Η Επιστήμη Πίσω από την Πρώτη Εντύπωση και άλλα Μυστικά Γλώσσας Σώματος

Δώσε μια μοναδική πρώτη εντύπωση.

Είτε απλά επικοινωνείς είτε θέλεις να φλερτάρεις αποτελεσματικά, η πρώτη εντύπωση που δίνεις στους άλλους είναι η πρώτη εικόνα που προβάλεις για τον εαυτό σου.

Όταν συστήνεσαι για πρώτη φορά σε κάποιον, ουσιαστικά είσαι ακόμα ένας άγνωστος που εισέρχεσαι στον κόσμο του. Μπορεί να σου φαίνεται απλό ή επιπόλαιο όμως τα πρώτα 7 δευτερόλεπτα παίζουν τεράστιο ρόλο στην εικόνα που θα σχηματίσει ο άλλος για εσένα.

Σε αυτά τα δευτερόλεπτα, ο εγκέφαλος σου σχηματίζει ένας είδος « κανόνα » για τον άλλο όπου όσο περνά η ώρα τόσο πιο δύσκολο γίνεται να τον αλλάξεις.

Σύμφωνα με έρευνες, το μήνυμα που δίνει η πρώτη εντύπωση στον εγκέφαλο του συνομιλητή σου είναι μια από πιο δυνατές εμπειρίες που μπορεί να προσφέρει η παρουσία σου. Για αυτό φυσικά και υπάρχει η φήμη πως η πρώτη εντύπωση δύσκολα αλλάζει.

Πρώτη Εντύπωση και οι πιο Συνηθισμένοι Μύθοι για την Γλώσσα Σώματος

πρώτη εντύπωση και φλερτ.

Σίγουρα το πιο καίριο χαρακτηριστικό για μια σούπερ πρώτη εντύπωση είναι η γλώσσα σώματος. Παρόλο που πολλοί από εμάς ίσως γνωρίζουν τα βασικά της γλώσσας σώματος, θα ήταν καλύτερο να αναφέρουμε κάποιους μύθους που την διέπουν.

Μύθος #1:  Όταν διαβάζεις την γλώσσα σώματος μπορείς και διαβάζεις το μυαλό του άλλου.

Δεν μπορείς να στηριχτείς σε ένα ή δύο στοιχεία της γλώσσας σώματος για να βγάλεις συνολικό συμπέρασμα για κάποιον. Απλά πράγματα.

Μύθος #2: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις συγκεκριμένες κινήσεις γλώσσας σώματος για να κρύψεις το πώς αισθάνεσαι.

Όχι. Δεν γίνεται. Το πώς αισθάνεσαι φανερώνεται μέσα σε δευτερόλεπτα και δεν μπορείς με τίποτα να κρύψεις ένα έντονο συναίσθημα. Ειδικά τις εκφράσεις του προσώπου σου.

Μύθος #3: Συγκεκριμένες στάσεις σώματος ή πόζες θα κάνουν τους άλλους να σε σεβαστούν.

Λάθος. Η ανθρώπινη επικοινωνία και κυρίως το πώς σε αντιλαμβάνονται οι άλλοι δεν επηρεάζεται μόνο από τα στοιχεία που εσύ δίνεις αλλά και από την διάθεση που βρίσκονται οι άλλοι όταν σε γνωρίζουν και επικοινωνούν μαζί σου.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την πρώτη εντύπωση.

Μύθος #4: Κάποιος που λέει ψέματα δεν σε κοιτάει στα μάτια.

Και πάλι λάθος. Όσο περίεργο και αν σου φαίνεται, κάποιος που λέει συχνά ψέματα είναι εξοικειωμένος με το ψέμα και δυστυχώς για εσένα αισθάνεται άνετα όταν ψεύδεται.

Μύθος #5: Όταν δεν λέμε την αλήθεια αλλά αντιθέτως την δημιουργούμε εκείνη την στιγμή, τα μάτια μας κοιτάνε πάνω και δεξιά.

Δεν μπορείς να καταλάβεις αν κάτι είναι αληθές ή όχι από τον τρόπο που ο άλλος κινεί τα μάτια του. Απλά δεν γίνεται.

