Φόβος Επιτυχίας: Γιατί Είναι Τόσο Δυνατός όσο ο Φόβος Αποτυχίας

Ο φόβος της επιτυχίας δεν είναι τόσο γνωστός, όμως είναι εξίσου ισχυρός με τον φόβο της αποτυχίας. Διάβασε τον λόγο.

Ο φόβος αποτυχίας είναι λίγο-πολύ γνωστός σε όλους μας. Έτσι και αλλιώς, κανείς δεν ξυπνάει το πρωί και αναρωτιέται με ποιους τρόπους θα αποτύχει.

Από την άλλη, ο φόβος επιτυχίας δεν είναι τόσο γνωστός παρόλο που η δυναμική του είναι εξίσου ισχυρή.

Όμως γιατί;

Φόβος Επιτυχίας – Καλώς Ήλθες στο Άγνωστο
Ο φόβος της επιτυχίας δεν είναι τόσο γνωστός, όμως είναι εξίσου ισχυρός με τον φόβο της αποτυχίας. Διάβασε τον λόγο.

Όταν αποτύχουμε σε κάτι, επιστρέφουμε πίσω σε αυτά που ξέρουμε και σε συνδυασμό με αυτά που μάθαμε από την προσπάθεια, αξιολογούμε για να καταλάβουμε καλύτερα τι έφταιξε και να οργανωθούμε για την επόμενη επίθεση.

Το περίεργο με τον φόβο της επιτυχίας όμως, είναι πως από την στιγμή που θα πετύχουμε, κινούμαστε προς κάτι άγνωστο και καινούργιο και οι καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί είναι κάτι εντελώς νέο για εμάς.

Είμαι σίγουρος πως όλοι ατενίζουμε μια εικόνα επιτυχίας έστω σε έναν τομέα της ζωή μας.

Όμως η επιτυχία, παρόλο που όλοι γνωρίζουμε την σκληρή δουλειά και αφοσίωση που χρειάζεται, έχει περισσότερες απαιτήσεις από ότι φανταζόμαστε.

Όταν ονειρευόμαστε το ιδεατό σενάριο και γενικότερα το μέλλον, το σκεφτόμαστε με ουράνια τόξα, μονόκερους και καταστάσεις που μυρίζουν από χιλιόμετρα γαλήνη και ηρεμία.

Ωστόσο, η πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Ο φόβος της επιτυχίας δεν είναι τόσο παράλογος, αφού με την επιτυχία δεν έρχεται μόνο αναβάθμιση της ζωής μας, όπως είναι λογικό επακόλουθο, αλλά και περισσότερες ευθύνες απέναντι στον εαυτό μας και ενδεχομένως απέναντι σε άλλους.

Και ο φόβος προς κάτι άγνωστο γίνεται πιο δεδομένος από ποτέ.

Που Οφείλεται ο Φόβος Επιτυχίας;
Ο φόβος της επιτυχίας δεν είναι τόσο γνωστός, όμως είναι εξίσου ισχυρός με τον φόβο της αποτυχίας. Διάβασε τον λόγο.

Αν ρωτήσεις κάποιον αν θέλει να πετύχει, αποκλείεται να σου απαντήσει αρνητικά.

Τουλάχιστον οι περισσότεροι.

Από την άλλη, κάποιοι από τους συνηθισμένους φόβους που συνδέονται με τον φόβο της επιτυχίας είναι:

#1. Φόβος πως δεν θα αντεπεξέλθουμε

Η επιτυχία φέρνει νέες συνθήκες και καταστάσεις και φυσικά χρειάζονται διαχείριση και πιθανότατα πιο εξελιγμένες ικανότητες και γνώσεις από εμάς.

Ακόμα, όλοι γνωρίζουμε πως όσο πιο ψηλά σκαρφαλώνεις, τόσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα.

Νέες πιέσεις, νέες προκλήσεις και τα προβλήματα στιγμιαία πηγαίνουν στην επόμενη πίστα.

#2. Τι θυσιάζεις;

Αν κάποιος σε ρωτούσε αν θέλεις να πετύχεις, πιθανότατα να του απαντούσες καταφατικά.

Αν όμως κάποιος σε ρωτούσε αν είσαι διατεθειμένος να πετύχεις με κάθε κόστος, η απάντηση σου, σίγουρα δεν θα έρχονταν τόσο γρήγορα όπως την πρώτη φορά.

Οι θυσίες που απαιτούνται για την επιτυχία, στήνουν μια πολύ έξυπνη παγίδα.

Δεν ξέρεις ακριβώς ποιες θα είναι και κυρίως πότε θα σταματήσουν!

Η επιτυχία δεν έχει ταβάνι και το πιο δύσκολο είναι να το ορίσεις από μόνος σου. Όταν πετυχαίνεις, σε πιάνει απληστία και ένα είδος εμμονής όπου δεν ξέρεις πότε να σταματήσεις.

Τα όρια γίνονται λεπτά και δυσδιάκριτα.

Επιπροσθέτως, η επιτυχία ανοίγει το μονοπάτι για περαιτέρω επιτυχία, επομένως για ακόμα περισσότερες θυσίες, δύσκολες αποφάσεις και επαναπροσδιορισμό εκ νέου του οράματος σου.

Η επιτυχία σε φέρνει ενώπιο μπροστά σε μια πολύ παράξενη συνειδητοποίηση: Αν τελικά αυτό που ήθελες και εν τέλει απέκτησες, σε κάνει ευτυχισμένο!

#3. Φόβος αλλαγής

Μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο φόβος επιτυχίας μας προβληματίζει επειδή δεν γνωρίζουμε τον τρόπο που θα μας αλλάξει ως άτομο.

Έτσι και αλλιώς, όλοι θέλουμε μια ανάπτυξη του τρόπου σκέψης μας, της φιλοσοφίας μας αλλά και των ικανοτήτων μας, όμως ξέρουμε πολύ καλά πως τίποτα δεν έρχεται χαριστικά.

Όλα απαιτούν μια ανταλλακτική αξία και πολλές φορές δεν γνωρίζουμε πως θα έχουμε εξελιχθεί όταν τελικά την προσφέρουμε.

Φόβος Επιτυχίας: Ας Γίνει…
Ο φόβος της επιτυχίας δεν είναι τόσο γνωστός, όμως είναι εξίσου ισχυρός με τον φόβο της αποτυχίας. Διάβασε τον λόγο.

Ο φόβος δεν σταματά να είναι ένας μόνιμος συνοδοιπόρος στην ζωή μας.

Μας υπενθυμίζει με περίεργο τρόπο την αξία που έχουν κάποιες καταστάσεις για εμάς και αν δεν υπήρχε, δεν σημαίνει απαραίτητα πως η ζωή μας θα ήταν καλύτερη ή χειρότερη.

Μας τονίζει τις αδυναμίες, ανασφάλειες και μας πιέζει να αποφύγουμε καταστάσεις που πιστεύουμε πως θα μας βλάψουν, επειδή πολύ απλά το πιστεύουμε.

Μπορεί στα όνειρα του καναπέ που κάνουμε, η επιτυχία να έχει συγκεκριμένες εικόνες και συναισθήματα και καμία σχέση με ρεαλισμό.

Και έτσι πρέπει να είναι.

Αν βάζαμε ρεαλισμό στα όνειρα μας, τότε δεν θα ήταν όνειρα αλλά αποστειρωμένοι υπολογισμοί.

Από την άλλη, εννοείται πως η επιτυχία δεν θα έχει και πολύ σχέση με αυτό που φανταστήκαμε.

Και αυτό είναι το ωραίο της ιστορίας.

Όλοι μας κάποια στιγμή φοβηθήκαμε το επόμενο βήμα. Είναι ανθρώπινο. Όμως το κάναμε γιατί κάπου βαθιά μέσα μας γνωρίζαμε πως ήταν για κάτι καλύτερο, για κάτι που αξίζαμε περισσότερο πέραν του προσωρινού.

Η επιτυχία είναι μια μήτρα που γεννά δυσκολίες, σε φέρνει αντιμέτωπο σε άγνωστες μέχρι τώρα καταστάσεις για εσένα και δημιουργεί απαιτήσεις που σίγουρα δεν είχες υπολογίσει στην αρχή.

Όμως αυτό είναι που αξίζει.

Όταν τεστάρεις τα όρια σου και πετυχαίνεις, αυτό που μένει δεν είναι οι υλικές μίκρο-αναβαθμίσεις που ήρθαν, ούτε τα νέα προβλήματα που δημιουργήθηκαν επειδή ανέβηκες επίπεδο.

Αυτό που μένει είναι ο τρόπος που εξέλιξες τον εαυτό σου κατά την διάρκεια του ταξιδιού, οι δυσκολίες που ξεπέρασες και κυρίως τα ποιοτικά κριτήρια που πίεσες να εξελιχθούν για το τι σημαίνει για εσένα επιτυχία.

Πόσο κοντά έφτασες στο όνειρο και αν τελικά ήταν εξαρχής αυτό το όνειρο σου.

Έτσι και αλλιώς, η επιτυχία δεν έχει μεγάλη απόσταση από την αποτυχία, αν δεν γνωρίζεις τι νόημα έχει για εσένα.

Αν δεν την αγγίξεις όμως, αυτό το νόημα μπορεί να συνεχίσει να παραμένει καλά κρυμμένο στις σκιές του φόβου.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Αν θέλεις να αποκτήσεις περισσότερα εργαλεία για την προσωπική σου ανάπτυξη, τότε δες εδώ.

Οτιδήποτε με χρειαστείς ή θέλεις να ρωτήσεις θα με βρεις εδώ.

Να είσαι καλά

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.