Φόβος Αποτυχίας: Πού Οφείλεται και πώς θα τον Ξεπεράσεις

Η φόβος της αποτυχίας είναι μια πολύ κοινή κατάσταση σε πολλούς άντρες, οι οποίες παλεύουν καθημερινά να βγουν από αυτή. Ξεπέρασέ τον σήμερα!

Είναι πρακτικά αδύνατον να ζήσει κανείς χωρίς να βιώσει κάποιο είδος αποτυχίας. Κάποιος που δεν έχει βιώσει την αποτυχία, μπορεί να ζει τόσο προσεκτικά, χωρίς να παίρνει κανένα ρίσκο, όμως αυτό δεν είναι και τόσο καλό.

Το καλό με την αποτυχία είναι ότι μπορείς να αποφασίσεις από ποια οπτική γωνία θα την δεις.

Είναι το “τέλος του κόσμου” και αποτελεί απόδειξη ότι δεν μπορείς να καταφέρεις τίποτα ή είναι μια καταπληκτική ευκαιρία να γίνεις καλύτερος;

Η απόφαση είναι καθαρά δική σου.

Ο φόβος της αποτυχίας μπορεί να συνδεθεί με πολλές αιτίες.

Για παράδειγμα, μια οικογένεια που δεν υπήρξε υποστηρικτική ή γονείς που υπήρξαν ιδιαίτερα επικριτικοί.

Ακόμη, ο φόβος της αποτυχίας μπορεί να προέρχεται από αισθήματα ταπείνωσης κατά την παιδική ηλικία, τα οποία διατηρήθηκαν ή ενισχύθηκαν κατά την ενήλικη ζωή.

Μια τραυματική εμπειρία μπορεί να είναι επίσης μια αιτία.

Ο τρόπος που βιώνεται ο φόβος μπορεί να εκφραστεί είτε σαν διστακτικότητα, είτε σαν σαμποτάζ του ίδιου σου του εαυτού, αλλά ακόμη και σαν έλλειψη αυτοπεποίθησης και σαν τελειομανία.

Στο παρακάτω βίντεο ο Χρήστος εξηγεί με ποιον τρόπο σαμποτάρεις τον εαυτό σου κάνοντας υποθέσεις, όταν φλερτάρεις.

Ο φόβος της αποτυχίας είναι κάτι που πρέπει να ξεπεράσεις. Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν.

#1. Ανάλυσε τα Πιθανά ΑποτελέσματαΗ φόβος της αποτυχίας είναι μια πολύ κοινή κατάσταση σε πολλούς άντρες, οι οποίες παλεύουν καθημερινά να βγουν από αυτή. Ξεπέρασέ τον σήμερα!

Για πολλούς ανθρώπους ο φόβος της αποτυχίας προκύπτει επειδή φοβούνται το άγνωστο.

Ο φόβος λοιπόν μπορεί να ξεπεραστεί, όταν εξετάσεις όλες τις παραμέτρους και τα πιθανά αποτελέσματα, προτού λάβεις την κάθε σου απόφαση, χωρίς όμως να υπεραναλύεις τα πάντα, γιατί αυτό μπορεί να σε αποτρέψει από την λήψη μιας απόφασης.

Τις περισσότερες φορές, το χειρότερο σενάριο, δεν είναι και τόσο καταστροφικό, αν το σκεφτείς καλά.

#2. Σκέψου ΘετικάΗ φόβος της αποτυχίας είναι μια πολύ κοινή κατάσταση σε πολλούς άντρες, οι οποίες παλεύουν καθημερινά να βγουν από αυτή. Ξεπέρασέ τον σήμερα!

Ένας ισχυρός τρόπος για να μείνει μακριά ο φόβος της αποτυχίας είναι να σκεφτείς θετικά.

Με αυτόν τον τρόπο θα χτίσεις αυτοπεποίθηση και θα ουδετεροποιήσεις τις υποθέσεις που σε οδηγούν στο να σαμποτάρεις τον εαυτό σου.

#3. Φτιάξε Εφεδρικό ΣχέδιοΗ φόβος της αποτυχίας είναι μια πολύ κοινή κατάσταση σε πολλούς άντρες, οι οποίες παλεύουν καθημερινά να βγουν από αυτή. Ξεπέρασέ τον σήμερα!

Αν η αποτυχία σε φοβίζει, δεν έχεις παρά να καταστρώσεις σχέδιο για αυτή την περίπτωση.

Ένα εφεδρικό σχέδιο, θα σε βγάλει από την δύσκολη κατάσταση, σε περίπτωση που αποτύχει το βασικό σχέδιο σου και έτσι θα έχεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για να προχωρήσεις εμπρός.

#4. Βάλε Μικρούς Εφικτούς ΣτόχουςΗ φόβος της αποτυχίας είναι μια πολύ κοινή κατάσταση σε πολλούς άντρες, οι οποίες παλεύουν καθημερινά να βγουν από αυτή. Ξεπέρασέ τον σήμερα!

Ο φόβος της αποτυχίας μπορεί να σε αποτρέπει από το να θέτεις στόχους.

Οι μικροί, εφικτοί στόχοι θα σε βοηθήσουν, καθώς θα είναι μικρές νίκες που θα σου αναπτερώνουν το ηθικό.

