Φιλική Σχέση με Γυναίκα: Βάλε Όρια από την Αρχή

φιλία και γυναίκα.

Το να σε βλέπει μια γυναίκα φιλικά δεν είναι κακό. Η δημιουργία οικειότητας είναι ένας σημαντικός παράγοντας θετικής κοινωνικοποίησης. Όμως τι συμβαίνει όταν εσύ δεν την βλέπεις φιλικά ή αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται συνεχώς;

Μελέτη στην Ένδοσεξουαλική Φιλία

Για την φιλία ανάμεσα σε μια γυναίκα και έναν άνδρα έχουν γραφτεί πολλά. Σε μια ενδελεχή μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2000, αναλύθηκαν το κέρδος και το κόστος που έχει μια φιλία μεταξύ αντίθετων φύλλων.

Γενικά, κάποια από αυτά τα κέρδη ήταν: Παρέα, συζήτηση, social status, σεβασμός. Το κόστος ήταν: Ζήλια, μπέρδεμα, σεξουαλικό ενδιαφέρον μόνο από την μια πλευρά.

Οι αντιδράσεις ανάμεσα σε μια γυναίκα έναν άνδρα διαφέρουν όπως ήταν αναμενόμενο. Ένας άνδρας είναι πιο πιθανό να εκφράσει σεξουαλικό ενδιαφέρον σε μια γυναίκα φίλη του παρά το αντίθετο. Στην συγκεκριμένη μελέτη, το 22% των ανδρών δήλωσε πως έχει κάνει σεξ με φίλη ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών ήταν 11%.

Επαναπροσδιορίζοντας την Φιλική Ζώνη

Η φιλική σχέση ανάμεσα σε μια γυναίκα και έναν άνδρα διαφέρουν αρκετά ως προς τα κίνητρα, τις επιθυμίες και τους στόχους. Παρόλο που και τα δύο φύλλα απολαμβάνουν την εκτεταμένη οικειότητα ανάμεσα τους, οι άνδρες παρουσιάζουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αντιλαμβάνονται την γυναίκα – φίλη ως πιθανή μελλοντική σεξουαλική σχέση.

Οι γυναίκες από την άλλη πλευρά, λόγω αποτελεσματικότερων ικανοτήτων κοινωνικοποίησης αντιλαμβάνονται τον άνδρα φίλο ως μια πηγή επικοινωνίας, ασφάλειας, προστασίας και στήριγμα υποστήριξης.

Όμως γιατί η φιλική ζώνη εμπεριέχει κόστος και για τα δύο φύλλα; Η φιλική ζώνη είναι μια ιδιαίτερα άνιση σχέση αφού οι πραγματικές επιθυμίες και των δύο φύλλων δεν εκφράζονται πρωτογενώς αλλά μέσω φίλτρων μεγάλης συνειδητής προσπάθειας.

Αν για παράδειγμα ένας άνδρας έχει σεξουαλική επιθυμία για μια γυναίκα και την προσεγγίζει μέσω της φιλικής ζώνης, καταπιέζει τα ένστικτα και τις ανάγκες του.

Το να προσπαθεί, για παράδειγμα, να είναι καλός ή να ακούει προσεκτικά και με τις ώρες την γυναίκα φίλη του, είναι κάτι που πιθανώς δεν θέλει να το κάνει αλλά στηριζόμενος στον φόβο πως δεν θα έχει άλλη ευκαιρία ή πιστεύοντας πως αυτή η συμπεριφορά θα του προσφέρει αύξηση έλξης, πραγματοποιεί συμπεριφορές που ουσιαστικά δεν του αρέσουν.

Η έκφραση των αναγκών και των προθέσεων μας είναι ένα εξαιρετικό βήμα για την υγιή συναισθηματική έκφραση στο σύνολο της. Πολλές φορές ένας άνδρας υποκύπτει ή επιλέγει να εισαχθεί στην φιλική ζώνη με μια γυναίκα επειδή πολύ απλά δεν έχει άλλες επιλογές.

Η συγκεκριμένη κατάσταση όμως είναι σίγουρο πως μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσει ένταση και εν τέλει θα πάρει από μόνη της τον δρόμο της αλήθειας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η φιλιά ανάμεσα σε έναν άνδρα και μια γυναίκα είναι δύσκολο να υπάρξει χωρίς να υπάρχει υπόβαθρο σεξουαλικού ενδιαφέροντος από την μια πλευρά.

Θέτοντας Νέα Όρια στην Φιλική Ζώνη

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που προκύπτει η φιλική ζώνη ανάμεσα σε έναν άνδρα και μια γυναίκα, είναι επειδή ο ένας από τους δύο δεν εκλαμβάνεται ως ελκυστικός απ’ τον άλλο.

Για διάφορους λόγους, είτε συμπεριφοράς/αντιμετώπισης είτε καταστάσεων, το ένα άτομο εκ των δύο έχει διαφορετικές ανάγκες. Η οικειότητα και η έλξη είναι και οι δύο εξίσου σημαντικοί παράγοντες για την δημιουργία μιας σχέσης που περιλαμβάνει σεξουαλική επαφή.

Ωστόσο, όταν η άνεση και η οικειότητα δημιουργούνται ή προκαλούνται σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι η έλξη, οι πιθανότητας εισαγωγής στην φιλική ζώνη αυξάνονται.

Σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να διαφοροποιήσουμε τα πλαίσια μέσω των οποίων οι ανάγκες των δύο φύλλων εκφράζονται και ικανοποιούνται αντίστοιχα.

Για τον άνδρα υπάρχουν κυρίως δύο σκέλη:

  1. Προσπάθεια δημιουργίας ή όχι έλξης.
  2. Ανταπόκριση ή όχι από την γυναίκα.

Αν μια γυναίκα ελκύει έναν άνδρα τότε η προσπάθεια έκφρασης σεξουαλικού ενδιαφέροντος είναι απαραίτητη. Αν αυτό δεν συμβεί λόγω κάποιας φοβίας είναι σημαντικό να εξεταστούν οι λόγοι που αυτό δεν συνέβη.

Αν, στην δεύτερη περίπτωση, γίνουν ξεκάθαρες οι προθέσεις αλλά η γυναίκα δεν ανταποκριθεί, είναι σημαντικό  ο άνδρας να προχωρήσει στην εύρεση κάποιας γυναίκας που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του.

Το σημαντικότερο που πρέπει να σημειωθεί είναι πως η κάθε επαφή πρέπει να είναι μια γέφυρα έκφρασης αναγκών και προθέσεων. Ανεξάρτητα της πιθανότητας αυτές να μην γίνουν αποδεκτές, αυτό δεν σημαίνει πως οι ανάγκες πρέπει να καταπιέζονται ή να συμβιβαζόμαστε με κάτι που δεν μας ικανοποιεί.

Μπορεί να αποκτήσεις Δωρεάν ένα E – Book. Θέλεις; Αν ναι, τότε πάτησε εδώ.

Βρες με!

Christos

Head Of Training at Men Of Style
Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα.

Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων.

Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr
Christos
Βρες με!
Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα.Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων.Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr