Βάλε Όρια και Βγες από το Friendzone

φιλία και γυναίκα.

Βγες Από Το Friendzone Τώρα!

Γίνεται στις μέρες μας πολλή συζήτηση για το friendzone, που δεν είναι παρά το φαινόμενο του να σε αντιμετωπίζει φιλικά μαι γυναίκα που σου αρέσει. Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε ότι το να σε βλέπει μια γυναίκα φιλικά δεν είναι κακό.

Η δημιουργία οικειότητας είναι ένας σημαντικός παράγοντας θετικής κοινωνικοποίησης. Όμως τι συμβαίνει όταν εσύ δεν την βλέπεις φιλικά ή αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται συνεχώς;

Μελέτη Στην Ένδοσεξουαλική Φιλία

φιλική ζώνη

Για την φιλία ανάμεσα σε μια γυναίκα και έναν άνδρα έχουν γραφτεί πολλά. Σε μια ενδελεχή μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2000, αναλύθηκαν το κέρδος και το κόστος που έχει μια φιλία μεταξύ αντίθετων φύλων.

Γενικά, κάποια από αυτά τα κέρδη ήταν: Παρέα, συζήτηση, social status, σεβασμός. Το κόστος ήταν: Ζήλια, μπέρδεμα, σεξουαλικό ενδιαφέρον μόνο από την μια πλευρά.

Οι αντιδράσεις ανάμεσα σε μια γυναίκα έναν άνδρα διαφέρουν όπως ήταν αναμενόμενο. Γι’ αυτό ένας άνδρας είναι πιο πιθανό να εκφράσει σεξουαλικό ενδιαφέρον σε μια γυναίκα φίλη του παρά το αντίθετο. Στην συγκεκριμένη μελέτη, το 22% των ανδρών δήλωσε πως έχει κάνει σεξ με φίλη ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών ήταν 11%.

Για τις γυναίκες είναι μάλλον πιο σαφές ότι οι άνδρες που τις ενδιαφέρουν ερωτικά είναι μια διαφορετική κατηγορία από εκείνους που βλέπουν σαν αδερφό

Επαναπροσδιορίζοντας Το Friendzone

Η φιλική σχέση ανάμεσα σε μια γυναίκα και έναν άνδρα διαφέρουν αρκετά ως προς τα κίνητρα, τις επιθυμίες και τους στόχους. Παρόλο που και τα δύο φύλα απολαμβάνουν την εκτεταμένη οικειότητα ανάμεσα τους, οι άνδρες παρουσιάζουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αντιλαμβάνονται την γυναίκα – φίλη ως πιθανή μελλοντική σεξουαλική σχέση.

Η γυναίκα από την άλλη πλευρά, λόγω αποτελεσματικότερων ικανοτήτων κοινωνικοποίησης αντιλαμβάνεται τον άνδρα που βλέπει σαν φίλο ως μια πηγή επικοινωνίας, ασφάλειας, προστασίας και στήριγμα υποστήριξης.

Όμως γιατί η φιλική ζώνη εμπεριέχει κόστος και για τα δύο φύλα; Η φιλική ζώνη είναι μια ιδιαίτερα άνιση σχέση αφού οι πραγματικές επιθυμίες και των δύο φύλων δεν εκφράζονται πρωτογενώς αλλά μέσω φίλτρων μεγάλης συνειδητής προσπάθειας.

Αν για παράδειγμα ένας άνδρας έχει σεξουαλική επιθυμία για μια γυναίκα και την προσεγγίζει μέσω της φιλικής ζώνης, καταπιέζει τα ένστικτα και τις ανάγκες του.

Πώς Καταπιέζεται Ένας Άνδρας Στο Friendzone;

Το να προσπαθεί, για παράδειγμα, ένας άνδρας να είναι καλός μαζί της ή να ακούει προσεκτικά και με τις ώρες την γυναίκα φίλη του, είναι κάτι που πιθανώς δεν θέλει να το κάνει αλλά στηριζόμενος στον φόβο πως δεν θα έχει άλλη ευκαιρία ή πιστεύοντας πως αυτή η συμπεριφορά θα του προσφέρει αύξηση έλξης, πραγματοποιεί συμπεριφορές που ουσιαστικά δεν του αρέσουν.

Όταν διεκδικείς, δείχνεις ότι είσαι ένας Άνδρας Αξίας με κριτήρια και επιθυμίες. Όταν κυνηγάς, αυτή η εικόνα αλλάζει. Πού σταματάει όμως η διεκδίκηση και που ξεκινάει το κυνήγι; Σήμερα ο Χρήστος θα απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, αλλά θα σου δώσει επίσης και τους 5 σημαντικότερους λόγους για να σταματήσεις να την κυνηγάς.

Κι ενώ είναι σαφές ότι ο άνθρωπος που καταπιέζεται δεν πρόκεται να απολαύσει όυτε τη διαδικασία της προσέγγισης ούτε το αποτέλεσμα αυτής, συνεχίζει γιατί λανθασμένα θεωρεί ότι ο επιμένων νικά.