Παρόλα αυτά, δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός της γλώσσας σώματος για να δώσεις μια αξιοπρεπή πρώτη εντύπωση. Πολλές φορές, προσπαθούμε να δείξουμε κάτι που είναι παντελώς έξω από την προσωπικότητα μας με αποτέλεσμα να δίνουμε τα τελείως αντίθετα σήματα από αυτά που θέλαμε εξ’ αρχής.

Πρώτη Εντύπωση: Ξεκίνα από τα Βασικά

πρώτη εντύπωση και φλερτ.

Ίσως θέλεις να εντυπωσιάσεις στην πρώτη σου συνέντευξη για δουλειά ή απλά να φλερτάρεις μια γυναίκα που σου αρέσει.

Έχω βρεθεί σε αμέτρητες καταστάσεις στην ζωή μου όπου η έκθεση σε άβολα περιβάλλοντα μου επέβαλε όχι μόνο να δώσω μια καλή πρώτη εντύπωση αλλά και να έχω άψογη γλώσσα σώματος σε όλη την διάρκεια της επικοινωνίας.

Δεν θα σου πω ψέματα. Όσες φορές πιέστηκα να προβάλω μια εικόνα που δεν μου ταίριαζε εκείνη την στιγμή, τα πήγα χάλια. Και ο λόγος είναι απλός:

 

Αν δεν αισθάνεσαι άνετα με την κατάσταση που βρίσκεσαι, δεν μπορείς να χακάρεις την πρώτη εντύπωση ή την γλώσσα σώματος σου σε μεγάλο βαθμό.

Και όπως καταλαβαίνεις, την άνεση σε ένα περιβάλλον την προσφέρει η εμπειρία. Η γνώση για οτιδήποτε μπορεί να εφαρμοστεί μόνο όταν:

  • Αισθάνεσαι άνετα με τον εαυτό σου.
  • Άνετα με το περιβάλλον.
  • Άνετα με αυτό που θέλεις να πεις.

Δεν γίνεται να εφαρμόσεις μια τεχνική αν τρέμουν τα πόδια σου ή προσπαθείς να αποφύγεις το εγκεφαλικό από το άγχος. Οι σκέψεις που βομβαρδίζουν το μυαλό σου εκπέμπονται στιγμιαία προς τους άλλους και μάλιστα χωρίς να το καταλαβαίνεις.

Ακόμα και σήμερα, υπάρχουν περιπτώσεις στην καθημερινότητα μου που με κάνουν να αισθάνομαι άβολα. Προσωπικά, προσπαθώ σε τέτοιες στιγμές να κάνω τρία πράγματα:

  1. Να συγκεντρωθώ σε αυτό που θέλω να πετύχω από την επικοινωνία.
  2. Να μην βιάζομαι να μιλήσω ή να απαντήσω στον συνομιλητή μου.
  3. Να ελέγχω απόλυτα την τονικότητα μου ότι και αν σημαίνει αυτό. Να μην μιλάω γρήγορα, ακατάπαυστα, πάρα πολύ ή δυνατά.

Ακόμα, ένας κανόνας για το πώς να δίνεις μια καλή πρώτη εντύπωση είναι να χαμογελάς όταν γνωρίζεις για πρώτη φορά κάποιον. Εν μέρει δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω.

Η θετικότητα και ο ενθουσιασμός είναι πανίσχυρα επικοινωνιακά εργαλεία και σίγουρα επηρεάζουν την πρώτη εντύπωση που δίνεις στους άλλους.

Αν όμως γνωρίζεις κάποιον ή φλερτάρεις και πριν από λίγη ώρα κάποιος σου ακούμπησε τον προφυλακτήρα, τότε είναι πιθανότερο να βγάζεις καπνούς από τα αυτιά παρά να έχεις μόστρα ένα χαμόγελο.

Αν έχεις την δυνατότητα της επιλογής τότε απλά καθυστέρησε την επικοινωνία. Καλύτερα να αργήσεις να δώσεις πρώτη εντύπωση παρά να συστηθείς με κέρατα και ουρά.

Βέβαια, υπάρχουν κάποια tips που μπορούν να σε βοηθήσουν ώστε να μεγιστοποιήσεις τις πιθανότητες για μια αξιοπρεπή πρώτη εντύπωση.

Τι να Θυμάσαι για την Πρώτη Εντύπωση

πρώτη εντύπωση και φλερτ.

Ας δούμε τα βασικά:

#1. Οπτική Επαφή

Την στιγμή που συστήνεσαι φρόντισε να κοιτά τον άλλο στα μάτια. Και δεν εννοώ μια ματιά, ούτε φυσικά να τον κοιτάς ασταμάτητα.

 

Το καλύτερο είναι να τον κοιτάς στα μάτια όσο χρόνο διαρκεί η χειραψία.

Ακόμα, μην ανοιγοκλείνεις τα μάτια όσο τον κοιτάς. Δείχνει νευρικότητα.

#2. Χειραψία

Από εμπειρία και μόνο μπορώ να καταλάβω πολλά από την χειραψία του άλλου. Πόσο καλά θα μου πιάσει το χέρι, πόσο θα το σφίξει και πόσο χρόνο θα διαρκέσει.

Ακόμα, όσο περισσότερο κάποιος έχει τεντωμένο το χέρι του, τόσο περισσότερο φανερώνει πως θέλει να κρατήσει αποστάσεις. Τουλάχιστον μέχρι να νιώσει άνετα.

 

Οι περισσότεροι κάνουν το λάθος να βιάζονται όταν δίνουν χειραψία. Μην κάνεις το ίδιο. Φρόντισε η χειραψία σου να είναι σταθερή, να πιάνει όλη την παλάμη και όχι τα δάχτυλα και μην κουνάς πολύ το χέρι. Ακόμα, μην το κρατάς ακίνητο σαν ντουβάρι.

#3. Στάση Σώματος

Ειδικά στην πρώτη εντύπωση χρειάζεται να γνωρίζεις κάποιες λεπτομέρειες που μπορούν να κάνουν διαφορά.

Όταν γνωρίζεις για πρώτη φορά κάποιον, μην έχεις poker face. Με λίγα λόγια, μην είσαι ανέκφραστος. Μπερδεύει τον άλλο με αποτέλεσμα να σηκώσει άμυνες από νωρίς και χωρίς ιδιαίτερο λόγο.

 

Ακόμα, φρόντισε η απόσταση ανάμεσα σας να είναι περίπου μισό μέτρο, όσο είναι ένα βήμα. Μην παραβιάζεις γρήγορα τον προσωπικό του χώρο και μην έχεις μεγάλη απόσταση γιατί δείχνεις πως φοβάσαι την επικοινωνία.

Η στάση σου να είναι ευθυτενής, η ώμοι να μην είναι μπροστά και μην γέρνεις μπροστά ή πίσω όταν συστήνεσαι.

Πρώτη Εντύπωση: Τι Θέλεις να Επικοινωνήσεις;

πρώτη εντύπωση και φλερτ.

Το πιο σημαντικό στην επικοινωνία και κατ’ επέκταση στο φλερτ είναι να γνωρίζεις τις προθέσεις σου και να τις επικοινωνείς. Και αυτό είναι το πιο δύσκολο και ταυτόχρονα το πιο αποτελεσματικό κομμάτι οποιουδήποτε είδους επικοινωνίας.

Συνήθως μπλοκάρουμε στην επικοινωνία όταν δεν αισθανόμαστε άνετα. Όμως το « δεν αισθάνομαι άνετα » έχει συγκεκριμένες δυναμικές:

  • Θέλεις να πετύχεις ένα αποτέλεσμα που έχει αξία για εσένα και πιέζεσαι.
  • Δεν αισθάνεσαι προετοιμασμένος.
  • Σκέφτεσαι πολύ τι μπορεί να πάει στραβά.

Είναι πολύ σημαντικό να εστιάζεις την προσοχή σου σε λίγα και καλά. Μην βιάζεσαι να κάνεις πολλά ή να δώσεις την τέλεια εικόνα στον άλλο.  Αυτό θα σε πιέσει και τα αποτελέσματα θα είναι αρνητικά.

Στην επικοινωνία όπως και στο φλερτ, μετράει πολύ η εκφραστικότητα. Δηλαδή τι ενέργεια μεταδίδεις στην γυναίκα. Αν ο λόγος σου ή οι κινήσεις σου είναι ξερές, τότε οι προθέσεις σου θα μεταβιβαστούν ως μια βαρετή πληροφορία.

Και αυτό δεν το θέλεις.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Αν θέλεις να μάθεις αναλυτικά περισσότερα μυστικά της γλώσσας σώματος τότε δες εδώ.

Όπως πάντα, περιμένω τις απόψεις σου εδώ.

Να είσαι καλά

 

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr