“Φοβάμαι να Πεθάνω Μόνος και Ανέχομαι Πολλά!”

Νιώθεις Μόνος Και Ανέχεσαι Πολλά;

Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους του ανθρώπου, είναι να περάσει η ζωή του και να πεθάνει μόνος του. Είτε το έχεις νιώσει – είτε το νιώθεις – είτε είσαι από εκείνους τους διαφορετικούς που δεν το σκέφτεται αλλά το καταλαβαίνει.
Ακόμα και το google το καταλαβαίνει. Γράφοντας fear of στο Search Bar, η πρώτη πρόταση για να επιλέξεις είναι το Fear of dying alone.

αν φοβάσαι τη μοναξιά και το θάνατο...

Στο επεισόδιο από το ελληνικό podcast Apla+Andrika που θα δεις εδώ έχουμε συζητήσει εκτενώς το ζήτημα των φόβων.

Και είναι λογικό. Ο Αριστοτέλης στα Πολιτικά είπε ότι ο άνθρωπος είναι «Ζώον Κοινωνικό» περισσότερο από όλους τους άλλους ζωντανούς οργανισμούς που θέλουν να ζούνε σε αγέλες.

Θέλουμε Να Ζούμε – Και Να Πεθαίνουμε – Δίπλα Σε Άλλους.

Αν είσαι μόνος και ανέχεσαι κακές σχέσεις και συμπεριφορές, ήρθε η ώρα να κάνεις αλλαγές

Αν είσαι μόνος και ανέχεσαι κακές σχέσεις και συμπεριφορές, ήρθε η ώρα να κάνεις αλλαγές…

Όσο μεγαλώνουμε, οι επιλογές για την κοινωνικοποίησή μας λιγοστεύουν. Οι πρώτες μας πηγές που επιλέγαμε φίλους, το σχολείο και η σχολή έχουν τελειώσει. Αργότερα δοκιμάσαμε παρέες και απορρίψαμε ή μας απέρριψαν ή απλά διαλύθηκαν με τον χρόνο. Συνάδελφοι που τα πηγαίναμε καλά και με μια αλλαγή στο γραφείο χαθήκαμε παρά τις υποσχέσεις να τα λέμε. Σχέσεις με το άλλο φύλο που σταμάτησαν να μας φέρνουν τον ίδιο έντονο ενθουσιασμό με όσες είχαμε στο παρελθόν.

Tip
Μεγαλώνοντας, είτε λόγω σοφίας, είτε λόγω συνθηκών, οι κοντινοί μας άνθρωποι γίνονται λιγότεροι.

Μόλις το συνειδητοποιείς έχεις δύο επιλογές. Το χειρίζεσαι ψύχραιμα και απολαμβάνεις την μοναξιά – που μερικές φορές είναι ένας εκπληκτικός τρόπος να κάνεις πράγματα για σένα ή να έρθεις σε καλύτερη επαφή με τον εαυτό σου – και την σπας επιλεκτικά ή πανικοβάλλεσαι και κάνεις ότι μπορείς για να μην είσαι μόνος.

Δες παρακάτω ένα ακόμη επεισόδιο Apla+Andrika για να καταλάβεις ότι ίσως είναι απαραίτητο να αλλάξεις τρόπο σκέψης.

Αν Είσαι Μόνος Και Ανέχεσαι Κακές Σχέσεις Και Συμπεριφορές…

Α) Φιλικές σχέσεις που σε υποτιμούν ή σε παίρνουν για δεδομένο.
Β) Ερωτικές σχέσεις που δεν σου προσφέρουν αυτό που θες, αλλά αυτό έχεις και βολεύεσαι.
Γ) Καταστάσεις που σε φέρνουν σε δύσκολη θέση – αλλά θεωρείς όχι πιο δύσκολη από το να είσαι εντελώς μόνος.
Δ) Βαρετές παρέες που το πιο ενδιαφέρον που έχουν να προσφέρουν πια είναι άλλη μια κουβέντα για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, το X factor που έδειξε χθες και γκρίνια για την κρίση.
Ε) Γάμους που έχουν τελειώσει εδώ και καιρό αλλά κανείς δεν παίρνει την απόφαση να τους βάλει στο παρελθόν.