Η έκφραση των αναγκών και των προθέσεων μας είναι ένα εξαιρετικό βήμα για την υγιή συναισθηματική έκφραση στο σύνολο της. Πολλές φορές ένας άνδρας υποκύπτει ή επιλέγει να εισαχθεί στην friend zone με μια γυναίκα επειδή πολύ απλά δεν έχει άλλες επιλογές.

Η συγκεκριμένη κατάσταση όμως είναι σίγουρο πως μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσει ένταση και εν τέλει θα πάρει από μόνη της τον δρόμο της αλήθειας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η φιλία ανάμεσα σε έναν άνδρα και μια γυναίκα είναι δύσκολο να υπάρξει χωρίς να υπάρχει υπόβαθρο σεξουαλικού ενδιαφέροντος από την μια πλευρά.

Θέτοντας Νέα Όρια : Βγες Από Το Friendzone

ζώνη φιλίας

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που προκύπτει η φιλική ζώνη ανάμεσα σε έναν άνδρα και μια γυναίκα, είναι επειδή ο ένας από τους δύο δεν εκλαμβάνεται ως πιο ελκυστικός απ’ τον άλλο.

Αυτό είναι το πιο βασικό σημείο για την κατανόηση της διαφοράς στον τρόπο σκέψης ανάμεσα στα δυο φύλα. Για διάφορους λόγους, είτε συμπεριφοράς/αντιμετώπισης είτε καταστάσεων, το ένα άτομο εκ των δύο έχει διαφορετικές ανάγκες. Η οικειότητα και η έλξη είναι και οι δύο εξίσου σημαντικοί παράγοντες για την δημιουργία μιας σχέσης που περιλαμβάνει σεξουαλική επαφή.

Ωστόσο, όταν η άνεση και η οικειότητα δημιουργούνται ή προκαλούνται σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι η έλξη, οι πιθανότητας εισαγωγής στο friendzone αυξάνονται.

Σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να διαφοροποιήσουμε τα πλαίσια μέσω των οποίων οι ανάγκες των δύο φύλων εκφράζονται και ικανοποιούνται αντίστοιχα.

Για Tον Άνδρα Υπάρχουν Κυρίως Δύο Σκέλη

  1. Προσπάθεια δημιουργίας ή όχι έλξης.
  2. Ανταπόκριση ή όχι από την γυναίκα.

Α)Αν μια γυναίκα ελκύει έναν άνδρα τότε η προσπάθεια έκφρασης σεξουαλικού ενδιαφέροντος είναι απαραίτητη. Αν αυτό δεν συμβεί λόγω κάποιας φοβίας είναι σημαντικό να εξεταστούν οι λόγοι που αυτό δεν συνέβη.

Β)Αν, στην δεύτερη περίπτωση, γίνουν ξεκάθαρες οι προθέσεις αλλά η γυναίκα δεν ανταποκριθεί, είναι σημαντικό ο άνδρας να προχωρήσει στην εύρεση κάποιας γυναίκας που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του.

Τέλος, το σημαντικότερο που πρέπει να σημειωθεί είναι πως η κάθε επαφή πρέπει να είναι μια γέφυρα έκφρασης αναγκών και προθέσεων. Ανεξάρτητα της πιθανότητας αυτές να μην γίνουν αποδεκτές, αυτό δεν σημαίνει πως οι ανάγκες πρέπει να καταπιέζονται ή να συμβιβαζόμαστε με κάτι που δεν μας ικανοποιεί.

Η γυναίκα που σε ενδιαφέρει να είναι μαζί σου μερικές φορές δεν θα ανταποκριθεί με τον τρόπο που θες και αυτό δεν είναι κάτι κακό. Αποκτώντας εμπειρία στη ζωή σου θα διαπιστώσεις ότι όσο προσπαθείς να βελτιώσεις τον εαυτό σου, τόσο πιο αποδοτικά θα διεκδικείς τα θέλω σου.

Αν σε ”παίζει” δες πως να το διαχειριστείς.

Η είσοδος στo friendzone είναι μια εμπειρία που έχει συμβεί σε πολλούς και σίγουρα το έχεις συζητήσει και με τους φίλους σου. Είναι χρήσιμο να μαθαίνεις από τους λάθος χειρισμούς που σε οδήγησαν σε αυτή και να σχεδιάσεις τη δική σου στρατηγική για να μη σου ξανασυμβεί αυτό στο μέλλον. Βγες από το friendzone και μην ξαναμπείς. Σκέφτεσαι κι εσύ ότι ήρθε η ώρα να διεκδικήσεις μια πιο έντονη σεξουαλική ζωή; Κέρδισε χρόνο, πάτα εδώ.

Μπορείς να μάθεις περισσότερα διαβάζοντας το βιβλίο Άνδρας Αξίας. Παράγγειλέ το εδώ.

Καλή συνέχεια

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr