Έρευνα: Τα Νούμερα Πίσω Από την Απιστία. Θα το Ξανακάνει Άραγε;

απιστία και γυναίκες.

Τα Νούμερα Πίσω Από Την Απιστία

Για την απιστία λένε:

Μια φορά άπιστος, πάντα άπιστος.

Την έχω ακούσει πολλές φορές την συγκεκριμένη φράση και σίγουρα και εσύ. Το πρόβλημα ωστόσο με την απιστία διογκώνεται όταν διαβάσεις κάποια από τα στατιστικά της.

Η Απιστία Μόλις Έφτασε – Θα Το Ξανακάνει;

απιστία

Ως άγραφος κανόνας για την απιστία είναι πως δεν πρόκειται να την καταλάβεις τουλάχιστον την πρώτη φορά που θα συμβεί. Στον αντίποδα, δεν κατάφερα να βρω κάποια έρευνα που να αναφέρει ποια φορά ακριβώς αρχίζεις και καταλαβαίνεις πως τα κέρατα βρίσκουν πόρτα.

Μπορεί να σου έρθει στα αυτιά ως μια φήμη και στην συνέχεια να αρχίζεις να συλλέγεις στοιχεία που εν τέλει θα το επιβεβαιώσουν. Ή μπορεί πολύ απλά το ένστικτο σου να ανάψει κόκκινο μετά από κάποια λέξη, φράση ή συμπεριφορά.

(Η αλλιώς ψύλλοι στον κόρφο σου)

Σε κάποιες αναφορές στο Psychology Today, αναφέρεται πως η απιστία δημιουργεί ένα είδος εθισμού, ειδικά αν το άτομο που την κάνει δεν πιάνεται. Αυτά τουλάχιστον μαρτυρούν τα νούμερα πίσω από την απιστία.

Μάλιστα, έρευνες δείχνουν πως το συναίσθημα του να ξεφεύγεις συνεχώς από το να σε πιάσουν, ενεργοποιεί τον νευρολογικό μηχανισμό της ανταμοιβής και του ενθουσιασμού στον εγκέφαλο σου.

Οι τρείς πιο σημαντικοί λόγοι όπου η απιστία λειτουργεί σαν ναρκωτικό είναι:

#1. Οι προσωπικές ανταμοιβές που προκύπτουν από την απιστία (αν δεν υπήρχε κίνητρο δεν θα συνέβαινε εξ αρχής).

#2. Το αίσθημα της αυτονομίας που δημιουργεί η απιστία.

#3. Η νοητική προσπάθεια που καταβάλει ο άπιστος για να « νικήσει το σύστημα ».

Ως συμπέρασμα λοιπόν για τα παραπάνω τι έχουμε;

Αν κάποιος απατήσει μια φορά τότε θα το ξανακάνει. Η μήπως όχι;

Κάποιες άλλες έρευνες που βρήκα στο διαδίκτυο όμως, αναφέρουν πως ένας αριθμός ανθρώπων που απάτησε αισθάνθηκε τόσο ισχυρές ενοχές που δεν το έκανε ποτέ ξανά.

Μάλιστα, κάποιοι αναφέρουν πως μετά την απιστία, κάποια ζευγάρια έγιναν καλύτερα αντί να χωρίσουν (κρατάω και μικρό καλάθι για την συγκεκριμένη αναφορά).

Ήξεις αφήξεις οι έρευνες ή μήπως είναι η ιδέα μου;

Προσγειώστε Και Άλλα Νούμερα Πίσω Από Την Απιστία Παρακαλώ

απιστία

Σε μια ακόμα έρευνα που διεξήχθη στο Ηνωμένο βασίλειο, 2.000 γυναίκες και 2.000 άνδρες ρωτήθηκαν για τους λόγους που απάτησαν.

Το 57% των γυναικών ανέφεραν ως κίνητρο για την απιστία την ανάγκη για συναισθηματική σύνδεση ενώ για τον ίδιο λόγο το 27% των ανδρών.

Οι περισσότερες έρευνες που κοίταξα αναφέρουν πως το 10-20% των ανδρών και γυναικών σε μια σχέση ενδέχεται να απατήσουν.

Θέλεις και άλλα δεδομένα;

 • Τα ποσοστά για την απιστία δεν έχουν αλλάξει τα τελευταία 20 χρόνια.
 • Ο αριθμός των οργασμών που έχει μια γυναίκα δεν παίζει ρόλο στο αν θα απατήσει ή όχι.
 • Στο μεγαλύτερο ποσοστό, οι άνδρες αισθάνθηκαν ενοχές λόγω της σεξουαλικής πράξης ενώ οι γυναίκες λόγω συναισθηματικής προδοσίας.

Και εκεί που αρχίζεις να παίρνεις μια εικόνα με τα παραπάνω στατιστικά, έρχονται κάποια άλλα που τα ανατρέπουν!

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη το 2010, οι γυναίκες είναι 40% πιο πιθανό να φτάσουν στην απιστία συγκριτικά με 20 χρόνια πριν.
Είναι πιο πιθανό οι γυναίκες να μετατρέψουν μια παράνομη σχέση σε νόμιμη με το άτομο που είχαν διαπράξει την απιστία.

Ακόμα, αν κάνεις μια έρευνα για την απιστία στον γάμο τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο μπερδεμένα.

Το 2014 στην Ελλάδα οι γάμοι αυξήθηκαν κατά 30% παρόλο που ένας στους δύο γάμους καταλήγει σε διαζύγιο (τραγικό).

Ψάχνοντας για περισσότερα στατιστικά για την απιστία θα βρεις κάποια πολύ ενδιαφέροντα νούμερα.

8 στους 10 άνδρες και 6 στις 10 γυναίκες απιστούν μέσα σε μόνιμη σχέση ή διατηρούν εξωσυζυγικό δεσμό.

Και το ζήτημα δεν τελειώνει εδώ.

Γιατί Με Απάτησε;

γιατί με απάτησε

Κάποιοι από τους πιο συνηθισμένους λόγους όπου οι γυναίκες απατούν είναι:

 • Αισθάνεται παραμελημένη στην σχέση. Μια γυναίκα που αισθάνεται πως ο ρόλος της ως θηλυκό στην σχέση αγνοείται ή καταπιέζεται, είναι πιο πιθανό να αναζητήσει μια εξωτερική κατάσταση για να τραβήξει την προσοχή της.
 • Έλλειψη οικειότητας.
 • Απλά βαριέται.
 • Έχει υπερβολικές προσδοκίες που ποτέ δεν εκπληρώνονται.
 • Έχει πρόβλημα δέσμευσης.
 • Δεν ικανοποιείται σεξουαλικά.
 • Πιέστηκε πολύ γρήγορα να δεσμευτεί σε μια σχέση ή γάμο.
 • Υπάρχουν απωθημένα.
 • Ψάχνει ένα γρήγορο φτιάξιμο.
 • Μεγάλωσε σε οικογένεια όπου υπήρχε απιστία.
 • Μεγάλωσε σε καταπιεστικό περιβάλλον.
 • Οι ανάγκες της δεν ικανοποιούνται από την σχέση αλλά δεν θέλει να χωρίσει οριστικά.

Εκτός των παραπάνω, οι έρευνες αναφέρουν τα πιο κύρια χαρακτηριστικά των γυναικών που είναι πιο πιθανό να ενδώσουν στην απιστία.

#1. Έχει πολλούς άνδρες κολλητούς. Κυριαρχεί η άποψη πως οι περισσότερες σχέσεις απιστίας ξεκινούν από το κλειστό περιβάλλον του ατόμου.

#2. Έχει κολλητές φίλες που είναι άπιστες και την επηρεάζουν αρνητικά.

#3. Της αρέσει να παίρνει ρίσκα και να ζει επικίνδυνα.

#4. Την έχουν απατήσει στο παρελθόν και δεν μπορεί να εμπιστευτεί εύκολα.

#5. Είναι εθισμένη στο σεξ.

#6Έχει απατήσει στο παρελθόν και δεν πιάστηκε.

Οπότε βγάλαμε το συμπέρασμα. Πριν λοιπόν ξεκινήσεις την οποιαδήποτε σχέση, δημιουργείς ένα αξιολογητικό όπου η γυναίκα που θέλεις να κάνεις κάτι σταθερό μαζί της πρέπει να το συμπληρώσει.

Ακόμα, φιλάς συνεχώς τα νώτα σου και βάζεις κοριούς και κάμερες κυριολεκτικά παντού για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Αν τα πράγματα γίνουν δύσκολα ξεκινάς την παρακολούθηση (Ξέρεις… Σαν ιδιωτικός ντεντέκτιβ).

Κατά πόσο βέβαια θα έχεις την ψυχική σου ηρεμία είναι μια άλλη ιστορία.

Ήρθε Το Κακό… Η Απιστία Στο Κατώφλι

πως διαχειρίζεσαι την απιστία

Από την στιγμή που μάθεις πως η γυναίκα που είσαι μαζί της σε απάτησε τα πράγματα γίνονται δύσκολα. Ειδικά αν είσαι χρόνια μαζί της.

Ανεξάρτητα αν είσαι έμπειρος ή όχι, σε χτυπά τόσο άσχημα στο κεφάλι που δεν ξέρεις που να κρυφτείς. Ειδικά αν δεν το περιμένεις, τότε πηγαίνεις για χαρακίρι.

Οι τρεις πιο συνηθισμένες απορίες που σου δημιουργούνται στο μυαλό είναι:

 Την χωρίζω; 

 Γιατί το έκανε; 

 Λες να φταίω και εγώ; 

Μετά το πράγμα ξεκινά περίεργες ψυχολογικές μανούβρες. Αρχικά, σκέφτεσαι πως κάποιος σου κάνει πλάκα. Μετά ο θυμός σου σκίζει τα σωθικά και σκέφτεσαι σοβαρά να βγάλεις άδεια οπλοφορίας.

Η αλήθεια όμως είναι πως κανείς δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για μια τέτοια κατάσταση.

Η αξιοπρέπεια σου βάλλεται όπως ένας πολιορκητικός κριός επιτίθεται στην πόρτα ενός κάστρου.

Δεν νομίζω πως υπάρχει σωστή και λάθος αντιμετώπιση σε τέτοιες περιπτώσεις. Αν γίνει έγινε και τα αίτια δεν έχουν τόση σημασία όσο η ίδια πράξη.

Το τι θα έκανε ο καθένας σε αυτήν την περίπτωση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.  Έτσι και αλλιώς, όταν κάποιος βρεθεί ενώπιον απιστίας το μυαλό παίζει περίεργα παιχνίδια και οτιδήποτε αναφέρουμε θα είναι απλά μεγάλες κουβέντες.

Πως Διαχειρίζομαι Την Απιστία

Δες το σχετικό επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika για την απιστία:

Αν δεν το ζήσεις δεν μπορείς να ξέρεις εκ των προτέρων τι θα κάνεις. Όμως αυτό που μπορώ να πω σε περίπτωση πως σε χτυπήσει η απιστία είναι:

#1. Κόψε οποιαδήποτε επαφή με την γυναίκα που σε απάτησε τουλάχιστον για μια εβδομάδα (για να μην πω μήνα).

Θα σου δώσει χρόνο να σκεφτείς πιο καθαρά χωρίς εξωτερικούς περισπασμούς. Βγες έξω, διασκέδασε και κυρίως προσπάθησε να τα βρεις με τον εαυτό σου. Το πιο δύσκολο είναι να αποδεχτείς την κατάσταση και τι πρόκειται να κάνεις έπειτα.

Η προδοσία είναι σκληρό πράγμα ειδικά αν την δεχτείς από κάποιον που μέχρι τώρα εμπιστευόσουν.

#2. Αν αποφασίσεις να συγχωρέσεις να ξέρεις πως στο πίσω μέρος του μυαλού σου θα υπάρχει πάντα ο φόβος.

Με λίγα λόγια, θα σκέφτεσαι συνεχώς αν θα το ξανακάνει.

Εν κατακλείδι, θα χρειαστεί να αποφασίσεις αν θέλεις να μάθεις από προσωπική πείρα κατά πόσο είναι αληθής η φράση « Μια φορά άπιστος, πάντα άπιστος » .

Υπάρχει και οι περίπτωση να χωρίσεις. Για τους δύσκολους χωρισμούς συζητάμε στο παρακάτω επεισόδιο από το ελληνικό podcast  του Apla+Andrika.

Τέλος, διάβασες κάποιες από τις αιτίες αλλά και τις επιπτώσεις της απιστίας στο άρθρο. Δεν είναι ευχάριστο, αλλά η απιστία μπορεί και να διαλύσει τη σχέση. Από τη στιγμή που συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι γεγονός ότι η σχέση σας δεν πήγαινε καλά εξαρχής. Πάντως μέσα από αυτή τη δυσάρεστη και επίπονη εμπειρία, αυτό που μπορείς να μάθεις είναι ότι όταν μια γυναίκα δεν είναι ειλικρινής μαζί σου, καλύτερα να προχωράς παρακάτω, να γνωρίσεις μια άλλη γυναίκα.

Μάθε να ξεπερνάς την απόρριψη και την απιστία για να προχωρήσεις παρακάτω. Δες εδώ.

Διάβασε το βιβλίο μας Άνδρας Αξίας. Αγόρασε εδώ.

Καλή συνέχεια

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.