Ολοκληρώνοντας τους μικρούς σου στόχους, θα βρίσκεσαι κάθε φορά λίγο πιο κοντά στον πιο μεγάλο σου, τελικό στόχο και ο φόβος της αποτυχίας θα βρίσκεται όλο και πιο μακριά.

Όσο αποκτάς μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, ο φόβος της αποτυχίας θα μειώνεται. Μάθε περισσότερα για την αποφασιστικότητα στο παρακάτω επεισόδιο του Apla+Andrika.

#5. Άλλαξε ΠλαίσιοΗ φόβος της αποτυχίας είναι μια πολύ κοινή κατάσταση σε πολλούς άντρες, οι οποίες παλεύουν καθημερινά να βγουν από αυτή. Ξεπέρασέ τον σήμερα!

Είναι πολύ σημαντικό να αλλάξεις το πλαίσιο της αποτυχίας, αλλά και των στόχων σου.

Δες την αποτυχία με άλλο μάτι, θεώρησε την ως μια ευκαιρία που θα σε οδηγήσει στην περαιτέρω βελτίωση.

Από την άλλη, δες τους στόχους σου με μια παρεμφερή οπτική γωνία. Φρόντισε ο στόχος σου να περιλαμβάνει ένα μάθημα, σε περίπτωση αποτυχίας.

Έτσι, τεχνικά δεν θα αποτύχεις ποτέ, αφού πάντα θα μπορείς να αποκομίσεις κάτι, και άρα ο φόβος δεν θα έχει λόγο ύπαρξης.

#6. Μίλησε Για Τον Φόβο ΣουΗ φόβος της αποτυχίας είναι μια πολύ κοινή κατάσταση σε πολλούς άντρες, οι οποίες παλεύουν καθημερινά να βγουν από αυτή. Ξεπέρασέ τον σήμερα!

Είναι σημαντικό να δεχθείς ότι η αποτυχία συνοδεύεται από αισθήματα, όπως ο φόβος και η ντροπή.

Γι’ αυτό θα είναι καλό να βρεις κάποιον ή κάποιους ανθρώπους έμπιστους, ώστε να μιλήσεις μαζί τους σχετικά με αυτά τα συναισθήματα.

Μην αφήσεις τον φόβο να συσσωρεύεται. Πες τι σε απασχολεί στους γονείς, σε κάποιον φίλο, σε κάποιον δάσκαλο ή σε κάποιον coach, ώστε να πάρεις συμβουλές και υποστήριξη.

Όταν οι γύρω σου δείξουν κατανόηση για τον φόβο σου, θα ελαχιστοποιήσεις το συναίσθημα ότι θα τους απογοητεύσεις.

#7. Εστίασε Σε Όσα Μπορείς να ΕλέγξειςΗ φόβος της αποτυχίας είναι μια πολύ κοινή κατάσταση σε πολλούς άντρες, οι οποίες παλεύουν καθημερινά να βγουν από αυτή. Ξεπέρασέ τον σήμερα!

Ο φόβος της αποτυχίας μπορεί να πηγάζει από όλα εκείνα που σου είναι άγνωστα και δεν μπορείς να ελέγξεις.

Πάντα θα υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας, όμως πάντα θα υπάρχουν και πολλές παράμετροι υπό τον έλεγχο σου.

Σε αυτές τις παραμέτρους θα πρέπει να εστιάσεις, ώστε να μπορέσεις να αποδώσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

#8. Μην Νιώθεις ΝτροπήΗ φόβος της αποτυχίας είναι μια πολύ κοινή κατάσταση σε πολλούς άντρες, οι οποίες παλεύουν καθημερινά να βγουν από αυτή. Ξεπέρασέ τον σήμερα!

Ειδικά οι νέοι άνθρωποι λένε ότι ο φόβος της αποτυχίας πηγάζει από την ντροπή που θα ένιωθαν, αν δεν πετύχαιναν τον στόχο τους.

Μπορείς να ξεπεράσεις τον φόβο δημιουργώντας ένα περιβάλλον στο οποίο η αποτυχία δεν θα συνοδεύεται από γέλια, ντροπή ή εξευτελισμό. Αν δεν μπορείς να δημιουργήσεις ένα τέτοιο περιβάλλον, πρέπει να πάρεις δραστικά μέτρα και απλά να αγνοήσεις αυτά τα συναισθήματα.

#9. Αμφισβήτησε τον ΦόβοΗ φόβος της αποτυχίας είναι μια πολύ κοινή κατάσταση σε πολλούς άντρες, οι οποίες παλεύουν καθημερινά να βγουν από αυτή. Ξεπέρασέ τον σήμερα!

Μερικές φορές ο φόβος είναι παράλογος και δεν μοιάζει και τόσο πιθανό να είναι αληθινός.

Συχνά φοβάσαι ότι θα συμβούν πράγματα που είναι εκτός της σφαίρας της πραγματικότητας και τα αφήνεις να σε επηρεάζουν, ενώ δεν θα έπρεπε.

Θα πρέπει λοιπόν να εξετάσεις κάποιες πεποιθήσεις σου, οι οποίες σε περιορίζουν και ενδεχομένως να μην έχουν βάση.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Ο φόβος της αποτυχίας είναι ένας από τους πολλούς που μπορεί να έχεις. Μάθε περισσότερα για το πώς θα τους παλέψεις, εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.