Fortnite: Πώς τα Βιντεοπαιχνίδια Επηρεάζουν τις Επιδόσεις μας

Βιντεοπαιχνίδια Και Επιδόσεις : Πώς Αλληλεπιδρούν;

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κολλήσει έστω και μια φορά στη ζωή μας με βιντεοπαιχνίδια.

Ενώ είναι γνωστό ότι τα βιντεοπαιχίνιδια είναι εθιστικά, προσφέρουν και μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις που μπορεί να πάρει κάποιος από ένα μέσο διασκέδασης. Η ένταση, η αδρεναλίνη, η στρατηγική, το πάθος, η αγωνία και φυσικά η χαρά της νίκης είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά των βιντεοπαιχνιδιών που προκαλούν εθισμό και ταυτόχρονα απόλαυση.

Ωστόσο, η επιστήμη έχει πλέον αποδείξει τα video games προκαλούν αλλαγές στον εγκέφαλο, στο σώμα αλλά και στη διάθεση και την ψυχολογία μας. Το θέμα είναι ότι, σε πολλές περιπτώσεις, τα βιντεοπαιχνίδια επηρεάζουν και τις επιδόσεις μας στην εργασία μας, στις σχέσεις μας και στη ζωή μας συνολικότερα.

Είτε θετικά είτε αρνητικά, οι επιδράσεις που έχουν τα video games στην καθημερινότητα των ατόμων που παίζουν εντατικά είναι περισσότερες απ’ ότι φαντάζεσαι.

Διαβάζοντας το σημερινό άρθρο θα ανακαλύψεις πώς ένα video game όπως το fortnite, αλλά στην πραγματικότητα οποιοδήποτε video game, μπορεί να επιδράσει και να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά τις επιδόσεις σου στις καθημερινές σου δραστηριότητες.

βιντεοπαιχνίδια

Fortnite: Δράση, Φαντασία Και Αγωνία Σε Ένα Κορυφαίο Βιντεοπαιχνίδι

Από το συγκεκριμένο βιντεοπαιχνίδι έχουν εμπνευστεί αρκετές ταινίες και βιβλία, καθώς και άλλα βιντεοπαιχνίδια.

Το Fortnite βγήκε το 2017 και είναι δημιουργία της Epic Games. Πρόκειται για ένα online βιντεοπαιχνίδι, στο οποίο παίζουν ταυτόχρονα 100 παίχτες. Οι παίχτες βρίσκονται σε ένα νησί, απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι, αφού σκοτώσουν όσους περισσότερους από τους υπόλοιπους παίχτες μπορούν, να μείνει ένας, ο οποίος θα είναι και ο νικητής.

Το παιχνίδι σού δίνει τη δυνατότητα να χτίσεις φρούρια για να προστατευτείς από τους υπόλοιπους παίχτες, ωστόσο είναι έτσι στημένο ώστε κανένας παίχτης να μην μπορεί να κρυφτεί, αλλά αντίθετα να πρέπει όλοι να πολεμήσουν και να σκοτώσουν.

Όλα αυτά κάνουν το Fortnite ένα εξαιρετικά μαχητικό και δραστήριο βιντεοπαιχνίδι, το οποίο παράλληλα χρειάζεται στρατηγική και προσεκτικό σχεδιασμό.

Καταλαβαίνεις φαντάζομαι τι το κάνει τόσο εξαιρετικό, απολαυστικό και ταυτόχρονα εθιστικό.

Είναι σίγουρα μεγάλη ικανοποίηση το να πλησιάζεις στη νίκη και να βλέπεις ότι η στρατηγική που ακολούθησες αποδίδει. Ωστόσο, ποιο είναι το τίμημα για να νικήσεις;

Μα φυσικά το να σκοτώσεις άλλους 99 παίχτες!

Ενώ οι παίχτες αυτοί είναι απλά αυτό, παίχτες, και όχι φυσιολογικοί άνθρωποι, σε κάθε περίπτωση και μόνο η νοοτροπία που χρειάζεται να αποκτήσεις, η οποία είναι ότι προκειμένου να νικήσεις πρέπει να περάσεις κυριολεκτικά επί πτωμάτων, είναι μια αρνητική συνέπεια του συγκεκριμένου παιχνιδιού.

Πώς συνδέονται όμως τα βιντεοπαιχνίδια και επιδόσεις, όπως το Fortnite, με την κοινωνικότητα και την κοινωνική μας ζωή; Δες το επεισόδιο από το ελληνικό podcast Apla+Andrika με καλεσμένο τον κ. Μάνο Γρυπάρη, σχετικά με τα βιντεοπαιχνίδια και την κοινωνική μας ζωή.

Από την άλλη, σίγουρα μέσω του Fortinite καλλιεργείς και κάποια θετικά χαρακτηριστικά, όπως η στρατηγική σκέψη, η νοοτροπία του να μην παραιτείσαι αλλά να παλεύεις μέχρι τέλους, η επιμονή και το πώς μπορείς να μάθεις να διαχειρίζεσαι αυτά που σου δίνονται έξυπνα ώστε να σου χρησιμεύσουν ως εργαλεία νίκης.

Βέβαια, από τη στιγμή που ένα μέσο διασκέδασης, στη συγκεκριμένη περίπτωση το βιντεοπαιχνίδι Fortnite, προάγει ως μόνο τρόπο για να νικήσεις το να σκοτώσεις, δεν ξέρω κατά πόσο τα θετικά υπερισχύουν των αρνητικών.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα βιντεοπαιχνίδι που εκτοξεύει την αδρεναλίνη στα ύψη, προκαλεί αγωνία, είναι γεμάτο δράση και προσφέρει τεράστια απόλαυση.

 

Πώς Τα Βιντεοπαιχνίδια Επηρεάζουν Τις Επιδόσεις Μας

Αρχικά, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Molecular Psychiatry, οι άνθρωποι που παίζουν βιντεοπαιχνίδια δράσης, όπως το Call of Duty και το Medal of Honor, βιώνουν μείωση στην περιοχή του εγκεφάλου τους που λέγεται Ιππόκαμπος.

Η περιοχή αυτή είναι υπεύθυνη για την αίσθηση της κατεύθυνσης και του χώρου, την μείωση του άγχους και την μνήμη.

Αντίθετα, τα άτομα που παίζουν πιο ήρεμα βιντεοπαιχνίδια, όπως το Super Mario ή το Pac Man, βιώνουν μια ανάπτυξη σε αυτήν την περιοχή του εγκεφάλου τους.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε από το American psychological Association, βρέθηκε ότι τα άτομα που παίζουν βιντεοπαιχνίδια με βία έχουν ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες να υιοθετήσουν βίαιες συμπεριφορές στην πραγματική τους ζωή. Συνεπώς βιντεοπαιχνίδια και επιδόσεις αλληλεπιδρούν πολύ άμεσα.

Επίσης, μερικές επιστημονικές έρευνες συσχετίζουν τα βιντεοπαιχνίδια με την απομόνωση, κάτι που φαίνεται λογικό. Δεδομένου ότι σε καθηλώνουν, είναι πολύ πιθανό να χάσεις αίσθηση του χρόνου και του χώρου και να κλειστείς στο σπίτι για μέρες παίζοντας Fortnite. Και αυτό είναι ίσως ένα από τα πιο σημαντικά συμπτώματα που μπορείς να έχεις.

Κι έτσι χάνεις ευκαιρίες, όπως το να διεκδικήσεις αυτό που σου αξίζει από το φλερτ και τις γυναίκες.

Δες το βίντεο του Χρήστου σχετικά με τον κατάλληλο τρόπο σκέψης που πρέπει να έχεις όταν διεκδικείς μια γυναίκα.

Από την άλλη, αρκετές έρευνες έχουν συσχετίσει τα βιντεοπαιχνίδια με την λήψη αποφάσεων, την ευστροφία, την ανάπτυξη στρατηγικής. Επίσης, την ικανοποίηση λόγω του συναισθήματος της νίκης, την επιμονή. Όπως και υπομονή και την ανάπτυξη ορισμένων άλλων δεξιοτήτων που είναι δύσκολο να αναπτυχθούν αλλιώς.

Σε κάθε περίπτωση, τα βιντεοπαιχνίδια επηρεάζουν τις επιδόσεις μας, είτε θετικά είτε αρνητικά. Πάνω από όλα, επηρεάζουν το πώς αντιλαμβανόμαστε την καθημερινότητά μας.

Σε περίπτωση που είσαι φανατικός και παίζεις με τις ώρες, ενδεχομένως να βιώσεις απομόνωση. Αρνητικά συναισθήματα σε περίπτωση που χάνεις συνέχεια. Να χάσεις επαφή με την πραγματικότητα, ή να πιστέψεις ότι η μόνη λύση στα προβλήματά σου είναι η βία.

Το πιο σημαντικό είναι ότι, εάν παίζεις βιντεοπαιχνίδια πάρα πολλές ώρες, ενδέχεται να πιστέψεις ότι η ζωή σου είναι το βιντεοπαιχνίδι και να περάσει ο χρόνος χωρίς να ζήσεις πραγματικά.

Ωστόσο, εάν παίζεις βιντεοπαιχνίδια αλλά με μέτρο, το πιο πιθανό είναι ότι θα επηρεαστούν θετικά οι επιδόσεις σου σε κάθε τομέα. Ίσως να είσαι πιο θετικός και αποδοτικός στην εργασία σου γιατί κάνεις κάτι που σου αρέσει.

Μπορεί να αποκτήσεις μεγαλύτερη ψυχραιμία και ευστροφία. Ή και περισσότερη αυτοπεποίθηση, εάν νικάς συχνά.

βιντεοπαιχνίδια

 

Συνολικά, όπως ισχύει σε όλες τις καταστάσεις στη ζωή μας, έτσι και στα βιντεοπαιχνίδια θέλει μέτρο.

Η υπερβολή είναι που θα σου φέρει αρνητικές επιπτώσεις στις επιδόσεις σου στην καθημερινότητά σου.

Έχει τεράστια διαφορά το να παίζεις μια με δύο ώρες την ημέρα για να αποσυμπιεστείς, με το να παίζεις δεκατέσσερις.

Θυμήσου ότι η πραγματική απόλαυση, ικανοποίηση και ευτυχία είναι εκεί έξω. Η ζωή είναι εκεί έξω. Το ίδιο και οι νίκες. Μην αποφεύγεις το να αντιμετωπίσεις την πραγματικότητα με το να κλείνεσαι σε ένα δωμάτιο.

Βγες έξω, μίλα με κόσμο, διασκέδασε, φλέρταρε και παίξε βιντεοπαιχνίδια στον κενό σου χρόνο.

Είμαστε δίπλα σου για να σου δείξουμε τον τρόπο να γίνεις ο Άνδρας Αξίας που πάντα ήξερες πώς ήσουν. Δες εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.