Φόβος της απόρριψης – Γιατί να μην του δίνεις σημασία

Μην φοβάσαι την πιθανότητα απόρριψης

Φαντάζομαι θα θυμάσαι κάποιες στιγμές στο παρελθόν που ήθελες να προσεγγίσεις μια γυναίκα που σου άρεσε και ενώ το ένστικτό σου σου έλεγε να προσεγγίσεις, κάτι σε κράτησε καθηλωμένο στο τραπέζι σου να συνεχίσεις το ποτό σου.  Θυμάσαι τις στιγμές που ένιωσες φόβο και δίστασες να σηκωθείς από την καρέκλα; Θυμάσαι τις αρνητικές σκέψεις ότι θα απορριφθείς;  Θυμάσαι το αρνητικό συναίσθημα που ένιωσες, όταν στην περίπτωση που τελικά προσέγγισες, οι πρώτες απαντήσεις της γυναίκας σου έδωσαν την αίσθηση ότι απορρίφθηκες ;

Θα σε ενδιέφερε να μάθεις ότι ο φόβος της απόρριψης είναι ένα ”ψεύτικο” κατασκεύασμα του μυαλού σου με σκοπό να σε προστατέψει από ”πλασματικούς” κινδύνους; Θα ήθελες να ξεπερνάς στο μέλλον με ευκολία κάθε πιθανή περιοριστική σκέψη η οποία θα προσπαθεί να σε εμποδίσει να προσεγγίσεις τη  γυναίκα που επιθυμείς ;

Δες το παρακάτω video.

 

Φόβοι Στο Φλερτ - Φόβος Απόρριψης


Οι τελευταίες εξελίξεις στην χαρτογράφηση του εγκεφάλου μας έφεραν σε επαφή με γνώσεις που στο παρελθόν ήταν άγνωστες στο ευρύ κοινό. Όπως έχουν αποκαλύψει τα ευρύματα της νευροεπιστήμης ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα δίκτυο αποθηκευμένων πληροφοριών οι οποίες τίθενται στη διάθεσή μας σε κάθε μας δραστηριότητα. Μια από τις λειτουργίες του εγκεφάλου είναι η ”πρόβλεψη” πιθανών αποτελεσμάτων και η διάθεση διάφορων επιλογών δράσης, με βάση τις αντίστοιχες εμπειρίες του παρελθόντος. Το γεγονός όμως ότι ο εγκέφαλός μας θα προβλέψει μεγάλες πιθανότητες αποτυχίας, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η επιτυχία είναι αδύνατη. Είναι απλά το αποτέλεσμα μιας αυτόματης διεργασίας του εγκεφάλου, μέσω αρνητικών σκέψεων να μας προστατέψει απο ένα πιθανό σωματικό ή ψυχοσυναισθηματικό πόνο. Πρόκειται για μηχανισμούς αυτοπροστασίας βαθιά ριζωμένους μέσα μας και η πραγματική ερμηνεία των απαντήσεων του εγκεφάλου είναι ”στις αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν μου είπες ότι απέτυχες”.

Στη συνέχεια θα σε φέρω σε επαφή με γνώσεις οι οποίες θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις πώς οι προβλέψεις του εγκεφάλου σου και ο φόβος της απόρριψης προέρχονται από λανθασμένες πληροφορίες που εσύ αποθήκευσες στον εγκέφαλό σου αλλά και πως να ξεπερνάς στο μέλλον τα πλασματικά εμπόδια του μυαλού σου με απίστευτη ευκολία. Γνώσεις οι οποίες οδηγούν σε πρακτικές εύκολα εφαρμόσιμες ανεξαρτήτως του τύπου γυναίκας που σε ενδιαφέρει.

Κατά την διάρκεια της συναναστροφής δύο ανθρώπων ο καθένας εκπέμπει μια εικόνα την οποία αντιλαμβάνεται ο συνομιλητής του. Αυτό που στην πραγματικότητα αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος είναι ένα σύνολο ερεθισμάτων που λαμβάνουν τα αισθητήρια όργανα μας. Σε μια νέα επαφή λοιπόν επεξεργάζονται άγνωστα μέχρι στιγμής ερεθίσματα. Η ουδέτερη ή και αρνητική αντίδραση μιας γυναίκας – την οποία εσύ λανθασμένα ερμηνεύεις ως απόρριψη – δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια ”επεξεργασία” των ερεθισμάτων που προκαλεί η εικόνα που εκπέμπεις την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Η γυναίκα λοιπόν δεν αντιδρά ουδέτερα ή αρνητικά στην προσωπικότητά σου, αλλά στην συγκεκριμένη εικόνα που εκπέμπεις τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Και αυτό είναι κάτι που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σε απασχολεί. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι επρόκειτο για απόρριψη αυτό που απορίφθηκε δεν ήσουν εσύ και η προσωπικότητά σου αλλά ο συγκεκριμένος τρόπος που ο εγκέφαλός της επεξεργάστηκε έναν τυχαίο συνδυασμό ερεθισμάτων. Ο τρόπος όμως που αντιλαμβάνεται κάθε άνθρωπος την συμπεριφορά του συνομιλητή του εξαρτάται πάντα – μεταξύ άλλων – απο την συναισθηματική του κατάσταση και τα επίπεδα ντοπαμίνης, σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης του εγκεφάλου την κάθε συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Προβληματίσου : θα πρέπει να σε επηρεάζει το γεγονός ότι μια άγνωστη γυναίκα, μια τυχαία χρονική στιγμή, ερμήνευσε με αρνητικό τρόπο την εικόνα σου βασισμένη στις λιγοστές πληροφορίες που είχε διαθέσιμες ; Σε ενδιαφέρει η άποψη μιας γυναίκας η οποία άφησε ανεκμετάλευτη την ευκαιρία να γνωρίσει έναν άντρα ο οποίος μπορεί να είναι ένας καταπληκτικός άνθρωπος που της ταιριάζει ;

Όπως έχουμε αναλύσει σε παλαιότερα άρθρα οι γυναίκες πάντα δοκίμαζαν και πάντα θα δοκιμάζουν τους άντρες. Ένα συνηθισμένο είδος δοκιμής εκ μέρους των γυναικών είναι η εικονική ”απόρριψη” η οποία τους αποκαλύπτει πολλά στοιχεία για την προσωπικότητα του άντρα. Π.χ. πόσο εύκολα εγκαταλείπει την διεκδίκηση των θέλω του, πόσο εύκολα επηρεάζεται από τη γνώμη των άλλων για αυτόν, πόσο εύκολα επηρεάζεται από δυσκολίες και πολλά άλλα χαρακτηριστικά. Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση κάθε γυναίκας επηρεάζουν τον τρόπο, την διάρκεια και την ένταση των ”δοκιμών” της.

Αναρωτήσου : την τελευταία φορά που ένιωσες απόρριψη, είσαι σίγουρος αν ήταν πράγματι απόρριψη ή απλά μια δοκιμή της γυναίκας για το πόσο σίγουρος είσαι για τον εαυτό σου και απλά λόγω άγνοιας απέτυχες στην δοκιμή της ;

Από την ανάλυση των περιπτώσεων που έχουμε χειριστεί μέσα από τα φίλτρα ενός πλήθους παραγόντων που επηρεάζουν και κατευθύνουν τις ουδέτερες ή αρνητικές αντιδράσεις  μιας γυναίκας προκύπτει ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους πρόκειται για δοκιμές τις οποίες οι άντρες αδυνατούν να αντιληφθούν. Με την κατάλληλη καθοδήγηση όμως και την απόκτηση γνώσης σε όλους τους παράγοντες που σχετίζονται με την ”απόρριψη” οι αρνητικές σκέψεις ταξιδεύουν με χρονομηχανή στο παρελθόν.

Να θυμάσαι : ο ο φόβος της απόρριψης όπως και οποιαδήποτε αρνητική σκέψη σε κυριαρχήσει την στιγμή της προσέγγισης είναι απλά ένα αυτόματο μέτρο αυτοπροστασίας του εγκεφάλου από έναν ”ανύπαρκτο” κίνδυνο.

Μην ξεχνάς : όσο μια γυναίκα δεν σου ζητά με ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο να φύγεις, σου δίνει την ευκαιρία να την διεκδικήσεις και να την κατακτήσεις. Απλά άκου τι σου λέει, ανεξάρτητα του τι λέει παρέμεινε άνετος και χαλαρός και χαμογέλα, αδιαφόρισε για οτιδήποτε στέκεται εμπόδιο στην κλιμάκωση της προσέγγισής σου και επικεντρώσου μόνο στους στόχους σου, μετατρέποντας οποιαδήποτε κατάσταση σε κάτι θετικότερο για σένα.

 

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.