Φοιτητική Ζωή: Πώς να Επιβιώσεις την Πρώτη Εβδομάδα του Διδακτορικού σου

Η φοιτητική ζωή αλλάζει και ξεκινάς το διδακτορικό σου. Θα χρειαστείς όμως κάποια εφόδια για να είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος.

Πέρασες μερικά χρόνια σπουδών, τελείωσες με επιτυχία το μεταπτυχιακό σου και αποφάσισες να συνεχίσεις την φοιτητική σου ζωή με ένα Διδακτορικό Δίπλωμα.

Σίγουρα ξέρεις ήδη ότι ένα διδακτορικό δίπλωμα είναι το πιο προχωρημένο επίπεδο σπουδών και ότι οι υποχρεώσεις ενός υποψήφιου διδάκτορα διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από αυτές του κλασικού προπτυχιακού φοιτητή.

Εκτός από τις υποχρεώσεις, διαφέρουν και οι προσδοκίες. Πρέπει να βρεις μια ισορροπία και έναν τρόπο οργάνωσης του χρόνου σου μεταξύ διδασκαλίας και έρευνας/διαβάσματος.

Μπορεί να βρεθείς σε καταστάσεις αγχωτικές. Η πρώτη εβδομάδα προσαρμογής θα σε φέρει αντιμέτωπο με ανθρώπους που δεν γνωρίζεις, οι οποίοι πιθανότητα θα διαφέρουν σε πολλά.

Οι περισσότεροι θα είναι μεγαλύτεροι ηλικιακά, οικογενειάρχες, με παιδιά.

Θα έχουν εμπειρία στην διδασκαλία, κάποιοι μάλιστα θα έχουν πολυετή εμπειρία. Και εάν δεν έχουν διδάξει για χρόνια, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα έχουν κάνει μια καριέρα σε σχετικό χώρο εργασίας.

Όταν γνωρίσεις κάθε έναν από αυτούς τους ανθρώπους ξεχωριστά, θα συνειδητοποιήσεις κάτι ακόμη: Ότι είναι πολύ έξυπνοι! Έχουν πολλές δημοσιεύσεις και σημαντική συνεισφορά στην έρευνα.

Έχουν τις οικογένειες τους, την έρευνα, την διδασκαλία, τα συνέδρια, τις περαιτέρω σπουδές, όλα αυτά παράλληλα. Κι όμως στέκονται όρθιοι! Άρα, μπορείς κι εσύ να κάνεις το ίδιο.

11 Πράγματα Πριν Ξεκινήσεις
Η φοιτητική ζωή αλλάζει και ξεκινάς το διδακτορικό σου. Θα χρειαστείς όμως κάποια εφόδια για να είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος.
#1. Κάθε αρχή και δύσκολη

Αυτό είναι κάτι που ισχύει για κάθε νέο ξεκίνημα. Έτσι ισχύει και στην περίπτωση του διδακτορικού σου. Σίγουρα έχεις βιώσει δυσκολίες και σε άλλες φάσεις της ζωής σου.

 #2. Ανήκεις κι εσύ στην ίδια ομάδα

 Ίσως η πρώτη γνωριμία και ο πρώτος καιρός σου δημιουργήσουν την εντύπωση ότι είσαι παράταιρος. Αυτό είναι ένα συναίσθημα αποκαρδιωτικό. Δεν πρέπει να το βάλεις κάτω και πρέπει πάντα να θυμάσαι ότι εφ’ όσον βρίσκεσαι εκεί, είσαι και εσύ έξυπνος και έχεις δυνατότητες να προσφέρεις στο μέλλον.

Απλά χρειάζεσαι τον χρόνο σου, για να εγκλιματιστείς.

#3. Οργάνωσε σωστά τον χρόνο σου

 Πρόκειται να βρεθείς σε μια νέα κατάσταση κατά την οποία θα πρέπει να αποκτήσεις νέες γνώσεις, σε αντικείμενο που ίσως δεν γνωρίζεις τόσο καλά. Παράλληλα, θα πρέπει να διδάσκεις τους προπτυχιακούς φοιτητές.

Επομένως, θα πρέπει να βρεις μια ισορροπία σε όλα αυτά. Να δεχθείς μόνο αρμοδιότητες που μπορείς να φέρεις εις πέρας και να έχεις σαν ύψιστη προτεραιότητα τις σπουδές σου.

#4. Μην ξεχνάς να προσέχεις τον εαυτό σου

 Κάνε πράγματα που σου αρέσουν και που σου βελτιώνουν την διάθεση.

#5. Μην παραμελήσεις τα διαδικαστικά

 Συμπλήρωσε όλες τις απαιτούμενες αιτήσεις, ετοίμασε τα απαιτούμενα χαρτιά(ταυτότητα, καρτελάκι εισόδου κλπ), ώστε να έχεις πρόσβαση στα κτήρια του πανεπιστημίου και στα εργαστήρια. Κάνε εγγραφή στα μαθήματα που είναι υποχρεωτικά και σε όσα προαιρετικά μπορεί να σε ενδιαφέρουν.

 #6. Προετοίμασε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σου

Αναλόγως με το αντικείμενο των σπουδών σου, πιθανότατα θα χρειαστείς ειδικό λογισμικό. Βρες και εγκατάστησε το απαιτούμενο λογισμικό και ξεκίνησε να μαθαίνεις την χρήση του.

#7. Πάρε προμήθειες

 Μερικά τετράδια, στυλό, αυτοκόλλητα post-it και μερικοί μαρκαδόροι σίγουρα θα σου φανούν χρήσιμα.

 #8. Κράτησε επαφή με την γραμματεία

 Η γραμματεία είναι ίσως ο μοναδικός άνθρωπος που κατέχει δύναμη στο πανεπιστήμιο (περισσότερη και από τον καθηγητή σου!). Κράτησε καλή σχέση, θα μπορεί σίγουρα να σε βοηθήσει, όταν θα αναζητάς απαντήσεις σε ζητήματα γραφειοκρατίας.

 #9. Διάβασε δημοσιεύσεις

 Ξεκίνησε από την αρχή να διαβάζεις δημοσιεύσεις σχετικές με το αντικείμενο σου. Ψάξε στο google scholar ή στις παγκόσμιες βάσεις δεδομένων επιστημονικών περιοδικών, στις οποίες θα σου παρέχει πρόσβαση το πανεπιστήμιο.

Ζήτησε από τον υπεύθυνο καθηγητή να σου δώσει μια λίστα με δημοσιεύσεις που επιβάλλεται να έχεις διαβάσει. Κάνε μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και φτιάξε ένα πακέτο σημειώσεων αναφορικά με την ήδη υπάρχουσα έρευνα στον τομέα σου.

 #10. Διάβασε εργασίες συναδέλφων σου

 Διάβασε τις προηγούμενες εργασίες συναδέλφων σου, για να έχεις μια εικόνα της θεματολογίας και να δεις πώς διαμορφώνονται οι εργασίες.

 #11. Να είσαι κοινωνικός

 Γνώρισε και συζήτησε με τον επιβλέποντα καθηγητή σου, για να δεις ποιες είναι οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες του. Μίλησε με συναδέλφους ερευνητές. Θα μπορέσεις να μάθεις πολλά από τις εμπειρίες τους.

Παράλληλα, μπορείς να ασχοληθείς με άλλες δραστηριότητες, εντός ή εκτός πανεπιστημίου (αθλητισμό κλπ)

 Απόλαυσε το Ταξίδι σου μέχρι το Διδακτορικό
Η φοιτητική ζωή αλλάζει και ξεκινάς το διδακτορικό σου. Θα χρειαστείς όμως κάποια εφόδια για να είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος.

 Κάθε ένας έχει τους λόγους του για την επιλογή ενός διδακτορικού. Μην ξεχνάς τον δικό σου λόγο.

Με τις παραπάνω συμβουλές μας θα καταφέρεις να ανταπεξέλθεις στις δυσκολίες της πρώτης εβδομάδας και θα δεις ότι παρά τις δυσκολίες, θα καταφέρεις να προχωρήσεις και να ολοκληρώσεις με επιτυχία το ενδιαφέρον και γεμάτο προκλήσεις ταξίδι, μέχρι την απόκτηση του τίτλου του Διδάκτορα.

Να έχεις αυτοπεποίθηση – Σε όλα.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Μπορείς να πετύχεις τους στόχους σου, κάνε το μαζί μας εδώ.

Οτιδήποτε θέλεις να με ρωτήσεις, θα βρεις εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.