Επιστρέφοντας από την Κόλαση: Πως η Ανάκαμψη Μετατρέπει μια Ήττα σε Νίκη

Πολλές φορές, η απόσταση ανάμεσα σε μια νίκη και μια ήττα είναι πολύ μικρή.

Μάλιστα, η απόσταση αυτή είναι πολύ πιθανό να έχει άμεση σχέση με το πώς εν τέλει αντιλαμβανόμαστε την ήττα και αποφασίζουμε να συνεχίσουμε.

Η κάθε ήττα ή απόρριψη είναι ικανή να μας χτυπήσει ακριβώς εκεί που πονάμε πιο πολύ.

Μπορεί να είναι η αυτοεκτίμηση μας, η εξωτερική μας εμφάνιση ή οποιαδήποτε άλλη αδυναμία θεωρούμε πως μας κυνηγά. Όμως, το να μπορείς να ανακάμψεις μετά από μια ήττα είναι εξίσου σημαντικό με την ίδια την νίκη.

Ήττα και ενδυναμώνοντας τους τρεις εαυτούς

ήττα και γυναίκες.

Είναι πολλές φορές που έχουμε γίνει μάρτυρες ανθρώπων που μετά από μια σκληρή ήττα επιστρέφουν δυνατότεροι αντί να πέσουν και να μην σηκωθούν ξανά.

Τι κάνει τους συγκεκριμένους ανθρώπους πιο συναισθηματικά δυνατούς; Ποιες είναι οι εσωτερικές δυνάμεις που χρησιμοποιούν και μπορούν να αντιμετωπίζουν μια ήττα ή μια δυσκολία;

Μια σφαιρική προσέγγιση είναι πως έχουν αναπτυγμένους και τους τρεις εαυτούς τους. Όμως τι σημαίνει αυτό;

Όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με μια ήττα ή απόρριψη, υπάρχουν τρεις εαυτοί που εμπλέκονται. Είναι κάτι σαν τους καθρέπτες ενός τσίρκου. Ο καθένας από αυτούς, σου παρουσιάζει μια διαφορετική αντανάκλαση του εαυτού σου.

Τι περιμένεις από τον εαυτό σου

ήττα και γυναίκες.

Το τι περιμένεις από τον εαυτό σου μετά από μια ήττα είναι ο πρώτος καθοριστικός παράγοντας για το πώς θα την διαχειριστείς.

Το τι περιμένεις από τον εαυτό σου είναι η φήμη που έχεις για τον εαυτό σου.

Όταν έχεις εμπιστοσύνη στις ικανότητες σου, περιμένεις όχι μόνο να πάνε τα πράγματα καλά αλλά κυρίως πως θα μπορέσεις να ανταποκριθείς των περιστάσεων που εσύ θέτεις και προσεγγίζεις.

Όταν πιστεύεις πως έχεις τα απαραίτητα εφόδια μπορείς να ανακάμψεις πιο γρήγορα μετά από μια ήττα.

Όταν συμβαίνει αυτό, μετατοπίζεις την προσοχή σου από το τι πήγε στραβά ή ενδεχομένως έχασες και εστιάζεις στο τι χρειάζεται να κάνεις για να ξεπεράσεις την ήττα.

Όταν συγκεντρώνεσαι στην ήττα και όχι στα επόμενα βήματα μεγαλώνεις τις αρνητικές εικόνες που συνδέονται με την κατάσταση και η αυτοπεποίθηση σου πέφτει κατακόρυφα.

Όταν συγκεντρώνεσαι στο τι έχασες τόσο περισσότερο το αίσθημα του άγχους και της πίεσης αυξάνεται. Όταν όμως συγκεντρώνεσαι στις καλύτερες κινήσεις που μπορείς να κάνεις από εδώ και πέρα, το μυαλό σου στρέφεται σε λύσεις.

Η αυτοπεποίθηση δεν είναι μια έμφυτη δύναμη που είτε την έχεις είτε όχι. Είναι ένας μυς που αναπτύσσεται εν καιρώ και φυσικά με πολύ προσπάθεια.

