% κιμά και 20% λίπος, το οποίο του δίνει απίστευτη γεύση. Το καλύτερο κρέας για το μπιφτέκι είναι ο χοντροκομμένος βοδινός κιμάς, κατά προτίμηση το κιλότο.

Από ‘κει και πέρα, μπορείς να προσθέσεις αν θέλεις μυρωδικά, αλλά το ιδανικότερο είναι να βάλεις μόνο αλατοπίπερο.

Το μπιφτέκι ψήνεται για 5’ στην κάθε πλευρά, χωρίς να το πιέζεις, για να μην χάσει τα υγρά του και μπορείς να το σερβίρεις βέβαια με την μορφή burger, με συνοδεία τηγανητής πατάτας, αλλά και σκέτο.

Ό,τι θέλει η παρέα!

#2. ΛουκάνικαΔεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από ψησιματάκι με μπύρα και καλή παρέα. Είναι πολύ σημαντικό όμως, να επιλέξεις το κατάλληλο κρέας.

 Τα λουκάνικα είναι κατάλληλα για παρέες κάθε μεγέθους. Οι νεότεροι τα προτιμούν, εκτός από την γεύση τους, και για την ευκολία στο ψήσιμο και την χαμηλή τιμή.

Το καλό λουκάνικο φτιάχνεται με κρέας κυρίως από μοσχάρι σε συνδυασμό με μικρότερο ποσοστό από αρνίσιο ή χοιρινό.

Είναι πολύ εύκολο να προμηθευτείς ποιοτικά λουκάνικα και μάλιστα υπάρχουν πολλές παραλλαγές που θα σε ενθουσιάσουν, όπως με πράσο, καρυκεύματα, πορτοκάλι κλπ.

Το βασικό στο ψήσιμο του λουκάνικου είναι να μην το τρυπάς συνεχώς, για να παραμείνει αρκετά ζουμερό. Αρκεί να τα τρυπήσεις σε μερικά σημεία, πριν τα ρίξεις στην ψησταριά.

Μπορείτε να φάτε το λουκάνικο σκέτο με λεμόνι ή μουστάρδα ή να το βάλετε σε ψωμάκι με κέτσαπ, μουστάρδα και ξινολάχανο.

#3. Μοσχαρίσιο ΚρέαςΔεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από ψησιματάκι με μπύρα και καλή παρέα. Είναι πολύ σημαντικό όμως, να επιλέξεις το κατάλληλο κρέας.

 Το μοσχαρίσιο κρέας έχει πολλά κομμάτια κατάλληλα για να τα ρίξεις στην ψησταριά.

Τα καλά κομμάτια του μοσχαριού, προέρχονται από τις πλάτες και το πίσω τμήμα του ζώου, δηλαδή το κιλότο, η σπαλομπριζόλα και η κόντρα. Αυτά τα κομμάτια είναι πιο μαλακά σε σχέση με τα μπροστινά κομμάτια, όπως η σπάλα.

Όσον αφορά το ερώτημα, αν είναι καλύτερο το κρέας με κόκαλο ή χωρίς, αυτό είναι κάτι που αφορά την προσωπική προτίμηση καθενός, όμως υπάρχουν τρία σημεία στα οποία θα πρέπει να σταθούμε.

Πρώτον, το κόκαλο άγει την θερμότητα, που σημαίνει ότι το κρέας θα ψηθεί πιο γρήγορα.

Δεύτερον, κάποιοι μάγειρες υποστηρίζουν ότι το κρέας με κόκαλο έχει ανώτερη γεύση και τρίτον το κομμάτι με κόκαλο χρειάζεται λιγότερη δουλειά από τον κρεοπώλη και για τον λόγο αυτό συνήθως έχει χαμηλότερη τιμή.

Αν λοιπόν επιλέξεις μοσχαρίσιο κρέας πρέπει να γνωρίζεις ότι δεν χρειάζεται προεργασία, παρά μόνο να αφήσεις τις μπριζόλες εκτός ψυγείου, ώστε να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, να τις αλατοπιπερώσεις και να βάλεις μια στρώση λάδι.

Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν πολλοί είναι το λάδωμα της σχάρας. Το σωστό όμως είναι να λαδώσεις το κρέας, ώστε αυτό να μην κολλήσει.

Ένα ακόμη σύνηθες λάθος είναι το συνεχές γύρισμα της μπριζόλας. Μια φορά σε κάθε πλευρά αρκεί για να ψηθεί καλά και ομοιόμορφα. Το σημαντικό είναι να αφήσεις την μπριζόλα σου εκτός φωτιάς, όταν θα έχει ψηθεί, ώστε να πάρει μέσα ξανά τα υγρά που έχασε και να είναι ζουμερή.

Για να μην τρυπάς την μπριζόλα κάθε λίγο και λιγάκι, μπορείς να προμηθευτείς ένα ειδικό θερμόμετρο, το οποίο θα σε βοηθήσει να ξέρεις πότε έχει ψηθεί, όσο πρέπει.

#4. Χοιρινό ΚρέαςΔεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από ψησιματάκι με μπύρα και καλή παρέα. Είναι πολύ σημαντικό όμως, να επιλέξεις το κατάλληλο κρέας.

 Οι επιλογές και στο χοιρινό κρέας είναι αρκετές, από πανσέτες μέχρι μπριζόλες και χοιρινές λαιμού.

Τα καλύτερα κομμάτια του χοιρινού είναι εκείνα που δεν έχουν πολύ λίπος, δηλαδή ο σβέρκος, η νεφραμιά και το μπούτι. Από αυτά ο σβέρκος είναι το ιδανικότερο κομμάτι κρέας για την σχάρα.

Από την νεφραμιά, που είναι πιο τρυφερό κρέας, βγαίνει το ψαρονέφρι, αλλά και οι σπαλομπριζόλες, που είναι επίσης κατάλληλες για την σχάρα.

Όπως και το μοσχαρίσιο κρέας έτσι και το χοιρινό δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία πριν το ρίξεις στην ψησταριά. Αρκεί να ρίξεις λίγο αλάτι και πιπέρι και να λαδώσεις την μπριζόλα και όχι την σχάρα.

Επίσης, όπως και στο μοσχαρίσιο κρέας, δεν χρειάζεται να το γυρίζεις συνεχώς. Αρκούν 7-8′ ανά πλευρά για να ψηθούν επαρκώς. Αν τώρα ψήνεις κρέας πιο λεπτό, όπως η πανσέτα, ο χρόνος ψησίματος θα είναι λιγότερος, οπότε θα χρειαστεί λίγη προσοχή για να μην ξεχαστείς και τις κάψεις!

 #5. ΚοτόπουλοΔεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από ψησιματάκι με μπύρα και καλή παρέα. Είναι πολύ σημαντικό όμως, να επιλέξεις το κατάλληλο κρέας.

Το κοτόπουλο είναι μια παρεξηγημένη επιλογή, που όμως έχει πολλά πλεονεκτήματα. Εκτός από την γεύση, το κρέας του κοτόπουλου ψήνεται πολύ γρήγορα, είναι φθηνότερο και είναι μια καλή επιλογή για τα μέλη της παρέας που ίσως θέλουν να προσέξουν λίγο παραπάνω την διατροφή τους.

Τα πιο κατάλληλα κομμάτια κοτόπουλου για να ρίξεις στην ψησταριά είναι οι φτερούγες και το φιλέτο.

Το ψήσιμο είναι εύκολο και γρήγορο. Για την προεργασία, μπορείς αν θέλεις να το μαρινάρεις. Υπάρχουν άπειρες συνταγές. Μετά το ψήσιμο μπορείτε να το φάτε με κάποια σως τύπου BBQ ή απλά με λεμόνι.

#6. Αρνίσια ΠαϊδάκιαΔεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από ψησιματάκι με μπύρα και καλή παρέα. Είναι πολύ σημαντικό όμως, να επιλέξεις το κατάλληλο κρέας.

Η πιο απλή και παραδοσιακή επιλογή, όταν θέλεις κρέας για να ρίξεις στην ψησταριά είναι τα αρνίσια παϊδάκια.

Όπως είπαμε και για το μοσχαρίσιο και το χοιρινό κρέας, δεν χρειάζεται να κάνεις ειδική προεργασία, αλλά αρκεί να τα αλατοπιπερώσεις και να τα περάσεις με λίγο λαδάκι για να μην κολλάνε.

Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι να μην σου καούν, καθώς ψήνονται αρκετά γρήγορα και αν αφήσεις λίγο την ψησταριά ή αν ρίχνεις πάνω άλλα παϊδάκια, τα προηγούμενα έχουν ήδη ψηθεί αρκετά.

#7. Το ΚεμπάμπΔεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από ψησιματάκι με μπύρα και καλή παρέα. Είναι πολύ σημαντικό όμως, να επιλέξεις το κατάλληλο κρέας.

Το κεμπάμπ είναι μια επιλογή για τους πιο μερακλήδες. Μπορείς φυσικά να το βρεις έτοιμο, αλλά αν θέλεις να το φτιάξεις μόνος σου θα χρειαστείς κιμά αρνίσιο και μοσχαρίσιο σε ποσοστό 70-30, καθώς και ξερό κρεμμύδι, μαϊντανό, αλατοπίπερο και πάπρικα ή/και κύμινο. Κάποιοι βάζουν και ψιλοκομμένη ντομάτα, για να γίνει το μείγμα πιο αφράτο.

Ανακατεύεις πολύ καλά τα υλικά και αφήνεις το μείγμα για περίπου 2 ώρες εντός ψυγείου, ώσπου να σφίξει.

Τις ιδανικές αναλογίες, αλλά και τα υλικά, θα τα βρεις μόνος σου, ανάλογα με την γεύση που θέλεις να πετύχεις, κάνοντας δοκιμές. Κάποιοι προσθέτουν στο μείγμα άλλα καρυκεύματα, όπως μπαχάρι ή κάρι, ενώ αν το μείγμα δεν σφίξει, ενδεχομένως να χρειαστεί λίγη τριμμένη φρυγανιά.

Το κεμπάμπ σου μπορείς να το συνοδέψεις με ψητές πίττες κομμένες, με αλάτι, ρίγανη και λάδι, με τζατζίκι ή με γιαούρτι.

Επειδή βέβαια, αν φας όλο αυτό το κρέας και όσα θα το συνοδεύουν, θα ψάχνεις τρόπους για να κάψεις τις θερμίδες, τσέκαρε το βίντεο του Θέμη, για να δεις πώς θα διατηρήσεις το σώμα σου σε καλά επίπεδα.

 Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Αν θέλεις να μάθεις πώς θα επιλέγεις το καλύτερο, σε όλους τους τομείς της ζωής σου, κάνε κλικ εδώ.

Καλή συνέχεια

Men Of Style

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους.
Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.
Men Of Style
Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.