Τις προάλλες μιλώντας για ένα παρόμοιο θέμα με έναν μεγαλύτερο, εμπειρότερο και σοφότερο άνθρωπο από εμένα που εκτιμώ και σέβομαι την άποψή του, άκουσα που μου φάνηκε εξαιρετικά σωστό.

Οι άνθρωποι που φοβούνται ότι θα πεθάνουν μόνοι τους και κάνουν τα πάντα για να μη συμβεί αυτό δεν έχουν υπολογίσει την τυχαιότητα του θανάτου.

Και όντως : Μπορεί να είναι κάποιος ο κοινωνικότερος άνθρωπος του κόσμου, με οικογένεια, κοινωνικό κύκλο και σεβασμό – και να τα φέρει έτσι η τύχη ώστε την τελευταία του στιγμή να βρίσκεται μόνος σε ένα βουνό 100 KM μακριά από τον επόμενο άνθρωπο.

Έτσι όπως τα βλέπω εγώ, στα 30 και κάτι, μου φαίνεται τρομακτικότερο, να τελειώνει η ζωή μου και να είναι κενή από ενδιαφέρουσες εμπειρίες, ποιοτικές γνωριμίες, φοβερές ιστορίες και πολλές επιλογές, παρά η καρέκλα δίπλα στο κρεβάτι που περνάω τις τελευταίες μου ώρες. Άλλωστε, τι να το κάνω τότε;

Αντί να ανέχεσαι λοιπόν κάτι λιγότερο από ότι σου αξίζει και να ζεις κάτι που ίσως δεν είναι αυτό που θα ήθελες, μήπως να το δεις πιο ψύχραιμα και να κάνεις κάτι διαφορετικό;

Μάθε περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί για τη χειραγώγηση σε μια σχέση.

Τι Μπορεί Να Είναι Αυτό Που Θα Σε Βγάλει Από Τη Μοναξιά;

#1. Να κοινωνικοποιηθείς περισσότερο ανοίγοντας νέους κοινωνικούς κύκλους. Πηγαίνε σε εκείνο το νέο γυμναστήριο και μίλα με τον κόσμο. Στη σχολή χορού. Στο φροντιστήριο ενηλίκων για μια νέα ξένη γλώσσα. Ελα σε εμάς να σε βάλουμε στο κύκλο των ανθρώπων μας.

#2. Να λες περισσότερα ΝΑΙ στις προσκλήσεις που σου φέρνει η καθημερινότητα. Πες ΝΑΙ σε εκείνο το ταξίδι που σου έκατσε, στην επόμενη έξοδο με ένα νέο συνάδελφο, στο προσκλητήριο γάμου ενός παλιού φίλου που έχετε χρόνια να τα πείτε.

#3. Να κάνεις τα πρώτα βήματα στις νέες γνωριμίες χωρίς να περιμένεις από τους άλλους. Δεν χρειάζεται να σε προσεγγίζουν πάντα οι άλλοι. Κάνε το πρώτο βήμα και συστήσου, πρότεινε έναν καφέ, κάνε τις κινήσεις που θα ήθελες οι άλλοι να σου κάνουν.

#4. Να προσεγγίζεις εκείνη τη γυναίκα που βλέπεις στο δρόμο και ντρέπεσαι να της μιλήσεις. Αλήθεια τώρα, μάλλον δεν έχεις διαβάσει τίποτα για εμάς. Ακόμα το σκέφτεσαι;

#5. Να ακονίσεις επικοινωνιακές δεξιότητες για να εκφράζεσαι και να σε καταλαβαίνουν καλύτερα. Μη χάνεται το νόημα στην μετάφραση και να μπορείς να πεις καλύτερα αυτά που αισθάνεσαι σε ανθρώπους που δεν σε ξέρουν από πάντα.

Όπως σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση, μπορούμε να βοηθήσουμε. Δες εδώ

Καλή συνέχεια

Spiros
administrator
Εκτός από επικοινωνιακός, ο Spiros είναι μια αξιόπιστη και φερέγγυα προσθήκη σε κάθε ομάδα, είτε έχει την ηγεσία είτε όχι. Η αποτελεσματική Διαχείριση Κρίσεων και η εξαιρετική διαχείριση της Πίεσης, που προκύπτουν από τα χρόνια εργασιακής του εμπειρίας σε απαιτητικό – ανταγωνιστικό περιβάλλον, εμπνέει την αίσθηση της επιτυχίας σε όλα τα μέλη της ομάδας .