Φλερτ και Ντροπή: Τι μας Φοβίζει Τόσο;

Βλέπεις τη γυναίκα που σου αρέσει, παίρνεις λίγο θάρρος να κάνεις την πρώτη κίνηση, το έχεις σκεφτεί όλο μέσα στο μυαλό σου, αλλά τελικά φοβάσαι. Τι φταίει;

Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη αιτία για το αίσθημα ντροπής, αλλά μάλλον υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που κάνουν έναν άνθρωπο, να τείνει να είναι ντροπαλός.

Κάποιος που είναι ντροπαλός, δεν παραμένει έτσι σε όλη του την ζωή. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα αλλαγής, είτε μόνιμης, είτε κατά περιόδους.

Σαν ντροπαλότητα συνήθως περιγράφεται η κατάσταση κατά την οποία κάποιος αισθάνεται άβολα σε κοινωνικές καταστάσεις, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να έρθει σε επαφή με καινούριους ανθρώπους, πράγμα που συμβαίνει κατεξοχήν στο φλερτ.

Ένας βασικός λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι το γεγονός ότι αυτά τα άτομα ασκούν δριμεία κριτική στον εαυτό τους, όσον αφορά στην συμπεριφορά τους, αλλά και στο πώς πιστεύουν ότι θα την εκλάβουν οι άλλοι.

Τα ντροπαλά άτομα τείνουν να εστιάζουν στο τι πιστεύουν ότι κάνουν λάθος και αφήνουν αρνητικές καταστάσεις του παρελθόντος να επηρεάσουν μια κατάσταση του παρόντος.

Όταν ένα τέτοιο άτομο μπαίνει στην διαδικασία του φλερτ, ακούει μονίμως μέσα του μια φωνή που του υποβάλλει να είναι αγχωμένος, γιατί σίγουρα κάτι δεν θα πάει καλά.

Σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη αισθημάτων ντροπαλότητας παίζει η σχέση με τους γονείς, ιδιαίτερα όταν είναι απορριπτικοί, έντονα κριτικοί ή εγείρουν συνεχείς απαγορεύσεις.

Ακόμη παιδιά που για κάποιον λόγο δεν έμαθαν ή δεν τους επετράπη να συμμετέχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις, γίνονται ντροπαλά στην ενήλικη ζωή τους.

Ίσως οι γονείς δεν ήταν πραγματικά παρόντες, δίνοντας έτσι στο μικρό παιδί την εντύπωση ότι εκείνο κάνει κάτι λάθος και αναπτύσσοντας έτσι ένα συναίσθημα στο παιδί ότι δεν αξίζει και ότι δεν είναι σημαντικό, κάτι που αποβαίνει μοιραίο για το φλερτ, καθώς ο ενήλικος πλέον άντρας, βγάζει ντροπή, αλλά και αισθήματα ανασφάλειας.

Αν είσαι ντροπαλός στο φλερτ, σίγουρα ξέρεις πόσο άσχημο είναι αυτό το συναίσθημα, όταν αισθάνεσαι παγιδευμένος και πολλές φορές αναρωτιέσαι πώς μπορείς και είσαι τόσο ντροπαλός και γιατί δυσκολεύεσαι να εκφράσεις αυτό που θέλεις.

Κάτι που πρέπει να κατανοήσεις είναι ότι το να είσαι ντροπαλός δεν είναι κάποιος είδος χαρακτηριστικού της προσωπικότητας, καθώς, όπως ίσως θα έχεις παρατηρήσει και στον εαυτό σου, δεν είσαι ντροπαλός όλη την ώρα.

Είσαι ντροπαλός απέναντι στους κολλητούς σου; Είσαι το ίδιο ντροπαλός όταν μιλάς με μια γυναίκα που δεν βρίσκεις ελκυστική, όπως όταν μιλάς με κάποια που σου αρέσει απίστευτα πολύ;

Η απάντηση είναι, σχεδόν σίγουρα, όχι!

Επομένως, δεν είσαι ντροπαλός πάντοτε, αλλά υπό συγκεκριμένες συνθήκες, όπως το φλερτ με μια γυναίκα που σε ενδιαφέρει πολύ.

Πότε και γιατί, λοιπόν, είσαι ντροπαλός;

#1. Χρειάζεσαι Κάτι από το Άλλο Άτομο, Συνήθως Αποδοχή ή ΕπιβεβαίωσηΒλέπεις τη γυναίκα που σου αρέσει, παίρνεις λίγο θάρρος να κάνεις την πρώτη κίνηση, το έχεις σκεφτεί όλο μέσα στο μυαλό σου, αλλά τελικά φοβάσαι. Τι φταίει;

Ας πούμε ότι βρίσκεσαι σε μια συνέντευξη για δουλειά.

Ποιος έχει το περισσότερο άγχος;

Προφανώς εκείνος που του παίρνουν συνέντευξη.

Ο λόγος είναι ότι χρειάζεται την δουλειά και προσπαθεί να δημιουργήσει μια καλή εντύπωση, δημιουργώντας έτσι το άγχος της απόδοσης, κάτι που είναι πολύ κοινό.

Αντίστοιχα στο φλερτ, αισθάνεσαι την ανάγκη για αποδοχή και επιβεβαίωση από την γυναίκα και θέλεις να δημιουργήσεις μια καλή πρώτη εντύπωση, δημιουργώντας έτσι το άγχος της προσέγγισης.

Αν έχεις ήδη μια καλή δουλειά και πας στην συνέντευξη χωρίς άγχος ή αν ήδη έχεις περάσει από αρκετές αντίστοιχες θέσεις, τότε συνεχίζεις να θέλεις την δουλειά, αλλά δεν είσαι απελπισμένος.

Το ίδιο ισχύει και το φλερτ.

Όταν δεν νιώθεις την ανάγκη η γυναίκα σε σε αποδέχεται, θα είσαι φυσιολογικά πιο άνετος και ανοιχτός απέναντι σου, κάτι που τελικά αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να κάνεις καλή εντύπωση και να της αρέσεις.

#2. Πιστεύεις ότι η Γυναίκα Έχει Μεγαλύτερη ΑξίαΒλέπεις τη γυναίκα που σου αρέσει, παίρνεις λίγο θάρρος να κάνεις την πρώτη κίνηση, το έχεις σκεφτεί όλο μέσα στο μυαλό σου, αλλά τελικά φοβάσαι. Τι φταίει;

Κάποιος άντρας ο οποίος είναι απίστευτα ντροπαλός και δεν ξέρει τι να πει σε μια γυναίκα που του αρέσει, τις περισσότερες φορές δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα, όταν μιλά με γυναίκες που δεν βρίσκει ελκυστικές.

Αυτό σημαίνει ότι ο εν λόγω άντρας δίνει αξία στην όμορφη γυναίκα με βάση μόνο το παρουσιαστικό της.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τους ανθρώπους να δίνουν αξία στους άλλους;

Φαίνεται ότι ο κάθε ένας έχει ένα δικό του σύστημα, το οποίο συνήθως βασίζεται στην ελκυστικότητα, την δημοφιλία, την αυτοπεποίθηση και την εμφάνιση

Το φλερτ με μια όμορφη γυναίκα, στην οποία προσδίδεις μεγαλύτερη αξία, θα σε κάνει αρκετά ντροπαλό.

Αντίστοιχα, μια γυναίκα θα είναι ντροπαλή, για τους ίδιους λόγους, απέναντι σε έναν άντρα που βρίσκει πολύ ελκυστικό.

Εδώ ερχόμαστε και πάλι στο προηγούμενο σημείο, καθώς κάποιος με μεγαλύτερη αξία, έχει κάτι να σου δώσει, ενώ ένα άτομο χαμηλής αξίας, δεν έχει.

Η λύση είναι να δουλέψεις, ώστε να αυξήσεις την προσωπική σου αξία και την αυτοεκτίμηση σου και  να γίνεις πιο ενδιαφέρων και πιο δραστήριος σαν άτομο.

Δες στο βίντεο του Χρήστου παρακάτω, με ποιον τρόπο ακριβώς η αξία σου επηρεάζει τον τρόπο που φλερτάρεις.

#3. Δεν Νιώθεις Άνετος με τον Εαυτό σουΒλέπεις τη γυναίκα που σου αρέσει, παίρνεις λίγο θάρρος να κάνεις την πρώτη κίνηση, το έχεις σκεφτεί όλο μέσα στο μυαλό σου, αλλά τελικά φοβάσαι. Τι φταίει;

Η ντροπαλότητα και οι ανασφάλειες πάνε μαζί.

Αν αισθάνεσαι ανασφαλής, θα προσπαθείς να αποφύγεις να γίνεσαι αντικείμενο προσοχής ή σύνδεσης, καθώς δεν θέλεις να αποκαλυφθεί η ανασφαλής σου πλευρά.

Λόγοι για τέτοιες ανασφάλειες μπορεί να έχουν να κάνουν με λεπτομέρειες της εμφάνισης, που το άτομο μπορεί να θεωρεί σημαντικές.

Άλλοι θεωρούν ότι είναι βαρετοί ή ακόμη και ανόητοι, λόγω της έλλειψης επικοινωνιακών ικανοτήτων.

Αυτό τους κάνει να νιώθουν ότι οι άλλοι άνθρωποι δεν θα τους αποδέχονταν για αυτό που πραγματικά είναι και έτσι ντρέπονται και δεν αποκαλύπτουν την πραγματική εικόνα τους.

Για την αυτοεκτίμηση, και όχι μόνο, έχουμε συζητήσει στο επεισόδιο του Apla+Andrika, το οποίο μπορείς να δεις παρακάτω.

Έτσι όμως αποτυγχάνουν να δημιουργήσουν την σύνδεση που απαιτείται στο φλερτ με μια γυναίκα και δεν καταφέρνουν να δημιουργήσουν τις σχέσεις που θα ήθελαν ή που θα μπορούσαν.

Αν γνωρίζεις τις αιτίες, μπορείς να βρεις έναν δρόμο για να αποφύγεις την ντροπή στο φλερτ και να αποκτήσεις έτσι μια καλύτερη και πιο κοινωνική ζωή.

Το κλειδί είναι να αισθανθείς πιο άνετος με τον εαυτό σου, να γίνεις καλύτερος και να αναπτύξεις ενδιαφέροντα και δεξιότητες που θα αναδεικνύουν τον εαυτό σου.

 Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Μάθε να εκφράζεις αυτό που πραγματικά θέλεις. Περισσότερα κάνοντας κλικ εδώ.

Καλή συνέχεια

Men Of Style

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους.
Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.
Men Of Style
Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.