Είναι η άδεια που δίνεις στον εαυτό σου να δράσει στηριζόμενος στο εσωτερικό κίνητρο να εξελιχθεί μαθαίνοντας μέσα από λάθη, απορρίψεις και ήττες.

Όταν βρίσκεσαι ενώπιον μιας απόρριψης ή όταν μια ήττα σου διαλύει τα πόδια, θα χρειαστεί να πάρεις μια συνειδητή απόφαση για το που θα στρέψεις την συγκέντρωση σου.

Το πώς θυμάσαι το παρελθόν και το πώς βλέπεις το μέλλον θα καθορίσει το πώς διαχειρίζεσαι το παρόν.

Και αυτό διαχωρίζει τον νικητή από τον ηττημένο. Όχι η κατάσταση, ούτε η νίκη ή η ήττα. Αλλά το πως αντιμετωπίζεις την κάθε περίσταση.

Πως αισθάνεσαι για τον εαυτό σου

ήττα και γυναίκες.

Το πώς αισθάνεσαι για τον εαυτό σου είναι ο βαθμός αυτοεκτίμησης που έχεις. Και η αλήθεια είναι πως μια απόρριψη ή μια ήττα μπορεί να δώσει πλήγμα στην αυτοεκτίμηση μας.

Ο τρόπος που αισθάνεσαι για τον εαυτό σου λειτουργεί ως μια προστατευτική ασπίδα από ένα εξωγενή γεγονότα που είτε αντιλαμβάνεσαι ως αρνητικά είτε όντως είναι.

Για αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό να παίρνεις αξία από τις ήδη υπάρχουσες επιτυχίες σου. Δεν έχει σημασία αν είναι πολλές ή λίγες. Σημασία έχει πως υπάρχουν και πως μπορείς να τις αξιοποιήσεις.

Όταν συγκεντρώνεσαι σε μια ήττα είναι πολύ πιθανό να ξεχνάς τι έχεις ήδη καταφέρει με αποτέλεσμα το κίνητρο να συνεχίσεις εξανεμίζεται.

Η αυτοεκτίμηση σου φανερώνεται από το πώς αισθάνεσαι για τα θετικά χαρακτηριστικά που ήδη έχεις και από το πώς αισθάνεσαι για τα χαρακτηριστικά που θεωρείς αρνητικά.

Αυτό που βλέπουμε στον καθρέπτη τείνει να καθορίζει περισσότερα από όσα φανταζόμαστε.

Ποιος πιστεύεις ότι είσαι

ήττα και γυναίκες.

Το ποιος πιστεύεις ότι είσαι ονομάζεται selfconcept. Δυναμώνει ή αποδυναμώνεται από τις ιδέες που έχεις για τον εαυτό σου.

Ψυχολογικές έρευνες δείχνουν άμεση σύνδεση ανάμεσα στο selfconcept και στο πως αντιδρούμε στην ήττα, την απόρριψη και την αποτυχία. Όταν έχουμε χαμηλό selfconcept και βιώνουμε μια ήττα, πιστεύουμε πως είμαστε αβοήθητοι.

Η εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου παίζει καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στο πως θα αντιδράσεις σε μια ήττα αλλά και στο πως θα την αντιληφθείς. Θα την πάρεις προσωπικά; Θα θεωρήσεις πως ήταν άδικο αυτό που σου συνέβη; Πιστεύεις πως το μέλλον θα είναι χειρότερο;

Όταν μια απόρριψη σκάει ξαφνικά μπροστά μας, δεν έχει σημασία αν είναι από μια γυναίκα ή από μια διαφορετική κατάσταση.

Το ζήτημα είναι το πώς σε κάνει να αισθάνεσαι για τον εαυτό σου και την ζωή σου η συγκεκριμένη απόρριψη.

Μήπως σου υπενθυμίζει τους λόγους πως είσαι μόνος; Μήπως σε κάνει να πιστεύεις πως είναι ένα δείγμα του μέλλοντος και του τι πρόκειται να ακολουθήσει;

Προσωπικά πιστεύω πως η κάθε ήττα δεν είναι ίδια. Εξαρτάται από τις συνθήκες, τον άνθρωπο που την δέχεται και το timing.

Όμως, το μόνο σίγουρο είναι πως η κάθε ήττα ή απόρριψη δεν υπάρχει περίπτωση να μας ρωτήσει πριν εμφανιστεί. Λίγες καταστάσεις παίρνουν άδεια αναχώρησης και ακόμα και όταν τις δημιουργούμε εμείς, ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι για το πώς θα εξελιχθούν.

Η κάθε απόρριψη είναι μια πρόκληση

ήττα και γυναίκες.

Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε πως η κάθε ήττα είναι εύκολη και πως με την κάθε απόρριψη θα γινόμασταν καλύτεροι. Όμως δεν θα ήταν αλήθεια.

Η αλήθεια είναι πως η μόνη επιλογή που έχουμε είναι να ανακάμψουμε και να συνεχίσουμε.

Δεν υπάρχει περίπτωση μια ήττα να μην σε ρίξει ή κάποια απόρριψη από γυναίκα να μην σε θυμώσει ή τουλάχιστον να σε κάνει να αισθανθείς άβολα.

Ακόμα και με τη συνεχή έκθεση στην απόρριψη υπάρχει ο κίνδυνος να απογοητευτείς, όπως είναι λογικό. Όμως αν το καλοσκεφτείς λίγο, χρειάζεται να το δεις από μια διαφορετική οπτική.

Ποια είναι η εναλλακτική που έχεις;

Ναι, μπορεί να θυμώσεις και να έχεις δίκιο. Ναι, μπορεί να πέσεις ψυχολογικά γιατί θεωρείς πως οι αμφιβολίες που έχεις για τον εαυτό σου είναι βάσιμες.

Όμως ξαναρωτώ. Ποια είναι η εναλλακτική που έχεις; Να σταματήσεις να προσπαθείς; Να σταματήσεις να πιέζεις; Σίγουρα δεν είναι εύκολο να συνεχίζεις την διαδρομή όταν οι συνθήκες σου δείχνουν πως δεν σε πολύ – χωνεύουν.

Όμως από την άλλη, όταν έχει λιακάδα προσπαθούν όλοι. Όταν πιάνει μπόρα και αρχίζουν τα δύσκολα είναι σαν βγαίνει ένα κόσκινο και ξεκαθαρίζει τα πράγματα.

Υπάρχει πιθανότητα να έχεις προσεγγίσει πολλές γυναίκες και να έχεις όντως αρκετές απορρίψεις. Μπορεί να έπεσες ακόμα και να αμφισβήτησες την διαδικασία. Δεκτό.

Όμως από αυτό που σίγουρα δεν μπορούμε να ξεφύγουμε είναι οι επιλογές που κάνουμε. Θα βρίσκονται πάντα εκεί να μας υπενθυμίζουν τι κάναμε όταν ήρθαν τα δύσκολα.

Όταν οι απορρίψεις ή οι ήττες εμφανίζονται σαν λεγεώνα, ακόμα και εκείνη την στιγμή έχεις επιλογή. Και αυτή είναι να κάνεις απόλυτα ξεκάθαρες τις επιλογές που έχεις.

Και αυτές είναι δύο. Είτε θα επιστρέψεις εκεί που ήσουν ή θα υπενθυμίσεις για άλλη μια φορά στον εαυτό σου το γιατί. Το κίνητρο που σε οδήγησε στο να προσπαθήσεις εξαρχής.

Η επιλογή είναι δική σου και καμία κατάσταση δεν έχει μόνο θετικά ή μόνο αρνητικά. Απλά φρόντισε να τα γνωρίζεις.

Όπως πάντα, περιμένω τα σχόλια σου εδώ.

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr